arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Halloween-party van Mia Anti-Anti

by jp everaerts Sunday, Nov. 03, 2002 at 8:37 PM

Een briefje aan Mia Doornaert (De Standaard), naar aanleiding van haar altijd maar uithalen naar de anti/anders-globalisten, zo nu weer in een artikel over "taalverloedering" ...

Beste Mia, met veel belangstelling lees ik altijd je rubriek "Doorgeprikt staat netjes".

In "Wachten op de vader en haar kind" (De Standaard 31/10) raak je weer een thema aan dat me nauw aan het hart ligt: de verloedering van onze taal door de intrede van het Nengels. Je beschrijft hoe de verwarring in het Nederlands taalgebruik groeit over onder andere het geslacht van de woorden. "Het is een kwestie van tijd tot de vader en 'haar' kind opduikt" schrijf je. "En de academische wereld biedt nauwelijks weerstand. Je zou denken dat docenten beseffen dat media een meervoudsvorm is, van medium. Maar nee, ook in studies van onze departementen sociale wetenschappen staat nu 'de media is ...', 'de media doet ...' Als de Amerikanen het zo zeggen, hoort het zo."

Groot gelijk Mia, dat je dit aanklaagt. Ik kan me aan die 'enkelvoudige media' ook ergeren. Het resultaat wordt finaal complete verwarring. 'Gewone mensen'-kinderen zullen daar het eerste slachtoffer van zijn: "Kinderen zullen voor elegant taalgebruik weer op hun sociaal-milieu aangewezen zijn, in plaats dat de school sociale gelijkmaker speelt."

Zover volg ik je. Maar aan het eind van je stuk val ik achterover van de manier waarop je er "de antiglobalisten" bijsleurt: "Dat taalsnobisme doet de slogans over antiglobalisme nogal hol klinken. Overigens, hoe kan je dat laatste serieus nemen als je ziet hoe Halloween in enkele jaren West- Europa overrompeld heeft ? Gedragen door Amerikaanse films en gestimuleerd door grote Europese distributiebedrijven die tussen de grote vakantie en Sinterklaas/Kerstmis een nieuw feest wilden om ouders geld uit de zakken te kloppen. Ik zou ze de kost niet willen geven, de anti- en andersglobalisten die vandaag pompoenen zitten uit te kerven met het argument dat het kleine grut toch recht heeft op 'haar' pretje."

Mia, ik wil je geruststellen: deze anti/anders-globalist noch zijn entourage hebben op Halloween - compleet vergeten - pompoenen uitgekerft. Terzake. Je kan de anti/anders-globalisten toch niet de schuld geven van de taalverloedering Mia ? Is die niet vooral te wijten zijn aan de door moderne magiërs zoals rector Oosterlynck, gestimuleerde vercommercialisering van ons onderwijs ? Straks krijgen we het Amerikaanse systeem van 'batchelors' en 'masters'. Denk je, Mia, dat één anti/anders- globalist daarom gevraagd heeft ? Is dat niet het werk van hun meest gevreesde vijanden: de roofridders van de 'European Round Table' ? De term 'masters' alleen al. Worden alle niet-'masters' straks weer gewone 'slaves' van industrie en commercie ?

Beste mevrouw Doornaert, sluit vrede met de anti/anders-globalisten en bestrijd de echte vijanden van alles wat ons beiden dierbaar is.

Met vriendelijke groeten en altijd bereid om eens op de koffie te komen,

Jan-Pieter Everaerts