arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oprichtingsvergadering van de Beweging Voor Syndicale Democratie

by D. Walgraeve Friday, Nov. 01, 2002 at 6:40 PM

Er is een algemene tendens van uitsluiting in de vakbond, dit wisten we al met Clabecq. De media berichten erover zonder de personen in kwestie aan het woord te laten. Maar ook binnen de vakbonden werden ze niet gehoord. De vakbond wil nu een statutenwijziging doorvoeren. Niet alleen Faust is afgezet en niet door degenen waardoor hij werd verkozen, ook Appelmans werd aan de deur gezet zonder gehoord te worden.

Oprichtingsvergadering van de Beweging Voor Syndicale Democratie. (26/10 - ULB)

150 aanwezigen, hoofdzakelijk delegees, militanten en secretarissen van diverse centrales en gewesten van het ABVV en ook enkele militanten van het ACV

Inleidende woorden

Edouard Dupry

Er is een algemene tendens van uitsluiting in de vakbond, dit wisten we al met Clabecq. De media berichten erover zonder de personen in kwestie aan het woord te laten. Maar ook binnen de vakbonden werden ze niet gehoord. De vakbond wil nu een statutenwijziging doorvoeren. Niet alleen Faust is afgezet en niet door degenen waardoor hij werd verkozen, ook Appelmans werd aan de deur gezet zonder gehoord te worden. We moesten naar de rechtbank gaan, om ons te kunnen verdedigen.

S. Bouquin

Met de mensen die Faust steunen willen we de BVSD (Beweging Voor Syndicale Democratie) oprichten. In de vakbond geldt democratie zolang ze niet gebruikt wordt. De interne democratie werd niet gerespecteerd t.o.v. Faust en Appelmans. Als mensen niet akkoord gaan met de nationale leiding wordt hun mandaat afgenomen.
We moeten hier vandaag een aantal discussies voeren om de syndicale democratie te herstellen.
De discussie zal gecentraliseerd zijn rond 4 thema's
1. Aan wie behoren de mandaten toe, aan de leden of de leiding
2. Financiën en beheer van het ABVV, autonomie van de afdelingen
3. Welk syndicalisme willen we ? Srijdsyndicalisme vs. overlegsyndicalisme
Moeten we binnen de vakbond blijven vechten of moeten we een 4de vakbond oprichten?
4. Hoe kan de vakbond vernieuwen, hoe kan ze sans-papiers, jongeren, ... organiseren


Albert Faust

Ik ben 32 jaar vrijgestelde, 42 jaar militant. Maar de laatste maanden heb ik enorm veel geleerd. Deze middag moeten we ons vooral vragen stellen. We zijn een probleem voor de vakbond. De delegees van Clabecq werden uitgesloten door een heel klein comité. Iedereen kent de grote lijnen van wat gebeurt is binnen de BBTK. Ik ben ontslagen door iemand die mijn werkgever niet is, nl. Christian Roland. Ik heb geen enkele kans gekregen om me bij de basis te verdedigen, noch bij het Uitvoerend Bestuur, dat bestaat uit 144 militanten.
In de geschiedenis kennen we veel processen in dictatoriale regimes, zelf daar kon de veroordeelde zich verdedigen. Vandersmissen gaf openlijk toe in de Solidair dat mijn ontslag in juli werd gepland en ik niet gehoord werd, omdat ik een tribuun ben die in drie zinnen de stemming in een zaal zou kunnen keren.
Dit alles doet vragen rijzen bij de democratie binnen de vakbond. Wat erg is, is dat er syndicalisten zijn die daar blijkbaar geen aanstoot aan nemen. De Vits kondigde statutenwijziging aan, maar men sluit mensen uit op basis van statuten die nog niet eens van toepassing zijn.
Wat mij vooral geraakt heeft de laatste 4 maanden zijn de beschuldigingen, de zwartmakingen. Iedereen die vragen heeft over de financiën, over de beschuldigingen, zal ik schriftelijk antwoorden.
In juli heeft de BBTK-BHV geprobeerd om ons uit te sluiten via de strafrechtbank.- Ik begin ondertussen al aardig het jurisch kluwen te kennen.- Maar de advocaat van Roland zei dat hij Faust wel kon laten opsluiten voor 36u, maar dat zich dat tegen hem zou keren. Roland veranderde van advocaat. Nu is er een onderzoek aan de gang in heel het ABVV. Ik had veel liever intern de discussie gevoerd., maar ik had geen andere keus dan naar de rechtbank te stappen.
Het ontslag van Appelmans was al lang voorzien, het complot werd al in mei gesmeed door Michel Nollet, Thierry Nollet en Mia De Vits. Ze wilden de leiding van Brussel liquideren. Op het kongres waar Mia de Vits verkozen werd, verklaarde ze dat ze orde op zaken ging stellen, ze ging extreemrechts en extreemlinks aanpakken. Thierry verklaarde in zijn sector dat er orde op zaken gesteld moest worden in BBTK-BHV.

Wat is de toekomst voor de vakbondsbeweging? Strijdsyndicalisme vs. overlegsyndicalisme is al een oude discussie, maar onafhankelijk syndicalisme haalde de bovenhand. Ik wil een pluralistsche vakbond met meer dan 1 miljoen leden, meerdere opinies, meerdere stromingen (uitgezonderd extreemrechts), waar iedereen zijn plaats heeft. Mia De Vits wil 1 vakbond, 1 chef, geen autonomie voor de afdelingen en centrales. Hoogepunt is de dienstverlening. Het grote probleem daarbij is dat arbeiders wel gebruiken maken van de diensten, maar niet meer aanwezig zijn in de vakbonden, niet meer helpen bij de uitbouw ervan, niet meer het gevecht voeren binnen de vakbonden.
Is syndicale democratie mogelijk?Deze discussie moeten we deze middag voeren. Moeten we een nieuwe vakbond oprichten, zoals in Italië? Ik weet het niet. In België is het niet moeilijk om 50.000 leden te hebben, de vraag is echter of dit in de cultuur van de arbeiders zit. Vandaag moet niet de discussie gevoerd worden voor of tegen Faust, we moeten discussiëren over een beweging waarin arbeiders rond alle thema's kunnen vechten, we moeten contact houden met de basismilitanten.

De groep wordt opgesplitst in twee, in beide groepen worden dezelfde discussies gevoerd, zo kunnen we meer mensen aan het woord laten. Nadien komen beide groepen terug samen en komt er een verslag van beide discussies.

Verslag van de eerste discussie:

Edouard Dupry
Ik zal hoogstwaarschijnlijk ook uitgesloten worden uit het UB. Het akkoord dat we hadden met Nationaal was enkel een boekhoudigkundig toezicht, geen politieke controle, het beheer van het geld is politiek. Bijv. De Sans-papiers zullen de steun verliezen.

RC, 30jaar basismilitant, delegee bij ACOD-ministerie, sector financiën.
Ik heb zo mijn idee over de boekhouding.
Ik heb vroeger nog mandaten gehad, ik wil er geen meer. Ik ben akkoord met wat Albert Faust zegt, het is een complot. Er is de wil om binnen het ABVV orde op zaken te stellen. Het heeft te lang geduurd. De grote koppen van PS/SP willen enkel volgelingen. Het zijn niet enkel Thierry en Michel Nollet, Mia De Vits, Christian Roland, maar ook André Mordant, voorzitter van de IRW. In Luik op het moment van het failliet van de regionale en lokale besturen was het personeel aan het strijden tegen de saneringsplannen, Mordant was toen verantwoordelijk voor de uitsluiting van 2 delegees.. Toen al werd het recht op verdediging binnen het ABVV in vraag gesteld. Mordant heeft een geschiedenis van zuiveringsmannetje van de PS.

AG - ACOD-Onderwijs
De financiën van de vakbonden moeten volledig open zijn voor de leden.
Een vereniging van militanten betaalt bijdragen, die bedoeld zijn om strijd mee te voeren. Er zijn ook fondsen van militanten die gebruikt worden voor andere zaken dan syndicale strijd. Het betalen van permanenten, geschenken, dit gebeurt zonder controle. Er zijn misschien illegale zaken, die je anderen ook kan verwijten, maar die hen niet verweten worden. We moeten aan de militanten haarfijn uitleggen hoe de financiën werken, we hebben soms geen andere keus dan onwettelijk te zijn, er zijn dingen die we niet willen laten controleren.
Zogenaamde linksen verwijten Faust dat hij de ‘vijand binnen de vakbond bracht' met het aanstellen van een tijdelijke bewindvoerder. Ze proberen Faust voor te stellen als schuldige.

D, delegee BBTK basissyndicalist

De vakbond is het middel om arbeiders te verdedigen, geen coöperatie. We moeten de discussie over vakbonden voeren binnen de arbeidersbeweging. Vandaag zitten we in het defensief met een groter wordend patronaat dat europees georganiseerd is. Is het nog mogelijk om onze rechten op te eisen binnen de vakbond?
Aan wie behoren de mandaten toe? Na het ontslag van Faust in de vakantie werd ook Leen V gevraagd om ontslag te nemen. De vrouwen worden in de vakbond nog altijd als minderheid behandelt, we moeten meer vrouwen hebben in de vakbond.
We krijgen noch de tijd, noch de middelen om onze rechten te verdedigen. Er zijn te veel banden tussen de vakbonden en de politieke partijen. We moeten ook de belangen verdedigen van de sans-papiers, werlozen,...

JL BBTK-militant
Ik heb vroeger altijd in kleine KMO's gewerkt, ik ben nu zelfstandig. Ik ben nooit naar een congres geweest, in de bedrijven waar ik werkte waren er geen syndicale delegaties. Er is een splitsing tussen de bedrijven met een syndicale delegatie en de kleinere ambachtelijke bedrijven zonder syndicale delegatie. Hoe zorgen we ervoor dat ook die mensen aan het woord komen.

?? BBTK brussel
Hoe kunnen we de krachtsverhoudingen tussen delegees en vrijgestelden veranderen?
Delegees zijn vrijwillig, zij doen het werken, zij voeren het gevecht, zij zijn de vertegenwoordigers, al of niet verkozen, van de arbeiders. Vrijgestelden zijn betaald door het apparaat, verkozen, ondanks de democratische structuren zien we dat permanenten hun postje verdedigen en zich tegen Faust keren.
Het uitvoerend bestuur werd het zwijgen opgelegd, 10% verdedigt nog altijd dezelfde visie. Er is een democratische leegte. We moeten met alle syndicale delegaties gaan discussiëren over hun autonomie, recht op inspraak en macht, zij moeten de vakbonden worden niet de permanenten. De echte macht behoort toe aan de delegees en de militanten. We moeten de discussie binnen de vakbonden voeren om de vakbonden te heroveren.

Vrijg BBTK-Namur
Er is een tendens om de tijd om aan syndicaal werk te doen, te verminderen. Hoe kunnen we alle gesyndiceerden betrekken bij de werking, we moeten de drempel tot syndicale delegaties verlagen.
Sinds de wet op het arbeidscontact in 78 worden de verworvenheden steeds kleiner. Mensen worden aan de dop gezet tussen 2 contracten in. Er is nood aan meer transparantie binnen de vakbonden.

GD ABVV-lid sinds ‘49
Wat we vandaag zien gebeuren, gebeurt al 50 jaar. In ‘60 hadden we spontane stakingen, met een onderliggende stemming tegen het kapitalistische systeem. De vakbonden hebben het tegengehouden.
In ‘70 was er een staking bij Caterpillar, waar ik delegee was, voor 5fr loonsverhoging, we zijn toen uitgesloten geweest. Er zijn twee grote stromingen in de vakbond: een reformistische en een antikapitalistsche, er heerst een koude oorlog tussen de twee. Vandaag zijn ze naar een hogere versnelling geschakeld. Clabecq, TEC in Charleroi,... Te veel is te veel, we moeten iets doen. Ik ben altijd trouw gebleven aan mijn organisatie. We moeten blijven militeren, ons baseren op de syndicale democratie en op de basis. Als we niet verderdoen zullen we de groep helemaal verliezen. Het nationale apparaat is verplicht zich op ondemocratische wijze te ontdoen van linkse vrijgestelden, dit is een teken van zwakte. Mijn ervaring is: binnen de vakbond blijven, maar niet op gelijk welke manier. Arbeiders, basismilitanten weten niet wat er aan de top gebeurt. We mogen de weg niet openlaten voor de top. Door af te splitsen gaan we de arbeiders desorganiseren.
Met de syndicale statuten in de hand "Het ABVV bereidt zich voor op een omvorming van de maatschappij in socialistische zin" moeten we de linkervleugel, die bestaat binnen de vakbond, organiseren en uitbouwen om een tegengewicht te vormen tegen het rechtse apparaat (cfr. Mouvement popular Wallon)

DVW - 34 jaar lid BBTK Brussel
Thierry Nollet is een wolf in een schapenstal. Wie niet akkoord is, moet zijn mandaat afgeven. Dit is een antidemocratische vakbond. Ik ben beschaamd om voor de vakbond te werken.

RL ACOD-onderwijs, (MRS)
Affaire Faust, Clabecq, we moeten de verschillende oppositiestromingen samenbrengen. Het is niet enkel de SP.a/PS die probeert om zich de vakbond toe te eigenen. In het onderwijs is de situatie slechter dan voor ‘65. Ze zijn op Europees niveau de vakbonden aan het inkapselen in het staatsapparaat. Er is niet enkel de tegenstelling patronaat - arbeiders, ook NGO,..

?? militant Belga, ex-lid UB-BBTK Brussel-H.-V.
De malaise vandaag : vakbond is gelijk aan zakkenvullerij. De situatie is moeilijk in te schatten voor de basis.

ML, vrijg BBTK Brussel
De kmo's zijn niet vertegenwoordigd, slechts 1.2% van de leden van het UB zijn werklozen, 50% zijn militanten, de rest zijn vrijgestelden. De leiding kiest haar basis.

D delegee BBTK
Als we in de vakbonden blijven, zijn er dan vrijgestelden om ons te vertegenwoordigen, te verdedigen?

PG BBTK-BHV
Vijanden vandaag zijn niet de curatoren, de rechtbanken, maar de mensen die hun postjes verdedigen. Gisteren was er vergadering van BBTK-nationaal, we mogen alleen toekijken terwijl zij orde op zaken stellen. We wisten beter wat er gebeurde met de tijdelijke bewindvoerder dan nu.

V, sector pers
We moeten een drukkingsgroep uitbouwen tegen de vakbonden met duidelijke ordewoorden. We mogen ons niet 1 voor 1 laten uitsluiten. Ofwel moeten we de vakbonden tot toegevingen dwingen ofwel moet ze een hele groep uitsluiten.

Eduard Dupry
Er zijn nog altijd 17 leden van het UB die de aanvraag voor een tijdelijke aangestelde steunen.
De vakbond leeft haar statuten niet na. Er staat nergens dat de leiding Faust en Appelmans kunnen ontslaan, enkel het orgaan waardoor ze verkozen zijn.

Faust
We hadden geen andere keus dan naar de rechtbank te gaan. Wat moesten we anders doen? Een guerilla organiseren en verweten worden als ultragauchist?
Het is al 32 jaar dat de vakbonden de eis voor syndicale delegaties in de KMO's terug onder tafel schuift omdat het patronaat ‘nee' zegt.
2 jaar geleden voerde BHV campagne voor de bescherming van delegees en vertegenwoordiging in de KMO's.
Als delegees naar de rechtbank gaan tegen hun ontslag, dan kunnen ze als ze winnen enkel een vergoeding krijgen, ze kunnen niet heropgenomen worden. Dit geldt ook voor mij.

Polo Marcus

We gaan van een vakbondsvereniging naar een rechtlijnige organisatie. Ik heb alle statuten bestudeerd. Er staat nergens een artikel dat bepaalt wat de rol/taak van de leden is. De enige keer dat leden vermeld worden is dat ze lidgeld betalen en dat ze af en toe een stakersvergoeding krijgen.
Delegees, structuur aan de basis, dit zijn leegtes. Er is in de statuten ook geen enkele mogelijkheid om een buitengewoon congres af te dwingen door de leden.

R, delegee bij de metaal
Ik ben afgedankt geweest door de patroon, nadat de vakbond mijn mandaat afgenomen had. Ze hebben het afgenomen omdat ik naar Nijvel ben geweest. Ze hebben mij eerst uit het UB gezet en nadien omdat ik handtekeningen ophaalde voor de lijst DEBOUT! hebben ze mijn mandaat afgenomen.
We moeten de idee ingang doen vinden dat je effectief iets kan veranderen.
Als we werklozen, sans-papiers,... willen organiseren hebben we geld nodig.

P
We moeten ons verenigen aan de basis. De mensen weten niet wat er gebeurt, we moeten dit uitleggen en de linkse krachten organiseren.


Kort verslag van de andere discussie:

Links heeft problemen met discussies over de financiën. Als je de BBTK vergelijkt met een evenwaardig bedrijf, dan heeft ze een normaal beleid gevoerd.
We merken een enorm verschil tussen de strijd die een delegee voert in zijn bedrijf en de acties van delegees om de democratie te verdedigen, die ze niet voeren.
Een nieuwe vakbond geeft ons meer onafhankelijkheid, meer macht, meer diversiteit. Maar arbeiders gaan niet akkoord met een 4de vakbond, we moeten de bestaande instanties in vraag stellen. Onze delegees hebben geen schrik van het patronaat, we ageren met doorzettingsvermogen. We hebben wel schrik voor ons eigen apparaat.
In Frankrijk ben je slechts vrijgestelde voor 4 jaar, niet voor het leven. Misschien moeten we daar in België ook voor pleiten.
De vakbonden krijgen geld van het patronaat via de patronale bijdragen. Wiens brood men eet,...
De syndicale apparaten zijn steeds meer geïntegreerd in het staatapparaat.
We moeten binnen het apparaat, de structuren de democratie herstellen. De politieke band met de PS/ SP.a verhindert elke strijd. De enige optie is ons te organiseren buiten de bestaande vakbonden. We moeten de delegees terug centraal stellen. We moeten echter begrijpen dat zij op bepaalde momenten het apparaat nodig hebben om de strijd binnen hun bedrijf te voeren. Het wordt tijd dat we overgaan tot actie.



Na het verslag vroeg Appelmans het woord:
Ik denk dat het essentieel is dat ik aan de militanten uitleg wat ik eerder al aan de pers vertelde.Ik zal blijven vechten met al de middelen die ik heb. Ik word beschuldigd van het subsidiëren van vzw's. Ik heb ze inderdaad gesubsidiërd met cheques. Die vzw's, verlenen diensten aan het ABVV, die we anders nooit zouden kunnen betalen. Ik steun alles dat democratisch naast de vakbonden leeft. Ik heb respect voor mensen die actief zijn binnen en buiten de vakbonden. De subsidies gebeurden op reguliere manier, ik heb een goed beheer geleid. Ik heb mijn job graag gedaan. Voor mij is het beheer van de financiën een sociaal project. Het ABVV moet deelnemen aan sociale projecten. De Vits wil dat bv NGO's niet naast de vakbonden staan, maar in dienst van de vakbonden.

OP 9 juli heb ik me verzet tegen de wil van het ABVV om controle uit te voeren over de vzw's. Ik ben niet de eigenaar van die vzw's, ik kan zoiets niet doen. De wetten en reglementen daaromtrent moeten gerespecteerd worden. Zij grepen dit aan om te veronderstellen dat er daar louche zaken gebeuren. Die vzw's zijn geen ‘bedrijven' een term die de bondgenoten van De Vits maar al te graag in de mond nemen. Move and Fix was mijn initiatief in 93. Het was een sociaal economisch project, dat ik opgestart ben vanuit mijn politieke overtuiging. Iets concreets om mijn overtuiging kracht bij te zetten. Ik was een linkse beheerder.

Alle rekeningen zijn winstgevend en toch word ik ontslagen wegens slecht beheer, dit is absurd. Ze hebben geen klacht ingediend tegen mij, omdat er eenvoudigweg geen bewijzen zijn. Maar door mijn dossier door te spelen aan de rechter wilden ze er ruchtbaarheid aan geven om mij op die manier te discrediteren.

Verslag onze discussie:
In het verslag van onze discussie werden de punten herhaald die ik hierboven al opsomde.
De conclusie was dat de mandaten terug aan de leden moeten toebehoren. Dat een vierde vakbond geen optie is. Dat we moeten overgaan tot actie, dat we een linkse pool moeten vormen tegen het apparaat.


Conclusie en bemerkingen:
De vergadering werd afgesloten op een manier die eigenlijk niet echt de inhoud van de discussie weerspiegelde. "Het organiseren van de linkerzijde" en "genoeg debat, nu is het tijd voor actie", toch duidelijk de toon van de discussie, werd beantwoord met de oproep ... om een "denktank en debatgroep" te vormen en eind januari nog eens een nationale vergadering te houden. In tussentijd wil men regionale vergaderingen houden.
Wij dachten dat er al een denktank bestond, wat deden we daar immers op die vergadering? Eveneens denken we dat een syndicale linkerzijde pas kan opgebouwd worden indien rekening gehouden wordt met de actualiteit. Waarom geen gebruik maken van de besparingen in het kader van de recente oorlogsretoriek, waarom niet het herstel van de index in de bedrijven opnieuw ter discussie stellen, waarom niet waarschuwen voor het feit dat de patroons de oorlogsdreiging zullen aanwenden om te saneren en te herstructureren? Daarrond hadden we toch een netwerk kunnen opzetten. Daarrond hadden we ook volgende maand al bijeen kunnen komen (en niet na 2 en een halve maand, mogelijks in volle oorlog). Op basis van die bijeenkomsten hadden we kunnen zien in welke gewesten en sectoren specifieke regionale of sectoriële bijeenkomsten mogelijk waren. Helaas ... al die mogelijkheden stootten op "un groupe de reflexion et de débat". Ondanks de goede opkomst, de degelijke tussenkomsten, de bereidheid om het onstatutaire ontslag van Faust, Appelmans en co te verdedigen tegen de rechtervleugel bleven toch heel wat deelnemers op hun honger zitten. Dat betekent niet dat zij de BVSD niet zullen blijven steunen. Er bestaat bij syndicalisten en arbeiders heus wel meer bereidheid tot debat en variatie aan standpunten dan de zwart-wit-tegenstellingen die in sommige rechtse milieu's, helaas gretig gecopieerd door enkele linkse, zo gesmaakt worden.
Momenteel blijft het afwachten hoe de BVSD verder ontwikkelt. Net zoals voor de BVV (beweging voor vakbondsvernieuwing) is de uitdaging voor hen ook aanknopingspunten vinden met de andere oppositiestromingen binnen de vakbonden.

verslag door D. Walgraeve (lid ACOD-spoor en LSP)

een dood spoor.

by Yves VD Friday, Nov. 01, 2002 at 10:03 PM

Bovenstaand verslag geeft goed weer op welk dood spoor Faust en Co de linkerzijde gebracht heeft.

Enkele feiten:
- Er waren niet 150 aanwezigen maar exact 112.
- De meeste deelnemers waren van een leeftijd tussen 50 en 75 jaar. De gemiddelde leeftijd lag eveneens ertussen.
- Er is een financiële put van meer dan 150 miljoen frank bij BBTK BHV
- Faust heeft twee jaar geleden de voogdij aanvaard zonder het uitvoerend bestuur in te lichten of te raadplegen.
Hij die lessen geeft in democratie lapte zelf de democratie frontaal aan zijn laars.
- Het uitvoerend bestuur van BBTK BHV heeft met meer dan 90 % de voogdij aanvaard.
- Het is Faust die een voorlopig bewindvoerder binnengebracht heeft in BBTK met als d. Een rechtse advokaat die 1,4 miljoen BF gevraagd heeft voor 5 weken supervisie.
- De statuten van het ABVV en BBTK voorzien de mogelijkheid om voogdij op te leggen. Faust had trouwens zelf de voogdij over BBTK Antwerpen goedgekeurd.
- Faust heeft elke kans gegrepen om zich te verdedigen: voor hij afgedankt werd, en daarna in de pers en in een document t.a.V. alle BBTK militanten.
- Faust ontkent niet dat hij regelmatig grotye sommen kontant uit de kas nam. Hij heeft alleen geen bewijsstukken meer die deze uitgaven verantwoorden. Waarom kontant? Waarom heeft hij de bewijstukken vernietigd.?

wie is Yves VD?

by Eric Byl Saturday, Nov. 02, 2002 at 10:35 AM

Beste "Yves",

ik blijf me afvragen waarom mensen als jou, die gratuite beweringen als bovenstaande publiceren, dat niet eens komen uitleggen op de vergadering. Je beweert exact te weten hoeveel volk er was, ik was er en ik heb er 150 geteld, wedden dat je niet eens weet dat we ons in twee groepen hadden opgesplitst. Mag ik er ook je andacht op vestigen dat je vriend Frissen tot nog toe als enige secretaris moeten brommen (gevangenis van St. Gilles weet je wel) in het kader van het gerechterlijk onderzoek.
Blijkbaar weet jij zaken die de onderzoeksrechter maar niet kan vinden, misschien kan je de bewijzen eens overmaken. Ik denk dat je ze met evenveel zin zal overmaken als je bent tussengekomen op de vergadering waarover je hier doet alsof je ze zelf had gemodereerd, niet dus.
Zowel Faust als Appelmans lopen nog steeds vrij rond. Voorts veel succes met je cowboyverhalen, Mia zal er dabnkbaar voor zijn,

Eric Byl (een flink eind onder de 50 net zoals de grote meerderheid op de vergadering, het klopt dat je twee duikboten begin 20 en begin 30 waren)

Breng tegenargumenten

by Yves VD Saturday, Nov. 02, 2002 at 12:10 PM

Beste Eric,

Probeer één van de bovenstaande feiten te weerleggen en ik zal je schrijven waar je die gegevens kunt verifiëren.

Over het aantal aanwezigen gaan we niet verder discussiëren.
150 is natuurlijk een rond getal.

Aanklager vs Aangeklaagde

by ZB Saturday, Nov. 02, 2002 at 12:48 PM

Het is de aanklager die de bewijzen op tafel moet leggen en niet omgekeerd. Zo werkt dit nog steeds in ons rechtssysteem. Je bent onschuldig tot je schuld bewezen is en je bent niet schuldig tot je onschuld bewezen is.

BVV

by Laurent dicksson Saturday, Nov. 02, 2002 at 1:03 PM

De beweging van vakbondsvernieuwing, bestaat dat niet meer ofzo?? Dit was toch opgericht door Stan Vanhulle van Renault en door de arbeiders van Clabecq??
Waarom een tweede initiatief???
Het valt me op dat Eric Beyl van de Militant weer aanwezig is. Misschien kan hij hier wel op antwoorden, of gaat het initiatief van hem uit???

Alles is bewijsbaar

by Yves VD Saturday, Nov. 02, 2002 at 1:10 PM

Het gaat hier niet over de lange lijst beschuldigingen.
Het gaat over een aantal niet gekontesteerde feiten.
Bv. Faust heeft in Le Soir zelf toegegeven dat hij regelmatig grote sommen kontant geld ontving.
Ik herhaal mijn vraag: welke van deze feiten zijn weerlegbaar?

Frissen

by BBTK-secretaris Sunday, Nov. 03, 2002 at 11:40 AM

aan Eric Byl:

Ik ben absoluut geen vriend van mijn collega JM Frissen, maar sinds wanneer zegt een "linkse" activist dat het feit dat een syndicalist in de gevangenis (van Sint-Gillis, Sint-Gilles of waar dan ook) zit te "brommen", een bewijs zou zijn van zijn schuld?
Leven we tegenwoordig opeens in een eerbare en billijke rechtsstaat?


Als Frissen verdacht wordt van het frauderen van enkele honderden Euro - een belachelijke peulschil, vergeleken met de bedragen die rond Faust, Mommens en Appelmans genoemd worden - en wekenlang daarvoor in de gevangenis verblijft, is dat dan geen illustratie van de klassejustitie, als je dat vergelijkt met het vrij rondlopen van miljarden- en miljoenenfraudeurs (werkgevers in de Antwerpse diamantsector, in de bouwsector, in de textiel- en kledingsector...)?

En 17 bestuursleden van BBTK-Brussel is altijd nog maar ca. 12% van dat bestuur.

vriendje van Mia

by kilo B Friday, Nov. 08, 2002 at 12:02 AM

beste vrienden van Faust,
kunnen jullie, die toch altijd beweren dat Mia De Vits zoveel macht en hoge vriendjes heeft, uitleggen waarom het klassegerecht die mijnheer Faust en die madam Appelmans vrij laat rondlopen en het vriendje van Mia (secretaris Frissen) achter de tralies zet? Heeft Faust gewoonweg de slimste vrienden aan de top van het Brussels parket?