arch/ive/ief (2000 - 2005)

Berichten uit Nepal (Inleiding)
by posted by han Thursday October 31, 2002 at 04:23 PM

Begin september vertrokken 5 belgische jongeren op reis naar zuid-oost azie. Het vooropgestelde traject: 2 weken India, 1 week Katmandu, 1maand _ in een bergdorpje en de resterende 4 maand Myanmar (Birma), Laos, Vietnam, Cambodja en Thailand.


INLEIDING
Begin september vertrokken 5 belgische jongeren op reis naar zuid-oost azie.

Het vooropgestelde traject: 2 weken India, 1 week Katmandu, 1maand _ in een bergdorpje en de resterende 4 maand Myanmar (Birma), Laos, Vietnam, Cambodja en Thailand.
Vorig jaar gingen twee van hen, met het alternatief reisbureau "Contact J" naar het bergdorpje Madredunga in. Nepal.
Deze reis inspireerde hun tot de oprichting van de vzw Jayandra. Deze reis is tweevoudig: 1e: prospectie, 2e: humanitair project van Contact J voortzetten. Dit jaar werden er namelijk geen vrijwilligers gevonden door de negatieve pers rond Nepal en de burgeroorlog..

INTERVIEWS
Baas reisagentschap India. Interview op weg van Varanasi naar Katmandu.
De man antwoord vlot op onze ‘naieve' vragen. Hij is Indier en heeft geen schrik om openlijk te vertellen wat zijn, en de algemene, visie is van de toestand.
nepal geen echte democratie
koning niet dood door koning (lacht verhaal weg), wel staatsgreep leger.
huidige koning vond het parlement te zwak (te verdeeld om tov maoisten sterk te reageren) en benoemde een vriend premier.
Koning heeft, en had altijd, een veto bij wetsvorming. geen protocolaire rol zoals hier.
maoisten: positieve veranderingen, vrouwen meer thuis, mannen minder aan de drank, lage kasten meer rechten.

Jonge, rijke hotelbaas van de hogere kaste. Interview in hotel op de grens India-Nepal.
Hij is eerder elitair ingesteld en kijkt neer op de maoisten
Hij twijfelt zelf heel stek aan de officiele versie, maar zegt dat niemand weet wat er zich juist afspeelde tijdens de moord.
politici zijn te zwak om de maoisten te stoppen, koning grijpt in: ‘Tijger (koning) gaat lopen met het eten (macht), wanneer de bende honden (politici) er onder elkaar om vechten.

Jonge man die in het internetcafe in kathmandu wekt. Los gesprek, later op de avond.
We kijken naar een poster die ophangt. De nepalese dynastie is erop weergegeven: Als laatste de streng kijkende koning (hij kijkt even nors op de bankbiljetten en in de kranten. Bewuste intimidatie?), De voorlaatste was maar twee dagen koning (en in coma) (de vermeende moordenaar), en die daarvoor de vermoorde koning.
nieuwe koning niet populair, mensen hebben moeite om hem te aanvaarden, houdt bewust low-profile, volk begint aan hem te wennen
vind maoisten "very bad'
vind de strijd tegen maoisten een middel voor de koning om de aandacht af te leiden van de koningsmoord en de parlements ontbinding. (cfr Clinton, de Bushes die oorlog voeren om persoonlijke schandalen te verdoezelen)
het is op zijn minst eigenaardig dat de stamboom de macht na de moorden plots en recht naar hem (of was het zijn vrouw?) leiden en hij zo bewust en snel kan beslissen en het land besturen.

VERDER
Verschillende check-poinst voorbij gereden, toeristen niet in het minst gecontroleerd. Soms militair die even rondkijkt (in de toeristenbus), soms zakken nakijken of alle allochtonen uitstappen (publieke bus)
We vertrekken morgen naar het bergdorpje voor het project.
In de stad niet veel te merken van de oorlog.
In het platteland meer dan een derde onder controle van de maoisten.