arch/ive/ief (2000 - 2005)

Action Alert: Sison nu ook op EU-terroristenlijst!
by Bert De Belder Thursday October 31, 2002 at 03:45 PM
bert.de.belder@skynet.be

Op 28 oktober heeft de Raad van de Europese Unie beslist om de Filipijnse revolutionaire leider Jose Maria Sison en het Nieuwe Volksleger (NPA) nu ook op de Europese 'terroristenlijst' te plaatsen. Dit is in navolging en op nadrukkelijke vraag van de Verenigde Staten.

Op 28 oktober heeft de Raad van de Europese Unie beslist om de Filipijnse revolutionaire leider Jose Maria Sison en het Nieuwe Volksleger (NPA) nu ook op de Europese 'terroristenlijst' te plaatsen. Dit is in navolging en op nadrukkelijke vraag van de Verenigde Staten. De honderden emails naar de Europese Unie via de mailactie van Dr. Rita Vanobberghen, brieven en parlementaire vragen in het Europees, Deens, Zweeds en Nederlands parlement, de uitspraken van Filipijnse kerkleiders en politici dat Sison geen terrorist is: voor Europa weegt het oordeel van Bush nog altijd zwaarder.
Een bevrijdingsbeweging en haar belangrijkste politieke raadgever op een terroristenlijst plaatsen, daar maakt de Raad - waarin alle Buitenlandministers van de EU zetelen, dus ook Louis Michel - niet veel woorden aan vuil. Ze nam deze beslissing met een eenvoudige schriftelijke procedure en zonder één letter motivatie. Volstaat het misschien dat Sison en het NPA "fervente tegenstanders zijn van het pro-Amerikaanse beleid van de huidige Filipijnse regering en van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het bijzonder"? Dat antwoordde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken op een parlementaire vraag waarom Sison, het NPA en de CPP al eerder op de Nederlandse 'terroristenlijst' waren gezet!
Op 30 oktober verscheen de EU-beslissing in het Europees Staatsblad. Je leest er wat elke EU-lidstaat nu tegen Sison van plan is: "alle fondsen en andere financiële of economische middelen bevriezen, alsook politie- en gerechtelijke samenwerking". Wil je daar tegenin gaan? Stort dan vandaag nog een bijdrage op het Fonds Sison, rkn. 001-3831552-31, en mail naar ritaphilippines@gvhv.be als je op de hoogte wil blijven van de volgende acties. Of bezoek http://www.defendsison.be.