arch/ive/ief (2000 - 2005)

interview met Bertrand Sassoye (Cellules Communistes Combatantes)
by Ministerie van Agitatie Thursday October 31, 2002 at 02:47 PM
ministerievanagitatie@yahoo.com

Ik denk dat voor de anti-globalistische beweging opgaat wat ook voor de anti-rakettenbeweging uit de tijd van de CCC gold, namelijk dat het anti-kapitalistische bewegingen zijn die zich niet bewust zijn van het feit dat ze anti-kapitalistisch zijn. Persoonlijk blijf ik ervan overtuigd dat we tot de gewapende strijd tegen het reigme moeten komen, dat is duidelijk.

lees het uitgebreide interview met Betrand Sassoye op http://e-communism.org

wapens
by guido Thursday October 31, 2002 at 03:18 PM

"MVA:Wat betekent dat in verband met de strijd die vandaag gevoerd moet worden?
B.S.:Dat hangt een beetje af van ieders situatie en de conjunctuur. De cellen hebben nooit gesteld dat de gewapende strijd de enig mogelijke is. Verschillende leden van de CCC hebben een legale job en hebben zich niet geengageerd in de gewapende strijd, ze hebben nooit de wapens opgenomen. Het is werken op een ander front."

"MVA:Ik stel de vraag omdat jullie een strijd gevoerd hebben die jullie veel gekost heeft op persoonlijk vlak. Wat soort van strijd dienen we vandaag te voeren, want het is atijd een kwestie van doeltreffendheid, niet?
B.S.:Ja,het is een beetje moeilijk omdat in dertig seconden samen te vatten. We hebben een kritisch bilan gemaakt van de ervaringen van de CCC, wij gevangenen hebben dat gepubliceerd in een brochure die heet La Fleche et la Sible en dat zal binnenkort via internet beschikbaar zijn. Persoonlijk blijf ik ervan overtuigd dat we tot een gewapende strijd tegen het regime moeten komen, dat is duidelijk. En zeker geen gewapende strijd arriere gardiste, 't is te zeggen wachten tot iedereen er klaar voor is en de revolutionairen eraan beginnen. Maar dat is een uitgebreid debat, ik kan alleen maar twee, drie dingen hier bevestigen. Het is een zaak die me persoonlijk aangaat."

Wat heeft het geweld van de CCC nu uitgehaald?

Wat hebben de andere acties uitgehaald?
by reno detruy Thursday October 31, 2002 at 03:46 PM

Eeen direct resultaat van de acties was de gevangenisstraf voor 4 leden, waarvan Pierre Carette na 17 jaar nog altijd vast zit.
Verder een versterking van het repressie-apparaat, nieuwe wetgeving, meer politie.
Maar je kunt de vraag ook omdraaien: wat hebben al die geweldloze acties, de betogingen en stakingen uitgehaald? Het neo-libaralisme doet gewoon verder, de reactionaire politiek wint nog alle dagen veld, er is overal oorlog, de kloof tussen rijk en arm is gigantisch gegroeid, de sociale verworvenheden zijn teruggedraaid, de uitbuiting is groter dan ooit en het gemeenschappelijk bezit is quasi allemaal vekocht.

omdraaien
by guido Thursday October 31, 2002 at 04:33 PM

"Maar je kunt de vraag ook omdraaien: wat hebben al die geweldloze acties, de betogingen en stakingen uitgehaald?"

Als ik nu bomspotting als voorbeeld neem. Eerst waren ze met vijf om over de draad te klimmen en nu met 1200.

Oxfam is toch ook gegroeid uit 'geen oorlog'

Dit toont aan dat meer en meer mensen een daad van burgelijke ongehoorzaamheid zien zitten om iets aan te klagen.

Volgens mij iets positiever dan een hoge Amerikaan af te knallen. O

Of het invloed zal hebben op het denken van sommige Amerikanen en Belgen, nee.

Volgens mij moeten we dringend af van het idee dat we in een democratie leven.
En ook stoppen met te betogen zoals men dat 100 jaar geleden deed.

Genua was nu wel een voorbeeld dat protest de leiders bang maakt, wat de middelen die ze daar hebben ingezet waren er wel naar.

Maar wat als ze daar toch in de rode zone waren geraakt?
Het lynchen van die leiders konden ze wel doen maar het zou niets uitgehaald hebben behalve dat er in enkele landen vervroegde verkiezingen gingen gekomen zijn.

Ik geloof nog steeds dat de beste manier om iets te veranderen een goede opvoeding van kinderen is, maar de kindjes van de rijke mensjes worden in privéscholen gestoken en weten dus niet hoe de wereld draait, ze worden beschermd van die slechte wereld en dan studeren ze verder en ontmoeten anderen met dezelfde achtergrond en dan doen ze dingen die voor hen goed lijken maar de dood van velen betekenen.

Ik heb nog steeds niet door of sommige leiders echt slecht zijn of gewoon te stom zijn. Ik denk bv aan Verhofstadt.

Zolang we onze pijlen afschieten op de stromannen (politiekers) van de echte machthebbers(industrieëlen, bankiers, militairen), kunnen we nog lang bezig zijn.

We kennen die mensen hun gezicht niet eens, laat staan hun naam en ondertussen geven we wel af op zij die veel in de media komen.

Alles gaat op in de spektakelmaatschappij.

Nog nooit gelezen dat betogingen en actievoerders in het nieuws gebrukt worden om aan de kijkers te tonen dat zij niet moeten stoppen met werken? Anderen zijn bezig met de wereld te verbeteren. Die kijkers wordt niet verteld dat zij ook die anderen kunnen worden.