arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lappersfort en SP.a: duidelijkheid aub
by Arne Baillière Thursday October 31, 2002 at 12:36 AM
to_arne@hotmail.com 0473 532 494

Een kritische blik op de steun van De SP.a nationaal aan de lappersforters en de vraag to concrete politieke actie vanuit die hoek.

In het debat over de bestemming van het lappersfort was de stellingname van SP.a nationaal een bemoedigend signaal. Toch is dit op zich niet voldoende.

De Brugse burgemeester Moenaert leeft nu in de volle overtuiging dat de zaak in zijn voordeel beslecht is, en dat het ergste achter de rug is. De steun die hij hierbij van de Brugse SP.a - leiding ondervindt, kan hem enkel sterken in die analyse. De geloofwaardigheid van de SP.a staat op het spel: indien zij niet wil dat de steun die zij verleende aan het Groene gordelfront als een publicitaire recuperatiepoging beschouwd wordt, moeten er stappen ondernomen worden om de éénheid in de partij te herstellen, m.a.w. de positie van de Brugse SP.a zal in deze kwestie moeten wijzigen.

De grondslag van de zaak gaat uiteindelijk over de macht van het geld over het democratisch bestuur. Het eigendomsrecht primeert blijkbaar op het algemeen belang, nu verpersoonlijkt door het belang van het milieu.

Hoewel ik de complexiteit van het eigenlijke dossier geenszins wil banaliseren, wijst de stellingname van de SP.a nationaal er volgens mij toch op dat precies dit algemeen belang primeert op het economisch- financieel compensatiespelletje dat dhr. Moenaert lijkt te willen spelen ten koste van het welzijn van de Brugse bevolking.

De enige logische consequentie is dus het uitoefenen van de noodzakelijke politieke macht om dit pokerspel te doen ophouden. Hoe lang zal men nog toelaten dat de SP.a door burgemeesters met een eigen agenda voor voldongen feiten wordt geplaatst , zelfs in de plaatselijke coalities waar zij deel van uitmaakt?

Of moeten we de conclusie trekken dat de gewelddadige ontruiming, gepaard met aanranding van milieu- activisten en persmensen, in samenspraak met de lokale SP.a - afdeling en haar mandatarissen is gebeurd? En in hoeverre valt dit dan te rijmen met de 'groot onderhoud- ' campagne, met de politieke vernieuwing en verruiming die de SP.a probeert na te streven?

De zaak is, ondanks de euforie die nu het Brugse burgemeesterskabinet begeestert, nog geenszins verloren. De brede democratische steun die het Groene Gordelfront bij grote lagen van de Brugse en Vlaamse bevolking weet los te weken, biedt uitzicht op een langdurig en diepgaand proces van inhoudelijke discussie en de democratische versterking van de samenleving.

Als het de SP. a menens is om in deze evoluties een blijvende rol te spelen, (wat we gerust willen aannemen, gezien de promotiecampagnes van de SP. a in het laatste jaar) dan heeft zij daartoe nog alle mogelijkheden.

Daarvoor zal echter de nodige dosis politieke moed, gepaard met een doortastend optreden op het lokale vlak, onontbeerlijk zijn.

Indien de SP.a hier echter aan verzaakt, zal het erg moeilijk blijken om het "luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden"- imago te vermijden.

Hoe dan ook, het lobbyspel van Patrick Moenaert meespelen kan op termijn geen meerwaarde (noch inhoudelijk, noch electoraal) voor de SP.a met zich meebrengen.

PS: met de groeten van Pat