arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Filipijnse revolutionair Sison een terrorist? No way!
by Bert De Belder Wednesday October 30, 2002 at 06:24 PM
bert.debelder@wanadoo.be

Voor Bush ben je al een halve terrorist als je tegen "Amerika" bent. En als je je actief tegen het imperialisme verzet, ben je dubbel en dik terrorist, en zul je bloeden! Dat overkomt vandaag de Filippijnse revolutionaire leider Jose Maria Sison.

Bush en de Nederlandse premier Balkenende hebben de Filippijnse revolutionaire leider Jose Maria Sison, die als politiek vluchteling in Nederland verblijft, op de terroristenlijst gezet. De vraag of Sison een terrorist is, werd onlangs uitstekend beantwoord in een TV-reportage van het Nederlandse IKON. Aartsbisschop Millamena van de Filippijnse Onafhankelijke Kerk verklaarde daarin: "Prof. Sison is geen terrorist, al wat hij doet is samen met de armen opkomen voor een leven in waardigheid. Dat is een legitieme strijd." Mameng Deunida, voorzitster van een organisatie van sloppenwijkbewoners, meldde vanop een vuilnisbelt dat "meneer Sison vecht voor het welzijn en de vrijheid van het Filipijnse volk en van heel het land". Zelfs de Filipijnse vice-president Guingona moest voor de camera's toegeven dat hij niet geloofde dat Sison een terrorist is, en parlementsvoorzitter De Venecia noemde hem "mijn vriend". De website van IKON organiseerde een enquête over de stelling "Iedere organisatie die gewapend verzet pleegt, is een terroristische organisatie". 76% is het hiermee niet eens (11% eens, 11% geen mening).(1)
Op het forum dat de Filipijnengroepen België op 4 oktober organiseerden, vergeleek iemand de maatregelen tegen Sison - het afnemen van zijn toelage voor levensonderhoud, ziekteverzekering en huisvesting - met een middeleeuwse belegering om een stad uit te hongeren. Barbaars. Maar waarom heeft het imperialisme het zo gemunt op Sison, de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP) en het Nieuwe Volksleger (NPA)? De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken legt dit glashelder uit, in antwoord op een parlementaire vraag van een SP-kamerlid of "de CPP/NPA acties tegen het Amerikaanse volk heeft ondernomen": "De CPP/NPA wordt gekenmerkt door een sterk anti-Amerikaanse houding. De organisatie is een fervent tegenstander van het pro-Amerikaanse beleid van de huidige Filipijnse regering en van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het bijzonder. In de jaren '80 en '90 zijn zes Amerikanen (militairen, nvdr) bij aanslagen door het NPA om het leven gebracht." Tegen het Amerikaanse beleid zijn, en vechten tegen de VS-bezetting van je land, dat is in de Bush-speak van vandaag 'terrorisme'!
De hamvraag is nu of de Europese Unie Washington en Den Haag volgt en Sison vogelvrij verklaart. En wordt iedereen die Sison en de Filipijnse revolutie steunt dan ‘medeplichtig aan terrorisme'? In de e-mailcampagne van Rita Vanobberghen schreef Monika Baker, de leidster van een werklozenvakbond in Australië, naar de Europese Unie: "Bescherm ons hardbevochten democratisch recht op organisatie, ook al is het in verzet tegen het regime. Bescherm ons essentieel recht om vrijuit te beslissen hoe we ons welverdiende loon spenderen, ook al is het om een volk ver weg te steunen en niet om het hier te consumeren. Verdedig ons recht om vrij onze mening te uiten, ook al is ze gericht tegen de machthebbers."
zie ook: http://www.defendsison.be, waar o.a. een online petitie kan getekend worden