arch/ive/ief (2000 - 2005)

Psychologische oorlogsvoering als voorbode van echte oorlog tegen Irak
by christophe callewaert Wednesday October 30, 2002 at 05:47 PM

Gisteren meldde the Palestine Chronicle dat Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen tienduizenden pamfletten hebben uitgestrooid boven de steden Basra en Samawah in het zuiden van Irak.

Het aan de CIA gerelateerde persagentschap the Voice of America sprak zelfs over meer dan 180.000 pamfletten. De pamfletten riepen de Irakezen op om zich onverwijld over te geven. Ze bevatten een niet mis te verstaan dreigement aan de Iraki's die dat niet zouden doen.

"Before you engage coalition aircraft, think about the consequences, think about your family, do what you must to survive."

Dit zelfde pamflet bevatte een foto van vernield afweergeschut, een dode Iraakse soldaat en een treurende weduwe.

Dezelfde vliegtuigen die nu dreigende pamfletten uitstrooien, bombardeerden de afgelopen jaren onophoudelijk de zogenaamde no-flyzones en maakten daarbij verschillende honderden burgerslachtoffers tot grote woede van het Iraakse volk.

Een woordvoerder van het Pentagon twijfelt er dan ook aan of de pamfletten wel hun beoogde effect zullen hebben.

Dit alles gebeurt dus op het moment dat de militaire opbouw in de Golf onverminderd doorgaat en dat Bush via de VN-veiligheidsraad nog even de indruk wil geven dat Irak nog altijd een kans heeft om de oorlog te ontlopen. De meest recente berichten uit de omgeving van de president doen vermoeden dat het geduld van Bush bijna op is. Gisteren lieten de VS aan de andere leden van de raad weten dat ze er desnoods alleen mee doorgaan als een nieuwe strenge en ultieme resolutie nog lang uitblijft.