arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen gedwongen uitwijzingen op school!!!
by Guido Tuesday October 29, 2002 at 10:05 PM

Dit is de tekst die bij een petitie hoort, georganiseerd door een aantal leraressen van de Provinciale Middenschool Gent, die het niet pikken dat op een school minderjarige asielzoekers leerlingen zomaar kunnen meegenomen worden door de politie. De leerlinge werd meegenomen uit een OKAN-klasje, alwaar minderjarige asielzoekers les krijgen.

Aan de heer Beke, burgemeester van de stad Gent,
Aan de heer Duquesne, minister van Binnenlandse Zaken,

Op 8 oktober 2002 kwam de politie op de Procinciale Middenschool in Gent om Faketa Agic, leerling in de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers, op te pakken. De politieagenten hadden eerst de moeder van het meisje gearresteerd, en meegenomen naar de school. Op bevel van de Dienst Vreemdelingenzaken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd de familie gedwongen het land te velaten.

De coördinator van de OKAN-klassen gaf de politie niet de toestemming om het meisje in de klas te arresteren, en weigerde om principiële redenen meet te werken aan de uitwijzing van Faketa en haar familie. Omdat de moeder al meegenomen was door de politie en meegebracht was naar school, kon de OKAN-coördinator uiteindelik niets anders dan het kind laten meenemen. De volgende dag werd de familie al op het vliegtuig gezet.

Een half uurtje later kwamen twee leden van de BOB van Gent op diezelfde school met de pasoorten van twee Bulgaarse jongens, ook met de boodschap dat ze het land uitgezet zouden worden. Die leerlingen zijn niet meer komen opdagen.

Wij, leerkrachten en opvoedkundig personeel, aanvaarden het niet dat de politiediensten ons op die manier voor voldongen feiten stellen, en ons eigenlijk dwingen mee te werken aan een uitwijzigingsbeleid dat wij verafschuwen. We baseren ons op de door België ondertekende verdragen over de Rechten van het Kind. Daarin wordt expliciet vermeld dat en kind zonder papieren evenveel recht heeft op onderwijs als om het even welk ander kind.
Wij willen als leerkrachten een gezonde opvoeding en een gedegen opleiding geven aan onze leerlingen. We willen hun waarden als vriendschap, samenwerking, gelijke rechten meegeven. De uitwijzingen van kinderen op school, soms van de ene dag op de andere zoals in het geval van Faketa, en het arresteren van kinderen op school, passen totaal niet in onze visie op onderwijs en opvoeding.

het is niet normaal dat jongeren tussen 12 en 18 jaar plots in het midden van het jaar opgepakt en uitgewezen worden. Het is niet normaal dat de politie zomaar op scholl kan komen om kinderen uit de klassen te halen en de volgende dag op een vliegtuig te zetten. Als leerkrachten zijn wij tijdens de schooluren verantwoordelijk voor onze leerlingn. De school heeft daarentegen een pedagogische opdracht.

Terwijl wij minderjarige asielzoekers- die op jonge leeftijd dikwijls al oorlogssituaties, armoede of traumatische vervolging hebben meegemaakt- de opleiding en het onderwijs proberen te geven waar ze recht op hebben, zodat ze in ons land een nieuw leven kunnen starten, worden ze door de gedwongen uitwijzingen van klasgenoten opnieuw geconfronteerd met onzekerheid, angst en stress.

deze gebeurtenissen hebben bijzonder nefaste gevolgen voor de leerlingn: er wordt een klimaat van onveiligheid gecreëerd, kinderen zonder geldige verblijfsdocumenten of traumatische ervaringen zijn bang om naar school te komen, en op school zitten ze constant met de angst om opgepakt te worden en van de ene dag op de andere op het vliegtuig te worden gezet.

Daarom zeggen wij:
1. Als leerkrachten en betrokkenen bij het onderwijs aan minderjarige vluchtelingen engageren wij ons om binnen de school niet mee te werken aan het uitwijzingsbeleid.

2. De school moet ook voor minderjarige asielzoekers en kinderen zonder papieren een veilige thuis zijn. Wij kunnen niet aanvaarden dat de politiediensten de scholen misbruiken als ideale plaats om de kinderen van vluchtelingenfamilies op te pakken en die samen met hun familie uit te wijzen. Wij kunnen er niet mee akkoord gaan dat de politie bij uitwijzigingen toegang krijgt tot de school of de nabije omgeving van scholen leerlingen oppakt met het oog op een gedwongen uitwijzing. Daarom willen wij een duidelijke richting van de burgemeester en de Dienst Vreemdelingenzakn!

Magda???
by Kevin Wednesday October 30, 2002 at 09:12 AM

Guido, ben zelf voor het ogenblik les aan het geven op een stedelijke middenschool in het Antwerpse waar ook veel vluchtelingen zitten. Dus mijn vraag is eigenlijk als de politie in de klas komt. Mogen ze dan zomaar leerlingen meenemen?? Ik persoonlijk zou niet meewerken aan zo'n schandalige gestapo technieken.
Na het aan de macht komen van de fascisten in Duitsland jaren 1933-1945 werd er een actief beleid opgezet om de scholen te zuiveren van Joden en communisten. dit begon en op niveau van leerkrachten en op niveau van de leerlingen! Dus je ziet van waar ze het halen.

Kan je als schoolteam weigeren om hier aan deel te nemen?

weigeren
by angela Wednesday October 30, 2002 at 10:43 AM

Voor zover ik weet mag de politie niet binnen op je school tenzij de directie hen de toelating geeft.

voor Kevin
by guido Wednesday October 30, 2002 at 02:27 PM

dag Kevin,

ik weet niet hoe de wetgeving in mekaar zit. Ik kreeg deze petitie gisteren onder ogen en vond ze belangrijk genoeg om te publiceren.
Voor zover ik weet, heeft één van die leraressen een proces voor smaad aan de politie aan haar been.

Ik denk dat het ook van school tot school zal afhangen en wat de directie vind.

Hopelijk geeft dit voorbeeld energie aan andere leraressen/leraars om te moed te vinden om tegen deze praktijken te treden en ze naar buiten te brengen.

damagni
by Kevin Wednesday October 30, 2002 at 05:56 PM

Ik wil toch wel even melden dat veel leerkrachten zich emotioneel verbonden voelen met het lot van hun leerlingen. In de klassen waar ik nu les geef zitten een aantal illegalen. Je kunt moeilijk van die kinderen verwachten dat ze heel de dag thuis zitten of op straat. Onderwijs is een universeel recht dat vrijwaard moet blijven en niet misbruikt kan worden.
Moest het ooit bij mij gebeuren, ik zou de politie zelfs de klas niet binnenlaten. Maar alles hangt natuurlijk af van je directeur/trice. Daarom denk ik dat het soms ook wel intressant is om dit te bespreken met het schoolteam zeker als je in een school zit waar vluchtelingen zitten.

Damagechtnie
by Libby Wednesday October 30, 2002 at 09:01 PM

De politie mag een school /klas enkel betreden met toestemming van de directie. De directie mag dat betreden eigenlijk maar toelaten indien de politie een bevel tot huiszoeking kan voorleggen. Ik weet de details niet van buiten maar ik kan het eens opzoeken en de info hier vervolledigen. Dit ben ik te weten gekomen naar aanleiding van een concrete situatie waarbij de politie een lesgroep Nederlands in een OSP-school wilde gaan controleren op aanwezigheid van illegalen.