arch/ive/ief (2000 - 2005)

Recensie Ya Basta! in DE STANDAARD
by ptj Tuesday October 29, 2002 at 03:01 PM
pjones@mec.ua.pt www.yabasta.be

Vandaag stond er in De Standaard een ideologische afbraakrecensie van Leo Dehaes van ons boek Ya Basta! Globalisering van onderop. Zijn pro-kapitalistische analyse kan miischien voor enige relativering zorgen van alle inter-linkse discussies die hier de laatste maanden hebben plaatsgevonden. Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel. Lees en geniet...

"Een slap boek over de globalisering"
Leo de Haes

Het boek ¡Ya Basta! Globalisering van onderop gaat gebukt onder inconsistenties en warhoofdigheid. Erger nog is dat het getuigt van een lui zwart-witdenken: het kapitalisme is door en door slecht, en het neoliberalisme is de oorzaak van alle kwalen in de wereld.

Tijdens een debat over globalisering op Het Andere Boek oreerde een communistisch panellid dat het kapitalisme onvermijdelijk tot oorlog leidt. Het verbaasde me dat het publiek niet massaal opveerde en de zaal verliet, want die uitspraak is ofwel aantoonbaar dom ofwel perfide. Alle oorlogen van ruim de laatste halve eeuw zijn veroorzaakt door niet-kapitalistische dictaturen: nationaal-socialistische (Tweede Wereldoorlog), communistische (Afghanistan), nationalistische (Iran, de Golf), etnische (de Balkan, Rwanda, Nigeria, Sudan...) of religieus fundamentalistische (Afghanistan, 11 september). Overigens pleitte dezelfde spreker een half uur later parmantig voor een nieuwe revolutie, een term die hij in één adem gelijkstelde met oorlog. Zelfs bij zoveel inconsistentie gaf niemand een krimp.

Deze steilheid en warhoofdigheid kenmerken de huidige obligate globaliseringsdiscussie. Neem nu het boek ¡Ya basta! Globalisering van onderop. Ook dat is geschreven vanuit een lui zwart-witdenken: het kapitalisme is door en door slecht, het neoliberalisme is de oorzaak van alle kwalen in de wereld, onze democratie is geen echte democratie (meer) en de consumptiemaatschappij hoort tot het Rijk van het Kwade. Je hoeft maar enkele zinnen te spellen, en je kunt het hele boek verder zelf afratelen. Alhoewel, soms slaan de auteurs zo ver door dat ze onbedoeld toch nog een originele gedachte formuleren. Zo voeren ze Nietzsche op als een onvervalste neoliberaal. Tijdens mijn lectuur vroeg ik me geregeld af of de auteurs zelf wel het hele boek hadden gelezen. In de inleiding signaleert Jan Blommaert onder meer dat België het beste onderwijssysteem heeft, de hoogste geletterdheid en een gezondheidszorg van superieure kwaliteit. Hij vindt deze privileges weliswaar problematisch, want ze vloeien voort uit de ongelijkheid in de wereld, maar wat vooral opvalt is dat deze verwezenlijkingen verder in het hele boek niet meer ter sprake komen, laat staan dat de auteurs zouden toegeven dat we dat behoorlijk onderwijs en die kwaliteitsgezondheidszorg voor een deel aan het verfoeilijke kapitalisme te danken hebben. Positieve zaken schoffelen ze dwangmatig onder de mat.

Nog bezwarender is het slonzige gebruik van de terminologie. De auteurs gebruiken de begrippen kapitalisme, neoliberalisme en politiek door elkaar, terwijl die zeer onderscheiden zaken aanduiden: het kapitalisme is een specifieke productiewijze, het neoliberalisme is een ideologie en politiek is weer wat anders. Dit laatste wordt inhoudelijk mee bepaald door wie bij verkiezingen de overhand heeft gehaald. President Clinton was honderd procent voor het Kyoto-verdrag. Dat scheelt een slok op de borrel met Bush, die als aartsconservatief ronduit tegen Kyoto is. Wie die verschillen en nuances niet in rekening wil brengen, is fundamenteel oneerlijk bezig. Beschamender is dat geen van de auteurs beseft wat het werk van politici echt inhoudt: politiek is niet het nastreven van een of andere utopie, (bespaar ons de Hitlers en de Pol Pots), maar het uitoefenen van een vak. Wie die beroepsexpertise mist, vervalt in hopeloos gebroddel. Kijk maar naar het LPF-gestuntel in de eerste regering vol amateurs in Nederland.

Er is behalve veel goeds natuurlijk ook veel negatiefs te melden over de kapitalistische productiewijze, ik denk aan sweatshops, aan kinderarbeid en vrouwenhandel, aan de (overigens beperkte) delokalisaties van multinationals of aan de samenwerking van bedrijven met dictators in ruil voor door smeergeld betaalde repressie (Shell in Nigeria bijvoorbeeld). In plaats van dat de auteurs zulke belangrijke wanpraktijken uitwerken en aangeven hoe je er iets aan kunt doen, verwerpen ze liever het kapitalisme in zijn geheel. Dat is niet alleen makkelijk, het zorgt ook voor apodictische uitspraken als: het kapitalisme leidt tot een ,,ecologisch deficit''. (Eigenlijk is het allemaal nog tien keer erger. Op pagina 156 hebben de auteurs het in één moeite door over een ,,sociaal-economisch, menselijk, ecologisch en cultureel deficit''. Tja.) Nu zal niemand ontkennen dat bepaalde westerse industrieën het milieu verpesten, maar nergens is de verloedering zo groot en zo kwaadaardig als in (ex-)communistische landen of als in het Afrika ten zuiden van de Sahara, uitgerekend dat deel dat van de globalisering losgekoppeld is. Bovendien worden in het Westen, mede onder druk van de publieke opinie en de technologische ontwikkeling die dankzij het kapitalisme
mogelijk is, nieuwe technieken op punt gesteld die de milieuverloedering terugdringen. Om het simpel te zeggen: er zwemmen weer vissen in de Schelde, terwijl het leven in het Aral-meer voor eeuwig en een dag ten dode opgeschreven is. Tenzij er morgen een multinational brood in ziet om dit meer weer een gezonde bestemming te geven.

De auteurs proberen terecht de mythes van het neoliberalisme te doorprikken, hoe meer hoe liever, maar sommige mythes zuigen ze zelf eerst uit de duim, om ze vervolgens te weerleggen. Ik heb althans nog nooit iemand, laat staan een geneticus, horen verkondigen dat het kapitalisme tot het wezen van de menselijke natuur behoort. Sterker, de schrijvers vervallen zelf van de weeromstuit in de typische mantra's van links. Om er maar één te noemen: ze vinden
het schandelijk dat de omzet van vele multinationals groter is dan het nationaal binnenlands product van sommige landen. Dat dit appelen met citroenen vergelijken is, komt niet in ze op. Het is ze al tientallen keren voorgekauwd, dus bauwen ze dit refrein kritiekloos na. Hier wreekt zich het feit dat de auteurs geen economen zijn. Dat verklaart tevens waarom ze zo weinig bruikbare alternatieven in hun hoed hebben. Er wordt vrijblijvend gefreewheeld over deglobalisering en radendemocratie, over democratische participatie en economische participatie, over fabrieksraden ofte sovjets en over de mogelijke actualiteit van Rosa Luxemburg. Ze vergeten weliswaar auteurs als Georges Soros, Noreena Hertz of Joseph Stiglitz niet, maar alleen als ze in het anti-kapitalistische kraam passen. De belangwekkende corrigerende maatregelen die deze economische experts voorstellen worden verdonkeremaand, omdat ze binnen het kader van de vrijemarktlogica denken. En vrije markt is liberalisme en liberalisme is per definitie neoliberalisme en dus des duivels. De schrijvers van ¡Ya Basta! slaan zich graag op de borst over de verwezenlijkingen van de sociale strijd in het verleden, maar uit niets blijkt dat ze weten dat daar ook liberalen bij betrokken waren. Hoe bevooroordeeld en obsessief de auteurs met het neoliberalisme bezig zijn, bewijst het feit dat Het menselijk liberalisme van de sociaal-liberaal Dirk Verhofstadt in dit boek van de weeromstuit wordt omgedoopt tot Het menselijk neoliberalisme . Waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

Zo heftig als ze de vrije markteconomie afvallen, zo fel omarmen ze de anti- of andersglobalisten. Dat deze beweging zijn nut heeft, net als elk sociaal verzet tegen misstanden, is duidelijk. Maar ze hoeven niet te hoog van de toren te blazen, want ze verdwijnen in het niet bij de almaar groeiende aanhang van extreem-rechts, wat uiteindelijk een al even emotionele reactie op de globalisering is als de antiglobaliseringsdemonstraties. Ik krijg trouwens een déjá vu als ze weer eens een bevrijdingsbeweging opvoeren als lichtend voorbeeld, dit keer zijn het de Zapatisten
uit Mexico. De titel van het boek is niet voor niets aan hun ontleend: ¡Ya Basta! (Genoeg!).

DAVID DESSERS, JAN DUMOLYN, PETER TOM JONES, ¡Ya Basta! Globalisering van onderop, Academia Press, Gent, 350 blz., 17 euro. 29/10/2002

Die Leo toch?
by het rooje nest Tuesday October 29, 2002 at 03:49 PM

Misschien moet die Leo De Haes een keer het zwartboek van het kapitalisme lezen (verscheen in het Frans enkele jaren geleden)...maar ja, zo'n vent krijgt al het schijt als hij nog maar 1 woord kritiek hoort op het zaligmakende kapitalisme. Ik heb Ya Basta! ook al gedeeltelijk gelezen en ik vind het een heel aangenaam en leerrijk boek... het is helaal geen holle retoriek of dogmatische woordenkramerij, het is een boeiende en eerlijke getuigenis van activisten die op zoek zijn naar mogelijke alternatieven voor deze verziekte vermarkte wereld.

het rooje nest
("open de oogkleppen, want het wordt donker")

leo gefrusteerd?
by guido Tuesday October 29, 2002 at 05:23 PM

Leo heeft in de jaren zeventig een boekje geschreven over de multinationals die België toen veroverden. Kruithofs neoliberalisme was hiervan een recent afkooksel.
Misschen verwachtte Leo iets anders?

Vooral een slappe recensie
by Tommy De Cock Tuesday October 29, 2002 at 07:56 PM
creativeurge@hotmail.com

Zwakke recensie van een boek dat gelukkig een hogere kwaliteit haalt. Leo de Haes waagt het, gedreven door zijn patriarchale ijver (hij kent immers iets van economie en wij allen niet), zelfs om frisse sociale bewegingen als de antiglobalisten tot een bende emotionele nostalgici te herleiden.
Zeer reformistisch, zeer "De Standaard" eigenlijk.

De naam is Haas
by jpe Tuesday October 29, 2002 at 10:05 PM

Ach als je die mistroostige kop van De Haes ziet, dan weet je het wel; die man is al lang klinisch dood. Alleen blijft dat uitgeleefde lijf van hem maar verder reutelen ...

Bon, de Leo kan hier en daar wel gelijk hebben in zijn stuk - dom is het nog actieve deel van zijn brein niet - maar de algemene tereurteneur van dit en andere 'stukken' van hem is zo intriest dat een mens alleen maar kompassie kan krijgen met dit deprimerend burgerventje.

Dan is er eens een trio Vlamingen dat het waagt om zo'n boek te schrijven - en natuurlijk vergissen zij zich in hun jeugdige overmoed hier en daar - maar moet dan zo'n mijnheerke betweter hen weer meteen onder de Vlaamsche klei schoffelen ...

Leo, doe ons een lol, organiseer zoals Karel de 5de je eigen staatsbegrafenis. Want die heb je ondertussen met al je gereutemeteut wel verdiend.

(Sorry Leo dat ik je het graf in wens, is niet schoon van mij, maar ach, de wereld loopt al zo vol hé. Dat moet jij in al je zieligheid wel kunnen begrijpen. En doe ze hierboven de groeten.)

Zwak!
by Toeternietoe Wednesday October 30, 2002 at 02:38 PM

Beseffen jullie wel dat jullie replieken niet verder gaan dan wat zwak gescheld. "Wanneer de argumenten tekort schieten, begint het schelden..."
Dat zegt meer over jullie dan over Leo de Haes

Haes met pruimen
by casarca Wednesday October 30, 2002 at 07:13 PM
castorbeaver@hotmail.com

Leo, dat is nog eens een recensie zie ! Prachtig, ik heb het boek gelezen, maar heb eigenlijk meer opgestoken van je boekbespreking.
De reacties tot nu toe, zijn dit platform niet waardig. Ik kijk uit naar fundamentele kritiek op zijn bespreking, daarvoor raadpleeg ik indymedia. Maar deze prachtige website wordt telkens weer verknoeid door een hoop stereotiepe amadazen-praat, die in weinig verschilt met de retoriek van het alsmaar machtiger wordende rechts blok.
Leo, doe zo voort :)

opbouwende kritiek
by guido Wednesday October 30, 2002 at 07:39 PM

"Het boek ¡Ya Basta! Globalisering van onderop gaat gebukt onder inconsistenties en warhoofdigheid. Erger nog is dat het getuigt van een lui zwart-witdenken: het kapitalisme is door en door slecht, en het neoliberalisme is de oorzaak van alle kwalen in de wereld."

Wat dan wel de oorzaken zijn, vermeld de heer Haes niet.

"Alle oorlogen van ruim de laatste halve eeuw zijn veroorzaakt door niet-kapitalistische dictaturen: nationaal-socialistische (Tweede Wereldoorlog), communistische (Afghanistan), nationalistische (Iran, de Golf), etnische (de Balkan, Rwanda, Nigeria, Sudan...) of religieus fundamentalistische (Afghanistan, 11 september)."

Hitler stond in dienst van de industrielen van Duitsland en Amerikanen zoals Ford, steunden hem.
Niet vergeten dat grootvader Bush Hitler geld gaf en daardoor werd zijn bank in 1942 gesloten.

Iran ging om olie en daar gaven de Amerikanen wapens aan Saddam Iran aan te vallen.

Kosovo werd gebombardeerd omdat de VS daar de olie wilde.
Rwanda en buurlanden worden geplunderd door Westerse mogendheden.

belgië is begonnen met de uitbuiting van Congo en doet dat vandaag ook nog. Maar dit is geen kapitalisme, dit is zakendoen, hé, mr. Haes?

3.000.000 doden als gevolg van een genocide plus 10.000.0000 doden door een gekke koning, ja, dat is niet de fout van het kapitalisme maar van de Congolezen, hé, mr.Haes?

De Taliban wouden Ben Laden uitleveren en hebben de VS gewwarschuwd dat ze gingen aangevallen worden. De VS was al onder Clinton bezig om te onderhandelen met de Taliban om een pijpleding voor olie door Adghanistan te trekken.

Bush werd boos en zag in de 11-9 aanslagen het gedroomde excuus om Afghanistan, een land dat al één van de armste ter wereld was, kreeg bommentapijten over zich.
De vrouwenrechten zijn er nog slechter dan onder de Taliban en de opiumteelt is weer toegenomen na de bombardementen.

Mr Haes, misschien toch eens uit uw ivoren toren komen?
In de jaren zeventig schreef u nog boeken over hoe slecht multinationals wel waren. Was dat geen zwart-wit denken of was het goed om daar in de jaren zeventig over te schrijven, het verkocht misschien goed dan?

"De auteurs gebruiken de begrippen kapitalisme, neoliberalisme en politiek door elkaar, terwijl die zeer onderscheiden zaken aanduiden: het kapitalisme is een specifieke productiewijze, het neoliberalisme is een ideologie en politiek is weer wat anders."

Kapitalisme is de naam van het systeem , neo-liberaal is een leeg woord, spijtig dat iedereen zich daar aan laat vangen en politiek werd uitgevonden door zij die toen de productiemiddelen in handen hadden.


"Nu zal niemand ontkennen dat bepaalde westerse industrieën het milieu verpesten, maar nergens is de verloedering zo groot en zo kwaadaardig als in (ex-)communistische landen of als in het Afrika ten zuiden van de Sahara, uitgerekend dat deel dat van de globalisering losgekoppeld is. Bovendien worden in het Westen, mede onder druk van de publieke opinie en de technologische ontwikkeling die dankzij het kapitalisme
mogelijk is, nieuwe technieken op punt gesteld die de milieuverloedering terugdringen."

U leest het goed, Congo wordt geexploiteerd door het Westen maar het is de zwartjes hun fout dat het daar zo vuil is.

In het boek komt het woordje communisme minder voor dan in de recensie.
Maar ja, recensenten die worden betaald om alles, wat tegen de idelogie van hun broodheren ingaat, af te kraken.

casarca en toeternietoe, misschien ook wat constructieve bijdragen leveren?

haes met pruimen aan toe
by casarca Wednesday October 30, 2002 at 08:44 PM

Awel zie, zo'n commentaar lees ik graag en zet mij ook aan het denken !

Dood aan Leo?? Het niveau neemt toe op indymedia.
by han Thursday October 31, 2002 at 02:36 PM

Dood aan Leo?? Het niveau neemt toe op indymedia.

De kritiek van Leo is inderdaad nogal plat, maar zoals iemand opmerkte weerleg je die niet door de man de huid vol te schelden en nog minder door hem dood te wensen.
Van niveau gesprokken, ik moet zeggen dat ik wel een beetje ontgoocheld ben.

Leo maakt zich kwaad omdat op het andere boek iemand zou beweerd hebben dat kapitalisme en imperialisme onherroepelijk tot oortog leiden.
Nochthans is dat een waarheid als een koe, die enkel wordt tegengesproken door fantasten. De oorlog om Olie die men nu al 10 jaar tegen Irak voert is daar prachtig voorbeeld van.

Helaas voor Leo kwam deze uitspraak niet van één van de auteurs van het boek, maar wel van de auteur van een ander boek die aan hetzelfde debat deelnam. (nml. Pol De Vos, auteur van 11 september, waarom de kapers vrij spel kregen)
Indien Leo Yabasta heeft gelezen zou hij ook moeten weten dat die stelling in het boek (spijtig genoeg) niet wordt verdedigd. (of ik moet er naast gelezen hebben)

En nu eens kijken of er mensen zijn die een inhoudelijke discussie kunnen voeren??

Groeten


han

Inderdaad, je zit er weer naast
by Jan D. Thursday October 31, 2002 at 03:16 PM

Die evidente stelling wordt in het boek eigenlijk wél verdedigd hoor. Maar het was inderdaad Pol de Vos die dat toen op dat debat had gezegd. Alle klassenmaatschappijen leiden trouwens tot oorlog, dat is al zo sinds de landbouwrevolutie. Daarvoor zijn geen samenzweringstheorieën nodig.

Han wil voor een of andere duistere reden per se 'aantonen' dat wij als auteurs eigenlijk niet tegen de oorlog zouden zijn...

Er komt heel binnenkort een inhoudelijk antwoord voor Indymedia.

jan
by guido Thursday October 31, 2002 at 03:37 PM

ik heb gelezen dat jullie werkten aan een antwoord op die recentie van onze Leo.
Waarom viseer je nu indymedia?

han, waarom val je nu jan aan?
"En nu eens kijken of er mensen zijn die een inhoudelijke discussie kunnen voeren?? "

Ik las er dus niet naast.
by han Thursday October 31, 2002 at 03:55 PM

Ik las er dus niet naast, en de uitspraak kwam dus niet van één van de auteurs.

Ik had het dus bij het rechte einde dat Leo er zo maar wat op los schiet in zijn artikel.

Ik zeg niet dat jullie niet tegen de oorlog zijn. Volgens mij zeggen jullie in het boek dat er geen oorlog meer komt.
Althans dat is wat N&H vertellen. Er zijn geen machtscentra meer (al die mensen die tegen de USA op straat komen vergissen zich), er komt dus geen oorlog meer, enkel nog politionle ingrepen.
Over jullie boeki zeg ik dat jullie elkaar tegen spreken. Mij is het niet duideloijk wie wat geschreven heeft, maar het is mij duidelijk dat er aantal Empire adepten bij zijn die de toon bepalen.

Als je het debat wil voeren, doen.
Maar probeer je stellingen te staven met de realiteit en niet zoals N&H een wereld te bouwen op een aantal aan te nemen veronderstellingen (axioma's).

Groeten

han

Guido
by han Thursday October 31, 2002 at 04:31 PM

Ik heb het helemaal niet tegen Jan hoor.

Men scheld hier Leo de huid vol en wenst hem zelfs dood, zonder enig inhoudelijk argument aan te dragen.

Daar heb ik het over.

Wat Jan bedoelt zal hij zelf wel uitleggen.

Groeten
han

oorlog
by Jan D. Thursday October 31, 2002 at 04:37 PM

Beste Guido, ik viseer niemand en zeker niet Indymedia (waarom zou ik dat in vredesnaam ook doen??), ik ga enkel in op een onterechte kritiek van Han. Er is ook een zeer groot verschil tussen iets al Indymedia op zijn geheel en Han Soete als persoon met zijn eigen opvattingen, maar dit terzijde.

"Volgens mij zeggen jullie in het boek dat er geen oorlog meer komt." zegt Han.

Nochtans...
Een citaatje uit hoofdstuk 1
"Het militair-industrieel complex en de vernieuwde imperialistische politiek van vooral de VS – maar ook steeds meer van Europa – blijven instaan voor een obscene wapenwedloop en voor een walgelijke bodycount, voornamelijk in burgeroorlogen en geregeld tijdens een aanval tegen een of andere ‘schurkenstaat' zoals Irak of Afghanistan. De core business van de staatsmacht valt opnieuw steeds openlijker te localiseren in de versterking van de interne en externe repressie-apparaten, net zoals dat vóór de opkomst van de welvaartsstaat eeuwenlang het geval was. "

Duidelijk genoeg? Je hebt dus al even slordig gelezen als Leo, beste Han.


En nog eentje uit hoofdstuk 9
"Wel bestaat er een vaag gevoel dat het tij aan het keren is. Antikapitalistische activisten moeten actief op dat momentum inspelen, voor het verloren gaat in de tegenstellingen die de ‘Oorlog tegen het Terrorisme' zal oproepen. "

En verder verwar je wat Negri en Hardt zeggen met de theorie van Kautsky destijds (het 'superimperialisme' waarin er zogenaamd geen oorlog meer zou komen, wat fel door Rosa Luxemburg werd bestreden, en wat natuurlijk absurd bleek toen WO I uitbarstte).

En ja, wij zeggen niet over alles hetzelfde. Bij de drie auteurs is er één zeer enthousiast over N & H, een ander gematigd enthousiast (ik) en nog een ander nog minder enthousiast. Eenheid in verscheidenheid was ons motto.
Maar jij lijkt N & H niet echt goed te hebben begrepen hoor Han, als ik dat zo mag zeggen, of je maakt er toch een wel zeer grote karikatuur van.

Om het marxistisch te formuleren: zolang het maatschappelijk meerproduct door één klasse wordt toegeeigend, zullen er oorlogen en burgeroorlogen zijn.

Is dit een grap
by Droevig Thursday October 31, 2002 at 11:34 PM

Han zegt dat jullie het hebben over politionele optredens.

Jan zegt niet waar : "een aanval tegen een of andere ‘schurkenstaat' zoals Irak of Afghanistan."

Kom op jongen.
Zeg nu een wat je denkt, doe niet alsof Han je niet heeft begrepen, hij heeft je zeer goed heeft begrepen.

tsssssssssssss

Oorlog is oorlog
by Jan D. Friday November 01, 2002 at 03:38 PM

Dit debat gaat over het geslacht der engelen. Dat komt ervan als je hopeloos naar tegenstellingen op zoek bent. Ik zal onze gedachten dan maar verduidelijken.

Op dit moment is er één imperiale supermacht: de VS. Op korte en middellange termijn ziet het er niet naar uit dat er andere voldoende sterke imperialistische machten zullen opstaan die een volledig van de VS onafhankelijke politiek kunnen voeren, zodat er weer een tijdperk van interimperialistische oorlogen zou aanbreken zoals de periode tot en met de Eerste Wereldoorlog. Europa is vandaag geknecht, doet wel zwakke pogingen om een eigen imperialistische macht uit te bouwen, maar blijft aan de leiband lopen. Japan is economisch sterk verzwakt en stelt militair niets voor. Rusland is een puinhoop die zelfs in eigen regio door de VS op de knieeën wordt gekregen. China heeft voorlopig zeker geen belang bij een agressieve politiek of een confrontatie met die VS, dat zie je duidelijk aan zijn internationale politiek.

We hebben natuurlijk ook geen bipolaire situatie meer waarin twee blokken elkaar in evenwicht houden en de conflicten elders worden uitgevochten, zoals tijdens de Koude Oorlog. Wat krijg je dan wel? 'Politionele optredens' (niet toevallig een koloniale term die dateert van de jaren vijftig toen Nederland 'de orde ging herstellen' in Indonesië) op 'schurkenstaten' die niet in de pas lopen. Al gaat het vaak over dictators die zeker geen lieverdjes zijn - laat staan 'anti-imperialisten' - toch hinderen zij de samenvloeiende belangen van het grootkapitaal en het VS-imperium. In andere gevallen gaat het ook om bevrijdingsbewegingen of fundamentalistische en nationalistische groepen.

En dan wordt er OORLOG gevoerd tegen of in die landen, welke naam ze daar nu ook aan geven ('politionele interventies', 'oorlog tegen het terrorisme', 'war on drugs', 'low intensity warfare', 'etnische burgeroorlogen' of zelfs 'vredesmissies'), met doden, gewonden, verwoestingen, blijvende trauma's... Burgers zijn telkens het grootste slachtoffer. Oorlog is oorlog en het is het meest verschrikkelijke wat er is, en dat weten Negri en Hardt trouwens ook wel hoor.

Dus waar is nu de tegenstelling? Degenen die tegen de oorlog zijn, zouden wat meer naar eenheid moeten streven.

Toegegeven dat we in ons boek die kwestie wat meer konden uitgewerkt hebben, maar daar zouden we eigenlijk een nieuw boek over moeten schrijven.

lezen!
by herman L Sunday November 03, 2002 at 09:44 PM

Hoe dan ook,
enerzijds Leo, die o.a. bij Houtekiet de boeken van Verhofstadt uitgeeft en die ooit tamelijk links was, maar nu meent dat een dwarsligger als hij in "deze antiglobalistische tijden" verplicht is de verdediging van het arme neoliberalisme op zich te nemen;
en anderzijds Han, Jan, Tommy, Guido (met de eerlijkste poging tot inhoudelijke discussie) en andere rooie nestjes hebben door hun soms al te typisch Indymediaanse kitteldebatje zozeer mijn nieuwsgierigheid gewekt dat ik het boek YA BASTA zeker zal kopen en lezen.
Al was het maar omdat elk van de 3 auteurs een andere houding schijnt te hebben tegenover Empire van H+N (dank je, Jan D.), vermoedelijk het belangrijkste boek sinds 11 september (maar ik wacht op de Nederlandse vertaling).

By the way: met Han ben ik het eens dat jpe door zijn ludieke endlösung (doodstraf voor de dommerikken) de prijs van de hysterie verdient.

sorry, jpe
by herman L. Monday November 04, 2002 at 12:12 AM

Sorry,
nu heb ik zelf slecht gelezen:
JPE wenst geen staatsbegrafenis aan de dommerikken, maar aan de triestigaards, de burgerventjes, de betweters, de reutemeteuters en de zieligaards.
Sorry dat ik je onrecht aandeed - blijft dat je die prijs verdiend hebt.