arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tsjetsjenië - Geven we Mia Doornaert gelijk ?
by jpe Monday October 28, 2002 at 09:42 PM

Vragen bij het waarom van onze collectieve apathie tegenover het drama in Tsjetsjenië + resumé van nieuwe ontwikkelingen.

In De Standaard van 25 oktober schreef Mia Doornaert: "Op andersglobalistische en ngo-conferenties regent het moties tegen het geweld tegen de Palestijnen of Afghanen, niet over de Tsjetsjenen. De terreuractie in Moskou tegen onschuldige theaterbezoekers is uiteraard onaanvaardbaar. Ze zal het geweld in Tjsetsjenië niet helpen oplossen. Integendeel. Maar ze drukt de buitenwereld wel met de neus op het feit dat niet alleen regeringen zich à la carte om de mensenrechten bekommeren."

En ondertussen is het maandagavond en verschijnt hier op Indy nog steeds niets over het drama in Moskou dit weekend én over wat er vandaag door de EU besloten werd. Waarom interesseren de Tjsetsjenen ons eigenlijk zo weinig ? Ik vraag het mezelf ook af ... Als ik die opmerking van Doornaert niet gelezen had, had ik er ook net bij stil gestaan. Iemand een suggestie van een antwoord ??

Enfin, ik vat even samen wat er vandaag gebeurde. Een groep Tsjetsjenen komt in Denemarken bijeen voor een vreedzame vergadering die wil praten over vrede voor hun land. Poetin in Moskou ziet dat niet graag gebeuren. Hij protesteert daartegen bij de Deense voorzitter van de EU. Die kan de lang geleden geplande conferentie niet meer verbieden (er bestaat nog zoiets als recht op vergaderen in de EU), maar tovert een compromis uit zijn hoge hoed. De volgende bijeenkomst tussen de EU en Rusland vindt niet plaats in Copenhagen maar in Brussel. Zo heeft de chantage van KGB-baas Poetin toch een eerste resultaat bereikt.

Ondertussen wordt in Rusland door het leger nog altijd niet bekend gemaakt welk gas de speciale troepen gebruikten. En dus zullen er nog onschuldige Russen sterven. En het Russische volk: dat staat er bij en kijkt er naar. Het Jeltsin-Poetin-roofkapitalisme heeft hen blijkbaar murw geslagen.

Op VRT-radio maakte een journaliste tegenover Johan De Poortere de opmerking dat wij hier in België dat niet zouden slikken. De eerste keer niet neen. Maar de Russen hebben al zoveel meegemaakt.

Tot slot: wie ziet hoe Poetin met zijn eigen volk omspringt, krijgt weer wat meer geloof in het door sommigen als een fantaisistisch samenzweringstheorie afgeschilderde scenario van Peter Fransen over hoe 11/09 in de V.S. verliep.

waar bemoeid zij zich mee?
by pdl Monday October 28, 2002 at 10:34 PM

Nu krijgen we het helemaal! Mia Doornaert gaat ons eens vertellen over wie of wat wij moties moeten verspreiden of artikels maken.
Ze moet zich toch geweldig op haar ... nee dat kan niet.


Wat de berichtgeving op indy betreft: nu wordt er plots verwacht dat met de beperkte middelen er over alles ineens grondige analyses gebracht worden.
Om de vergelijking met de Palestijnen en Irakesen te maken: speelt olie hier ook een rol? wie heeft hier de lont in het kruitvat gestoken? Wie heeft de fundementalistische beweging hier van wapens en geld voorzien en met welk opzet?
Of is het toch een volksopstand tegen onderdrukking?

Ik kijk vol interesse uit naar de politieke analyses.

PDL

waar bemoeit zij zich mee?
by pdl Monday October 28, 2002 at 10:43 PM

Nu krijgen we het helemaal! Mia Doornaert gaat ons eens vertellen over wie of wat wij moties moeten verspreiden of artikels maken.
Ze moet zich toch geweldig op haar ... nee dat kan niet.


Wat de berichtgeving op indy betreft: nu wordt er plots verwacht dat met de beperkte middelen er over alles ineens grondige analyses gebracht worden.
Om de vergelijking met de Palestijnen en Irakesen te maken: speelt olie hier ook een rol? wie heeft hier de lont in het kruitvat gestoken? Wie heeft de fundementalistische beweging hier van wapens en geld voorzien en met welk opzet?
Of is het toch een volksopstand tegen onderdrukking?

Ik kijk vol interesse uit naar de politieke analyses.

PDL

Poging tot antwoord
by KaM Monday October 28, 2002 at 11:13 PM

Waarom geen aandacht voor Congo? Miljoen mensen zijn al omgekomen hebben wel al iets gedaan om die mensen te helpen? Hoeveel mensen zouden er op straat komen ,tegen de oorlog in Congo? Horen we nog iets over de situatie in Argentinië, het land is bankroet, de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens maar geen haan die er nog over kraait. Waarom moeten we nu plotseling grote betogingen organiseren tegen de oorlog in Irak? Waar waren de grote betogingen tegen de oorlog in Afghanistan.......... Wat met Tibet, de Koerden, Westelijke-Sahara, de Berbers in Algerije, de Indianen in Zuid-Amerika?

Mensen hebben interesse voor dingen die in de actualiteit staan (Irak), dingen die spectaculair zijn (gijzelingsdrama Moskou), die dicht bij staan (Lappersfortbos), die gevolgen hebben voor hun eigen leven (911).

Waarom al die aandacht voor de 911 en niet voor de genocide in Rwanda waar toch veel meer mensen zijn omgekomen?

De genocide in Rwanda heeft geen gevolgen voor ons dagelijks leven, 911 wel. Die 5000 Amerikanen die zijn omgekomen zijn veel, veel belangrijker voor ons leven dan die 750 000 Rwandezen. Een Rwandees meer of minder doet er niet echt toe, een Amerikaan wel. Het klinkt cru maar het is zo.

De aanslagen van 911 waren spectaculair ivg met Rwanda waar we bijna niets over te zien kregen. Het kan hier ook gebeuren, we hebben hier ook een WTC in Brussel. We hebben hier ook moslim-fundamentalisten rondlopen. Leg het verband tussen die twee en mensen zullen er aandacht aan besteden.

Wij Belgen hebben ook een veel nauwere culturele, economische en politiek band met de Amerikanen dan met de Rwandezen (Tsjetsjenen). Als je vriend iets overkomt zal je daar ook meer aandacht aan besteden dan wanneer een wildvreemde iets overkomt. Als een wildvreemde sterft ,who cares, maar als een vriend sterft dan sta je daar toch langer bij stil.

De oorlog in Irak zal ook veel grotere gevolgen hebben op ons leven dan de oorlog in Afghanistan vb. economische recessie, toename van de werkloosheid door de stijging van de olieprijzen. Wij zijn dus betrokken partij wat niet het geval is met de oorlog in Afghanistan of Congo.

Het probleem van de anti of anders globaliseringsbeweging denk is is dat we ons te veel concentreren op de sexy onderwerpen die in de actualiteit komen en dat we ons te veel op het sleeptouw laten nemen door de media of actualiteit. We moeten leren zelf de agenda te bepalen en niet langer als een stelletje gekken op alles springen wat in de media komt. We moeten ook meer op zoek gaan naar structurele oplossingen voor problemen ipv hier en daar een item te kiezen omdat het ,tof, is.

Eens te meer
by christophe Monday October 28, 2002 at 11:31 PM

Eens te meer er glad naast, KaM.

De interesse van de mensen wordt alleen bepaald door de media.

Zoals D'Orazio zei op de persconferentie van STOPUSA: mijn schoonzus die voordien nog nooit gehoord had van Afghanistan begon plots te verklaren dat het toch erg gesteld was met de vrouwenrechten onder de Taliban.

En wat Congo betreft... Ik ken er die al jaren hameren op de miserie in Congo en de onverkwikkelijke rol van de VS en EU. Wat in dat rapport van de VN staat, staat al 1000 keer op 100 websites. Geschreven door mensen die telkens weer moesten horen: "Ach, zijn jullie daar weer met jullie sympathie voor burgerlijke dictators".

Kom dus u niet af dat we niet genoeg aandacht geschonken hebben aan het leed van de Congolezen.

Media
by KaM Tuesday October 29, 2002 at 12:19 AM

,,De interesse van de mensen wordt alleen bepaald door de media.,,

Journalisten zijn geen ,normale, mensen volgens u? De media maakt ook deel uit van onze samenleving, ze staat er dus niet los van. Zelfs op Indymedia is er 100 keer meer aandacht voor een paar stomme bomen dan voor het lot van de Congolezen of Tsjetsjenen. Waarom? Ik heb gewoon een poging gedaan om daarvoor een verklaring te zoeken.

,,Kom dus u niet af dat we niet genoeg aandacht geschonken hebben aan het leed van de Congolezen.,,

Waarom doen de mensen in Belgie dan niets voor Congo? Betogingen, stakingen, bezettingen etc.... Waarom?

Om eerlijk te zijn begrijp ik je niet echt goed. Ik snap niet waarom je hier Kabila ten tonele voert. Wat ik schreef had niets te maken met de politiek.

KaM & politiek
by Free Tuesday October 29, 2002 at 10:01 AM
nomadfizzycist@hotmail.com

"De genocide in Rwanda heeft geen gevolgen voor ons dagelijks leven, 911 wel. Die 5000 Amerikanen die zijn omgekomen zijn veel, veel belangrijker voor ons leven dan die 750 000 Rwandezen. Een Rwandees meer of minder doet er niet echt toe, een Amerikaan wel. Het klinkt cru maar het is zo. "

Als dit geen politiek statement is, wat is het dan wel? Een ethisch?

Realiteit
by KaM Tuesday October 29, 2002 at 10:58 AM

,,Als dit geen politiek statement is, wat is het dan wel? Een ethisch?,,

Nee het is de bittere realiteit of je het nu leuk vind of niet.

je kan niet overal tegelijk zijn
by het rooje nest Tuesday October 29, 2002 at 04:02 PM

Mia Doornaert maakt weer een karikatuur van de andersglobalisten. Het is geweten dat dat haar geliefkoosde hobby is. Zij schijnt niet te beseffen dat de andersglobalisten in hun totaliteit niet met elk conflict, met elke crisis bezig kunnen zijn. Er zijn zoveel groeperingen, zoveel bewegingen die op een bepaald niveau en/of rond een bepaald thema strijd leveren. Er zijn ook zoveel conflicten. Je kan toch niet overal tegelijk zijn!!!

leopold II
by guido Wednesday October 30, 2002 at 08:38 PM

Toen Leopold II zich te buiten ging aan een genocide van 10.000.000 Congolezen; werd dit zelfs in het buitenland afgekeurd.

Geen enkele regring heeft hiervoor al excuses gevraagd. Denk je dat de geldschieters van de Belgische pers het zouden toelaten dat er hier veel over bericht word.

Je moet maar eens kijken naar het Grote Meren onderzoek en de rol van Forrest in de huidige plunderingen van Congo. Hier en daar een artikeltje en dan wordt het weer onder tafel geveegd.

Ht feit dat sommige mensen hier zich andersglobalisten noemen, toont nog maar eens aan hoeveel macht de media heeft.

Kam, voor de meeste Belgen is Congo nog steeds een kolonie, je denkt toch niet dat wij daartegen mogen protesteren?

Je ben dat direct een volgeling van Kabila.
Ik kan Christophe ergens volgen in zijn redenering.
Toen men over de genocides sprak, was men een volgeling van Congo, zo simpel maakte men het.
België is één van de landen die GOD bij de Congolezen bracht, dezelfde God die hen nu verbiedt om condooms te gebruiken waardoor er zoveel Aids is. En dan zijn er nog van die recensenten die zeggen dat het kapitalisme niet slecht is.