arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesloop, Ieper 2002: picture report.
by han Monday October 28, 2002 at 03:14 PM
han@indymedia.be

Vredesloop, Ieper 2002: picture report

Vredesloop, Ieper 20...
start_6km_dscn0069sscsqf.jpg, image/jpeg, 600x284

Vredesloop, Ieper 2002

Vredesloop 2002.
Meer dan 800 mensen namen uiteindelijk deel aan het lopen, fietsen of wandelen en nog een paar honderd mensen kwamen supporteren of bezochten de tentoonstelling Deadlines.
Rond de middag stromen de eerste sportievelingen binnen. Eerst inschrijven en dan opwarmen, of de tentoonstelling bezoeken.

De hele organisatie van de vredesloop wordt gedragen door een ploeg van vrijwilligers. En natuurlijk moeten er colydraten zijn voor al die sportievelingen.


Rond 14 uur starten de kinderen aan de eerste wedstrijden. "Deelnemen is belangrijker dan winnen" "Ja maar ik wil toch de eerste zijn."

Zo'n 250 lopers nemen deel aan de 6km. Sommigen zijn getrainde lopers, voor vele anderen is dit een test : "Hoe zit het met ons uithoudingsvermogen." Gelukkig heb ik een fototoestel vast, en is dat een geslaagd alibi.
 
 

En en dan nu, het echte werk: de 12 km. En toch zijn er hier ook zo wat 200 mensen die aan de start verschijnen en bovendien komen er zo goed als evenveel mensen over de eindstreep.


Even poseren voor de foto.


 

 

Peter Fransen en Jan Leyers : "Ons volgende boek schrijven we samen"

S' avonds is er nog een debat. De zaal zit vol, en luistert aandachtig naar de verhalen van Peter Fransen en Jan Leyers.

Peter probeer op 15 minuten zijn belangrijkste bevindingen uit de doeken te doen in zijn zoektocht naar de ware oorzaken en schuldigen van 11.09. Onderzoek journalistiek van de bovenste plank, de hele zaal zit als aan zijn stoel genageld te luisteren.

Jan brengt dan weer een zeer een persoonlijk verhaal, het verhaal van zijn eigen reportage reeks waarin hij trachtte de kruistocht van Godfried van Bouillon na te vertellen. "Voor veel mensen in de Balkan en de Arabische wereld waren de kruistochten even traumatische ervaring als de concentratie kampen dat voor West -Europa waren. Voor veel mensen roept het Christelijk kruis er hetzelfde gevoel op als voor ons een hakenkruis."

Twee totaal verschillende benaderingen die elkaar eigenlijk zeer mooi aanvullen. "Ons volgende boek schrijven we samen" althans dat was het voornemen van Jan Leyers. Het zou mooi zijn moest het ook kunnen.

Indymedia,.......
Mag ik echt zelf ook gewoon iets op de website zetten? Hoe moet ik dat doen?

En vooral veel mensen die me aanspreken over het debat van afgelopen weken over de vredesbeweging. "Echt goed dat er een plek is waar dergelijk debat kan gevoerd worden." "Ik kom niet tussen in die debatten maar ik vind het echt wel boeiend." "Jullie zouden toch wat strenger moeten zijn hoor, met al die racistische opmerkingen altijd over Moslims" "Ge moogt U niet zo kwaad maken, je hebt misschien wel gelijk, maar toch mag je je niet zo kwaad maken" .....

Ik moet zeggen dat er serieus van ben verschoten hoeveel mensen zich (soms in stilte) betrokken voelen bij die discussie.

Later op de avond zijn er nog meer dan 400 mensen die naar een theater voorstelling gaan over het verhaal van een Vlaams en Griekse grootmoeder. De Grieks <=> Tukse oorlog en de eerste wereld oorlog in één verhaal : er zijn twee voorstellingen voorzien, maar alletwee zijn ze uitverkocht.

Het minste dat je kan zeggen is dat dit een zeer geslaagde editie was van de vredesloop.