arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vragen bij de P.R. rond 10 jaar Gaia
by jp everaerts Sunday October 27, 2002 at 11:04 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Wat een naaktkalender al niet kan verbergen

Dit weekend viert de dierenrechtenbeweging GAIA zijn tiende verjaardag. Deze week ook pakte GAIA uit met een naaktkalender. Beide, zowel de verjaardag en de verwezenlijkingen van GAIA als de kalender haalden uitgebreid - en zonder veel kritiek, want GAIA is 'in' - de media. Enkele bedenkingen.

Vooreerst dit: ik wil de laatste zijn om het nut van een beweging zoals GAIA - werkend zonder subsidies, met alleen ledenbijdragen ! - in twijfel te trekken. Als kind vocht ik al tegen jagers en vogelvangers en nu nog kookt mijn bloed als ik al fietsend op den buiten jagers tegenkom. Ik kan het vaak niet laten van dat schorremorie zijn vet te geven ('hé holbewoners' ...).

Toch is ook GAIA mijn ding niet. Die voorzitter ... Wie Michel Vandenbosch op VTM als politie-agent zag optreden, wie hem het slachtoffer zag 'spelen' nadat veeboeren hem onderhanden namen: het heeft een te hoog 'Bert den Bleiter'-gehalte.

En net zoals Spirit satelliteert rond Anciaux, zo cirkelt GAIA rond Vandenbosch. Een tweede mondige man of vrouw lijkt de beweging - die nochtans meer dan 20.000 leden telt, zo meldde La Dernière Heure - niet te hebben. Toch zie je soms in reportages heel wat vrouwen werkzaam op het bureau van GAIA. Waarom treden zij niet meer meer voor het voetlicht ? Het lijkt verdorie het Blok wel, waar alleen maar de bazen spreken. Vergeet ook niet dat het radikale dierenrechten-'discours' al op tal van plaatsen ontaarde in puur rechts-extremisme (remember Brigitte Bardot).

Enne ... wat denken de (vrouwelijke) aanhangers van GAIA van de jongste 'naaktkalender' ? Behalve De Morgen haalde die deze week ook La Dernière Heure die er (op 22/10) zowel zijn voorpagina als zijn eerste twee binnenpagina's aan besteedde. In een weekendinterview in De Standaard omschreef journaliste Inge Ghijs de kalender als 'diervriendelijk maar vrouwonvriendelijk'. Dat werd door Vanden bosch ontkend: "Helemaal niet. Zeven topmodellen hebben die vrijwillig en gratis gemaakt. Ze zijn in de huid gekropen van de dieren. De gelaatsuitdrukking beeldt het leed van de dieren uit en de naaktheid drukt hun kwetsbaarheid uit." Tja, dag Michel ... Dat die topmodellen gratis mee werkten, zegt niets over het getoonde. En je kan er niet om heen: weer wordt de vrouw als naakt slachtoffer (dit keer dan zogezegd van het leed dat dieren overkomt) voorgesteld.

Nog los van het seksistisch aspect, stelt zich de vraag wie er in godsnaam een kalender ophangt waar mishandelingen - zij het dan 'gestileerd' - op voorgesteld worden. Moet je daar niet behoorlijk mesjogge of depri voor zijn ? En anders wordt je het er wel mee.

jpe = alexandra colen ?
by soepkommandant uilenspieghel Monday October 28, 2002 at 10:33 AM

Wat een oerconservatisme walmt er hier doorheen dit artikeltje.

De drie naakte vrouwen die als een hoopje slachtvoer bij elkaar liggen roepen alleszins bij mij geen geilheid naar boven. Bij u wel jpe ?

Daarenboven is het de individuele vrijheid van de dames in kwestie om aan de shoot deel te nemen. Wil u die vrouwelijke keuzevrijheid inperken meneer jpe ?

Wat heeft u trouwens tegen een koppel mooie borsten op een affiche ? Hebt u misschien al weet van een klacht van enkele vrouwen die zich misbruikt voelden bij de shoot ?

Kijk JPE, de tijden zijn voorbij waar een feministische vrouw een lelijke sloerie met een hangborsten moest zijn die zich ten allen prijze verzette tegen schoonheid.
Weet je JPE, de nieuwe vrijgevochten vrouw (en pas op, NIEMAND van ons is volledig vrijgevochten) durft sexy te zijn, durft een koppel mooie borsten en een lekkere kont op een affiche te zetten, maar ze durft verdorie ook van zich af te bijten. Het zijn ABSOLUUT geen poesjes, maar volwassen katten met scherpe nagels die je een jaap van jewelste kunnen bezorgen, ze hebben meer kloten aan hun lijf dan menig mannelijk schepsel.

Beste JPE, hol toch die vermaledijde Colen niet achterna in haar kruistocht tegen de lichamelijke esthetiek. Loop rechtop !

Hoe voorspelbaar - Daaaag mijnheer Hypocriet.
by jpe Monday October 28, 2002 at 11:29 AM

Ja, dit soort reacties had een medewerkster - een energieke én knappe feministe - die het stukje nalas en 'goedkeurde', me al voorspeld.

Overigens blijft onze Snoepkommandant zich verschuilen achter de naam Uilenspieghel en heeft hij dus niet zoals de echte Uilenspieghel het lef om (nog maar met zijn naam) open en bloot ten strijde te trekken.

Daaaag mijnheer Hypocriet. Wanneer zien we u ooit eens rechtop (en van de voorkant) op zo'n kalender ? Daar worden we dan wellicht helemaal depri van ...

PS Lees ook eens wat andere lectuur over het vrouwbeeld in de media en dan zie je hoe GAIA gewoon meeloopt in de pub-machinerie. Bv. de teksten van de Resistance à l'Agression Publicitaire. Maar oei, die zijn in het Frans ... Dat stomme België toch hé met al die talen.

dierendebat
by rik de coninck Monday October 28, 2002 at 02:14 PM
rikdeconinck@hotmail.com

Door de venijnige eerst lezerscommentaar dreigt de kans verloren te gaan om een echt debat over dieren te voeren; Volgens mij heeft het succes van Gaia veel te maken met een echte bezordheid om dieren, dus daar heb ik respect voor, maar tegelijk is het een eenzijdige benadering : alleen oog voor de paar diersoorten die men koestert...maar wat doet men met de rest, bijvoorbeeld kat en hond worden gevoederd met blikvoer dat voor een stuk afkomstig is van dieren die gefokt worden op grond die veroverd is op het braziliaans regenwoud. Op dergelijke inconsequenties moet Gaia ook gewezen worden.
Om het niet te lang te maken ga ik hier geen discussie beginnen over anthropocentrisme en over het feit dat bijna niemend nog weet heeft van de manier van voedsel produceren en daardoor onbegrip heeft voor de manier waarop boeren met dieren omgaan...
Nu ga ik dat theoretisch/ethisch debat voorbij, maar wil enkel ingaan op de consequenties voor de boeren. Binnenkort gaat de kippenboer moeten omschakelen , idem voor de varkensboer... Net op het moment dat er serieuse bedragen gebruikt worden om varkensboeren er te doen mee stoppen (dus stallen af te breken), zal men binnenkort richtlijnen geven om diervriendelijker te produceren, men zal dus meer ruimte nodig hebben , nieuwe stallen moeten bijbouwen ...

Grootste probleem zal de stijging van de kostprijs zijn per kilo : boeren hier zullen niet meer kunnen concurreren tenzij de markt afgeschermd wordt. Gaan Tavernier, Patrick janssens ...dat aandurven? of gaan ze gewoon weer wat stemmen ronselen zonder rekening te houden met de kleiner wordende groep boeren?

Kostelijk, werkelijk
by soepkommandant Uilenspieghel Monday October 28, 2002 at 02:24 PM

JPE'ke toch,

Primo, heb je op geen enkele manier ook maar een piepklein beetje van mijn kritiek inhoudelijk weerlegd, waaruit ik waarschijnlijk mag afleiden dat ik gelijk had

Secundo, het gaat u gene rotten bal aan wie ik ben, maar WEl wat ik denk, of bent u een fan van personencultus. Ik niet, ik hou eerder van een ideëencultus. Soit, misschien ben ik volwassener dan u. Geen reden tot paniek, jij wordt ook nog een grote jongen

Tertio (oeps, ik hoop dat ik nu niet te katholiek overkom),wat die puberale en o zo voorbijgestreefde aanvalletjes (of poginkjes tot) betreft over "de vele talen in België", het volgende, en ik zal het zeggen Walter met een oeroude slogan van de Vlaamse beweging : "Vlaanderen eentalig, Vlamingen meertalig !" Behoeft u nog uitleg, of is de volkstaal waarin de doorsnee werkende mens zich uitdrukt te min voor JPE en schakelen allen best over op de taal van Molière. Daens, Van Beveren, Moyson ,De Paepe, Van Hoorick, Vos en Van Exterghem draaien zich om in hun graf, maar kom.

Toemaatje : wil je een kalender van mij ? Bon, maar dan op eigen risico als je een vriendin hebt. Ik ben namelijk onwaarschijnlijk sexy !

Zo JPE, en nu een beetje inspannen hè, die reutemeteut van daarnet was echt wel beneden alle peil.

zielig
by mario Monday October 28, 2002 at 03:34 PM

Iemand geeft een aanzet om een discussie te starten en die wordt vakkundig de nek omgedraaid door een aanhanger van ideeën die niet verder komt dan ordinair schelden;
Voorts : Daens sprak dikwijls frans in het parlement, moyson zou ik een anti-semiet durven noemen, en dan heb ik nog niets gezegd over de zeer rechtse ideeën die Van Hoorick verkondigde als jongeling...

Heel veel vragen
by han Monday October 28, 2002 at 04:21 PM

Om eerlijk te zijn geef ik JPE zo wat over de ganse lijn gelijk.

Opkomen voor de dieren, maar niet eens begrijpen hoe je als mensen op een gelijkwaardige manier met elkaar kan omgaan.

Sommigen zeggen dat je de menslievendheid van iemand kan afmeten aan de manier waarop hij met dieren omgaat.

Welnu ik hou het bij : "Je kan de graad van ontwikkeling van een samenleving van een samenleving meten aan de plaats van de vrouw in die samenleving."

Een sexobject, daar is ze goed voor in deze samenleving.
Walgelijke samenleving.


Groeten
han

conservatief...
by Tim H. Monday October 28, 2002 at 08:44 PM

oejejoej... noemt men dit autoritair communisme????:-) allé jong, wat is er nu denegrerend aan die kalenders??? het is den eerste keer dat ik een geslaagde pr-actie opmerk van die organisatie. wist niet dat u over zo'n preutse houding beschikt. het leunt echt aan de conservatieve kant toe!! of teveel last van zwart/wit-denken???
zullen we er de volgende keer wat mannen bijzetten...??
het zinnetje "Dat die topmodellen gratis mee werkten, zegt niets over het getoonde." zou meer gepast uit de mond komen van kardinaal Danneels.
desalniettemin; keep up the good work met Diogenes

oerconservatisme walmt ?
by raoul Tuesday October 29, 2002 at 10:26 AM
Creativeurge@hotmail.com

oej, meneer uilenspiegel stelt me nu toch wel zeer teleur.
ik vond dat hij eerder op deze site soms wel terechte opmerkingen gemaakt had, maar dat is nu wel allemaal geneutraliseerd.

Doet u dat in het echt leven ook, zo iederen maar wat uitschelden? en, bereikt u daar veel mee?
Sommigen zeggen dat je de menslievendheid van iemand kan afmeten aan de manier waarop hij met mensen omgaat.

ik vind de kalender ook niet erg geslaagd, en of ik tegen seksistische en of denigrerende reklames ben, heeft niets met preutsheid te maken.
Moesten vrouwen idd 80% van de kaderleden uitmaken en 90% van de journalisten, en/of zelfs maar gelijkwaardig (50/50 op elk trapje) zijn in onze samenleving,... wel dan geen enkel probleem.

Maar tot zolang... vind ik dat je maar wat subtieler kunt reklame maken.

maar dat is enkel mijn mening, hé

Zou JPE AUB eens wat minder slordig willen zijn.
by han Tuesday October 29, 2002 at 12:25 PM

En wat met die naakte mannen.

Ik wil mij eigen tussekomst hier duidelijk tegenspreken.
Niet omdat ik minder boos zou zijn op de manier waarop de vrouw steeds opnieuw als een lustobject wordt opgevoerd in onze media.
Maar wel omdat dit deze keer niet het geval is.

Ik zag Michel in de laatste shouw men enkel beelden van die kallender. Tot mijn verbazing stonden er ook naakte mannen op de foto's.
Het artikel zet je een beetje op een verkeerd been moet ik zeggen.
Ik begrijp waarom anderen zich zo boos maken om het artikel van JPE.
JPE heeft mij hier om verkeerd been gezet. En trok bijegevold dan oojk de verkeerde conclusies.
Waarvoor mijn oprechte vertontschuldigingen.


Groeten

han

Belachelijk!
by Uw gezondheidsadviseur Tuesday October 29, 2002 at 02:14 PM

Ik ben voor! Jaja! En ze moeten ook een naakte-mannen kalender maken! Zo hebben de mevrouwen er ook wat aan.

Puur natuur, wat is daar op tegen? En het artistieke? 'k zag de beelden van die kalender en die zijn gewoon mooi. We praten hier niet over een obscene X uitvoering hé!
Enneuh...niemand kijkt naar of koopt graag lelijke oninteressante dingen. Of jullie wel?

Han, we zijn allemaal seksobjecten. Daar werden we onder andere voor gemaakt. Anders hadden we geen piemeltje of borstjes en leken we op amoëbes.
De plaats van de vrouw in onze sameleving? Tja...'t feit dat een vrouw hier bij ons nog steeds niet 100% dezelfde rechten/plichten heeft (niets te maken met "plaats", deze is reeds verworven) als een man heeft volgens mij over de hele lijn niets te maken met naakt of dat _seksobject statuut_. Spijtig hé!?

Naakt is mooi. Punt. 'k vind een standbeeld van een griekse adonis ook mooi. Of moeten we het Louvre afbranden? Staat vol naakt. En de Venus van Milo die slopen we maar...Weg met die hal van perversie!
Denken jullie nu echt dat het dát is dat nog steeds bijdraagt tot het _onderdrukken en herleiden tot sexobject_ van de vrouw?

Bijkomend, ik ben een seksobjet, jij bent er één en zo is dat voor iedereen. Of denk je echt dat je vrouwelijke collega's/medewerksters nooit sluiks naar je kontje gekeken hebben en daar niet hun idee/gedacht bij hadden? Of dat je lichaam minder belangrijk is voor een vrouw dan omgekeerd?
Of dat al die publiciteit die mooie, goed gebouwde en half naakte mannen toont enkel aan andere mannen bestemd is en dat vrouwen daar niet op réageren of naar kijken? Naïef...
Ofwel zijn allemaal latente homos? (kan wel. sommigen beweren het...;)). Soit, leer er mee leven. We zijn allemaal seksobjeten. 1000 keer schrijven en hardop lezen. Nadien gaat het wel beter.

JPE, ga jij of je vrouwelijke én knappe collega die een brilliante, fijne, etc...(stel intellectueel aantrekkelijk) maar voor haar persoonlijk fysiek weerzinwekkende vrouw/man ontmoet dan wel doktertje met haar/hem spelen en een nestje bouwen? Persoonlijk durven jullie daar dan mischien wel "ja" op te antwoorden maar het komt het nooit of te nimmer tot realiteit. Er is genoeg studiewerk rond vericht om dat standpunt ronduit belachtelijk te noemen. Stap 1: het fysieke, stap 2 tot x: de rest. Volg gewoon de pyramide van Maslow. Wat jullie hier beiden beweren is dat die op zijn kop zou staan. Grappig en absurd.

En waar ligt de scheingslijn? Wanneer mevrouw parfum draagt of haar "maquillage"? Haar schoentjes met hakken, kousjes of gewoon ondergoed/lingerie? Die kapseltjes? De topjes en andere navelbuik of heuptonende kledingstukjes? Allemaal afschaffen en verbieden? Want het heeft allemaal een seksuele co-notatie hé! Het objectiseert! Schande!!
Doen de vrouwtjes dat allemaal omdat onze "door mannen gedomineerde" maatschappij hen dat oplegt en ze dus plat gehersenspoeld zijn? Of omdat vrouwen nu uiteindelijk gewoon een fijner gevoel hebben voor aesthetica? Of uiteindelijk ook omdat ze er zelf ook wel het hunne uit halen en hen dat ook ligt?
En mevrouw de energieke feministe, wat denkt die er eigenlijk van? Wil die zelf morgen rondlopen gekleed in een jutten zak (toont niets hé!) en haar badkamer opgeven? (er is nog de kraan in de keuken en daar komt ook water uit, kam en spiegel niet nodig. zwarte zeep is ook zeep hé en is niet schadelijk voor de huid). Volgens mij niet. Ze wilt uiteindelijk ook goed overkomen voor die eventuele man/vrouw die haar partner is of kan worden. En daar zal ze het nodige voor doen. Het is en blijft dus in de eerste plaats een kwestie van...het visueel uitstallen van fysieke attributen en seks. Of ze nu feministe is of niet. Of dat nu homo of hetero is.
Ik zie maar weinig vrouwen die geen belang hechten aan deze zaken. Idem voor mannen. En ik veroordeel het ook niet. Is gewoon fijn en moet er zijn. Of moeten we nu zó kleingeestig worden dat het wel mag bestaan maar niet meer mag getoond worden? Terug naar de tijd van Pater Nonkel en de katjes in het donker knijpen? Zijn jullie soms grootgebracht in een kloosterorde ofzo?

We zijn en blijven op de eerste plaats zoogdieren. Uiterst intelligent maar toch zoogdieren. Met alles erop en eraan.
Dat verwerpen is idioot. Verwerpen dat iemand daar een kalender mee maakt evenzeer. Waren het romeinse standbeelden geweest dan had dit artikel hier niet eens bestaan. Nogthans toont deze dan net hetzelfde. Naakte mensen, of ten minste, het beeld ervan.

De gedachte zo radikaliseren dat het de beslissing genomen door een organisatie, een kunstenaar en volwassen instemmende vrouwen reduceert op een wijze zoals hierboven gebeurd (en pseudo-gevalideerd door een energieke én knappe feministe) is gewoon integristisch, discriminerend en een totaal gebrek aan respect voor iedere andere en onschadelijke visie, opinie en mening laat staan uitingsvorm.

Laten we nog ff terugkomen bij de basics van ons aards en puur menselijk bestaan. De mens is wat hij is. Een mens. Haar/hem verheffen tot een half-goddelijk, zuiver op intellect draaiend, abstract en geidealiseerd wezen is absurd en gevaarlijk.

Indien dit jullie filosofie en visie op onze _pluralistische_ maatschappij van morgen is dan hoef ik deze niet. En indien dit de uiting van _feminisme_ is in onze maatschappij dan mag deze met deze maar meteen naar de vergeethoek vertrekken. Vrouwen die onder het motto van de _bevrijding_ van de vrouw expressievormen en uitingen van andere instemmende en vrijwillige vrouwen willen onderdrukken en discrimineren...belachelijk.

Er hangt hier een geurtje van hersenloos fanatisme. Uiteindelijk ben ik mischien zelf nog blij en vereerd om per "default" door Ubertrüppenfuhrer JPE und Uberbrigadier Han gebrandmerkt te worden als "mesjogge".
Depri wordt ik van het lezen van de troep die julle deze keer van dit artikel maaktten mannen...me dunkt dat er niet werd nagedacht voor het posten van dit bericht en bijhorende kommentaar.

Om te eindigen, het is spijtig om eens temeer vast te stellen dat initiatieven die uiteindelijk op hun manier proberen een bepaalde situatie te doen evolueren, op een zeer goedkope manier worden afgebroken omdat meneertje A en meneertje B vonden dat er meer zout en minder peper in de saus moest en dit terwijl ze uiteindelijk niet eens meekooktten.

Focaliseren op het juiste doel mannen! En dat ligt langs de andere kant van de lijn op het veld...

Met deze mijn beleefde en respectueuze groeten aan jullie heren en dames Ayatollahs van het juiste denken, de correcte moraal, de universele visie en bewaarders van de ultieme waarheden.

Slechte gezondheid
by han Tuesday October 29, 2002 at 02:46 PM

Op de philipijnen zijn jaarlijkse tienduizenden meisjes die op de sexmarkt verschijnen.

Dat is wat ik aanklaag.

Wat ik aanklaag is dat vrouw in onze samenleving word opgevoerd als een lustboject, zonder meer.
Een wezen dat er is ter bevrediging en niets meer dan dat.
Lees ook eens P magazinne bijvoorbeeld.

Er valt ook iets te zeggen over het concept foto model natuurlijk. Hoe komt het dat slechts 1% van de mensen voldoet aan het schooheids ideaal. Dat is toch wel pervers.
Waarom is dat schoon en is een gewone mens niet schoon??

Voor de rest heb je gelijk.
Erotiek is iets volledigs anders. Maar lees nog een het berichtje van JPE, hij zet je op een serieus verkeerd been moet ik zeggen.

Groeten
han

arbieren
by guido Tuesday October 29, 2002 at 05:32 PM

Ik vind die uitpsraken van Arabische vrouwen die vragen aan Westerse journalisten waarom ze perse hun lichaam moeten tonen boekdelen spreken in deze discussie.

Terug naar de essentie AUB
by jpe Tuesday October 29, 2002 at 10:38 PM

Han, je moet nu niet de flauwe uithangen hé. Ik weet dat ik jou en anderen ambeteer met mijn kritiek op Saddam, maar wat je hier presteert - in een paar kritieken zo van richting van veranderen, is wel straf. En dat alleen omdat je nu een paar naakte mannen zag. Wat ben je toch licht beïnvloedbaar ...

Waar het mij om gaat is dat GAIA met al zij mediageilheid weer eens iets gevonden heeft om zich in de kijker te werken. En of dat nu naakte mannen (die staan er inderdaad ook op, maar duidelijk de minderheid, volgens wat de pers waaronder La Dernière Heure, uitgebreid toonde)of vrouwen of kinderen of engelen of gevelde beesten zijn, dat maakt niet uit. Ze spelen er gewoon op dat ze overal met die naaktkalender in de media komen. En dat terwijl die kalender (nogmaals ik baseer me op LDH en De Morgen, heb niets van Gaia in huis omdat ik Greenpeace en Amnesty International bv. duizend keer belangrijker vind en die dus wel steun), nergens duidelijk maakt in de beelden dat het over dierenleed zou gaan.

De vorm - naaktheid - is hier weer eens primordiaal boven de boodschap - het dierenleed. En dat is toch typisch voor de marketingmaatschappij die jij en ik bestrijden.

Bullshit dus al dat gezever van VDB, maar wel ideaal kijkvoer voor de VTM's en VRT's van deze wereld.

En als jij je nu zo nodig bij Gaia weer populair wil maken; Doe maar. Maar onderteken dan volgende keer niet meer met Han, maar met 'oprechte windHaan'.

PS. Sinds wanneer verpruts jij je tijd met naar De Laagste Show (jouw onvervalste bron) te kijken ? Je leeft maar één keer hé. Doe het dan tegoei.

Laat vervolg...
by Uw gezondheidsadviseur Thursday October 31, 2002 at 02:45 PM

Han,

Iedere persoon die wat gezond van verstand is, is tegen die walgelijke sexbusiness die je aanklaagt. Op dat punt ben ik met je mee.

Nu, het concept van "vrouw in onze maatschappij" zou je volgens mij wat presiezer moeten verwoorden. Deze metafoor zomaar over de globale kam scheren is er waarschijnlijk teveel aan. Dit omdat "vrouw in onze maatschappij" hier iets anders betekent dan "vrouw in onze maatschappij" elders.

Een analogie maken tussen die verschillende hoedanigheden is volgens mij dus verkeerd. Het feit dat meisjes van 12 in Thailand worden misbruikt, uitgebuit en nadien aan aids overlijden is iets heel anders dan de positie van een meisje van dezelfde leeftijd hier in ons belgenland. Zij zal nog een mooie schooltijd uitlopen, opgroeien tot een dynamische en knappe feministe in een meer dan beschermende omgeving.

Kaf van koren scheiden dus. De Gaia kalender heeft niets te maken met de uitbuiting van asiatische of andere meisjes. Volgens mij ook niet met de positie v/d vrouw of man hier. En zal er ook nooit iets mee te maken hebben. Het schoonheidscanon wordt nu uiteindelijk door de massa bepaald en is een collectief gebeuren eigen aan zijn tijd.

JPE, ik heb persoonlijk liever dat gelden voor en naaktkalender naar dierenbescherming gaat dan naar autobanden.
Je concept en stelling is volgens mij dan ook volledig verkeerd. Je schijnt te vergeten dat de massa-consument, en dus het grote geld, hier niet komt en ook eDiogenes niet leest. Die mensen zitten op een andere planeet. En dan moet je die daar ook gaan halen. Dit lukt door dezelfde "taal" te spreken dan die marsbewoners of enigzins iets dat ook door hen verstaanbaaar is.
Indien een P-Magazine lezer zich ook maar 12 keer per jaar 20 seconden ophoudt aan de dierenkwestie en ook zijn centje bijdraagt dan is dit al een stapje in de goede richting. Zonder die kalender had hij het waarschijnlijk niet gedaan, laat staan maar geweten dat die problematiek bestaat.

Maar 'tja, evenveel meningen als mensen op aarde niet?
Enneuh...wat is het toch makkelijk om mensen te kleineren en grote filosofiën te gaan verkondigen, niet?
Al eens geprobeerd om er ook zelf in de realiteit iets daadwerkelijks van te bakken?
Na woorden, daden JPE. En dan heb je mischien ook meteen wat meer concrete argumenten. Zeker eenmaal de réele resultaten er zijn.

En ik, ik kom dan nog eens terug op wat jij doet om dat dan op een goedkope wijze af te breken...Tegen zijn is doodgemakkelijk. Al eens geprobeer om vóór iets te zijn?

media
by guido Thursday October 31, 2002 at 03:53 PM

"Het schoonheidscanon wordt nu uiteindelijk door de massa bepaald en is een collectief gebeuren eigen aan zijn tijd."

Sinds wanneer bepaald de massa wat ze te zien krijgt?
Ik dacht dat de massa te zien krijgt wat de mediamensen willen en ook de reclamemensen.

Voor die vrouwen en mannen is het natuurlijk goed voor hun Cv dat ze nu ook geassocieerd worden met dierenwelzijn en Gaia heeft hier een schot in de roos want het valt op en er wordt over gesproken.

het doet me denken aan die missen die wel meedoen aan een nationale schoonheidswedstrijd maar dan niet internationaal willen meedoen omdat er in het organiserend land vrouwen doodgestenigd worden.
Leuk voor op je cv dat je geassocieerd wordt met mensenrechten.

Die kalender van Gaia heeft foto's met daarop telkens een aantal modellen die een situatie nadoen waarin dieren mishandeld worden.

Ik heb daar nu vier foto's van gezien en ik kan hierdoor echt geen medelijden krijgen met die dieren. Die kalender mist zijn doel. een foto van batterijkippen die opgesloten in een hok waar ze niet bewegen en waar aan hun snavel geprutst is en hun vleugels kortgemaakt zijn, nee, ik zie het niet op die foto's.

Als ik dan lees dat er op de verjaarsdagsdag van Gaia veel mensen met honden aanwezig waren, stel ik me de vraag: "Hebben die honden dan voor hun baasje gekozen?"

De mens heeft het recht om te beslissen wat hij aanschaft zeker?

100 jaar geleden bestond het schoonheidsideaal van nu niet en nu vindt iedereen het normaal en ben je een ouwe zak of een Alexandra Colen als je dit aanklaagt.

En denken dat P-magazinelezers nu opeens aan dierenrechten gaan denken, als was het er maar één, ja, dan heeft zo'n dure campagne maar weinig zin hé?

Elke week een paar foto's van zware dierenmishandeling zou veel meer resultaat hebben maar dan schrik je je sponsors af natuurlijk.

Nogmaals,
"Het schoonheidscanon wordt nu uiteindelijk door de massa bepaald en is een collectief gebeuren eigen aan zijn tijd."
Dit collectieve wordt bedacht door de media.

blind
by Sara s. Monday November 04, 2002 at 09:12 PM

Voor alle duidelijkheid, de beelden van de kalender staan op de website van Gaia: http://www.gaia.be/nl/kal2003.html

Wat zou Gaia er van denken wanneer morgen een organisatie die opkomt tegen geweld jegens vrouwen een kalender uitbrengt met geslagen, vastgebonden dieren, van dieren met builen en wonden, met het argument dat de dieren het leed van mishandelde vrouwen uitbeelden? Trouwens, wanneer naakte vrouwen nodig zijn om de kwetsbaarheid van dieren uit te drukken, dan weet ik nog iets beters: naakte kinderen of baby's, vastgebonden, achter de tralies of als sardienen in een blik. Het is typerend dat we daar wél een probleem zien maar in diezelfde beelden van vrouwen niet.

Is er echt niemand die de tegenspraak ziet in deze stunt van Gaia? Michel Vandenbosch ontkent de kritiek als zou de kalender vrouwonvriendelijk zijn, maar de foto's die martelpraktijken moeten uitdrukken (en aanklagen?) zijn wél bewust esthetiserend en erotiserend van aard en passen perfect in de lijn van foto's uit P/Ché/Menzo/Cover/Playboy...-magazine. Bijgevolg wordt hier een bewust een combinatie van erotiek en geweld gepresenteerd, en dat voor de honderduizendste maal op de kap van vrouwen en gebruikmakend van naakte vrouwenlichamen.

Han, het feit dat er ook (twee) mannen op die kalender staan, doet helemaal niks af aan het vrouwonvriendelijke en seksistische gehalte ervan. Dat de meeste mensen op de foto's vrouwen zijn, is trouwens geen toeval: hoe vaak ziet u dergelijke beelden van mannen? Vrouwen worden al eeuwenlang, herhaaldelijk en in alle denkbare media (reclame, kunst, enz.) afgebeeld als objecten, in erotiserende poses die er vooral op gericht zijn de begeerte van mannen op te wekken. [Ter verduidelijking: objecten zijn *dingen*, *gebruiksvoorwerpen*, een *subject* kan ze *functioneel* aanwenden (bijvoorbeeld om wat geld in het laatje te brengen voor de werking van Gaia).] Gecombineerd met de eeuwenlange gehandhaafde en op de meeste plekken in de wereld nog steeds wettelijk gehandhaafde positie van vrouwen als het letterlijke eigendom van mannen, zijn naaktfoto's van vrouwen niet zomaar beelden, en hebben ze bijgevolg een heel andere connotatie dan diezelfde foto's van mannelijke modellen zouden hebben.

Mr de gezondheidsadviseur, u stelt dat we allemaal lustobjecten zijn, leg mij dan eens uit waarom die objectstatus in het geval van vrouwen veel méér wordt uitgebuit dan bij mannen.

U zegt ook: "Indien een P-Magazine lezer zich ook maar 12 keer per jaar 20 seconden ophoudt aan de dierenkwestie en ook zijn centje bijdraagt dan is dit al een stapje in de goede richting. Zonder die kalender had hij het waarschijnlijk niet gedaan, laat staan maar geweten dat die problematiek bestaat."

Welk type kalender stelt u voor om onze rascistische medemens van het dierenleed in de wereld bewust te maken? Bijvoorbeeld één met beelden van gelynchte zwarten, bungelend aan een boom ('t is maar fake hè, ze beelden gestroopte kippen uit), bendes chinezen, opgepropt in de laadruimte van een vrachtwagen (niet echt hoor, ze beelden varkens uit) en turken in een gevangeniscel met schurft aan hun voeten (geen probleem, ze doen legbatterijkippen na)…

Het is echt frappant hoe mensen - waar het seksisme betreft - blind zijn met hun ogen open, of in elk geval erg goed doen alsof.

eigentijds
by Arlette Marnef Saturday November 09, 2002 at 07:20 PM
arlettemarnef@koezone.be

Bemerk ik hier geen sprankel jaloezie tegenover M.v/d B Jawel hoor,JPE,je laat je onder een microscoop bekijken door je uitspraken.Eindelijk eens vrouwen die het aandurven om in hun blootje te verschijnen ten voordele van een organisatie die de dierenrechten ter harte neemt.
Een 10 voor M.v/d Bossche,een engel die het aandurft te vechten voor een beter leven van onze medeschepselen.
J.P.E,,als Michel morgen bij mij aanklopt ,rol ik de rode loper uit.