arch/ive/ief (2000 - 2005)

Congo: criminele stilte doorbroken
by Frans Theunis Sunday October 27, 2002 at 10:54 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Overzicht van de reacties in de pers op het nieuwste VN-rapport over Congo.

Een werkgroep van de Verenigde Naties riep maandag op tot sancties tegen personen of bedrijven die Congo blijven plunderen. Onder de Belgische geviseerden onder andere Umicore, de banken Fortis en BBL en een rist Antwerpse diamantairs. Het volledige rapport (59 blz) is te vinden op http://daccess-ods.un.org/doc/undoc/gen/n02/621/79/pdf/n0262179.pdf?openelement

Het VN-rapport kreeg veel aandacht in de Nederlandstalige kranten (De Morgen, De Standaard, ...) daar waar de Franstalige pers (Le Soir, La Dernière Heure) er weinig aandacht aan schonk.

In De Morgen en De Standaard leidde het rapport tot cover-titels, edito's en achtergrondartikels. De Belgische betrokkenheid bij de plunderingen werd sterk belicht. Koen Vidal schreef in zijn edito in De Morgen (22/10) dat het rapport over het conflict in Kongo aan "duidelijkheid niets te wensen over laat. Het conflict dat algemeen wordt omschreven als de Eerste Afrikaanse Wereldoorlog, is geen politieke of ethnische strijd, maar draait om de controle van gebieden waar bodemrijkdommen als diamant, goud en kobalt bij wijze van spreken voor het oprapen liggen." (...) "Wat nu blijkt: de handelaren des doods in Kongo hebben vaak banden met Belgische zakenmensen en hun activiteiten zouden niet mogelijk zijn zonder Belgische banken." ...

De Standaard meldde op 22/10 dat het conflict sinds 1998 al tussen de 3 en de 3,5 miljoen mensen het leven heeft gekost in de gebieden die door Rwanda en Uganda bezet werden. "Dat op een bevolking van naar schatting 20 miljoen."

Nog in De Morgen (23/10) kloeg Afrika-deskundige Filip Reyntjens (UIA) over de Belgische reacties op het VN-rapport. Zo schoot VLD'er André Geens de omstreden Belgische zakenman George Forrest te hulp door net als Annemie Neyts (VLD) het rapport af te zwakken. Pierre Chevalier (weeral VLD) blijft zelfs in de raad van bestuur van de Forrest-groep zetelen.

Volgens CD&V wordt het Belgisch optreden in Congo gedreven door affairisme. CD&V sprak over "paarsgroene plunderingen in Congo." Groen en SPA riepen anders wel op om "front te vormen tegen de plunderpraktijken" (aldus Eddy Boutmans, Agalev). (Frans Theunis)(e-DIOGENE(S) 26)