arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stormachtig bezoek & opkuis in het Lappersfortbos
by Jan Camps Sunday October 27, 2002 at 07:28 PM
jan.camps@skynet.be 050/39 26 00 Binnenhof 23 8200 Brugge

Wekelijkse wandeling en eerste opkuis (in een vervolgverhaal) van het Lappersfortbos te Brugge

Bezoek en opkuis in het Lappersfortbos

Zondagmorgen, zoals reeds enkel maanden de gewoonte is, begeef ik me met de fiets naar het Lappersforbos. De wekelijkse gidsbeurt (aanvang om 10.30u.) zal doorgaan na het geven van enige info aan de nationale en plaatselijke Tv-zenders. Pat geeft de visie van de Lappersfronters weer en Karel zorgt voor de "diplomatische" versie van het Groene Gordelfront. Alle partijen zijn het er over eens dat het gemanipuleer van de grote multinational FABRICOM beneden alle peil is. Dit hoeven we niet te pikken! Verdere acties zullen volgen en als – zoals reeds dikwijls is opgemerkt – FABRICOM geen liefde voor de natuur kent, maar een geldbeugel op de plaats van het hart draagt, wel dan pakken we hen hierop aan. Indien we sterk genoeg in de mediabelangstelling staan, zullen sommige beleggers zich misschien vragen beginnen stellen omtrent de handelingen van deze gigant. Beursquotering even naar beneden en de beleggers klagen! Wel, die quotering zal dalen en daar zullen we met creatieve acties voor zorgen! Na die verzuchting begeven we ons naar het bos. De storm raast over de boomtoppen en in het moerasgedeelte zien we enkele populieren tegen de vlakte gaan. Geeft niet, want dit past in een uitgewerkt beheersplan voor dit gebied. In het bos zien velen met tranen in de ogen welke ravage door het overdreven inzetten van zwaar materiaal is veroorzaakt. Een groep van meer dan twintig mensen waagt letterlijk hun leven bij het opruimen van zwerfvuil. Zwerfvuil, ontstaan door de ontruiming en niet door onverantwoord gedrag van de bezetters. Ik ga verder het bos in met een groep van een dertigtal geïnteresseerden. Vele diepe (rups)bandensporen staan vol water. Erosie van de humuslaag zal hierop volgen. De waterhuishouding ondergronds zal helemaal vernietigd zijn. Capillaire wateradertjes zijn dicht geplet. Boomwortels van beuken die echte oppervlaktewortels hebben, zullen indien geen herstel van het bodemprofiel wordt gedaan, afsterven.
Alle bezoekers waren sterk onder de indruk en sommigen onder hen gingen spontaan mee helpen opruimen. Onder de opruimers de voltallige Lappersfronters = de bezetters. Weerom een signaal aan de overheid: EEN MAATPAK OF UNIFORM GARANDEERT NOG GEEN VERANTWOORDELIJKHEIDSZIN! IK HEB AFGELOPEN JAAR MENSEN MET HANEKAM OF RASTAKAPSEL LEREN KENNEN WAAR IK ZONDER ENIG MOMENT VAN TWIJFEL MIJN KINDEREN AAN ZOU TOEVERTROUWEN.
Steun onze verdere acties. Je bent steeds welkom bij de wekelijkse gidsbeurt.
Groetjes - … Jan …

bedankt jan ;-))
by pat Sunday October 27, 2002 at 09:25 PM
mA.f@pandora.be 0497/ 99 03 58 het bos

Jan,
Bedankt in naam van ons allen.
pat
lappersfronters

oproep!!!!!
by fanny Wednesday October 30, 2002 at 02:21 PM
debelsfanny@perso.be

Vertrokken uit kortrijk om 9u30, op de radio hoorden mijn zus en ik, dat het afgeraden werd om in bossen te gaan wandelen. Toch reden we door, omdat we weten hoe belangrijk het is de natuur die we nog hebben te koesteren.
We stonden aan de ingang van het bos, hoorden hier en daar takken vallen, maar toch gingen we mee het bos in. Samen met al de anderen, en ja,...... mensen die er nog niet in geweest zijn weten niet welke ravage ze daar aangericht hebben. Je kan het niet op een blad papier zetten, je kunt niet gewoon foto's trekken. Er zijn gewoon geen woorden voor. Omdat mijn zus voor de eerste keer mee was, heb ik samen de rondleiding gevolgd, en als ik ergens rommel zag, nam ik die mee. Ik heb voor mezelf besloten, dat ik nu, zolang het kan, ik iedere zondagmorgen mijn boswandeling zal doen. Want zeg me eens waar je de dag van vandaag nog moet lopen om zo'n mooi stuk natuur tegen te komen.
Bij deze, wil ik iedereen die dit stukje leest, oproepen om de zondagmorgen om 10 u 30 aanwezig te zijn. Het is echt van groot belang, dat je het allemaal met je eigen ogen ziet. Dus... hopelijk tot zondag
groetjes Fanny