Stop uitwijzingen naar Nepal! by VAK Saturday October 26, 2002 at 02:57 PM |
vaj@student.rug.ac.be St.Pietersnieuwstr. 45, 9000 Gent |
Sandeep Sharma, een Nepalese asielzoeker die binnenkort dreigt uitgewezen te worden. Reeds driemaal heeft men hem geprobeerd uit te wijzen, waarbij de laatste poging gewelddadig verliep.
SANDEEP SHARMA
Sandeep Sharma, een 22-jarige asielzoeker uit Nepal, werd geboren in een klein dorp in het noordoosten van India, de grensstreek met Nepal, maar is opgegroeid bij adoptieouders in India. Nadat zij hem het huis uit hadden geschopt keerde hij terug naar Nepal. In Nepal sloot hij zich net zoals zoveel jonge werkozen in Nepal aan bij de maoïstische rebellen. Bij de Maobadi was hij voornamelijk actief als koerier, hij was geen politiek lid. Hij werd tijdens het ophalen van post voor de Maobadi echter gearresteerd door de Nepalese Politie, die hem enkel liet gaan als hij zich aanmeldde bij de politie indien zij hem daarvoor opriepen. Toen zij hem ook effectief waarschuwden dat hij zich diende aan te melden om inlichtingen te verschaffen over de Maobadi heeft hij uit vrees voor de politie de beslissing genomen om een som geld van de Maobadipartij te nemen en te vluchten.
Hij vernam vervolgens van een vriend bij de Maobadi dat het bestuur van de Maobadi aan hem een brief voor Sandeep had gegeven, waarin zij het geld terugeisten. Sandeep besloot dan om met de hulp van een mensenhandelaar naar Europa te vluchten.
Dat Sandeep effectief bij de Maobadi partij was, niet als politiek lid, maar als koerier, wordt erkend door de Dienst Vreemdelingenzaken. Hij kan dit ook bewijzen aan de hand van de lidkaart van de Maobadi, die hij in zijn bezit heeft. Ook van de brief van de politie en de Maobadi heeft hij kopies kunnen bemachtigen via zijn vriend.
UITWIJZING VAN NEPALES VLUCHTELINGEN NAAR NEPAL
Sandeep zit momenteel opgesloten in De Refuge, het gesloten "Centrum voor Illegalen" te Brugge en wordt met uitwijzing bedreigd.
Alhoewel Nepal volgens alle partijen in België geen democratie is, alhoewel er volgens de regering 5.500 machinegeweren nodig zijn om de democratie daar te installeren, alhoewel hij zowel door de Nepalese Politie als door de Maobadi gezocht wordt, wil de Belgische regering Sandeep terugsturen naar Nepal, een gewisse dood tegemoet.
Driemaal probeerde de luchthavenpolitie hem met dwang op de vlucht naar Nepal te plaatsen. De laatste keer, donderdag 10 oktober, ging dit gepaard met ernstige mishandelingen.
In een kleine cel van de luchthaven hebben 2 of 3 agenten, zijn handen op zijn rug gebonden. Toen hij op hun vraag of hij wou terugkeren niet antwoordde hebben ze hem op zijn buik op een dikke matras gelegd, op zo'n manier dat zijn benen niet op de matras lagen, maar in de lucht hingen. Dan is een agent op zijn rug gaan zitten en heeft iemand zijn handen, die op zijn rug gebonden waren, naar boven getrokken. Dit was zo pijnlijk dat Sandeep niets meer kon zeggen of doen, hij had moeite om nog te kunnen ademen.
Sandeep werd vervolgens op het vliegtuig gezet door 6 politieagenten, 5 mannen en 1 vrouw, zijn vliegtuiggordel werd vastgeklikt en zij vormden een scherm rond hem heen zodat niemand van de passagiers zag wat er gebeurde. Hij was op dat moment volledig vastgeketend. Toen hij in paniek begon te huilen en te roepen, drukte één van de agenten met zijn ellebogen op zijn sleutelbeen en hals, zodat hij geen lucht meer kreeg.. Dit deed zo'n pijn dat hij niet meer kon schreeuwen en bewegen, hij had erge pijn in zijn rug, zijn handboeien waren zo strak gespannen dat hij geen gevoel meer had in zijn hand.
Gelukkig werd dit opgemerkt door de piloot, die de uitwijzingspoging afbrak door de "passagier" te weigeren. Toen de agenten Sandeep van het vliegtuig wilden halen, kon hij niet meer rechtstaan van uitputting. Hierop werd hij door een van de agenten in zijn kruis gegrepen en op een niet zachtaardige manier rechtgetrokken uit de zetel.
Uit een doktersattest van de arts van het gesloten centrum blijkt dat Sandeep geblesseerd is aan zijn sleutelbeen en tot nu zijn de afdrukken van de boeien in zijn polsen te zien. De advocaat van Sandeep zal klacht indienen tegen het geweld dat bij de poging tot uitwijzing gebruikt werd.
NEPALESE VLUCHTELINGEN EN HET BELGISCH ASIELBELEID
"Er woedt sinds zeven jaar een burgeroorlog in Nepal, en de noodtoestand werd afgeroepen door de regering sinds 26 november 2001. Sinds het begin van de burgeroorlog en tijdens noodtoestand zijn duizenden onschuldige mensen verdwenen, gedood, of gevangen gezet door de regering. Ook werden veel Nepalezen gedwongen hun land te verlaten. Tegenwoordig leven er ongeveer duizend Nepalese asielzoekers in België. Maar het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen heeft de asielaanvraag van bijna alle Nepalese vluchtelingen geweigerd, en wijst hen gedwongen terug naar Nepal. Als er een burgeroorlog is, de noodtoestand van kracht is, en men dag na dag dieper in de politieke crisis verzinkt, waarom behandelt het Commissariaat dan de Nepalese vluchtelingen op deze onmenselijke manier? Dit is de vraag die we willen stellen aan de Belgische regering en de maatschappelijke organisaties."
Dit schreef K. Khatiwada, voorzitter van het Nepalese People's Progressive Forum, in een e-mail van 8 augustus 2002 aan het Vluchtelingen Aktie Komitee. Ondertussen is de noodtoestand niet meer van kracht, maar heeft de koning wel het parlement naar huis gestuurd en de regering afgezet en vervangen door koningsgezinden. Deze noodkreet werd ook geschreven nog voor bekend werd dat de Belgische regering de levering van … Minimi-mitrailleurs heeft goedgekeurd. De politieke storm die hierrond eind augustus begon is nog lang niet uitgewoed.
De duizend Nepalese vluchtelingen die in België verblijven zijn echter geen moment bij de politieke discussie betrokken. Het asielbeleid ten aanzien van Nepal wordt niet in vraag gesteld. Afgewezen asielzoekers worden onverminderd uitgewezen naar Nepal, waar ze het slachtoffer dreigen te worden van de schendingen van de mensenrechten door zowel de regering als de rebellen. Dit is het kille, maar logische gevolg van de retoriek van Belgische beleidsmakers als premier Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Michel (een "prille democratie" die zich verdedigt tegen "terroristen die een communistische dictatuur willen vestigen").
WAT NU?
Het aangrijpend verhaal van Sandeep staat niet alleen, maar is het logische gevolg van de criminele en huichelachtige politiek van de Belgische beleidsvoerders. Daarom willen we deze duidelijke eisen stellen, niet alleen voor Sandeep Sharma, maar voor alle vluchtelingen uit Nepal:
-Geen wapenleveringen aan een regime dat de mensenrechten schendt (=leef uw eigen wetten na!)
-Stopzetting van uitwijzingen naar conflictgebieden als Nepal.
tenslotte willen we iedereen aanmoedigen om druk uit te oefenen op politiek vlak om de uitwijzing van Sandeep en alle Nepalese vluchtelingen te voorkomen.
Het Vluchtelingen Aktie Komitee
foutje by vak Sunday October 27, 2002 at 02:09 PM |
vak@student.rug.ac.be |
er is in het vorige artikel een foutje geslopen in het emailadres.
dat moet wel degelijk zijn: vak@student.rug.ac.be