arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ni Bush Ni Saddam maar vooral geen oorlog tegen Irak
by jpe Friday October 25, 2002 at 10:39 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Op mijn artikel "Een spectaculaire oefening in democratie" (100 % stemmen voor Saddam), dat op Indymedia en in DIOGENE(S) 25 verscheen en dat een 30-tal reacties uitlokte (van zeer afwijzend tot zeer instemmend), reageerde Han Soete op donderdag 24 met een nieuw artikel op deze site. Ziehier een weerwoord (inbegrepen een mea culpa ...).

* 1 x olie vergeten

Han begon met te herhalen dat niet Saddam het grote probleem is maar de V.S. De V.S. vallen Irak aan niet om er de democratie te installeren. Inderdaad: de VS- regering komt er openlijk voor uit dat ze een militair bestuur wil installeren. Dat zal haar toelaten om maximaal beslag te leggen op de destijds door Saddam genationaliseerde olie-bronnen. Dat de oorlog er één om olie is, heb ik al herhaaldelijk op Indymedia en in DIOGENE(S) geschreven. We hebben in DIOGENE(S) ook andere schrijvers dat belangrijke maar door de commerciële media vaak over het hoofd geziene inzicht laten uiteenzetten; zo bv. Ignacio Ramonet (DIO 24) en Hugues Lepaige (DIO 23).

Dan nog schrijft Han: "Opvallend dat die notie, 'geen oorlog om olie', niet te vinden is in het artikel van JPE". Wel Han, ofwel lees je niet wat ik op ander momenten schrijf/publiceer, ofwel is je geheugen erg kort, ofwel keek je gewoon niet verder dan dit ene artikel. Bovendien, ik vergat dit keer het woord 'olie', maar ik schreef dat "we moeten mobiliseren tegen een Amerikaans/Britse aanval op Irak én de kapitalistische oorzaken van het altijd maar weer oorlogvoeren duidelijk maken". Dat houdt olie in én veel meer.

* Geen verslag, wel lastige vragen

Verder schreef Han Soete letterlijk: "JPE brengt verslag uit van de persconferentie van STOPUSA." In het telefoongesprek dat ik met Han voerde na het verschijnen van zijn artikel, heb ik hem uitgelegd dat ik geen verslag kon schrijven want dat ik niet op die persconferentie was. Al wat ik gedaan heb is dit: uitspraken in het PVDA- weekblad Solidair kritisch bevraagd. Met name de drie - door mij volledig geciteerde - uitspraken waarin Han Soete, Dyab Abou Jahjah en Roberto D'Orazzio spraken over Irak en Saddam Hoessein. Ik heb die citaten - waarin Roberto het verst ging in het betuigen van steun aan Saddam; in de huidige oorlogsomstandigheden natuurlijk - kritisch bevraagd en er kanttekeningen bij gemaakt. Zoals bleek in de ongeveer 30 reacties waren een aantal mensen het daar roerend mee eens, een aantal anderen niet. Dat het artikel zoveel mensen tot denken en schrijven aanspoorde en dat het ook in de 'comments' op andere artikels vermeld werd, maakt duidelijk dat het gevoelige aspecten raakte.

Anderzijds kan ik ook wel begrijpen dat Han redenen heeft om zich verongelijkt te voelen. Die redenen werden me echter pas duidelijk tijdens een telefoongesprek donderdagavond laat met hem (net zoals we ons dispuut eerder over de Palestijnse zelfmoordactivisten ook maar tijdens een direct gesprek konden bijleggen).

Wat ik onthield uit het gesprek met Han is dat hij het artikel beschouwt als een aanval op de Coalitie STOPUSA omdat ik het zo zou voorgesteld hebben dat de coalitie pro Saddam is. Dat heb ik niet gedaan en wil ik ook niet doen. Ik stelde alleen maar vragen bij uitspraken in een weekblad over Saddam. Maar tja, vragen worden al eens misbegrepen ...

Han vind het ook storend dat het artikel de indruk wekt dat de drie pro Saddam zouden zijn. "Niemand van ons is pro Saddam, maar daar pak je ons dan op." Hier is maar één remedie tegen gewassen: opletten met uitspraken. Toen de PVDA- voorzitster een artikel op Indymedia plaatste over Irak waarin Saddam niet vermeld werd, heb ik meteen mijn steun betuigd (me zo in de ogen van enkele nog om een ander artikel mokkende anarchisten, weer onthullend als een gecamoefleerde 'PVDA-lover', ach het is ook nooit goed.)


* 'Mea culpa' met toch ook weer bedenkingen

Fout was ik daarentegen waar ik - en daar speelt ook mijn door de media bepaalde kijk mee - in twijfel trok dat Han niet vrij in Irak zou kunnen hebben rondlopen. Ik heb hem daar serieus mee geërgerd, zo merk ik in zijn repliek. Wat hij schrijft over zijn nachtelijke gesprekken met studenten van de academie enzoverder, doet me denken aan een zwerftocht begin jaren 80 door het Joegoslavië van Tito. Daar kon ik tot mijn verbazing met iedereen heel vrij spreken. Dus ja, ik kan meegaan in Hans redenering dat sommige landen hier als zeer dictatoriaal worden voorgesteld, terwijl je ter plekke vrij kan bewegen en praten. Die nuancering moet hier ook gebracht kunnen worden. Han heeft ook gelijk als hij me terecht wijst dat ook ik - als mediakriticus, vandaar ook zijn ergernis - nog teveel meeloop in Westerse propagandaverhaaltjes. Maar vaak zijn dat wel de enige 'verhaaltjes' die we hebben.

En het is niet omdat Han kan spreken vanuit de ervaring van in Irak geweest te zijn, dat ik zijn verhaal zo maar moet aannemen. Ik heb bv. een handvol vrienden die een paar jaar terug in Nepal waren en er niets van de guerilla merkten ... Het is niet omdat je in een land was, dat je meteen een goed beeld van heel dat land, kan brengen.

Verder merkte Ludo De Brabander (vzw Vrede) terecht op: "Goed Han, maar je bent westerling, geen Koerd, Sjiiet of Irakees Communist."

Het ging me overigens niet zozeer om het vrij rondlopen in (een deel van) het land, maar om de vrijheid in het algemeen. Dan moeten we toch vaststellen dat Irak een dictatuur is, erger dan we die in West-Europa hebben waar we toch nog een mate van - door de arbeiders en anderen bevochten - democratie (vaak wel 'fake') hebben. Noteer overigens dat zopas bleek dat Saddam Hoessein zowat de hele internationale pers het land uitzet omdat ze kritisch berichtten over zijn 100 %- herverkiezing ... Tja, waarom doet ie dat nu ?

* Concentreren op de hoofdzaak

Als Han schrijft: "Wij zien gewoon niet in waarom wij ons zouden moeten concentreren op de fouten van dat regime", dan vrees ik dat hij blind blijft voor zowel een aantal problemen van de Irakezen als weinig voeling heeft met de (weliswaar door de media bepaalde) kijk van de meeste Belgische mensen op Irak. De mensen hier vrezen en verachten dat regime - geleid door een Saddam die ooit voor de camera's verklaarde dat hij voor folteringen is ... - en tegelijk beseffen ze vaak goed dat het Bush om de olie te doen is. Maar je kan het eerste niet wegstoppen omdat het tweede zoveel belangrijker is.

En natuurlijk is het recht op zelfbeschikking voor mij van belang. Waarom beweert Han in zijn tekst dat ik dat niet zou begrepen hebben ? Sorry maar ik heb dat aan de KUL allemaal te bestuderen gekregen, maar daar stelden ze ook dat geen enkel recht absoluut is. Waarmee ik uiteraard Bush' 'preventieve oorlog' niet goed praat.

Ach Han, je sleept er maar wat bij, iets wat je wel vaker doet. Net zoals je mijn kritiek op Abou Jahjah uitwerkt tot iets dat op niets slaat. Ik stelde gewoon vragen bij het feit dat hij het had over de 'zogenaamde' dictatuur. EN ik gaf ook het officiële standpunt van AEL waarin ze stellen tegen de dictatuur te zijn. Waarom val je me dan aan ? Jouw temperament kennende, zal ik het daar maar zoeken zeker ?

Han vond overigens ook dat het artikel in Diogenes leest alsof het uit zijn contekst gerukt was. Voor hem is die contekst die van de hele discussie op Indymedia over de platforms van de twee betogingen in november. Een terechte opmerking, om mee rekening te houden. (Maar ook binnen die contekst had hij me eerder al 'ziek' verklaard ...) We geven in Diogenes meestal ook de interessantste reacties op artikels van vorige nummers, maar soms kan er bv. nog meer naar de andere relevante artikels op de site verwezen worden.

Tot slot: als het platform STOPUSA morgen een mail stuurt waarin ze om steun vragen, zullen we steunen. Zo kwamen Mediadoc en het Vlaams Documentaire Netwerk DIVA (na rondvraag bij de leden) terecht op de lijst van een honderdtal Belgische organisaties die het platform van de betoging van 17/11 steunen. Dat gebeurde in antwoord op een mail van Ludo De Brabander; een hele tijd geleden. Ik was het zelfs al uit het oog verloren (niet vergeten), maar Han maakte me er attent op. STOPUSA heeft geen mails met aanvraag tot steun verzonden, of toch niet naar hier. Maar hun platform heb ik op Indymedia al een keer of tien gepubliceerd zien worden en dat steunen we. Laat ze ook maar eens een vraag tot steun rondmailen. Moeten we toch niet zelf overal gaan zoeken hoe we wat en waar kunnen ondertekenen ? Dan lijkt het weer alsof we overal willen tussen zitten ...

Laten we hoe dan ook vanaf nu ons pijlen richten op de gezamenlijke vijand. OK, er blijven onder 'ons' een boel meningsverschillen, maar laten we ons concentreren op de hoofdzaak: de nakende Amerikaanse invasie van Irak. Als Belgen en Europeanen hebben we op zijn minst de plicht om de Europese betrokkenheid daarbij (oa via de haven van Antwerpen nu al) tegen te werken. Gaan we ons handen al vol mee hebben.

Tot op de beide betogingen, zondag 10 en zondag 17.

hier is een aanvraag tot ondertekenen, JPE en anderen...
by Dirk Adriaensens Saturday October 26, 2002 at 12:14 AM
sos.irak@skynet.be

Het platform van 10/11, met een aanvraag tot ondertekenen. Doen !!!
Je kan ook specifiek de betoging van 10/11 steunen. Daartoe richt je een schrijven aan info@stopusa.be.

Dear friends,
Can I ask you to sign this appeal, if you have not already done so, and to ask other people or organisations to sign it too? The list of signatures is beginning to look quite impressive! It is very easy to sign. You write a message to sos.irak@skynet.be, and write "I sign" with
your name, profession and/or organisation, and your country. And that's it.
http://www.irak.be/ned/kalender/signatoriesIPA.htm. Those of you who signed already, I wish to thank you in the name of the Iraqi people, in the name of peace, and sorry for the double posting.

For your information, the appeal is at the basis of a demonstration planned in Brussels for November 10 (No War! No Sanctions! Free Palestine!). You are all of course very welcome. More info: http://www.stopUSA.be

Best wishes

Dirk Adriaensens. http://www.irak.be

INTERNATIONAL PEACE APPEAL (English) - APPEL INTERNATIONAL POUR LA PAIX (FR) - INTERNATIONALE OPROEP VOOR VREDE (NL) - APPELLO INTERNAZIONALE PER LA PACE (IT) - LLAMADO INTERNACIONAL POR LA PAZ (ESP) - APPELO INTERNACIONAL PARA A PAZ (PORT) - INTERNATIONALER AUFRUF FÜR DEN FRIEDEN (Deutsch) - МЕЖДУНАРОДНОЕ ОБРАЩЕНИЕ ЗА МИР (Russian) http://www.irak.be/ned/kalender/peacepledgeSOSIraq.htm

Stop the United States of Aggression!

No war against Iraq!

Three peace inspectors who visited Iraq last April, launch an international appeal against a new war on Iraq.

"We oppose the war policy of the US. On 21 January 2002, US president Bush declared total war on all countries and movements not prepared to submit to world domination by the US.

We oppose a new war against Iraq. The US alone spends more on defense than the nine other major powers together.

No weapons of mass destruction have caused more victims than the 110,000 air attacks and the twelve years of embargo against Iraq. Iraq has been bled dry, and mourns one and a half million victims. Iraq is a third world country, not considered to be a threat by any of its neighbours. Leading UN weapons inspectors declare that 95% of Iraq's military power has been destroyed.

We want to prevent Bush from igniting the whole Middle East with the sole aim of controlling the region's oil resources and putting regimes into power which are willing to invest their oil profits in the deeply indebted US economy.

Bush is trying to overthrow Saddam Hussein in order to have his hands free to take on the Palestinians, Iran, Syria and even Saudi Arabia, where plunder by the US is encountering more and more resistance. A war against Iraq increases the risk that larger-scale wars will ensue.

We oppose the war, because its collateral damages are racism and the breakdown of our democratic rights. National liberation movements are being called ‘terrorists'. Strikes are are declared "unpatriotic" and millions of people are being enlisted to keep an eye on their neighbors.

Rebuilding Iraq would cost 50 billion dollars. The US and its allies want to spend double this amount in order to destroy Iraq completely. They will deduct this money from the social security, education, health-care and housing budgets of the allied countries"

For all these reasons, we demand:

Stop the United States of Aggression!
No war against Iraq! Stop bombing!
No sanctions! Lift the embargo against Iraq! No foreign interference!
Free Palestine! A Palestinian state now! Support the resistance of the Palestinian people!
An initiative of:

Michel Collon (journalist and writer) - michel.collon@skynet.be

Dirk Adriaensens (S.O.S. Iraq Belgium) - sos.irak@skynet.be

Luk Brusselaers (S.O.S. Children of Iraq, the Netherlands) - brusselaers@zeelandnet.nl

For more information or to sign this appeal on behalf of your association or trade union committee,…Contact sos.irak@skynet.be.

version in other languages: http://www.irak.be/ned/kalender/peacepledgeSOSIraq.htm

Thanx
by jpe Saturday October 26, 2002 at 02:57 PM

Een 'to the point' reactie van Dirk Adriaensens, ik zal meteen steun mailen. Merci, JP