arch/ive/ief (2000 - 2005)

De betoging van 10/11 heeft de verdienste dat ze klaarheid schepte klaarheid
by Bob Roeck Friday October 25, 2002 at 01:57 PM

Interview met Antonio Cocciolo, ABVV-hoofddelegee bij Caterpillar-Gosselies : "Het gaat hier niet om een individuele beslissing", benadrukt Antonio Cocciolo over zijn steun aan de betoging van 10 november. De hele ABVV-delegatie van Caterpillar vindt het belangrijk om de arbeiders van de fabriek te mobiliseren tegen de oorlog.

Waarom komen jullie in het verweer tegen de oorlog tegen Irak?

Antonio Cocciolo. De VS willen Irak aanvallen om politieke en economische redenen. Dat zeggen ze zelf. Politieke redenen, want ze willen overal een eenheidsdenken opdringen, het liberalisme doorduwen door zelf naar het fascisme op te schuiven. Economische redenen, want ze mikken op Irak en op het Midden-Oosten omwille van de olie.

Het Midden-Oosten... de oorlog is dus niet alleen bedoeld voor Irak?

Antonio Cocciolo. Zeker niet. De problemen van Irak en van Palestina zijn met elkaar verbonden. Het zijn twee volkeren die voor de verdediging van hun vrijheid en voor het recht op een Palestijnse staat een front vormen tegen de Amerikaanse politiek van wereldoverheersing.

Heeft de oorlog een weerslag op Caterpillar?

Antonio Cocciolo. Wij zijn er fier op dat wij machines maken die kunnen dienen bij de opbouw en de vooruitgang van de wereld. Maar als de arbeiders op tv beelden zien van het Amerikaanse of het Israëlische leger die deze machines gebruiken om huizen te vernietigen, dan zijn ze enorm gechoqueerd.

De belangrijkste markt van onze fabriek is die van het Midden-Oosten. We maakten honderden machines voor Irak in het kader van het programma voor de versoepeling van het embargo. Maar sinds het verlof zijn er geen bestellingen voor Irak meer binnengekomen.

Bij elke oorlog is het zoals in '14-'18 en in '40-'45: het zijn de arbeiders en hun kinderen die opgeofferd worden om 'zekere belangen' te verdedigen, niet de onze, maar die van de multinationals en van sommige bourgeois.

Anders gezegd, we zijn heel erg bezig met deze escalerende oorlog. We zoeken naar de beste argumenten, we willen de hele waarheid over deze oorlog kennen. We willen kunnen aantonen dat er achter elke oorlog - ook als die gevoerd wordt om een dwaas motief als de godsdienst of het respect voor de rechten van de mens - een economisch belang schuilgaat.

Zien jullie een verschil in het verzet van vandaag en dat tegen de eerste oorlog tegen Irak?

Antonio Cocciolo. Er is een groot verschil. De arbeider is rijper geworden in de beoordeling van deze oorlog. In 1990 was er nog een vrij sterke stroming voor de oorlog, omdat ze toen het karakter daarvan nog niet door hadden. De voorbije tien jaar hebben we die geschiedenis voor een groot deel gevolgd, zodat we nu de zaken helder kunnen uitleggen. Ook de arbeiders stellen zich altijd de vraag: "Wie heeft profijt bij de misdaad?". We stellen vast dat de Amerikaanse regering en het VS-leger na 11 september, voor twee vernietigde torens, de hele wereld in bezit proberen te nemen.

Denk je dat de vredesbeweging bij ons even massaal kan worden als in de VS, Groot-Brittannië of Italië?

Antonio Cocciolo. We lopen misschien wat achter op de bewegingen in Griekenland, Italië, Spanje, enzovoorts. Dat is voor ons een reden om er wat maar aan te werken binnen de vakbonden. We nemen deel aan de betoging omdat we het besef over de oorlog sneller willen doen doordringen bij de bevolking en bij de arbeiders van de fabriek.

Er zijn twee betogingen gepland, elk met een eigen aanpak en een eigen platform...

Antonio Cocciolo. Onze ABVV-delegatie is altijd van mening geweest dat we in delicate materies - en zeker in dit geval - zo duidelijk mogelijk moeten zijn. Omdat de arbeiders daar nood aan hebben. De betoging van 10 november heeft de verdienste dat ze die klaarheid schept voor het geheel van de arbeiderswereld: "Een Palestijnse staat, geen embargo, neen aan de oorlog tegen Irak". Het andere platform voegt daar dubbelzinnige eisen aan toe die je op verschillende manieren kan interpreteren. Onze pragmatische geest zegt ons dat we daarmee moeten oppassen. Dat is de reden waarom we vooral voor 10 november zullen mobiliseren.

solidariteit
by guido Friday October 25, 2002 at 02:19 PM

"Het Midden-Oosten... de oorlog is dus niet alleen bedoeld voor Irak?

Antonio Cocciolo. Zeker niet. De problemen van Irak en van Palestina zijn met elkaar verbonden. "

Het Midden-oosten is toch groter dan Irak en Palestina? Geen solidarieit met de andere volkeren?

De auteur had ook kunnen vermelden dat hij PVDA is.

waarom?
by waarom? Friday October 25, 2002 at 05:03 PM

Waarom moet iedereen altijd zeggen of hij met deze of gene organisatie affiniteiten heeft?
Guido met je kruistocht tegen de PVDA

Omdat
by A. Friday October 25, 2002 at 05:32 PM

Omdat dat de discussies en het uitwisselen van meningen wel zo eerlijk maakt.
Geen dank...

Nogmaals waarom?
by waarom? Friday October 25, 2002 at 06:16 PM

Hoezo het maakt het uitwisselen eerlijker?
Een mening is een mening met of zonder organisatie.

Tja...
by A. Friday October 25, 2002 at 07:01 PM

Nog nooit van training in discussietechnieken gehoord zeker. Of van partijlijnen?

Nope
by Waarom? Friday October 25, 2002 at 08:12 PM

Inderdaad geen last van gehad tot nu toe, altijd braaf mijn mening verdedigd en naar die van een ander geluisterd. En of die mening nu van een partij of organisatie komt of niet... zal mij een zorg zijn

kruistocht
by guido Friday October 25, 2002 at 08:14 PM

Dit was geen kruistocht tegen de PVDA, gewoon een individualistische Belg die dacht dat het beter was dat er één betoging was. ik ben vanavond naar de actie aan de Amerikaanse ambassade geweest en daar werden flyers uitgedeeld voor de twee betogingen.
De meerderheid heeft beslist dat er twee zijn, ik leg me daar bij neer.

geloof het of niet, ik heb nog altijd sympathie voor de mensen van de PVDA.