arch/ive/ief (2000 - 2005)

Homorechten pionnier overleden
by thinkpink Friday October 25, 2002 at 11:32 AM
thinkpink@pandora.be

Harry Hay, een pionnier van de homorechtenbeweging is overleden (90jaar)

24 Oktober 02 - San Francisco.

Hay was één van de voorlopers in de homorechten beweging in de VS. Reeds in 1950 (dus nog voor de Stonewall-rellen 1969) richtte hij een geheim netwerk op van steungroepen voor homo's.

In 1949 richtte Hay's, samen met 4 anderen, één van de eerste homorechten organisaties op in de VS, de Mattachine Society, gevestigd in Los Angeles.

Tijdens het hoogtepunt van de communistenjacht in de VS, maakte de groep zich publiek bekend en ontdeed zich van elke communistische invloed, uit angst van vervolgt te worden.
Harry Hay's politiek activisme gaat terug tot in 1930 waar hij actief was binnen de Communistische Partij en de arbeidersbeweging. Harry Hay moest verschijnen voor 'the House Unamerican Activities Committee'.

In 1960 hielp Hay de eerste GayPride in Los Angeles organiseren. Eind de jaren 70 richt Hay de 'Radical Faeries' op. Een groep gewijd aan ecologie, 'Native-American-spirituality' en 'gay-centeredness'.
Hay zag homoseksualiteit niet als een individuele zaak, maar als de zaak van een culturele minderheid.
Volgens Hay is het dankzij de Stonewall-rellen dat homo's zichzelf zijn beginnen zien als een groep.

In 1999 ontving Hay nog een beloning voor zijn inzet van de NGLTF (National Gay and Lesbian Taskforce.)

harry hay
by att Friday October 25, 2002 at 10:15 PM

ik kende de man voorheen niet, stilhoudend bij de moed van deze pionier, wens ik in diep respect deel te nemen in de rouw.