arch/ive/ief (2000 - 2005)

Patrick,waarom?
by groene gordelfront (posted by joeri) Thursday October 24, 2002 at 08:51 PM
groenegordelfront@tijd.com

een compilatie van de slottoespraken uitgesproken na de protest-betoging van het groene gordel front aan het station; tevens een open brief naar aanleiding van de Brugse gemeenteraad van 22/10/2002

beste burgemeester,

Wie een mug slaat zal een zwerm oogsten.

Onze natuur-wil spreekt :
Zondag waren we met 4000 muggen; wie zegt er dat de jeugd geen ruggengraat meer heeft en zich niet engageert?
Eind augustus zijn er 40.000 mensen samengekomen in Johannesburg om te praten over de toekomst van de aarde. Men beseft dat de draagkracht van de aarde haar limiet bereikt heeft. Vandaag zijn er 4000 mensen in Brugge die
bereid zijn de daar geformuleerde oplossingen toe te passen op lokaal vlak. Want in essentie gaat het hem om duurzame ontwikkeling.
Het moet maar eens gedaan zijn om economie, sociaal en milieu tegen mekaar op te zetten. We willen allemaal jobs. Maar jobs die sociaal verantwoord zijn en jobs die geen verdere afbraak doen aan het leefmilieu. Deze beweging is niet met geweld te stoppen. In tegendeel, onze revanche
voor het geweld dat tegen de Lappersfronters gebruikt is, bestaat erin dat we met nog meer overtuiging ons gaan inzetten om constructief te werken aan duurzame oplossingen voor Brugge.

Wij willen twee dingen:
Ten eerste het einde van de versnippering van de weinige open ruimtes van de Brugse groene gordel.
Ten tweede willen we een mobiliteitsdynamiek ten voordele van de zachte weggebruiker: de fiets, de voetganger, de bus...

Maar in onze buik rommelt het; er ligt heel wat op onze anarchistische lever :
Terwijl U, burgemeester genoot van een tasje koffie in uw hotel op Salamanca, bezochten wij de ravage die in opdracht van uw stadsbestuur en koning Fabricom werden uitgevoerd in het ontruimde Lappersfortbos.
Uw ingehuurde stadshooligans hebben vakkundig, onnodig en op een onvoorstelbare agressieve manier het Lappersfort vernietigd.

Zowel de beelden genomen door de televisiezenders als de beelden gemaakt door ons tonen het verschil tussen wat was en wat nu is : wraakroepend, ondraaglijk voor velen van ons.
VEERTIEN maanden hebben wij het bos gekoesterd; hebben wij iedere nieuwe activist die zich kwam aanmelden, duidelijk de richtlijnen van het bos en hoe er te leven doorgegeven.
Meester Vancaeneghem -lakei van Koning Fabricom - en Leenheer Moenaert zijn op een tergende provocerende manier te werk gegaan.
Wij maken langs deze weg duidelijk: ONZE BURGELIJKE ONGEHOORZAAMHEID IS TOTAAL. Wij dienen geen Koning Fabricom, noch een Leenheer Moenaert.
Meer: de lakeien in het stadsbestuur, kunnen voor ons nu beter opstappen. Van den Bilcke, Boydens, Roose, Vandeberghe, Laloo, Cardon, Decleer, Mus, en De Neve : wij erkennen jullie niet meer als het gezag van deze stad.
Voor ons is Brugge nu een vrijstaat. Indien jullie zich niet distantiëren van een dolgedraaide burgemeester Moenaert.
Wij groeten jullie als vrije burgers uit het Brugse Vrije.
Aan Fabricom : wij hopen met vele gelijkgestemde burgers van Brugge en Ommeland - zelfs het verre Ommeland dat uw aandelen mogen dalen, zodat uw arrogante macht mag vernietigd worden zodat wat ons vrije Bruggelingen aan
groen overblijft ook werkelijk blijft.
Wij zeggen Van den Bilcke, Boydens, Chevalier : Zuidelijke ontsluiting nee, en wij eisen vrijwaring van de Brugse groene gordel.
Wat het politiegeweld ook mag zijn, hoe provocerend de macht zich ook maar naar buiten brengt : wij, gaan voor onze eisen, wij staan voor deze eisen.
Dit was zo veertien maanden terug; dit is nu zo en dit zal zo blijven.

Ons groene verstand wil ook spreken :
Waarom een ontruiming middenin onderhandelingen? Voor het verrassingselement? Een verrassing was het in elk geval! Het was een verrassing voor de bezetters, maar een nog grotere verrassing voor de Brugse bevolking! Verrassing en ongeloof!
Twee maanden geleden, verklaarde U, burgemeester Patrick Moenaert, dat U nooit de opdracht tot ontruiming zou geven en dat U geen boeman wilde zijn en dat U uw politiekorps niet belachelijk zou laten maken! Toch hebt U dat nu wel gedaan, en hoe? Midden in onderhandelingen! Waarom? Mogen die onderhandelingen niet lukken? Waarom aanvaardt U, burgemeester dit prachtige stuk natuur niet? Gratis aangeboden door Minister Vera Dua?
Is het om die Zuidelijke Ontsluiting te doen, die miniscule verbreding van de Vaartdijkstraat. Als die verbreding dan toch zo minimaal is, waarom ze dan niet helemaal afschaffen? Is toegeven dan zo moeilijk? De Brugse ring
kan een bijkomende invalsweg niet aan, ook al heet hij ontsluiting!

Is deze weg noodzakelijk voor de ontwikkeling van de stationsbuurt? Wij dachten dat de troeven van een stationsbuurt net de uitzonderlijk goede bereikbaarheid is; vooral met het openbaar vervoer en de fiets. Waarom moet
er dan een autoweg bij? Voor het cinemacomplex? Mocht blijken dat er bijkomende ontsluiting nodig is voor een dergelijk complex; dan is de stationsbuurt een verkeerde locatie en moet er naar een andere locatie uitgekeken worden!

Zal het geplande kantorencomplex voor bijkomend verkeer zorgen? Laat ons hopen van niet! Men moet geen kantoren bouwen bij een station in de veronderstellling dat dan iedereen met de auto naar zijn kantoor zou komen!
Laat ons erop wijzen dat binnenkort reeds 35.000 vierkante meter kantoorruimte zal gebouwd worden aan de achterkant van het station, kant Sint-Michiels. Aan de voorkant van het station, kant Binnenstad is het geplande kantorencomplex goed voor 40.000 vierkante meter kantooroppervlakte. Uit het Brugs Handelsblad is te vernemen dat ook langs Ten Briele, dus in het Lappersfortbos een kantorencomplex van weerom 40.000
vierkante meter gepland was. Telt men daarbij ook nog eens een veelvoud van vierkante meter kantooroppervlakte bij in het omstreden Chartreusegebied, beter gekend als de Headquarterszone; dan komt men algauw aan 200.000
vierkante meter kantooroppervlakte. Is dat niet een beetje van het goede teveel? Het is hier Brussel niet! Moeten wij echt alles opofferen aan een hypothetische tewerkstelling die in het beste geval maar gedeeltelijk zal ingevuld worden?
Heeft de deelgemeente Sint-Michiels de laatste decennia nog niet genoeg te verduren gehad? Moet er echt elke 30 jaar een nieuwe autoweg door Sint-Michiels aangelegd worden? Belasten de K. Albertlaan en de Expressweg Sint-Michiels nog niet genoeg? Zijn de geplande ontwikkelingen aan het station, het Boudewijnpark, de hogescholencomplexen niet genoeg voor deze relatief kleine en jonge deelgemeente? Moet men ook niet denken aan de leefkwaliteit van deze
mensen? Waarom moet het resterende groen van St. Michiels gedeeltelijk voor de bijl?

Onze herinnering huilt :
Hoe hebben we het door velen gekoesterde Lappersfortbos aangetroffen tijdens de eerste zondagse BOS-spotting (naar Bom-spoting op Kleine Brogel). Alsof U reclame hebt willen maken voor de Zuidelijke Ontsluiting en er 4 door het bos
hebt getrokken met bruut bulldozergeweld! We verdwaalden in het bos en waren onze oriëntatie kwijt. Het is gedeeltelijk onherkenbaar geschonden!
En de huisjes en de villa die er stonden : vakkundig vernield : de ramen ingeslagen en de deuren uitgerukt; de muren half ingeramd. De spirituele graffiti herinnert ons aan betere tijden. Het bezetters-fort, door kunstcritici
vergeleken met Land-art van Documenta in Kassel : vernietigd tijdens Brugge 2002! Schaam U! Overal in het bos slingeren sporen van bezettingsresten : het doet denken aan de lege getto's van Krakau, Polen. Hebt U soms de Gestapo
ingehuurd??? We hebben U zovele kansen op dialoog geboden en een alternatief opkuis-6-december-plan!! Waarom moest het zo brutaal eindigen???

Ook ons kinderhart spreekt :
Wij spelen heel graag in het bos. Niemand mag er fabrieken of wegen in aanleggen.
Het is leuk dat er zoveel mensen zijn die het bos willen bewaren.
Dank u lappersfronters. Dank U Joke, Johan, Kurt, Pjotr en de anderen. Dank U groene gordel mensen die met velen kwamen betogen op het Zand!

Tot slot spreekt ook ons uurwerk :
Het is misschien nog niet te laat. Als Minister Vera Dua het Brugse Lappersfortstadsbos zou kunnen kopen... Dan kunnen we misschien weer de dialoog beginnen waar hij geëindigd was en samen nadenken over de duurzame alternatieven die je nu ook kan lezen op http://www.ggf.be Met deze hoopvolle gedachte willen wij eindigen,

namens vele bekende en onbekende tienduizenden groene burgers uit Brugge en Ommeland en Vlaanderen

Mooie tekst
by Wendy D Thursday October 24, 2002 at 11:13 PM
janieneke@perso.be

Goed gezegd, heel mooie tekst!! Net een klaaglied, maar ergens zit er toch nog een positieve boodschap. Of ben ik gewoon te positief ingesteld?

Gjes

Wendy

vuilnis
by aes Friday October 25, 2002 at 11:23 AM

niet te vergeten dat het enige argument tegen de bezetters is dat ze 15 containers vuilnis uit het bos hebben gehaald..

Houten boomhutten, twee gebouwen die er reeds jaaaaaaaaaaaren staan, een houten omwalling, aardewerk edm. vind ik persoonlijk geen vuilnis, da's (wederom) pure propaganda!

Moenaert hopelijk stik je in het vet van je eigen dikke nek.


laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is
laat ons een boom en het zicht op de zee
vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is
de wereld die moet nog een eeuwigheid mee