arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gijzeling in Russisch theater door Tsjetsjeens commando
by Kenneth RUMES Thursday October 24, 2002 at 08:13 AM
kennethrumes@hotmail.com

In de RUssische hoofdstad Moskou worden een 1000-tal mensen sinds gisterenavond gegijzeld door een Tsjetsjeens commando. Wie geeft ons wat background over het Tsjetsjeens probleem?

Gisterenavond vielen een 50 tal rebellen van de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsstrijders binnen tijdens de opvoering van een musical in een theater in Moskou.
De Tsjetsjenen vragen de terugtrekking van de Russische troepen uit hun deelrepubliek. Is dit een daad van terrorisme of een bevrijding van oorlogsgeweld? Meer nieuws volgt...
Geeft iemand met enige dossierkennis hier op deze site wat achtergrond over de problematiek?

achtergrondinfo
by gery Thursday October 24, 2002 at 07:42 PM

In 1989, toen het er voor de tegenstanders van de Sovjet-Unie op aan kwam de Unie uiteen te doen vallen en open te stellen voor de vrije markt scheidden verschillende republieken zich af.
Zo kondigde in 1991 de generaal Djochar Doedajev in het zuiden de onafhankelijkheid van Tsjetjenie aan en riep hij meteen zichzelf uit tot president.
Zo eigende hij zich de olie toe, die in grote pijpleidingen over het grondgebied van Tjetjenië wordt vervoerd.

Dit kon het nieuwe Rusland niet aanvaarden en het viel in 1994 Tsjetjenie binnen. In die bloedige oorlog vielen 70 000 doden vooral door Russische luchtbombardementen. 118 000 mensen sloegen op de vlucht.
Ook generaal Doedajev werd bij zo'n luchtaanval gedood.
Alan Maschadov werd zijn -deze keer verkozen- opvolger. De nieuwe president tekende in 1997 een wapenstilstand met Moskou. De normalisering van het leven en de betrekkingen kon opnieuw beginnen.

Dat beviel echter een groep Tsjetjeense krijgsheren niet. Zij vonden dat Maschadov te toegeeflijk was geweest.
Zij bliezen de prille vrede op door in 1999 de buurrepubliek Dagestan binnen te vallen en het tot een "islamitische republiek" uit te roepen. Tsjetjeense bomaanslagen maakten ondertussen in verschillende Russische steden 292 doden.
Rusland reageerde op de provocaties met een vergeldingsaktie: het bombardeerde de Tsjetjeense hoofdstad Grozny plat.

Tsjetsjeense krijgsheren onder leiding van Basaev (ondertussen gesneuveld) proberen Tsjetjenië en omgeving volledig onder controle te krijgen. Ze hebben als doel afgekondigd "een islamitische staat te vestigen en de Russen uit de Kaukasus te verjagen". Ze blijken gefinancierd te worden door de pro-Westerse regimes van de Arabische oliestaten.

Hun doel past perfect in de plannen van de Amerikaanse en Europese olie-multinationals. Die willen de petroleumvelden en -transporten in de Kaukasus controleren, en daarom de pijpleidingen over Russisch grondgebied uitschakelen. Alle olie zou dan vervoerd moeten worden over Georgië of Turkije, twee staten onder controle van de Verenigde Staten.

Het lijkt er dus op dat ook in Tsjetjenië in de eerste plaats gevochten wordt om olie.

De gijzeling lijkt een vervolg op de bomaanslagen van enkele jaren terug in Moscou.

Bron: een (ouder)artikel gevonden op: http://www.ptb.be/international/indexnl/html

Yvonne Lex
by globotomy Sunday October 27, 2002 at 08:57 PM
globotomy@microsoft.com

Goed dat wij hier tenminste nog mensen als Wim Vangansbeke en Paul Arias hebben, zodat we niet naar spijkerbommen en AK47's moeten grijpen om een stuk af te kraken. Bij gebrek aan overlevende cast zijn de verdere opvoeringen van "De muitende muzelmaan" in de stadsschouwburg van Moskou overigens afgelast. Voor het einde van het jaar hopen ze er wel de nieuwe productie "Vol gas met de Spetsnaz" op de planken te krijgen