arch/ive/ief (2000 - 2005)

Press Freedom Index
by bram Thursday October 24, 2002 at 12:29 AM
kapingamarangi@hotmail.com

De Franse organisatie Reporters sans Frontières heeft zijn eerste Press Freedom Index gepubliceerd. De Verenigde Staten en Italië staan niet in het koppeleton. België scoort 'redelijk' met een 12de plaats, net boven Slovenië.

Scandinavië prijkt bovenaan in de Press Freedom Index van Reporters sans Frontières (RsF). Nederland deelt eveneens de eerste plaats. Canada is vijfde.

RsF stelde vijftig vragen aan honderden journalisten, experten en researchers en maakte met de antwoorden een top 139 op. Meer info over de totstandkoming van de index vind je hier.

De Verenigde Staten (17), Italië (40) en Groot-Brittannië (21) zijn Westerse landen waar de persvrijheid niet altijd even ernstig genomen wordt. Italië en de macht van Berlusconi behoeft geen extra uitleg. De Verenigde Staten -waar aan vrijheden enorm veel waarde wordt gehecht- zijn na elf september de pattriotische toer opgegaan en dat heeft de vrijheid van meningsuiting in de pers geen deugd gedaan. Dat de landen in het Midden-Oosten slecht scoren, mag niet verbazen. De ene dictatuur ligt er naast de andere. Zelfs Israël, dat zich zo graag als 'westers' opwerpt, behaalt met moeite een 92ste stek. Dat is tien plaatsen achter de Palestijnse Autoriteit.

Maar niet in alle ontwikkelingslanden is persvrijheid een exotisch iets. Costa Rica bezet een vijftiende plaats, Ecuador en Benin staan op stek twintig en 21. Puik. De onderste regionen van de lijst zijn voor notoire dictaturen zoals Noord-Korea, China, Birma, Turkmenistan, Bhutan en Cuba gereserveerd.