arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Lappersbos in de Brugse gemeenteraad: Agalev kan geen vuist maken
by christophe callewaert Wednesday October 23, 2002 at 06:20 PM

Gisteren kwam de Brugse gemeenteraad voor het eerst samen na de hardhandige ontruiming van het Lappersbos en het bijhorend protest van vorige week. Het werd een lauwe bedoening. Pat en enkele sympathisanten waren de enige die voor wat animo konden zorgen.

De zaak van het Lappersfortbos stond niet op de agenda en dus was het wachten op de varia na een lange uitputtende reeks van 75 technische punten. De VLD-fractie kwam als eerste aan de beurt om burgemeester Moenaert te berispen voor zijn aanpak van de ontruiming. "U had al veel eerder moeten ingrijpen." De VLD haalde ook uit naar schepen van ruimtelijke ordening Boydens. Zij had met een mail haar ambtenaren aangespoord om tussen te komen in een internetpeiling van het gratis weekblad De Zondag over de toekomst van het Lappersbos. Moenaert had ooit in een persbericht gemeld dat hij gerust een referendum wilde organiseren over de toekomst van het bos "op voorwaarde dat bewezen wordt dat voldoende Bruggelingen dit belangrijk vinden". Door de peiling van De Zondag te manipuleren, wilde Moenaert en zijn schepen de voorstanders van een referendum ontmoedigen.
Op het moment dat Agnes Bruyninckx van het Vlaams Blok aan een scheldtirade tegen de bezetters begon, gingen Pat en enkele sympathisanten achteraan in het midden van de zaal gaan staan met opgestoken armen. Ze waren daarmee de enigen die protesteerden tegen Bruyninckx die de Lappersfronters "beroepsherrieschoppers" en "maatschappelijke randfiguren" noemde. De leden van de meerderheid en de oppositie lieten dit braafjes passeren.

Toen Marleen Ryelandt van Agalev het ontslag vroeg van burgemeester Moenaert begon Pat luid te applaudiseren. In dialect vroeg Moenaert hem om de zaal te verlaten. "Dat je met de handen in de lucht staat kan ons niet schelen, maar lawaai maken kan niet."
Terwijl hij naar buiten liep, riep Pat dat hij "geen burgemeester meer heeft".
Ryelandt ging verder met het verdedigen van de "bocht" van Agalev. Agalev krijgt nogal wat kritiek dat ze oorspronkelijk tot twee toe op verschillende niveaus vóór het industriegebied in het bos hadden gestemd. "Wij durven van mening veranderen," zei Marleen Ryelandt.

In zijn antwoord toonde Moenaert zich nogmaals de leepste politicus van Brugge die de hele oppositie naar huis pokerde. Hij weet dat Agalev zwak staat en dit dossier en speelde dat met veel plezier uit. Hij beweerde dat Dua op 9/10 beloofd had om met resultaten van de onderhandelingen voor de dag te komen. Dat was enkele maanden nadat ze zich geëngageerd had voor het behoud van het bos. De uitvoering van het vonnis werd opgeschort tot die dag. Toen bleek dat er op 9/10 nog geen oplossing was, heeft Moenaert Dua donderdag een mail gestuurd dat er ten laatste vrijdag een voorstel op tafel moest liggen. Een medewerker van Dua heeft geantwoord dat er op 16/10 een volgende vergadering gepland was. Duquesne had het dus niet helemaal bij het juiste eind toen hij zei dat Moenaert met Dua overleg had gepleegd over de ontruiming. Het is wel zo dat Dua een mail gekregen had waarin Moenaert omfloerst dreigt met een ontruiming na 11/10. Dua heeft niets gedaan om dat te verhinderen.

Na het antwoord van Moenaert was het gedaan met speldenprikken uitdelen. Er kwamen nog enkele vragen, maar die brachten geen nieuwe elementen aan en de vraag om het ontslag van Moenaert werd niet meer herhaald.

Spijtig dat de Agalev-gemeenteraadsleden niet beter hun dossier hadden voorbereid. Agalev wil zich in dit dossier profileren, maar slaagt er hier zelfs niet in om een vuist te maken. Guido had hen hier op indymedia nochtans al in de goede richting gewezen met zijn zoektocht naar de financiële belangen van Moenaert. Het doet me denken aan de ondertussen bijna historische woorden van de politieke secretaris van Agalev-Brugge Balpaert waarin hij de houding en de rol van zijn partij samenvat:

"We vragen ons wel af indien we ons hadden onthouden of hadden tegengestemd of het dossier er in de praktijk anders zou hebben uitgezien. We hebben 3 raadsleden in Brugge op 47."

Diezelfde houding hadden ze ook gisteren en opnieuw contrasteerde die fel met de vastberadenheid van de sympathisanten van het Lappersbos zowel hier op indymedia, als in de betoging van zondag en dinsdagavond tijdens de gemeenteraad.

Agalev heeft in dit dossier een fout gemaakt en wil die nu rechtzetten met 2,5 miljoen euro belastingsgeld. Dat is het cadeautje dat Fabricom krijgt voor de genadeloze speculatie met dit uniek stukje groen in de rand van Brugge.

In een ander indymedia-artikel stelt Elke een terechte vraag:

"Waarom dan de grond van het bos niet onteigenen als die weigert te verkopen aan een redelijke prijs?"

Onteigenen die grond dus. Zonder schadeloosstelling wat mij betreft. Het bos en de bezetters hebben maandag genoeg schade opgelopen. Als signaal dat we het niet langer pikken dat het kapitaal voorgaat op natuur- en sociale belangen (een eis die bij veel deelnemers aan de betoging leefde), zou dat wel eens kunnen tellen.

misschien moet Agalav Brugge ons voorbeeld volgen
by pat Thursday October 24, 2002 at 11:18 AM
mA.f@pandora.be

Kristof bedankt voor je artikel.
"Ik heb geen burgemeester meer" is correct maar mijn houding is ietsje harder Moenaert is voor mij geen burgemeester meer. Ik erken noch zijn gezag noch het gezag van z'n college.
Dus ben ik een vrije burger in het Brughse vrije.

jaja!
by jo Thursday October 24, 2002 at 01:13 PM

Nu 14 maanden later, alla plannen in het water.
Gisteren nog een ludiieke spontane boottocht door brugge gemaakt om de toeristen duidelijk te maken dat we een groene toekomst willen en geen betonnen vissekom.

Moenaerdt de snodaert , verbisst dich!!

een vrijeling

Politiekers en journalisten
by Wendy D Thursday October 24, 2002 at 01:29 PM
janieneke@perso.be

Ik ben vandaag tot het besef gekomen dat de 2 ergste soorten meningloze mensen die er rondlopen op deze wereld politiekers en journalisten zijn. (en dan te bedenken dat ik tot 2 weken geleden altijd journaliste heb willen worden).
Politiekers staan niet op hun strepen als ze dat zouden moeten doen. Dit artikeltje bevestigt dat nog eens. Misschien zijn ze 'maar' met 3 en denken ze dat ze geen verschil hadden kunnen maken. Maar als ze hun bek hadden opengetrokken hadden ze de anderen misschien ook eens laten nadenken.
Uiteindelijk moet het toch ook met 1 activist begonnen zijn die het idee kreeg om het bos te gaan bezetten. En het resultaat daarvan is meer dan 4000 man op een betoging anderhalf jaar later.
Politiekers willen maar 1 ding, en dat is hun eigen vel redden. Daarom houden ze liever hun mond.
En om nog eens uit te leggen wat die journalisten daarbij doen, bij die meningloze mense... Journalisten mogen geen mening hebben en moeten oppassen waarvoor ze hun nek uitsteken. Met die woorden weigerde een van mijn leraars vandaag om de petitie voor het bos te ondertekenen. Weer een reden om zeker te zijn dat ik geen journaliste meer wil worden (zie 'mijn 14e oktober')

Gjes

Wendy

Gelezen op de site van CD&V
by Tanja Thursday October 24, 2002 at 03:31 PM
tanja@mail.be

5. Groene woonwensen

Een woning is nooit een gegeven op zich. De kwaliteit van het wonen is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van de omgeving. Voor heel wat mensen betekent dit dat de woonomgeving niet alleen maar bestaat uit bak- en straatstenen, maar dat ook het nodige groen aanwezig is.
De realisatie van woonprojecten moet dan ook gepaard gaan met het voorzien van de nodige groenvoorzieningen, ook wanneer deze zich bevinden in een verstedelijkte omgeving.

In Nederland heeft men het dienaangaande over "groenstedelijke woonmilieus"; een concept dat navolging verdient. Een doorgedreven samenwerking met de lokale besturen met het mogelijk maken dat de woonomgeving op die manier een aangenaam karakter krijgt. Het beeld van een woning met spelende kinderen op een plein met bomen en struiken, mag niet alleen maar een reclameboodschap zijn, maar moet ook realiteit zijn.
Hierop kan voor CD&V ook ingespeeld worden door het geven van een woonbestemming aan gebouwen die hun oorspronkelijke bestemming verliezen en heel wat mogelijkheden bieden om een groene woonomgeving te creëren: een oude depot voor bussen van Buurtspoorwegen, boerderijen, kloosters en abdijen, verlaten legerkazernes,… .

En nog:

De buurt heeft een groen uitzicht, heeft een parkje, promoot het aanleggen van geveltuintjes, respecteert en verzorgt de bomen die er staan.

christelijke visie op natuur
by manu Thursday October 24, 2002 at 04:05 PM

dit tekstje op hun site past natuurlijk volledig in het beeld dat christenen hebben van natuur:

de natuur is hen door God gegeven om door hen gebruikt te worden, om hen van dienst te zijn. In plaats van natuur onaangeraakt te laten moet men het geschenk van god dan ook gebruiken (men moet zijn talenten gebruiken)
denk maar aan het christelijk kerkliedje met de tekst:

"elke berg moet weg, elke bocht gerecht, gedempt moet elke veur en elke goot"
de enige juiste manier om om te gaan met de natuur is de menselijke orde en regelmaat op te leggen aan de natuur, kortom de natuur beschaven en cultiveren, in plaats van geconcentreerde woongebieden en grote stukken groen in de buurt ervan ijvert men dan ook voor de tuinwijken: het wonenen tussen het groen, waarbij het groen dan niet meer is dan de groententuin en het gazon dat er proper moet bijliggen, ongerepte natuur is verspilde natuur, gecultiveerde natuur is natuur ten dienste van de mens

reacties welkom

manu

verkiezingen! nu! of neen, volgend jaar!
by globotomy Friday October 25, 2002 at 04:04 PM
globotomy@fuckmicrosoft

Als de Lappersfront-manifestanten wérkelijk beroepsherrieschoppers en maatschappelijke randfiguren waren, stonden ze dan niet al lang op een Vlaams Blok-lijst? Als je ziet wie dààr opduikt, kan je niet anders dan besluiten dat de opmerking van schepen Bruyninckx (what's in a name) een nauwelijks verholen uitnodiging was. Het Vlaams Blok heeft het licht gezien, en gaat verruimen! :) Dat Karel Dillen, ex-voorzitter voor het leven, dit nog mag meemaken.