arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lappersfort op Recht van Antwoord (VTM)
by Françoise Wednesday October 23, 2002 at 12:18 AM
fvermeersch@pandora.be

Vanavond in Recht van Antwoord: de geweldadige ontruiming van het Lappersfortbos... Geheel in Goedele-stijl, maar toch subliem.

Vanavond kwamen de Lappersfronters, de gebrutaliseerde VTM-journalist en een paar verontwaardigde (ex-)Bruggelingen bij Goedele Liekens aan het woord in Recht van Antwoord op VTM, om het politiegeweld bij de ontruiming van het Lappersfortbos aan te klagen. Burgemeester Moenaert, Fabricom en minister Duquesne stuurden hun kat...

Het verhaal van ontruiming kennen we ondertussen al: de Lappersfronters verdedigden hun bos en wilden op een geweldloze manier de ontruiming tegengaan. De politie vond er echter niets anders op dan de activisten op alle mogelijke manieren te verwijderen uit het bos: mensen uit bomen trekken, ingegraven activisten ongeveer martelen om ze uit de tunnels te halen, ... Daarnaast werden de mensen die waren komen protesteren tegen de ontruiming hardhandig aangepakt. Journalisten die de gebeurtenissen wilden vastleggen op film werden ook met de matrak aangevallen en een journalist van VTM werd zelfs aangehouden voor geweldpleging tegenover de politiemacht (terwijl hij enkel wou "registreren wat er gebeurde"). En verder nog getuigenissen over het feit dat jongeren, die waren afgekomen na het lezen van berichten in de trant van "breng vrede en muziek mee tegen de ontruiming" gewoon uit de massa werden geplukt op het station, omdat ze er een beetje hip uitzagen. En getuigenissen over het politiegeweld bij de spontane betoging 's avonds bij het commissariaat.

De verschillende mensen die aan het woord kwamen werden op luid applaus onthaald door het publiek.

"Een jaar in de bossen: dat laat sporen na op je haar, hé?"
"Het lijkt wel een oorlog".
"Het leek wel Chili onder Pinochet"...
Ja, Goedele maakt er al gauw een komedie van...

Gelukkig verstonden de "Wijzen" wel de tragiek van de hele situatie, en gaven er hun voorzichtig oordeel over:
Steve Stevaert (SP.A; geen onbekende in het dossier Lappersfort door zijn toezegging dat er geen busstelplaats zou komen voor De Lijn waar het Brugse gemeentebestuur die had gepland) vond dat er waarschijnlijk teveel geweld aan te pas was gekomen, maar wilde toch niet duidelijk oordelen, omdat de burgemeester (hij is uiteindelijk in dezelfde positie als Moenaert) zijn visie niet was komen uitleggen...
Wivina De Meester (CD&V, gewezen staatssecretaris en Vlaams Minister) vond gewoon dat het veel te lang geduurd heeft alvorens er naar een oplossing werd gezocht voor de hele affaire.
En Advocaat Filip Van Hende wist te vertellen dat burgemeester Moenaert een cruciale fout beging door thuis te blijven, aangezien hij enkel de wettelijke uitvoerder was van hetgeen Fabricom had geëist en bekomen in een rechtzaak, nl. de onmiddellijke ontruiming van het bos. Daarom vond hij ook dat het niet normaal was dat Fabricom na de ontruiming verkondigde dat zij nooit gevraagd hadden dat die ontruiming er zou komen. Verder nog over het politiegeweld: de wetboeken stellen dat de politie geweld mag gebruiken in die mate dat het evenredig is met het geweld dat door de overtreders wordt gebruikt (in dit geval gingen ze geweldloos tewerk, dus het politiegeweld was niet verantwoord) en dat hun bevoegdheid ophield daar waar de limieten van het Lappersfortbos ophielden, dus waren ze geenszins bevoegd om op de omstaanders te kloppen, of op de betogers 's avonds. En hij vond het een gevaarlijke evolutie dat de pers niet mocht filmen wat er gebeurde, want dat is een garantie voor de democratie.

Resultaat: een ontspannend avondje VTM, waar het Lappersfort grandioos goed uitkwam...