arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verbreding weg naast Lappersfortbos komt er niet!
by elke Tuesday October 22, 2002 at 07:50 PM

Vandaag staat er een interessant artikel op de site van het Nieuwsblad. Ik gebruikte het als basis voor dit artikeltje.(om geen problemen te krijgen met het auteursrecht)

In een interview verklaart de Brugse burgemeester Moenaert dat de verbreding van de Vaartdijkstraat er hoogstwaarschijnlijk niet komt.
Die verbreding werd door het Groene Gordelfront aangevochten. De bezetters van het Lappersbos lieten begin september nog weten dat zij niet akkoord gaan met een compromis waar die wegverbreding deel van uit maakt.


Er tekenen zich twee scenario's uit.

Als Vera Dua het bos koopt dan zou er over die weg een akkoord moeten komen op het niveau van de Vlaamse regering. Volgens Moenaert zal dit er niet komen omdat het dossier politiek te zeer ‘verrot' is. Reden zou zijn dat het de nationale politieke partijen van paarsgroen goed uit komt om te scoren op de rug van de arme CD&V'er. Over de houding van de Brugse SP.A en de rol van de socialistische schepen zwijgt Moenaert als vermoord. Zeker nu er zondag massaal veel volk op straat gekomen is voor het Lappersbos beseft Moenaert dat hij de verbreding voorlopig op zijn buik kan schrijven.

Moenaert wil met Vlaams Minister van Mobiliteit Stevaert rond tafel gaan zitten over het nakende mobiliteitsprobleem van Brugge. Want dat wordt, volgens de Brugse burgervader, een echt probleem. Eén van de redenen is dat het autoverkeer in de stationsbuurt met 20% zou toenemen als het geplande cinema- en kantorencomplex er komt.
Spijtig toch dat hij zondag in Salamanca zat en de speech namens het Groene Gordelfront niet hoorde. Daarin werd scherp uitgehaald naar het feit dat men een stuk van het Lappersbos wil vernietigen om het de automobilisten die zo nodig perse naar het complex vlak naast het station moeten komen met hun auto, makkelijk te maken.
Spijtig ook dat Moenaert nauwelijks lijkt in te gaan op het mobiliteitsplan dat het Groene Gordelfront uitwerkte. Misschien moet hiervan een kopietje naar Stevaert verzonden worden zodat de discussie toch nog op basis van een ecologisch verantwoord alternatief verloopt.

Opvallend is dat Moenaert zijn natte droom stilletjes blijft koesteren. Dit lijkt hem het enige toekomstgerichte alternatief. Het Groene Gordelfront zal dus op zijn hoede moeten blijven. Deze burgemeester lijkt nog niet uitgespeeld.
Hij opent het interview met een nieuwe sneer naar Minister Dua. Burgemeester Moenaert zou het slachtoffer geworden zijn van de aanslepende onderhandelingen en moèst wel ontruimen... Dat hij zelf besliste over te gaan tot die ontruiming ondanks de vraag van Dua om te wachten verzwijgt Moenaert. De reactie van een advocaat van Fabricom op 14 oktober ‘met een leeg bos kunnen wij ook onderhandelen' wijst op het smerige spel dat Moenaert en Fabricom hier spelen.
Het staat nog altijd niet vast of Dua het bos zal kopen. Reden is dat Fabricom 5 miljoen euro vroeg, dat is meer dan vier keer de oorspronkelijke prijs, een mooi staaltje grondspeculatie.


Wat indien het bos niet gekocht wordt?

Indien morgen bekend wordt dat Fabricom het bod van Dua niet aanvaardt wordt er naar een creatieve oplossing gezocht we zijn ten slotte creatieve mensen, dixit Pat op het VRT journaal zondagavond.

Mogelijke scenario's zijn het eisen van een wijziging in het BPA of het inzetten van een procedure van onteigening.. Moenaert zegt tegen een BPA wijziging te zijn. Want dan moet de stad planschade betalen en veel geld rest de stad niet meer na het prestigeproject Brugge 2002 en de bouw van het concertgebouw.

In het artikel wordt niet over een mogelijke onteigening gesproken. Nochtans worden bijna elke dag grond en huizen onteigend door de staat. Er wordt een prijs overeengekomen (of voor de rechtbank afgedwongen) en in het belang van het algemeen nut wordt een betonnen weg of uitbreiding van een haven zonder boe of ba gerealiseerd.
Waarom dan de grond van het bos niet onteigenen als die weigert te verkopen aan een redelijke prijs?
Het aantal demonstranten zondag toonde toch dat het algemeen nu van dit bos bijzonder hoog is. Of zijn onteigeningen enkel mogelijk in het belang van het economisch nut?

taalfouten
by elke Tuesday October 22, 2002 at 08:03 PM

Sorry voor de taalfouten op het einde.Ik was te gehaast.

Het Nieuwsblad, nieuwsonvriendelijke krant
by Wendy D Tuesday October 22, 2002 at 11:33 PM
janieneke@perso.be

Het heeft niet rechtstreeks iets te maken met bovenstaand artikel, maar ik wilde gewoon even aanhalen dat ik (en ook mijn huisgenoten) heel 'geschokt' was toen ik vorige week dinsdag (15 oktober) Het bovenste stukje (soort commentaarstukje vanuit de redactie) op de 2e bladzijde van Het Nieuwsblad gelezen had. Er werd gewoon GESPOT met de bezetters van het Lappersfort, en de auteur van het stukje was geen beetje mals voor de dappere jongeren.
We hebben dan ook besloten dat Het Nieuwsblad hier niet meer in huis komt.

Gjes

Wendy

allemaal de fout van Dua
by guido Wednesday October 23, 2002 at 12:12 PM

Patrick Moenaert: minister Dua moet zo snel mogelijk het bos kopen zodat de rust terugkeert. Had ze sneller gereageerd, dan was die ontruiming, waarvoor ik nu de kop van jut ben, niet nodig geweest.