arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dyab Abou Jahjah (AEL) opgemerkt in Gent
by Silent Factory Tuesday October 22, 2002 at 03:50 AM

In een overvolle zaal boeidt Dyab Abou Jahjah, president van de Arabisch-Europese Liga urenlang zijn gehoor. De toekomst is divers én met meer dan een flinke dosis Islam krijgen we het kapitalisme klein.

Dyab Abou Jahjah (AE...
voorzitter_ael_dyab_abou_jahjah.jpg, image/jpeg, 400x533

Als het ware 'out of the blue' kwam de SMS die aankondigde dat Dyab Abou Jahjah, de populaire (in sommige kringen) voorzitter van de Arabisch-Europese Liga een lezing gaf in Gent. Klaarblijkelijk waren velen dit keer beter op de hoogte: de zaal zat ei-vol en nog beleven er mensen toestromen.

Zoveel werd duidelijk die avond: een lezing van Dyab Abou Jahjah verslaan doe je niet. Dat lukt niet. Je wacht op het boek, of beter nog: op de video.

In al die jaren van gezwalp doorheen krochtige cafeekeldertjes en sjieke hotelvergaderzalen alwaar de vedet van 't moment, delegee of dissidente prof, een stuk opvoerde kwamen we eindelijk thuis: EINDELIJK iemand die werkelijk wat te zeggen heeft. Nu is het niet dat die getuige uit de kampen van zionistisch Israel niets te vertellen heeft, of dat die stakende arbeidersvrouw ons hart niet stal, Als het ware 'out of the blue' kwam de SMS die aankondigde dat Dyab Abou Jahjah, de populaire (in sommige kringen) voorzitter van de Arabisch-Europese Liga een lezing gaf in Gent. Klaarblijkelijk waren velen dit keer beter op de hoogte: de zaal zat ei-vol en nog beleven er mensen toestromen.

Zoveel werd duidelijk die avond: een lezing van Dyab Abou Jahjah verslaan doe je niet. Dat lukt niet. Je wacht op het boek, of beter nog: op de video.

In al die jaren van gezwalp doorheen krochtige cafeekeldertjes en sjieke hotelvergaderzalen alwaar de vedet van 't moment, delegee of dissidente prof, een stuk opvoerde kwamen we eindelijk thuis: EINDELIJK iemand die werkelijk wat te zeggen heeft.

Nu is het niet dat die vrouw van die stakende arbeider, of die getuige uit de Zionistische kampen ons hart niet gestolen hadden. Dyab Abou Jahjah echter komt, vlot en krachtig, vertrekkende vanuit de migranten-ervaring van duizenden in dit land, gekruid met zijn eigen ervarigen in de kampen tot een warme en pittige en nog meesterlijk verwoorde ook totaal-analyze waarvan men zich afvraagt waarom geen linkse rakker in al die jaren iets dat daar op leek over de lippen kreeg. Godelijke inspiratie? Volledige overgave zeker én immens strijdbaar !


Voer nodig voor je eigen brainmoter? Puur eens uit een ander vaatje, bedenk je meest geraffineerde vragen en vuur ze af op Dyab Abou Jahjah. Vuurwerk voor allen én meer dan bevrediging voor de mens die alweer een lummelige avond tracht te vullen. Als de vonk overslaat is het gedaan met de machten achter de spectakelmaatschappij. Politici in de zaal weze gewaarschuwd !

Silent Factory

Bravo!
by Dimitri Terryn Tuesday October 22, 2002 at 06:59 AM
dimitri_terryn@yahoo.com

Fantastisch stukje propaganda. Komt er nog een objectief verslag of is dat teveel gevraagd misschien?
Sorry hoor, maar als "linkse rakker" komen de toekomstbeelden die Mr. Abou Jahjah ons voorschotelt mij net iets te bekend voor. Ik ben geen racist, en dat betekent voor mij: een rechtse islamitische conservatief is volgens mij een even groot gevaar (en even belachelijk) als een rechtse christelijke conservatief.

"...een lezing van Dyab Abou Jahjah verslaan doe je niet. Dat lukt niet. Je wacht op het boek, of beter nog: op de video."
Werkt U in de reclamesector misschien?


-Dimitri Terryn

voor dimitri
by frosty Tuesday October 22, 2002 at 08:36 AM

hoe groot is jou xenofobie!!!???

<Ik ben geen racist, en dat betekent voor mij: een rechtse islamitische conservatief is volgens mij een even groot gevaar (en even belachelijk) als een rechtse christelijke conservatief.>

Flauw dimitri
by christophe Tuesday October 22, 2002 at 08:42 AM

Lees eens de verslagen over de Lappersbosbetoging van zondag. Of pak een ander vrslag van gelijk welke betoging. Dat is ook propaganda. En daar zijn we zelfs een beetje fier op. Net zoals een journalist van De Morgen propaganda maakt, maken velen van ons hier ook propaganda, maar dan wel voor zaken waar wij achterstaan. Iets op tegen?

INFOMANIA
by thinkpink Tuesday October 22, 2002 at 11:31 AM

Infomania had Dyab Abou Jahjah uitgenodigd om te komen spreken over Islam en criminalisering & internationale politiek.

Effectief, de zaal zat vol met een gemengd publiek: anarchisten, een solitairverkoper, helaas zelf een blokker, allochtone/autochtone mannen en vrouwen, ... .

Waarschijnlijk zullen veel mensen zich teruggevonden hebben in een groot deel van zijn discour. Stellen dat Jahjah zijn analyse ronduit conservatief is is gewoon FOUT. Er zijn natuurlijk delen van zijn mening waar de meeste van ons het moeilijk mee hebben, maar zijn duidelijke en kritische antwoorden op het gefaalde integratiebeleid, zijn afwijzing van de oorlog tegen Irak en zijn standpunt tegenover Palestina zijn absoluut niet conservatief!

Het was ook interessant van de man zelf aan het woord te horen. Dit heeft een andere indruk. In de kranten werd nogal eens de nadruk gelegd op de 'voor ons progressievellingen' gevoelige materie. Maar Jahjah zijn mening was duidelijk veel scherper en ruimer dan die enkele citaten die je in kranten van hem leest.

Wat niet wil zeggen dat kritiek op de man niet nodig is, maar ja die kon je in alle Vlaamse kranten reeds lezen.

INFOMANIA wordt reeds enkele jaren georganiseerd door het Anarchistisch Centrum ASSEZ in Gent.

Volgende maandag is het weer even boeiend, dan komt:
Mohamed Benzaouia, van de Universele Ambassade in Brussel.


meer info op: http://www.anarchie.be/infomania/

geen integratie maar bevrijding
by anar Tuesday October 22, 2002 at 12:21 PM

Inderdaad een boeiende lezing, niet omdat zijn analyses altijd zo scherp of radicaal zijn, maar omdat hier eindelijk iemand (of beter nog: een organistie) opstaat die zich richt tot de migranten in de straat zelf, hen mobiliseert en hen luidop zegt recht te staan en terug te vechten: gedaan met de onderdanigheid, wij zijn hier, wij blijven hier, en wij eisen al onze rechten. En dat gevecht zullen wij zelf voeren (autonomie, geen recuperatie).

Om het met Malcolm X te zeggen: "we don't wan't integration, we want liberation". En dat is een heel verschil!

En natuurlijk kan je ook kritiek hebben: bevrijding van racisme, discriminaties, paternalisme, OK. Maar ook bevrijding van onderdrukkende mechanismen zoals patriarchaat en sexisme? (bevrijding die in heel onze maatschappij nog nodig is, niet alleen binnen de migrantengemeenschap!). Het geweld tegenover vrouwen en kinderen, de versmachtende sociale controle, de angst om buiten de voorgeschreven paadjes zijn/haar eigen weg te zoeken, ... zijn een feit!

Er werd ook even verwezen naar de Black Panthers. Terecht denk ik, maar misschien doet de AEL er goed aan om de geschiedenis van de Black Panther Party wat dieper te gaan bestuderen. De BPP durfde het aan alle problemen aan te kaarten, ook sexisme en homofobie te bevechten in de eigen gemeenschap bijvoorbeeld. Black Panthers, die de dodelijke repressie van de Amerikaanse regering overleefden, hebben ook gewezen op een aantal interne fouten: de hiërarchische structuur van de partij en de TV-personalities,etc.

In ieder geval, zoals werd gezegd, er is een dynamiek in gang gezet, eindelijk. Die dynamiek mag en zal niet gestopt worden ...

Alternatief voor Propaganda / Dyab for Christ ?
by jpe Tuesday October 22, 2002 at 05:52 PM

Antwoord aan Christophe: ja ik heb iets tegen jouw visie.

Propaganda wil het eigen grote gelijk verkondigen (pro-pageren). Degelijke journalistiek én media-activisme zoekt daarentegen naar de waarheid, goed beseffend dat men die nooit helemaal vatten kan, alleen maar zo goed mogelijk benaderen. En dat dus altijd fouten mogelijk zijn (is des mensen) en men altijd bereid moet zijn tot twijfel.

Natuurlijk werkt elke journalistiek en media-activisme vanuit een bepaalde wereldvisie, maar dan best wel op zo'n manier dat die wereldvisie niet tot een paar zware oogkleppen verwordt. Met oogkleppen op: Sa Majesté Eisenstein en Leni Riefenstahl achterna. Zonder oogkleppen en echt geëngageerd links: Günther Wallraf en onze Maurice De Wilde.

PS Bij de foto: is dat dan de baarlijke duivel D.A.J. ? Lijkt eerder een Christusfiguur zonder baard.

JPE .... en wat met al jou flaters
by han Tuesday October 22, 2002 at 07:04 PM

JPE,...

je zegt dat goede journalistiek geen propaganda mag zijn, maar de waarheid moet zeoeken.

Nu moet ik zeggen dat ik uit jou pen de afgelopen dagen werkelijk de grootste onzin heb gelezen.
Je herneemt gewoon alle leugens die al uitgebreid werden weerlegd één voor één.
Er is boekenkast vol geshcreven over al die leugens, maar dat is blijbaar aan jou voorbijgegaan, je blijft ze herhalen.

Maar volgens mij kiest een media-activist kant, hij kijkt niet toe van aan de kant, maar maakt zelf deel uit van het gebeuren.
Een media activsit bedrijft geen journalistiek om de wereld te beschrijven maar om hem te veranderen.

Mischien heb ik iets teveel Joris Yvens, Gunther Walraf, en co gelezen, maar ik heb zo de indruk dat jij beter nog zou een herlezen wat die mensen schreven.

En wat is er nu in godsnaam mi met bovenstaand artikel???
WAT ???

Jah
by han Wednesday October 23, 2002 at 06:51 PM

Misschien is het wel zo dat JahJah nogal klare taal sprak tegen het kapitalisme.
Misschien is het wel zo dat er veel te weinig dergelijke klare taal wordt gesproken.

groeten
han

hela Han
by Herman Wednesday October 23, 2002 at 08:03 PM

Han,

ik heb gisteren gewezen op een paar passages die SERIEUS MIS waren in het bovenstaande artikel.
Aanvankelikjk was die comment gepubliceerd, maar nu zie ik dat iemand het verwijderd heeft.
Waarom?
Omdat ik het religieuze fanatisme van de opsteller aan de kaak stelde?
Omdat ik diens dweepzucht vergeleek met hysterische toestanden uit de jaren dertig?
Wie is hier (weer) de censor? Han zelf?

Wat ik dus grof mis vind zijn twee passages die absoluut niet rationeel verantwoord zijn (ik noemde ze zelfs extreem-rechts - mag ik dat niet zeggen, Han???? Is er een immam die me dat verbiedt?? Is Indymedia nog onafhankelijk en kritisch???):

Silent factory schrijft: "met meer dan een flinke dosis Islam krijgen we het kapitalisme klein" (= Got mit uns)

"totaal-analyze waarvan men zich afvraagt waarom geen linkse rakker in al die jaren iets dat daar op leek over de lippen kreeg. Godelijke inspiratie? Volledige overgave zeker én immens strijdbaar!" (Dyab als goddelijk geïnspireerde, die beter is dan elke linkse rakker ?? Mag dat soort rechtse klap echt op Indymedia?? En is kritiek hierop ongewenst???)
Ik verwacht een degelijk antwoord, zoniet ben ik voortaan een vijand van Indymedia.
Ik wil desnoods met een gele (of liever: rode) ster rondlopen.

neen Herman
by han Wednesday October 23, 2002 at 08:17 PM

Neen Herman niet ik.

Maar ik geef je vraag door aan het edito team.

Dat verwijdert normaal enkel racistische opmerkingen van de website.

Groeten

han