arch/ive/ief (2000 - 2005)

Agalev springt op de (GNU/)Linux wagon
by Goku Monday October 21, 2002 at 11:36 PM

Na (enkelen ?) binnen de Spa, wil nu ook Agalev Linux en vrije software (free software op de agenda zetten.

Agalev heeft op z'n congres van dit weekend beslist dat het wil dat scholen vrije software gebruiken. In concreto komt dit erop neer dat scholen zouden moeten overschakelen op linux.

In het kort gezegt is vrije software, software die vrij gebruikt mag worden. Iedereen mag ze verkopen, wijzigen en kopiëren zolang hij/zij die kopiën/wijzigingen opnieuw onder dezelfde licentie vrijgeeft. (zie: www.opensource.org & www.gnu.org). Het systeem is het bekendst onder de vorm linux.

Het is immers duidelijk dat wie voor vrije informatie en kennis is, dringend moet opkomen tegen de absurditeiten van het huidige softwarepatentensysteem; dat binnenkort ook wel eens in Europa realiteit kan worden ...

Het is goed om te weten dat Agalev nu ook op de trein springt en het actief zal promoten. Er is immers ook een groep binnn de Spa hiermee aktief bezig.

eindelijk
by tim Tuesday October 22, 2002 at 12:27 AM

da werd es tijd da ze daar mee begonnen. nog nen handige link: http://www.openoffice.org
goeie vervanger voor msoffice, en ge kunt er ook *.doc mee openen, iets wat in de omgekeerde richting helemaal niet het geval is
eat dust microsoft

Oo
by Sander Tuesday October 22, 2002 at 02:01 PM
sander@jnm.be

Zalig. Zalig. Zalig zij die opensource gebruiken. Helaas heeft OpenSource een beetje de naam van heel goed te zijn, maar quasi onbruikbaar voor de gemiddelde pc-consument.

Er zijn uiteraard wat programma's die hun best doen om gebruiksvriendelijk te zijn, zoals bijvoorbeeld OpenOffice, die het Office van Microsoft zowat kopiëert, met lay-out en shortcuts en alles. Ja OpenOffice is goed, maar er schort nog heel wat aan. Zo is het bijvoorbeeld nog onmogelijk om een dubbele grafiek te maken in een Excel bestand. Ik hoop dat ze gauw alle functies uit Microsoft Office gaan overnemen, zodanig dat ik eindelijk 100% kan gaan overschakelen op OpenOffice.

Over Office XP kan heel weinig slechts gezegd worden. In tegenstelling tot zijn voorganger is het praktisch crashvrij, draait het heel vlot en snel, en is het enorm gebruiksvriendelijk. En Access is nog steeds het beste doorsnee databaseprogramma. Iets waarin OpenOffice duidelijk niet kan bijspringen, gezien het ontbreken van een databaseprogramma in hun pakket.

Linux is echter nog een ander paar mouwen. Ik zie nog geen van mijn klasgenootjes (op een paar na) met de huidige vormen van Linux overweg kunnen. Zelfs mijn leraren informatica zouden er hun handen aan volgehad hebben om het beestje te installeren. Ik hoop dat er eens een Opensource-beweging opgestart wordt, die zich niet gaat bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe vernuftige snufjes, maar die zich volledig toelegt op het creëren van een gebruiksvriendelijke interface van reeds bestaande programma's.

Helaas is het een kenmerk van de zgn. techneuten dat het maken daarvan hen eigenlijk niet interesseert. Het biedt onvoldoende uitdaging, en ik vrees diep in mijn hart, dat opensource een beetje gedoemd is om in die richting te blijven gaan.

Maar hoop doet leven!

Richtlijnen EU....
by han Tuesday October 22, 2002 at 05:37 PM

Heel indymedia draait op GNU-Linux,... severs.

Waarmee ik Sander toch wel een beetje wil tegenspreken, het verhaal van GNU-linux toont precies aan dat de mythe van de vrije markt een mythe is.
En het is prima software die ook bij elke release gebruiksvried-ndelijker wordt.
Apple bijvoorbeeld draait volledig op GNU software, ze ontwikkelden een iegen laagje foor de look en het typische apple gevoel. maar de basis van het systeem is volledig GNU, GNU-Darwin noemt het beest. Je kan er ook alle programma's die op Linux draaien op die Apple draaien.

En dan geven we ineens aan hoe de vork nu in de steel zit. Want Apple is natuurlijk een multinational,... voor hen is het gebruik en het promoten van open source software gewoon een middel om de strijd aan te gaan tegen Microsoft Bill.

Dat is ook waarom de Europse commissie reeds jaar en dag het gebruik van Gnu-linux promoot en de ontwikkeling ervan ondersteunt. Want Micrsoft Bill is Amerikaans weet je wel, en europa wil voor zijn software liefst niet afhankelijk zijn van de VS.

Maar het zou inderdaad goed zijn moesten meer scholen overschakelen naar GNU-linux. Na Mexico, China, delen van Duitsland nu ook België,.... zien of dit "een breekpunt" zal worden voor AGALEV ;-)

www.jnm.be!
by Sander Tuesday October 22, 2002 at 09:59 PM
sander@jnm.be

Tjah, daar zeg je 't nu net. Apple is een gebruiksvriendelijk soort Unix (geen Linux, mijn waarde). Maar dat geldt enkel voor Mac OS X, een systeem dat echt niet zo stabiel is als ze zelf beweren, en bovendien is het ook weer een commercieel product.

Het lijkt wel of gratis en gebruiksvriendelijk echt niet goed samengaan.

Inderdaad, Linux wordt met elke release gebruiksvriendelijker, maar ook vooral de commerciële edities ervan, en dan nog heeft het aan dit tempo nog een levensweg van jaren te gaan voordat het echt met de gebruiksvriendelijkheid van Windows kan de strijd aanbinden.

Ik ben zelf geen voorstander van Windows, laat staan van Bill Gates, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik over Windows XP toch wel heel tevreden ben. (Afgezien van de prijs).

probeer eens www.debian.org
by han Tuesday October 22, 2002 at 10:10 PM

probeer eens http://www.debian.org

Installleerd op een gewone PC zeer vlot. (maar op een laptop is het heel wat moelijker)
Ik heb alleen slechte ervaringen met XP hoor,... goede computers worden plots koffiemolens.

En de Unix versie die Appel gebruikt noemt GNU-darwin, je kan die gratis downloaden (zonder appel interface)

Maar toch dit, indymedia zou zonder GNU-linux niet mogelijk zijn, en geef nu eerlijk toe, heel erg moelijk om hier tekstje op te posten is het nu ook weer niet.

Groeten
han

apple & gnu
by bart Saturday October 26, 2002 at 09:47 AM
bart@indymedia.org

Han,

apple draait op bsd. bsd is helemaal GEEN GNU.
het bestond al vroeger ...