arch/ive/ief (2000 - 2005)

Moslim-homo's aan het woord
by yvan Monday October 21, 2002 at 12:07 PM
yvan.brys@skynet.be

De komende week verschijnt een boek waarin homoseksuele moslims zelf openlijk aan het woord komen. Het boek is een aanklacht tegen de onderdrukking van homo's en vrouwen binnen de islamitische gemeenschap in Nederland en is een uitgave van de Schorerstichting, het Kenniscentrum Homoseksualiteit en Gezondheid in Amsterdam.

Het werd geschreven door journaliste en studente islamkunde Hatice Kursun (1975) en journalist en communicatieadviseur Imad el Kaka (1974). Zij is Turkse en hij is van Palestijnse afkomst. Beiden zijn moslim en hetero. "Ik heb best twijfels gehad, of ik voldoende affiniteit had met het thema", zegt El Kaka. "Maar ik zag het, zeker na de uitspraken van de Nederlandse Imman El Moumni over homoseksualiteit, bijna als mijn plicht als overtuigd moslim om mijn nek uit te steken voor homoseksuelen. Ik wilde hen een gezicht geven, zodat ze niet langer genegeerd kunnen worden, aldus El Kaka onlangs in het NRC-handelsblad.

Beide auteurs keren zich in het boek met de titel Mijn geloof en mijn geluk tegen de manier waarop homo's door de islamitische gemeenschap soms worden uitgestoten, mishandeld en beschimpt. Slechts drie van de ondervraagden leven openlijk als homoseksueel, de rest zwijgt erover. Twee jongens werden erom geslagen. Drie werden uitgehuwelijkt en leiden een dubbelleven, anderen hopen dat ze op een dag ,,wakker worden als hetero''. Ze haten zichzelf soms. Een aantal breekt definitief met de familie, een tweetal komt in een psychiatrische inrichting terecht. Velen doen onder een schuilnaam hun verhaal.

In de inleiding van het boek staat vermeld dat de auteurs beiden heteroseksueel zijn en van islamitische afkomst. Volgens de auteurs is dit bewust gedaan omdat voor moslims dit boek dan geloofwaardiger is. "Als we homo's geweest waren, denkt men toch: die moeten het zo nodig goedpraten. Wij hebben niks te bewijzen. We denken dat de boodschap daardoor plausibeler overkomt."

Bron: http://www.gaysite.nl

Niet alleen islam
by behonest Monday October 21, 2002 at 12:52 PM

Deze info toont aan hoe homoseksualiteit in andere godsdiensten evenzeer wordt afgewezen. Beweren dat discriminatie van homo`s een typisch islam probleem is; is niet correct. Correcter is te zeggen dat homoseksualiteit wordt afgewezen door heel wat godsdiensten en conservartieve levensbeschouwingen.


Religieus front tegen uitdragen
homoseksualiteit op Britse scholen

LONDEN - Een breed religieus front keert zich tegen het voorstel om het verbod op het uitdragen van homoseksualiteit op Britse scholen te schrappen.

DRooms-katholieke bisschoppen, Joden, moslims, hindoes en sikhs vrezen dat de wet op het lokale bestuur zonder de betreffende sectie wordt gebruikt om homoseksuele relaties als gelijkwaardig aan het huwelijk te presenteren.
Helder, maar minder fel dan de Schotse kardinaal Thomas Winning, die onlangs uithaalde naar de 'homolobby' en homoseksuele relaties geperverteerd noemde, hebben verschillende religieuze groeperingen het voorstel veroordeeld. De opstellers van het voorstel hebben tolerantie verward met een positief moreel oordeel, vindt opperrabbijn Jonathan Sacks. "Er is een reëel gevaar dat de afschaffing van de sectie zal leiden tot promotie van een homoseksuele levensstijl als moreel gelijkwaardig aan het huwelijk.'' Dat is verwarrend voor jonge mensen wier seksuele identiteit nog niet vastligt.
De Moslimraad van Groot-Brittannië vreest blootstelling aan immorele waarden en praktijken. Het presenteren van homoseksuele relaties op een moreel neutrale manier is voor moslims beledigend en onaanvaardbaar.
Voorzitter Om Prakash Sharma van de Nationale Raad van Hindoetempels noemde homoseksualiteit een onnatuurlijke neiging die actief moet worden bestreden.
Directeur Indarjit Singh van het Netwerk van Sikh Organisaties maakt zich zorgen over discriminatie van mensen met een homoseksuele levensstijl, maar vindt tegelijkertijd dat die geen volwaardig alternatief voor het huwelijk is.

Objectief

De Schotse bisschoppen bestrijden de argumenten voor het schrappen van de sectie. De tekst zou leraren verbieden in de klas over homoseksualiteit te praten en zou hulp belemmeren aan leerlingen die worstelen met hun seksualiteit. De bisschoppen wijzen op de officiële Schotse richtlijnen bij de wet, die stellen dat de sectie een objectieve bespreking van homoseksualiteit en hulp bij seksuele problemen niet in de weg staat.
Een van de weinige dissidenten in het koor van tegenstanders is de anglicaanse bisschop Richard Harries van Oxford. De sectie heeft volgens hem uitingen van homohaat tegen jonge mensen niet kunnen verhinderen. "Integendeel, ze heeft waarschijnlijk negatieve houdingen versterkt en die een ongeoorloofd laagje respectabiliteit gegeven.'' Leraren voelen zich volgens hem wel degelijk gehinderd bij het bespreken van homoseksualiteit op de gevoelvolle manier die dat vereist.

Verder:

Islam en homoseksualiteit (nieuw toegevoegd)
O, Nahas, Boek, 144 blz. Amsterdam, Bulaaq, 2001

Een zoektocht naar de mogelijkheden die koran en andere islamitische bronnen bieden voor een tolerante houding ten opzichte van homoseksualiteit en naar godsdienstige en morele ondersteuning van homoseksuele moslims in het Westen. Eerst wordt de situatie van homoseksuele moslims in het Westen beschreven. Vervolgens worden de plaatsen in de koran besproken waarin over homoseksualiteit gesproken wordt. Tot slot wordt duidelijk gemaakt dat homoseksualiteit in het algemeen aangeboren is en niet aangeleerd.


Verder:

Homoseksualiteit in de Bijbel

Op een aantal plaatsen in de Bijbel wordt homoseksualiteit afgewezen. Voorbeelden:

Genesis 19:4-8: "Voordat zij zich konden neerleggen, omsingelden de mannen van de stad, de mannen van Sodom, het huis, van de knaap tot grijsaard, het hele volk in één samenscholing. (5) En zij bleven roepen tot Lot en tot hem zeggen: 'Waar zijn de mannen die vanavond bij u gekomen zijn? Breng hen naar buiten bij ons, opdat wij gemeenschap met hen hebben'. (6) Tenslotte ging Lot naar buiten naar hen toe, tot aan de ingang, maar hij sloot de deur achter zich. (7) Toen zei hij: 'Alstublieft, mijn broeders, handelt niet slecht. (8) Alstublieft, ziet u, ik heb twee dochters, die nooit gemeenschap met een man hebben gehad. Laat mij hen alstublieft naar buiten tot u brengen. Doet vervolgens met hen wat goed is in uw ogen. Doet deze mannen alleen niets, want juist daarom zijn zij onder de schaduw van mijn dak gekomen'."

Mattheus 10:14-15: "Als men u ergens niet ontvangt of niet naar uw woorden luistert, verlaat dan dat huis of die stad en schudt het stof van uw voeten. (15) Voorwaar, ik zeg u: Het zal voor het land van Sodom en Gomorra draaglijker zijn op de Oordeelsdag dan voor die stad."

Leviticus 18:22: "Met een man mag u geen omgang hebben zoals met een vrouw; dat is een gruwel.
Leviticus 20:13: "Als een man met een andere man omgang heeft zoals met een vrouw, begaan beiden een afschuwelijke daad. Zij moeten ter dood worden gebracht."
Korinthiërs 6:9-10: "Wat! Weet gij niet dat onrechtvaardigen Gods koninkrijk niet zullen beërven? Wordt niet misleid. Noch hoereerders, noch afgodsdienaars, noch overspelers, noch mannen die er voor onnatuurlijke doeleinden op na worden gehouden, noch mannen die bij mannen liggen, (10) noch dieven, noch hebzuchtige personen, noch dronkaars, noch beschimpers, nog afpersers zullen Gods koninkrijk beërven."

Romeinen 1:26: "Daarom heeft God hen prijsgegeven aan onterende hartstochten. En vrouwen hebben de natuurlijke omgang verruild voor de tegennatuurlijke. Eveneens hebben de mannen de natuurlijke gemeenschap met vrouwen opgegeven en zijn ze in lust voor elkaar ontbrand: mannen plegen ontucht met mannen

Bedankt voor de godsdienstles...
by yvan Monday October 21, 2002 at 03:26 PM

behonest, de moslim-holebi's die net op hun bakkes hebben gekregen of de deur werden gewezen zullen zeker veel troost putten uit uw uiteenzetting...

Maar je hebt gelijk, afwijzing van holebi's is eigen aan conservatieve stromingen. Meer nog: ook progressieve stromingen die niet nagedacht hebben over seksualiteit en de conservatieve opvattingen hierover overnemen "bezondingen" zich eraan.

Ik heb dit artikel zeker niet geplaatst om nog eens te zeuren over de Islam, integendeel.

De reden is dat het nog vrij uitzonderlijk is dat mensen uit de moslim-gemeenschap het opnemen voor hun homoseksuele broeders en zusters. De ervaring leert(ook binnen christelijke middens trouwens) dat dit de discussie over en de aanvaarding van homoseksualiteit bevordert.

Misschien kan de AEL de auteurs eens uitnodigen ;-)

debat stimuleren
by thinkpink Monday October 21, 2002 at 04:05 PM

Yvan, het is leuk dat je het debat ook binnen progressieve middens stimuleert.

Binnen de 'christelijke' wereld is hier al heel wat discussie over geweest en momenteel zelf zeer hardnekkig. De anglicaanse kerk staat dezer dagen zeer dicht bij een scheuring over dit thema. Verschillende kerken in de VS hebben reeds 'pro'-holebi projecten lopen.
Men kan niet zeggen dat het christendom éénsgezind tegen de holebi's zijn. Binnen verschillende main-stream kerken lopen de gemoederen hoog op over dit thema.

Het sektarisme komt echter binnen het christendom weer op, de grote kerken plooien zich vaak op zichzelf terug (zoals de katholieken) en de fundamentalistische groepen zoals evangecalen en pinksterkerken zijn aan het groeien. Deze laatste groepen zijn duidelijk extreem homofoob en vaak ook vrouwonvriendelijk.


Het Genesiscitaat wordt in het christendom door hedendaagse exegeten (bijbelspecialisten) niet meer gezien als homofoob, integendeel, Genesis 19 handelt over het niet respecteren van het gebod van de gastvrijheid. Het gaat hier om verkrachting van vreemden !

Met Bijbel en Koran verzen kan men veel aanvangen, de uitleg verschild nog al eens van periode tot periode of van leerschool tot leerschool.

In de Islam is de situatie van de holebi wel degelijk anders!!! Dit moeten wij progressieven onder ogen durven zien. Dit is toch geen aanval op de Islam als een geheel of als een cultuur. Dit is een terechte kritiek.

Ook geen monolitisch blok
by Libby Monday October 21, 2002 at 04:34 PM

Hola, hola, wacht eens even, ook de Islam is geen monolitisch blok, er zijn wel degelijk ook progressieve Islamitishce theologogen die het opnemen voor homorechten hoor, lees misschien eens iets van de hand van Farid Eshak. Die heeft op heel wat andere punten ook heel wat interessants te vertellen, maar het is natuurlijk niet dat soort islamtheologen die men in het westen aan het woord zal laten hé, dat past niet in de demoniseringsstrategie.

dat weet ik ook wel !
by thinkpink Monday October 21, 2002 at 05:21 PM

Je hebt enkele Islamitische holebi-organisaties, onder andere in de VS en Nederland.

De organisatie Queer-Jihad in de VS is geassocieerd met Soulforce (die opkomt voor holebi-rechten binnen christelijk Amerika, wat wil zeggen dat men positief over de grenzen van het geloof heen werkt.

Maar vergelijk dit toch niet met een 'staatskerk' (de anglicanen) waar nu een breuk ontstaan is tussen de conservatieve bishoppen en het nieuw verkozen hoofd de 'archbisshop' omdat hij pro-homo standpunten heeft.

Of de United Church of Christ in de VS met antihomofobie en gelijke rechten programma's, de Ned. Hervormde Kerk, de Disc. of Christ US, of de homokerk Metropolitan Comm. Churches, de vrijzinnige Unitarians, of groepen binnen de Friends United (Quakers)
.... main-stream kerken !
De anglicanen in Canada waar reeds twee bisdommen officieel 'homorelaties' inzegenen.

Het debat is zo'n twintig jaar geleden in een stroomversnelling gekomen, dit omdat holebi's in de westerse wereld zijn beginnen te revolteren en hun eisen hebben afgedwongen. De kerken konden niet anders dan mee debatteren. Zo is binnen de kerken ook verandering gekomen.
De meeste ‘mainstream' kerken hebben ofwel interne holebi-groepen of hebben programma's rond gelijkheid, homofobie,… . (De RKK en de Baptisten hebben het hier duidelijk moeilijk mee.)

Voor meer informatie en links rond dit delicate thema vind je veel links op http://www.thinkpink.be.tf onder de rubriek resources, religie.

Met antiracistische, maar kritische groeten.

trouwens...
by thinkpink Monday October 21, 2002 at 05:36 PM


In één van mijn 'postings' op Indy Uk noem ik het Vaticaan
'criminal organisation'. Ik besef heel goed dat veel christenen geen onschuldige lammetjes zijn. Ik heb er veel kritiek op. De meeste van die instituten mag men wat mij betreft opdoeken (Christelijke, Islamitische, Joodse,...).

Lang leve het vrije denken,

think pink, think free

oeps foutje:
by thinkpink Monday October 21, 2002 at 06:01 PM

'De anglicanen in Canada waar reeds twee bisdommen officieel 'homorelaties' inzegenen.'

één ipv twee

een tweede bisdom bestudeert de mogelijkheid.

Tof
by han Monday October 21, 2002 at 06:01 PM

Tof is dat het boek geschreven werd door een aantal mensen uit de Moslim gemeenschap. Daar zou men beter even bij stilstaan.

Want zo moet het ook.

Heel wat anders dan die Westerlingen die die Moslims een de les gaan spellen.

Groeten

geen bommen op holebis
by Woody Monday October 21, 2002 at 08:38 PM

Beste holebi's,

Met alle respect hoor.
Maar...komen jullie ook de tiende?
Er gaan namelijk binnenkort bommen vallen op de Irakis.
Daar zullen ook wel enkele holebi's tussen zitten.

Jullie bevragen (terecht overigens) hetero's constant over hun houding ten aanzien van holebi's.
Wel ... vandaag is het Woody's beurt om jullie 's wat te vragen.

Komen jullie de tiende, of hoe zit dat?????????


Woody

holebi's zullen er zijn op 10 november
by yvan Tuesday October 22, 2002 at 10:28 AM
yvan.brys@skynet.be

Ik sluit me aan bij de oproep van Woody.

Nu ja, er is nog geen enkele betoging georganiseerd zonder dat er "enkele" holebi's in meeliepen. (We are everywhere!!!) Alleen... kan je ze niet zo maar herkennen... Daarom is er ook een holebiBEWEGING die hen zichtbaar maakt en hun eisen verdedigt. Of de holebibeweging in deze betoging zal meestappen is niet duidelijk, toen het Roze Aktiefront nog bestond zouden we er zeker bij geweest zijn. Het RAF was een linkse homogroep die de solidariteit tussen holebi's en andere gediscrimineerde groepen hoog in het vaandel droeg. Dergelijke organisatie bestaat momenteel niet.

Ik zal de oproep overmaken aan de FWH (Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit).

en andere holebi's op 17 november
by gunther lippens Tuesday October 22, 2002 at 01:44 PM

Het is niet omdat het RAF en niet meer is, dat er geen georganiseerde linkse holebi's meer zijn. Je hebt FAM, je hebt Klub Radikal, om er enkele te noemen. Wat mij betreft, ik ga betogen op 17 november, de oorspronkelijke anti-oorlogsbetoging met een platform waarin elke progressieveling zich op dit moment kan vinden.

Dus ...
by hmmmm Tuesday October 22, 2002 at 06:39 PM

Gunther : wat is dat nu voor een uitspraak : de oorsponkelijke anti-oorlogsbetoging??

Het zou goed zijn moest de homobeweging zich openlijk manifesteren op 10.11. Samen met de mensen van AEL en co.