arch/ive/ief (2000 - 2005)

reclaim the forest: fotoverslag: schade opmeten in het bos na de ontruiming
by joeri Sunday October 20, 2002 at 08:27 PM
joeri@indymedia.be

Zoals gepland ging de lappersfortwandeling ook deze week door, alhoewel een onwetting verbod om het bos te betreden nog steeds van kracht is. Een kleine honderd deelnemers raakten erg geëmotioneerd door de verregaande vernielingen die door de ontruimers aangericht werden.

reclaim the forest: ...
36ectiti.jpg, image/jpeg, 600x450

Bij het betreden van het Lappersfort, via het wilgenpad, heerste er in het begin nog een serene sfeer onder de kleine honderd opgedaagde boswandelaars. Iets verder raakte de groep ex-bezetters, natuurpunters en andere sympathisanten al snel heel erg geëmotioneerd. Het bos was een puinhoop geworden door de ontruiming, en er was enorm veel schade. Dicht beplante delen van het bos zijn nu grote open ruimtes geworden (bvb. foto1), doordat buldozers zich er een weg door gebaand hebben. Tientallen bomen zijn omgevallen en beschadigd, na de ontruiming liet men gewoon het afval achter,...(foto 8) . Iemand van het groene gordelfront stelde dat ze zullen klacht indienen voor de aangebrachte schade.

Het oude koetsiershuis werd door ontruimers voor ongeveer een derde tegen de grond gesmeten (foto 3). Verontwaardige spontane speeches werden gehouden voor het koetsiershuis. "Dit is een schande!" riep een van de groene gordelfronters. "Dit is niet menselijk meer", zei, bijna fluisterde, een erg ontdane lappersfronter. Meer dan een jaar hadden de bezetters zoveel mogelijk oog om zo weinig mogelijk schade aan te richten aan het bos, en dan doen de zogenaamde "ordediensten" zo iets.

Ondanks de belofte van de politiecommissaris dat zijn manschappen zich kalm zouden houden, hadden er wederom provocaties plaats vanwege politiemensen. De emoties liepen dan ook weer erg op.

Vanaf volgende week zullen de wekelijkse zondagse lappersfortwandelingen (om 10u30 aan het wilgenpad langs de vaartdijkstraat) anders georganiseerd worden, zei Pat later op de dag. Het zullen vanaf dan ook opruimacties worden, en de schade die de ontruimers aangericht werden zal zoveel mogelijk hersteld worden.

ravage in het Lappersfort
by joeri Sunday October 20, 2002 at 08:29 PM
joeri@indymedia.be

(article 1)

ravage in het Lapper...
32ql2j5t.jpg, image/jpeg, 600x450

ravage in het Lappersfort
by joeri Sunday October 20, 2002 at 08:29 PM
joeri@indymedia.be

(article 2)

ravage in het Lapper...
28.jpg, image/jpeg, 600x450

ravage in het Lappersfort
by joeri Sunday October 20, 2002 at 08:29 PM
joeri@indymedia.be

(article 3)

ravage in het Lapper...
37.jpg, image/jpeg, 600x450

ravage in het Lappersfort
by joeri Sunday October 20, 2002 at 08:29 PM
joeri@indymedia.be

(article 4)

ravage in het Lapper...
38.jpg, image/jpeg, 450x600

meer foto's van de verwoesting
by joeri Sunday October 20, 2002 at 08:32 PM
joeri@indymedia.be

(article 1)

meer foto's van de v...
22kxqaqi.jpg, image/jpeg, 600x450

meer foto's van de verwoesting
by joeri Sunday October 20, 2002 at 08:32 PM
joeri@indymedia.be

(article 2)

meer foto's van de v...
26.jpg, image/jpeg, 600x450

meer foto's van de verwoesting
by joeri Sunday October 20, 2002 at 08:32 PM
joeri@indymedia.be

(article 3)

meer foto's van de v...
42.jpg, image/jpeg, 600x450

:'-(
by Wendy D Sunday October 20, 2002 at 09:32 PM
janieneke@perso.be

Ik krijg de tranen in mijn ogen als ik de foto's bekijk. Ik kon er vanochtend en vanmiddag heel jammer genoeg niet bij zijn :-(
Ik heb vooral hartzeer als ik de laatste foto bekijk. Het is alsof ze rommel achterlaten gewoon om ons te pesten.
Gisteren (zaterdag) waren mijn zus, moeder en ik voorbij het bos gewandeld. Er lag ook heel veel rommel, gewoon aan de straatkant... We hebben die meegenomen.
Aan een boom hing met een touw een affiche (die van Moenaert met foto, wanted for crimes against nature & humanity). Hij hing omgekeerd en we draaiden hem terug om. We wandelden verder en onderweg kwamen we de 'security' tegen die in andere richting liepen. Toen we weerkeerden zagen we de affiche verfrompeld op de grond liggen. Ik heb die toen met veel vertoon opgeraapt en luid gezegd "het is toch jammer dat ze het milieu zomaar vervuilen" (de security stond 5 meter verder), maar eigenlijk deed het vanbinnen heel veel pijn dat die mensen er op die manier mee spotten.
Het is misschien niet mooi van me, maar ik krijg echte haatgevoelens als ik eraan terug denk. Ik ben bijna aan het hopen dat ze sterven aan een gruwelijke ziekte die het gevolg was van teveel uitlaatgassen en zo... Dat ze het slachtoffer worden van hun eigen daden. Maar het is gemeen om zo te denken dus probeer ik die ideeën maar te onderdrukken.
Mensen, we moeten allemaal blijven tonen dat ze ons niet zomaar kunnen afschepen, of met ons voeten kunnen spelen. 4000 man op een betoging is mooi, maar het is nog veel mooier als we blijven actie voeren, daarvoor hoeft er niet telkens 4 à 5000 man te zijn. We moeten blijven tonen dat ze ons niet kleinkrijgen!!!!

kop op wendy !!
by spikey Monday October 21, 2002 at 11:55 AM

Met haatgevoelens zullen we niet winnen van mensen die zoveel negativiteit uitstralen. We hebben met heel velen gedaan wat we kunnen en de strijd is nog niet voorbij. Het goede voorbeeld geven door het bos te redden en het schoon te houden laat bijvoorbeeld de security zien hoe de vork in de steel zit. De reactie van de security zal eerder voortkomen uit angst, ontstaan door de gedachte dat zij milieuvernietiging door het kapitaal (kan dit wel??)steunen. Haat vooral niet, maar probeer mensen in te laten zien wat een schandelijke zaken er gebeuren, en overwin. Als is dat laatste misschien alleen moreel, maar dat is minstens even belangrijk.

schandalig
by ADW Sunday October 27, 2002 at 08:57 AM
alex_de_wulf@hotmail.com

DIE STOMME "ordediensten" HEBBEN DAAR VERDOMME
HEEL DA BOS VERNEUKT. HOPELIJK KUNNEN WIJ DA OOIT
NOG GOED MAKEN TIJDENS DIE BOSOPRUIMINGEN. IK BEGON
AGRESSIEF TE WORDEN ALS IK DIE FOTO'S ZAG!!!!!!!!!
ER ZITTEN DAAR MEER DAN 30 MENSEN MEER DAN EEN JAAR
HEEL DA BOS TE BESCHERMEN EN DAN MAKEN DIE KLOTEN ER
ZO'N RAVAGE VAN!!!!! MISSCHIEN MOETEN WIJ HUN STADHUIS
OOK EENS GAAN BEWERKEN, DAN GAAN ZE WETEN OE ET VOELT
ALS JE IETS NODIG EBT EN DA IS ER PLOTS NIEMEER.
WEL IK EB DA BOS NODIG!!!!! ADW

Ravage?!
by hanne Tuesday November 19, 2002 at 02:18 PM
hanne_maes@hotmail.com

ik moet zeggen dat ik een dag voor de ontruiming in het lappersfort ben gaan wandelen met natuurpunt. Het is een uniek bos en nog nooit waren wij ergens in een bos geweest waar alles zo mooi opgeruimd was.
dan moet je op het nieuws horen van de ontruimers dat er "schade is aan het bos", ze wezen met een lange vinger naar het lappersfront. Toen lieten ze enkele shots zien van vuilnis dat in het bos verspreid lag. Maar dat waren de boomhutten die zij gesloopt hadden, de bomen die zij met hun machines vernield hadden,... Media kan de waarheid herformuleren! (op een overtuigende manier) Ik weet dat dat niet waar is en dat die vuilnis niet van de bewoners afkomstig was, maar niet iedereen is daar geweest.
Ik wens jullie heel veel succes en hoop dat dit enkel stukje groen in de stad Brugge behouden zal blijven, het is zeker de moeite waard. Het is ook een voorbeeld voor alle andere steden!
Ook wil ik nog effe inpikken op Agalev, zij kijken toch ook maar elke keer weer de kat uit de boom, zien zij dan zelf niet dat je enkel dingen kan veranderen door in actie te schieten?
Veel succes en groeten
hanne