arch/ive/ief (2000 - 2005)

België wijst vijfjarig Kongolees meisje uit
by VAK Friday October 18, 2002 at 07:22 PM
vak@student.rug.ac.be

"Vijfjarig Kongolees meisje moederziel alleen uitgewezen naar Kinshasa": deze kop stond vandaag te lezen op de voorpagina van De Morgen

Gisteren werd een vijfjarig Kongolees meisje uitgewezen naar Kinshasa. Sinds 18 augustus zat ze opgesloten in het transitcentrum op de luchthaven van Zaventem!
Het meisje was toegekomen op de luchthaven van Zaventem samen met een oom die haar naar haar moeder wou brengen, die in Canada verblijft en daar erkend vluchteling is. De moeder heeft eveneens een aanvraag tot gezinshereniging aangevraagd. Bovendien was er, in afwachting van de afhandeling van die procedure, reeds een pleeggezin gevonden om het kind voorlopig in België op te vangen.
Maar ondanks dit alles heeft de Dienst Vreemdelingenzaken beslist om het meisje gewoonweg uit te wijzen! Uit een onderzoek van het UNHCR blijkt echter dat er niemand is om haar in Kinshasa op te vangen.

Waar gaan we in godsnaam naartoe als België nu al begint niet-begeleide kinderen zomaar op te sluiten en gewoonweg op het vliegtuig te zetten?!

Kinderen opsluiten!
by Kevin Friday October 18, 2002 at 08:13 PM

Toen ik dat nieuws hoorde op het tv1 nieuws viel ik achterover.

Op het nieuws zeiden zonder schroom dat dat kind van 5 opgesloten werd in het transitcentrum....
Vindt iedereen dit normaal ofzo... Ik ben wederom beschaamd Belg te zijn.
Eerst sloot Dutroux kinderen op en nu de Belgische staat. Het verschil tussen wettelijkheid en misdaad????
Rechten van het kind??? klinkt dat onze staat nog bekend in de oren???

update (gehoord op VRT radionieuws)
by Françoise Friday October 18, 2002 at 08:21 PM

Er bleek (volgens de berichten van Radio 1 in het nieuws van 19u00) inderdaad niemand te zijn om het meisje op te wachten in Kinshasa. Ze zou nu worden opgevangen door de Congolese dienst binnenlandse zaken.

In België mag alles ...
by Manon Friday October 18, 2002 at 08:30 PM

In België mag alles : kinderen van vijf jaar opsluiten en deporteren, burgers die geweldloos manifesteren mogen probleemloos in mekaar geklopt en opgesloten worden, ambtenaren en werknemers die gesjoemel aan het licht brengen mogen zonder pardon worden ontslagen, het belastingsgeld van de burgers mag gebruikt worden om deze werking van onze openbare diensten te financieren. Verschillende vakbondstopmensen slagen zonder verpinken geld achterover. Wat ik vooral zo schrikwekkend vind is de wijze waarop de dame van vreemdelingenzaken deze praktijk zo koeltjes kon brengen ! Wat ik ook zo schrikwekkend vind is dat de minister van binnenlandse zaken zo koeltjes kan melden dat de politiediensten hun taken goed invullen. Wat ik zo schrikwekkend vind is dat basismilitanten de vakbondstop maar laat begaan...
Wanneer gaat iedereen eindelijk eens wakker worden ?

What's the message behind the story?
by pink Saturday October 19, 2002 at 11:07 PM
pinkje2002@yahoo.com

Wat mij bij het lezen van enkele comments hier, alsook van het redactioneel in De Morgen vandaag, ook wel heel sterk treft is het volgende: de verontwaardiging spitst zich eerder toe op het enorm aaibare kind-verhaal dan op het structurele onrecht waar ons Belgisch asielbeleid op drijft. Dat we Semira-, Rachid- en Tahita-getuigenissen nodig hebben, symbolisch-sensibliserend in hun onvoorstelbare overduidelijke gruwelijke karakter, mag ons niet verblinden, zodat we onze grootste strijdvaardigheid bewaren voor het veel algemenere (maar minder zichtbare) karakter van de vluchtelingenproblematiek. Niet alle vluchtelingen zijn doetjes, of even jong of kwetsbaar of fotogeniek. Maar ze hebben verdomme net zoveel recht op respect en leven als die enkele gevallen.
De Morgen kanaliseerde mijns inziens deze morgen de algemene verontwaardiging net ietsje teveel naar het aparte geval Tahita (of hoe heet dat vijfjarige meisje ook?) toe. De commentaar besloot met de eis dat dit meisje terug herenigd zou worden met haar mama. Honderd ten honderd juist, uiteraard, maar laat dit alsjeblieft niet het algemene besluit zijn na het horen van slechts één verhaal van de honderden ongehoorde verhalen die zich iedere dag in ons landje voordoen met betrekking tot vluchtelingen (ook zij die niet wegliepen voor oorlog of terreur, maar ook voor honger, of slechtere levenskansen, of 'n pokke-mentaliteit).
Na Semira werd besloten om de kussentjes te verbieden. En de verontwaardigden waren weer gesust.
De privé-charters blijken geen C130's te zijn. En iedereen is gerust ('wij zijn geen fascisten, hé')
Gisteren verklaart Verhofstadt dat hij dat probleempje wel effe zal fiksen met zijn Canadese collega. En morgen verklaart Duquesne om in het vervolg geen zwarte meisjes onder de leeftijd van zes helemaal alleen in 'n afrikaans oorlogsland te droppen. En iedereen slaapt weer gerust????

da moest ik even kwijt
die van 't VAK zijn voor de rest beestig goed bezig

respect!