arch/ive/ief (2000 - 2005)

Duquesne: "Moenaert had akkoord met Dua over ontruiming."
by christophe callewaert Friday October 18, 2002 at 04:52 PM

Burgemeester Moenaert heeft minister Duquesne verzekerd dat er over de ontruiming een akkoord was met minister Dua. Dat verklaarde hij althans gisteren in de Kamer in een antwoord op enkele parlementaire vragen.

Minister van Binnenlandse Zaken werd gisteren in de Kamer aan de tand gevoeld over de gewelddadige ontruiming van het Lappersfortbos. Aan de tand voelen is wellicht wat sterk uitgedrukt. Daarvoor waren de vraagjes van de parlementsleden wat te zwak.

Het antwoord van Duquesne bevatte toch één merkwaardige uitspraak. Duquesne beweert dat burgemeester Moenaert hem heeft verzekerd dat er over de ontruiming een akkoord was met minister Dua. Vreemd dat de parlementsleden daar niet dieper op in zijn gegaan.

Waarom moest de uitdrijving precies nu gebeuren, vroeg Dalila Douifi (SP.A) zich wel af. "We leven gelukkig nog in een land waar gerechtelijke beslissingen moeten uitgevoerd worden," antwoordde Duquesne. Dat beslissingen over milieu- en bouwovertredingen meestal niet worden uitgevoerd, verzwijgt hij natuurlijk. Dat in België trouwens wetten worden aangepast naargelang het de heersende klassen uitkomt, werd onlangs nog bewezen door de afloop van de klacht tegen Sharon en de uitvoer van mitrailleurs naar Nepal.

Dat de uitdrijving gewelddadig was, wil Duquesne niet geweten hebben. Alles werd in het werk gesteld om incidenten en blessures te vermijden. Als er al geweld aan te pas kwam, was dat de schuld van de bezetters. "Il faut savoir que les personnes qui se trouvaient à l'intérieur du périmètre étaient enchaïnées à des blocs de béton... et à forcer de tirer, cela a provoqué un saignement au bras."
Maar zo herhaalt Duquesne: "Het ging slechts om zeer lichte blessures en alles verliep zonder ernstig incident."

Duquesne ontkent ook dat de grote middelen werden ingezet. "We hebben de tussenkomst van twee pelotons van de federale politie gevraagd. Een twintigtal agenten drong het gebied binnen. De rest hielp de Brugse politie in de omgeving van het bos."
In totaal werden 34 personen aangehouden. Het comité P zal het geval van de gewonde VTM-journalist onderzoeken. Op het moment van de uitwijzing was er niemand van de algemene inspectie aanwezig hoewel ze volgens de minister uitgenodigd waren.

Moenaert
by Jan D. Friday October 18, 2002 at 05:10 PM

Je bedoelt natuurlijk burgemeester Patrick Moenaert (CD&V), en niet 'Moens'.

Er werden zeker meer dan 34 personen aangehouden. Het waren er al zoveel binnen het bos, en nog eens een dertigtal rond 18h00 aan de spoorgwegstraat.
Deze laatste groep werd aangehouden door Brusselse federale agenten, van wie sommigen zwaar over de schreef zijn gegaan, zonder de minste aanleiding daartoe.
De Brugse korpschef heeft dat zelfs mondeling toegegeven.

's Avonds om 19h00 zijn dan nogmaals mensen geslagen en zeven of acht onder hen werden opgepakt, toen ze voor het politiebureau onze vrijlating eisten.

Reacties van de kant van Agalev gevraagd?
Bestond het akkoord met Dua er niet in dat Moenaert juist ging wachten tot de afloop van de onderhandelingen met Fabricom?

Moenaert...?
by Wim C. Friday October 18, 2002 at 05:16 PM

Beste,

Ik dacht dat de naam van de burgemeester van Brugge Patrick Moenaert is.


Wim

Letterlijk citaat Duquesne
by christophe c. Friday October 18, 2002 at 05:21 PM

Dit is het letterlijke verslag uit de Handelingen van de Kamer (http://www.dekamer.be).

"La situation était difficle. Il faut savoir que les personnes qui se trouvaient à l'intérieur du périmètre étaient enchaînées à des blocs de béton et que l'opération représentait pour elles-mêmes un certain risque. C'est la raison pour laquelle on a demandé une intervention de deux pelotons de la police fédérale, d'une part, pour intervenir à l'intérieur - ce qu'un vingtaine de personne ont fait - et, d'autre part, pour aider la police locale de Bruges en ce qui concerne le périmètre autour du bois. Tout cela a été concerté par tout le monde: le bourgmestre qui me dit s'être mis d'accord avec Mme Dua, le procureur du Roi, le directeur coordinateur, le procureur du Roi, le directeur coordinateur, l'huisier, le gouverneur."

oppassen voor de val
by guido Friday October 18, 2002 at 05:33 PM

"Ik vermoed dat Dua het bos niet KAN kopen. Gewoon omwille van de hoge vraagprijs. met hetzelfde geld kan ze 150 ha landbouwgrond kopen om nieuw bos te planten. en daarenboven is er een wet die zegt dat je niet boven een richtprijs mag kopen. Zij wil bos kopen die industriegrond is. En die prijs gaat ver boven de bosgrondprijs. Zij zal dus van het aankoopcomité dat deze zaken controleert teruggefloten worden.
En dat alles weten Moenaert en Fabricom zeer goed!
En wie zal de buf van het spel zijn: Dua en met haar heel Agalev"

Ik ontving dit in een email als reactie op een artikel, dat met dat organigram.

Wedden dat het binnen enkele weken allemaal de schuld zal zijn van Agalev en Dua terwijl Fabricom, de burgemeester en de andere grootkapitalisten van België buiten schot zullen blijven.

Christophe, het is dezelfde Dusuesne die ook zegt dat er niet scheelt met het vluchtelingenbeleid van België. Het verbaasd me dat jij zo iemand zonder meer gelooft.
Maar ja, als we Agalev willen pakken dan zijn de vijanden van mijn vijanden mijn vrienden zeker?

Best mogelijk
by Lief Friday October 18, 2002 at 05:51 PM
asc_kat@hotmail.com

Best mogelijk dat Dua de centen niet heeft om het bos te kopen. Maar dan kon ze hierover toch op een eerlijke en open manier communiceren met de activisten in het bos en het groengrondelfront. Dan kon er verder bekeken worden hoe het actieplan diende te verlopen. Verder zijn er zoveel 'lekken' vanuit verschillende kabinetten naar de pers, de bedrijfswereld toe en dergelijke, dat het informeren van alle betrokkenen over de feitelijke ontruiming niet misplaatst zou zijn geweest. Dat in dit geval Dua en agalev weeral de buf van het spel zijn hebben ze dan maar aan zichzelf te danken. Ze zouden wat duidelijker en eerlijker kunnen zijn in de manier waarop ze 'politiek' bedrijven. Als partij hebben ze inmiddels hun 'propere handen-politiek' wel verloren. Dat de grote schuldigen in dit dossier Fabricom en Moenaert zijn weet ik ook wel.

1 pot nat !
by oakrubicon Friday October 18, 2002 at 07:36 PM

Moenaert en Fabricom hebben afgesproken met dua om het bos een dag voor de besprekingen te ontruimen.
Moenaert heeft realisatie van de bpa, Fabricom zijn geld, en dua zoals altijd mooie praatjes. Iedereen blij, en meteen is dat punkharig schorremorrie weg uit cultuurlijk brugge. 2oo2 ???

bewijs
by guido Friday October 18, 2002 at 07:56 PM

"Moenaert en Fabricom hebben afgesproken met dua om het bos een dag voor de besprekingen te ontruimen."

Hier wil ik een bewijs van.

"Tout cela a été concerté par tout le monde: le bourgmestre qui me dit s'être mis d'accord avec Mme Dua"
De burgemeester liet dit aan Duquesne weten.


En niet vergeten dat Fabricom op zijn beurt een dochteronderneming is van Tractebel dat voor 100% van de Generale Maatschappij is. (En die ouder is dan de Staat België.)

Misschien wouden die van Fabricom wel maar mochten ze niet van Tractebel.

Wie zal het zeggen?

De burgemeester zegt dat het Fabricom was die de uitwijzing wou(15-10), NU(18-10) zegt hij dat Dua dat ook wou.

Fabricom zegt dat Moenaert het wou.

En de kloppen gaan voor Dua en Agalev zijn, omdat zij een gemakkelijk doelwit zijn.

lieve leugens van politie
by jan camps Friday October 18, 2002 at 09:36 PM
jan.camps@skynet.be

maandagavond ca 19.45 - enkele verontwaardigde mensen (een 80-tal) wandelden door de Hauwerstraat terwijl we scandeerden:"Red het bos, geen beton in 't lappersfort". Vrij onschuldig maar de heer commissaris gaf het bevel tot ontruiming van de straat. Een hond werd ingezet en matrakslagen regenden op de mensen! Ik zag zelfs een kind dat braaf aan de hand van mama liep, een slag (gelukkig een afschamper) krijgen - het kind was misschien vijf jaar oud!!
Dezelfde commissaris zegt nu dat enkel enkel federale agenten zich misdragen hebben en de Brugse politie vrijuit gaat en komt nu vragen en smeken om aub de betoging van zondag as rustig te laten verlopen. WEES GERUST ... WIJ KENNEN NORMEN EN HEBBEN NOG NOOIT GEBRUIK GEMAAKT VAN GEWELD. Steun de Lappersfronters en zeg neen tegen geweld - KOM NAAR DE GROTE NATIONALE BETOGING OP 't ZAND OP 20/10 OM 15.00u. - Ik zou nog uren kunnen doorgaan maar vraag gewoon jullie rechtvaardigheidsgevoel te laten spreken - Brugge is tenslotte Chili niet!!!

als de vos de passie preekt...
by elke Friday October 18, 2002 at 11:14 PM

Zoals Guido al schreef, kun je in het citaat lezen dat Duquesne zegt dat Moenaert hem verzekerde dat Dua op de hoogte was.
Dit citaat is juist, Duquesne zal misschien niet liegen(alhoewel ik daar ook geen gif op durf innemen),maar dat bewijst niet dat er zo'n afspraak was. Enkel dat Moenaert hem dit vertelde.

Ik heb vanavond bij een aantal mensen, die het kunnen weten, ondervraagd over deze vermeende afspraak over de ontruiming.

Zij zijn allemaal zeker dat er zo geen afspraak was. De reactie van Dua (maandagochtend)en het feit dat zij gevraagd heeft niet te ontuimen voor de onderhandelingen waren afgelopen wijzen er toch op dat het Moenaert is die hier een vuil spel speelt.

Dit is gewoon een truuk van Moenaert om Dua mee te sleuren in het slijk waar hij in terecht gekomen is.
Deze week kon je al in kranten lezen en in het nieuws zien dat hij daar mee bezig is. (volgens sommigen heeft hij juist opdracht gegeven voor de ontruiming maandag om de onderhandelingen woensdag te boycotten en Dua een hak te zetten)

Ik denk dat Dua altijd eerlijk gecommuniceerd heeft door te stellen dat ze het bos wil kopen. Er is geprobeerd om het bpa te wijzigen zodat de grond goedkoper werd maar Moenaert wil daar niet van weten. Dàt, en de grondspeculatie van Fabricom zorgt voor een torenhoge prijs. Het is inderdaad niet zeker dat Dua het bos zal kunnen kopen. Dat is dan toch wel de schuld van Fabricom en Moenaert en niet van Dua. Of moet zij het spelletje mee spelen en Fabricom meer dan het vierdubbele geven van de prijs waarvoor zij zelf ooit die grond kochten?

Het is niet juist te stellen dat Dua oneerlijk gecommmuniceerd heeft. Zij heeft zich altijd zeer terughoudend opgesteld na de onderhandelingen. Het enige wat ze zei is dat ze het bos wil kopen en hoopt dat ze tot een overeenkomst komen.

Kritiek op Agalev, geen probleem mee, ben zelf uitermate kritisch. Maar nu plots Moenaert en Duquesne op hun woord geloven lijkt me zeer dubbelzinnig. (de Saddamredenering waar Guido naar verwijst)

En wat er deze week uit de bus zal komen, dat weet niemand. Ik denk dat een grote opkomst zondag een positieve uitslag in elk geval in de hand werkt en ik zal er dus opnieuw bij zijn.

Liefde voor agalev
by christophe c. Saturday October 19, 2002 at 12:27 PM

Ik ben een beetje verbaasd over de sympathie waar Agalev kan op rekenen in deze zaak.

Dua voert inderdaad onderhandelingen over de aankoop van het bos. MAAR de Agalev-fractie in de Brugse gemeenteraad heeft wel vóór de gewestplanwijziging gestemd waardoor het bos als industriegebied werd ingekleurd.

Als Duquesne nu beweert dat Dua op de hoogte is, dan is het aan Dua om daar op te antwoorden. Het is niet aan ons om dat met de mantel der leifde toe te dekken.

En wat te denken van de houding van Agalev in de zaak Nepal?

Reactie van de Agalev-parlementsleden op de weigering van Michel om rekening te houden met het rapport van de missie:
"Tja, ik heb die zaak niet echt gevolgd."

Verdedigers van Agalev komen dan af met de MOX-zaak of met het homohuwelijk terwijl je dan voor hetzelfde geld kunt oproepen om op senator Q te stemmen of waarom niet op Jeanine - "alle migranten zijn luiaards" - Leduc. Heeft die er immers niet voor gezorgd dat er eindelijk een euthanasiewetgeving is?

Stop dus aub met die illusies in de parlementaire democratie. Alle recente verkiezingen in de wereld bewijzen dat een groot deel van de bevolking die illusies al lang niet meer heeft. Zij doen gewoon niet meer mee met het circus.

Cristophje toch
by guido Saturday October 19, 2002 at 12:55 PM

Er is hier niemand die alles wil toedekken met de mantel der liefde, alleen denken sommige mensen iets genuanceerder dan jij.
I.v.m. Nepal, waarom waren er bijna geen mensen van de pVDA toen de nepalese vluchtelingen actie voerden in Brussel? De enige die ik gezien heb,kwam zeggen dat er ook een actie was voor de Palestijnen aan de Brusselse beurs en die verdween toen weer.
Zijn het misschien niet de juiste communisten?

"Alle recente verkiezingen in de wereld bewijzen dat een groot deel van de bevolking die illusies al lang niet meer heeft. Zij doen gewoon niet meer mee met het circus."

Tiens, in Frankrijk werd Chiraq verkozen, in Nederland de LFP-partij, in Oostenrijk Haider, in italië Berlusconi, bij ons de VLD.

Bij mijn weten heeft de PVDA het MOX-dossier niet tegengehouden.

Ik geloof niet dat wij in een democratie leven, ik geloof niet in verkiezingen maar wanneer mensen iets goed proberen te doen mag dat ook vermeld worden.

En Christophe, er is geen parlementaire democratie. Ook dat is een illussie.

En Christophe, het toch niet omdat ik soms hier de PVDA verdedig, dat ik daarvoor akkord ga met al hun stellingen?

groetjes, Guido

mantel der liefde
by Guido Saturday October 19, 2002 at 01:11 PM

Zeg Christophe,

Duquesne heeft zelf beslist om een vijfjarig meisje te deporteren naar haar land van herkomst en jij gelooft zo iemand op zijn woord?

Hij heeft dit ALLEEN beslist. 't Zal straks ook nog de fout zijn van Agalev...

tja
by christophe c. Saturday October 19, 2002 at 01:22 PM

Ik zou ook niet met zo iemand in een coalitie willen zitten, Guido.

Heeft Agalev al een poging gedaan om het asielbeleid te hervormen? Of is dat geen breekpunt?

vraag voor Agalev
by guido Saturday October 19, 2002 at 08:16 PM

Dat is een vraag voor Agalev. ;)

Het is toch niet omdat enkele mensen bij de PVDA Stalin een held vinden, dat iedereen die bij de PVDA zit dat doet?

Leuk dat je de uitwijzing van dat meisje nu al op de rug probeert te schuiven van Agalev.

Het is leuk voor die mensen die bv. in Steenokkerzeel zitten, gevlucht voor het communisme en dan komen er daar paraderen met hun vlaggen met hamer en sikkel. En als je dan vraagt om die vlag weg te doen, dan ben je een slechte.

Wat er in fout gaat in dit land, dat is de schuld van Agalev.

eventjes stoppen
by guido Saturday October 19, 2002 at 11:05 PM

Christophe,
misschien kunnen we het er hier bij houden tot wanneer we zeker zijn dat wat Moenaert aan Duquesne zei niet gelogen is.

Jouw artikel wou aantonen dat Dua wist van de ontruiming, daar een afspraak over had met de burgemeester van Brugge, dit gebaseerd op een getuigenis in de Kamer van Duquesne.

"Tout cela a été concerté par tout le monde: le bourgmestre qui me dit s'être mis d'accord avec Mme Dua"

Dus is jouw artikel gebaseerd op de woorden van de burgemeester van Brugge, niet echt een betrouwbare bron.

De mensen die hier gereageerd hebben, wouden niet zozeer Agalev verdedigen, ze wouden geen overhaaste conclusies trekken.

Het gaat tenslotte om de betrouwbaarheid van bronnen.