arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereldwijd/DWM & Knack: Het antwoord van Gie Goris op de vragen
by jpe Friday October 18, 2002 at 12:24 AM

In opvolging op de berichten over het samenwerken van Wereldwijd/De Wereld Morgen met Knack (zie o.a. ook 'De Morgen' van 17 oktober) bekwamen we een persoonlijk antwoord van Gie Goris, hoofdredacteur van Wereldwijd, op de hier gestelde kritische vragen.

Het antwoord van Gie Goris op de vragen inzake de samenwerking tussen Wereldwijd/De Wereld Morgen en Knack/Roularta

Beste,

In heb de kritische artikels over de samenwerking tussen Wereldwijd/De Wereld Morgen en Knack, verschenen in e-Diogenes en op de website van Indymedia, gevolgd. Ik vind de oorspronkelijke vragen ivm het nieuwe project terecht en soms interessanter dan de reacties die erop gegeven worden. Ik blijf het debat dus volgen.

Als ik stelde dat het nieuwe "Mondiaal Magazine" (een werktitel), "de smoel van de antiglobaliseringsbeweging zou worden, was dat natuurlijk enigszins provocatief bedoeld. Al was de provocatie niet zozeer aan het adres van initiatieven zoals Diogenes, Indymedia, Uitpers of andere gericht. Ik apprecieer zelf de inspanningen en de resultaten van de opgesomde initiatieven ten zeerste, en heb dus niet de behoefte om te gaan uitmaken wie nu wel en wie niet behoort tot de club van de echte antiglobalisten. Mijn 'smoel' zegt op de eerste plaats Roularta de wacht aan: wij komen niet met een onschadelijk blaadje over fijne exotische muziekjes toevoegen aan het wekelijkse pakket Knack-lectuur. We hebben integendeel de ambitie om wel eens een beetje dynamiet mee te sturen.

Als julie echter vinden dat alleen ongesubsidieerde initiatieven onafhankelijk kunnen zijn, en dat elke samenwerking met een commercieel bedrijf bij voorbaat een onuitwisbare smet werpt op een eigen initiatief, ja dan zijn we het dus niet eens. Dat kan, toch? De diversiteit in de antiglobaliseringsbeweging is mij dunkt nog groter dan in de Noord-Zuidbeweging, en ook daar is lang niet iedereen het eens met het standpunt dat je lijkt in te nemen.

Ik heb niet bedoeld en ook niet gezegd dat wij de énige media-outlet van de antiglobaliseringsbeweging zouden worden. Ik heb, integendeel, op tientallen plaatsen in Vlaanderen de voorbije maanden geargumenteerd dat er niet zoiets is als één beweging in de traditionele, verticale betekenis van het woord. Er beweegt vanalles, en het zijn alleen degenen die schrik hebben van die onvoorspelbare diversiteit die haar willen reduceren tot een beheersbaar en herkenbaar gegeven. Binnen die grote diversiteit is mijns insziens wel degelijk plaats voor een meer op de mainstream gerichte mediastem. Die vervangt Diogenes of Indymedia niet, aangezien jullie je duidelijk veel meer richten op de groep binnen de brede beweging die links-radicale keuzes maakt. Ik ben ervan overtuigd dat we veel kracht en voordeel kunnen halen uit een voortdurend gesprek tussen de verschillende opinies in de antiglobaliseringsbeweging. Alleen veronderstelt dat een andere houding dan de ideologische scherpslijperij die al zoveel progressieve initiatieven uitgehold heeft, zodat de voorstanders van het neoliberalisme zelf niet veel meer hoefden te doen om "het verzet te breken".

We beogen met dit magazine een breed bereik, en dat zullen we dan ook proberen waarmaken.

De basisreden waarom wij deze fusie en samenwerking uitvoeren, gaat trouwens niet alleen uit van overlevingsoverwegingen. Fundamenteel willen we:

1. goede én betrokken informatie over het Zuiden toegankelijk maken voor mensen in Vlaanderen

2. een belangrijke rol spelen in de NZ-beweging (door dit soort informatie aan te bieden aan de eigen achterban en aan het ruimere publiek)

3. voor veel Vlamingen de globalisering inzichtelijk, ervaarbaar en hanteerbaar maken

4. een zo groot mogelijke verspreiding verbinden met een zo groot mogelijke onafhankelijkheid op inhoudelijk gebied.

Kort: Er zijn geen vijandige bedoelingen mee gemoeid als we onszelf flink willen positioneren, en we zouden er volgens mij ook beter aan doen om te kijken naar mogelijke synergieën en samenwerkingen op termijn, in plaats van elkaars ideologische zuiverheid te zitten afwegen.

Vriendelijke groeten,

Gie Goris
WERELDWIJD MEDIAHUIS; gie.goris@wereldwijd.be


* Onafhankelijkheid moet je verdienen

Een interessant antwoord. Kort nog op één aspect reageren. Het blijft immers zo dat alleen niet gesubsidieerde, niet gesponsorde, niet aan een partij gebonden initiatieven zich echt onafhankelijk mogen noemen. Het is het één of het ander. Of je hangt van iemands centen af, of niet. De twee samen, dat kan niet.

Het bovenstaande wil uiteraard niet zeggen dat je niet kan samenwerken met een commercieel bedrijf. Maar er zitten daar wel grote gevaren aan verbonden, en dat beseffen ze bij Wereldwijd wel. (jpe)