arch/ive/ief (2000 - 2005)

O19 in kortrijk: 1 jaar later
by joeri Thursday October 17, 2002 at 10:57 PM
joeri@indymedia.be

Vorig jaar op 19 oktober vond er in Kortrijk protest plaats tegen de top van de EVP. Recentelijk kwam hier nog een repressief staartje aan.

O19 in kortrijk: 1 j...
kortrijk4.jpeg, image/jpeg, 600x450

Op 19 oktober 2001, betoogden een 250 a 300 manifestanten in Kortrijk, tegen de top van de Europese Volspartij (EVP) , die hier onder leiding van Stefaan De Clerck (voorzitter CD&V, burgemeester Kortrijk) een voorbereidende vergadering hielden voor de informele EU-top in Gent. Die EVP-top, met onderandere Berlusconi, Aznar en Schussel moest doorgaan in Kortrijk "omdat het de uitstraling van Kortrijk in Europa zou bevorderen", volgens De Clerck.

De betogers kwamen op tegen deze EVP-top omdat ze van oordeel waren dat een top die dergelijke ondemokratsiche politici samenbrengt niet in hun stad mocht plaatsvinden. Stefaan De Clerck had deze top trouwens ook opgelegd aan zijn stad door zijn beslissing eenzijdig te verkondigen op het schepencollege.

Door de aanwezigheid van Berlusconi in Kortrijk, werd er ook gelinkt naar het enorm repressieve beleid van de Italiaanse overheid op de g8-protesten in Genua enkele maanden voordien. Toepasselijk hingen enkele manifestanten onderbroeken uit in de Kortrijkse straten met het opschrift "berlusconi assassino" (de authoriteiten in Genua verboden het uithangen van de was tijdens de g8-top) . De onderbroek die schuin tegenover het Kortrijkse stadhuis hing, werd verwijderd door de brandweer, op vraag van het stadsbestuur.

De klacht van stad Kortrijk over de uitgehangen onderbroek werd, enkele maanden later, door de procureur des konings geseponeerd.

In september van dit jaar kreeg Peter, de activist die de onderbroek schuin tegenover het Kortrijkse stadhuis uithing aan het balkon van z'n appartement, een brief van Omob, de verzekeringsmaatschappij van de stad Kortrijk. Zij stelden dat hun cliënt schade had geleden door toedoen van Peter, en dat zij hem aansprakelijk stellen voor de factuur van 258,57 euro. Peters familiale verzekering betwist dit feit. Omob reageerde tot op heden nog niet op de betwisting.

Peter vindt dit een mooi staaltje van repressie tegen expressie, "wat het gerecht niet doet, doet de verzekering" voegde hij er nog aan toe. Kortrijkse activisten hebben al hun solidariteit met Peter betuigd, en plannen axies wanneer hij daadwerkelijk zou moeten opdraaien voor de kosten.

noot: de onderbroek op bovenstaande foto is niet dezelfde als deze die aan Peter's balkon hing, maar hing op dezelfde dag een straat verderop.

O19 Kortrijk - Bezoek EVP top aan Kortrijk by Françoise

goe geprobeerd
by nen advocaat Thursday October 17, 2002 at 11:15 PM

Hey, dat kunnen ze niet hard maken volgens mij. Een goede poging, maar ze weten denk ik zelf wel dat het nergens op slaat. Ze moeten immers aantonen waaruit hun schade bestond en het verband aantonen met een eventuele fout van de betrokkene.

Wablieft?
by Agua 121 Thursday October 17, 2002 at 11:23 PM

't Is proper...

verander van Omob naar Etisch Verzekeren
by pat Friday October 18, 2002 at 04:29 PM
mA.f@pandora.be

Je gooit Omob de straat op.
Je jaagt ze de boom in ;-).Moenaert- zelfde parij als De ClercK- haalt ze er wel uit. Meer z'n politie, z'n stijl heeft hij, jawel van BERLOSCONI.
Groetjes,
Tot zondag op de betoging 15.00 't ZAND Brugge
lappersfort
pat