arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbondsvrouw Gloria La Riva over de anti-oorlogsplatforms in de VS
by katrien demuynck Thursday October 17, 2002 at 05:55 PM

Het debat over de twee platforms voor de anti-oorlogsbetogingen van 10 en 17 november laait hoog op in België. In de VS ook. "Tien jaar geleden zegde de gematigde vredesbeweging `nee aan de oorlog, ja aan het embargo', vandaag zegt ze `nee aan de oorlog, ja aan de inspecties'. "Onze coalitie ANSWER die op 26 oktober betoogt in Washington, heeft een andere visie", zegt Gloria La Riva, vakbondsvrouw en vredesmilitant.

Het debat over de twee platforms voor de anti-oorlogsbetogingen van 10 en 17 november laait hoog op in België. In de VS ook. "Tien jaar geleden zegde de gematigde vredesbeweging `nee aan de oorlog, ja aan het embargo', vandaag zegt ze `nee aan de oorlog, ja aan de inspecties'. "Onze coalitie ANSWER die op 26 oktober betoogt in Washington, heeft een andere visie", zegt Gloria La Riva, vakbondsvrouw en vredesmilitant.

In België wordt binnenkort twee weken na elkaar tegen de oorlog betoogd, maar wel op basis van twee verschillende platforms. Wat denkt u daarover?


Gloria La Riva: Mobiliseren op basis van een goed platform is zeer belangrijk. Wij hebben in de VS ook zoiets meegemaakt. Wij hadden maanden van te voren met A.N.S.W.E.R. (de anti-oorlogscoalitie in de VS, nvdr) een betoging gepland voor 26 april. Twee maand na de bekendmaking ervan plant de `gematigde' vredesbeweging een betoging op … 20 april. Probeer alsjeblieft samen te werken, kregen we van overal te horen. We hebben daar lang over gediscussieerd en uiteindelijk besloten we dat de datum zelf niet belangrijk is, maar wel het platform. Wij waren bereid om onze datum te laten vallen. Twee betogingen dus, met elk een eigen platform, op dezelfde dag. De betogingen vertrokken op verschillende verzamelplaatsen en kwamen op hetzelfde punt aan. Daar was een gezamenlijke slotmeeting gepland. Het was de bedoeling dat elk zijn eigen sprekers zou kunnen aanbrengen. Maar een week voor de betoging kregen we een njet. De mensen moeten zich comfortabel voelen, kregen we te horen, en dus moeten we ze niet afschrikken met een `radicale' boodschap. Eigenlijk zijn ze bang dat de mensen niet meer luisteren van zodra je de regering niet meer als legitiem beschouwt. Dat is totaal verkeerd. Wij hebben meer vertrouwen in de werkende bevolking. Zij zijn in staat om de feiten te zien zoals ze zijn. Als je hen uitlegt dat wapeninspecties de soevereiniteit van Irak schenden, dan begrijpen ze dat heel goed.


Waarom bent u zo gekant tegen die wapeninspecties?

Gloria La Riva: Kijk, het is een herhaling van wat gebeurde voor de Golfoorlog. Toen stelde de `gematigde' vredesbeweging: `War no, sanctions yes'. (Oorlog neen, embargo ja). Maar wij, met A.N.S.W.E.R, waren ook tegen het embargo, dat aan bijna twee miljoen mensen het leven gekost heeft. Embargo IS oorlog. De bombardementen hebben de regering in Bagdad niet uitgeschakeld, dus moest het embargo na de oorlog de Iraakse regering alsnog op de knieën krijgen. Ook dat is niet gelukt, en nu wil de VS de zaak afmaken door een vazalregering te installeren in Irak.

Vandaag zien we opnieuw een tweespalt in de vredesbeweging. Het devies van de `gematigden' is nu: `War no, inspections yes'. (Oorlog neen, inspecties ja). Maar inspecties, dat is eigenlijk een bezetting zonder oorlog. Weet je waar we eigenlijk wapeninspecteurs naar toe zouden moeten sturen? Naar alle VS-basissen ter wereld. En niet alleen om ze te controleren, maar om ze te sluiten. Het grote probleem, dat is niet Irak, maar mijn eigen regering.


Van Irak gaat dus geen dreiging uit volgens u?

Gloria La Riva: Dat is toch evident! Kijk, op het einde van de jaren dertig waarschuwde Hitler de hele wereld dat Polen en Tsjechië de vrede bedreigden. Hitler heeft dat opgelost door die landen dan maar binnen te vallen. Waarom zijn de VS een oorlog begonnen tegen Irak, in 1990? Niet omdat Irak Koeweit binnenviel, dat was slechts de aanleiding. De echte reden was de val van de Sovjetunie. In 1958 werd de pro-Westerse koning in Irak van de troon geworpen. De Verenigde Staten verloren hun invloed in het land. Die macht wilden ze terug, maar dat kon niet omdat de Sovjetunie nog bestond, en dat nooit zou hebben toegelaten. Na de ineenstorting van de Sovjetunie hadden de VS hun handen vrij. Het Midden-Oosten staat nu vol militaire basissen van de VS, dat zou niet mogelijk geweest zijn als de Sovjetunie nog had bestaan.


Welke gevolgen heeft de dreigende oorlog voor de binnenlandse politiek in de VS?

Gloria La Riva: De huidige regering in de VS is very bad en neigt naar het fascisme. Ze willen een fascistisch regime installeren om alles te kunnen uitvoeren wat ze gepland hebben. Ze proberen de angst aan te wakkeren voor de Arabische bevolking. Ze vallen doelbewust de zwakste bevolkingsgroep aan. De vakbonden worden ook aangepakt. De vakbond van de havenarbeiders is heel goed georganiseerd, zeer gedisciplineerd. Daarom juist wil de regering ze treffen. De reactie van de vakbondstop zal cruciaal zijn. Als die laat gebeuren zal dat voor Bush het signaal zijn om verder te gaan. Ja, natuurlijk kan de vakbond Bush tegenhouden en hem verslaan, alleen doen ze het niet.

komaan meisjes en jongens
by guido Thursday October 17, 2002 at 08:18 PM

"De betogingen vertrokken op verschillende verzamelplaatsen en kwamen op hetzelfde punt aan. Daar was een gezamenlijke slotmeeting gepland. "

Het is echt wel mogelijk om de twee op één dag te organiseren.

lezen, guido, en herlezen!!
by comment Friday October 18, 2002 at 07:22 PM

guido,
ik denk dat je niet goed gelezen hebt:
"De betogingen vertrokken op verschillende verzamelplaatsen en kwamen op hetzelfde punt aan. Daar was een gezamenlijke slotmeeting gepland. Het was de bedoeling dat elk zijn eigen sprekers zou kunnen aanbrengen. Maar een week voor de betoging kregen we een njet. De mensen moeten zich comfortabel voelen, kregen we te horen, en dus moeten we ze niet afschrikken met een `radicale' boodschap. Eigenlijk zijn ze bang dat de mensen niet meer luisteren van zodra je de regering niet meer als legitiem beschouwt."
haar conclusie is (in een directe babbel): "volgende keer hebben ze ons niet meer, dan orgniseren we zelf een betoging!"

compris!
by Guido Friday October 18, 2002 at 08:37 PM

"Probeer alsjeblieft samen te werken, kregen we van overal te horen. We hebben daar lang over gediscussieerd en uiteindelijk besloten we dat de datum zelf niet belangrijk is, maar wel het platform. Wij waren bereid om onze datum te laten vallen. Twee betogingen dus, met elk een eigen platform, op dezelfde dag. De betogingen vertrokken op verschillende verzamelplaatsen en kwamen op hetzelfde punt aan. Daar was een gezamenlijke slotmeeting gepland. Het was de bedoeling dat elk zijn eigen sprekers zou kunnen aanbrengen. Maar een week voor de betoging kregen we een njet. De mensen moeten zich comfortabel voelen, kregen we te horen, en dus moeten we ze niet afschrikken met een `radicale' boodschap"

"Stop de United States of Aggression!
No War!
Pas de guerre contre l'Irak! Arrêtez les bombardements
No sanctions!
Levée de l'embargo contre l'Irak! Aucune ingérence étrangère!
Free Palestine!
Un Etat palestinien maintenant!
Soutien à la résistance du peuple palestinien!"

Gematigd:
"Geen oorlog tegen Irak

Geen enkele Belgische of Europese deelname

Stop alle massavernietigingswapens in de hele wereld

Geen embargo

Vrede en gerechtigheid in Palestina

Toepassing van het internationale recht door alle landen

Geen oorlog voor olie

Frankrijk en Groot-Brittannië : stel uw veto "

Mij niet gelaten, jullie zijn de volwassen.

niet volwassen
by guido Friday October 18, 2002 at 09:15 PM

Sorry hé, maat blijkt dat die Gloria een niet objectief persoon is.
Je moet haar naam maar eens intikken in de Google-zoekmachine.

Ik wist dat ik erin getrapt was.

Nu lees ik alles zeker twee keer.

'I came here to fight the blockade'
WWP's Gloria La Riva in Havana
[The following is excerpted from a transcript of Gloria La Riva's testimony at the July 31 anti-imperialist tribunal of the World Youth Festival in Havana. La Riva, a national coordinator of the International Peace for Cuba Appeal, is a leading activist in the Cuba-solidarity movement in the United States. She was Workers World Party's vice- presidential candidate in 1984, 1988 and 1996.]

I come here today to this international gathering to denounce the criminal use of blockades and sanctions by the United States government as a new form of warfare. There are many countries that have suffered from this form of warfare by the Pentagon: Cuba, Iraq, the Democratic People's Republic of Korea, Libya, Iran, Yugoslavia, just to name a few.

http://www.workers.org/ww/lariva0904.html

ook interessant
by guido Friday October 18, 2002 at 09:18 PM

Gloria La Riva saddam
in Google intikken.

Resultaat:

Peace & Resistance
... Het probleem is Bush niet Saddam Oorlog aan alle kanten. ... grote gevaren in voor de
arbeiders, legt de Amerikaanse anti-oorlogsmilitante Gloria La Riva uit ...
http://www.lai-aib.org/lai/listlai.phtml?section=A2AB - 26k - 17 Oct 2002 - Cached - Similar pages

Peace & Resistance
... Geen oorlog tegen Irak! Het probleem is Bush niet Saddam Oorlog aan alle kanten.
Persconferentie: Het front van verzet. ... 16-10-2002. Syndicaliste Gloria La Riva ...
http://www.lai-aib.org/lai/listlai.phtml?section=A2ABCMBB - 16k - 17 Oct 2002 - Cached
[ More results from http://www.lai-aib.org ]

San Diego IMC - webcast news
... International Action Center (IAC) organizer and filmmaker Gloria La ... According to
La Riva, the US has been ... in Iraq ever since 1958 — 11 years before Saddam ...
sdimc.org/webcast/ front.php3?article_id=2174&group=webcast - 25k - Cached - Similar pages

EMAIL THIS STORY
... summary International Action Center (IAC) organizer and filmmaker Gloria ... According
to La Riva, the US has been ... Iraq ever since 1958 — 11 years before Saddam ...
sdimc.org/webcast/email_display.php3?article_id=2174 - 22k - Cached

Noord-Amerika
... Om ze te sluiten.” Dat zegt Gloria La Riva, vakbondsvrouw en anti ... De La Riva over
de val van de Berlijnse Muur, de ... Waarom wil Bush het vel van Saddam Hussein? ...
http://www.ptb.be/scripts/center.phtml?section=A2AAABBP - 11k - 17 Oct 2002 - Cached - Similar pages

ptb internationa(a)l - [ Translate this page ]
... n'a le droit de fabriquer des armes de destruction massive: ni Saddam ... aux USA contre
la guerre Entretien avec la militante de la paix Gloria La Riva ...
http://www.ptb.be/international/index.phtml?section=A1AAABBP - 40k - Cached - Similar pages
[ More results from http://www.ptb.be ]

Webmasters-Ezine.com
... VHS, producer Gloria La Riva. ... Live: Iraq Sanctions Challenge (1998) by Academy Award-winning
Gloria ... Punishing Saddam (1996). Leslie Stahl of CBS's 60 Minutes. ...
http://www.endthewar.org/Resources/videos.htm - 53k - Cached - Similar pages

WorldNetDaily: Castro fan leads anti-war movement
... Gloria La Riva, identified as a ?leading organizer? ... note that the most eloquent refutation
to La Riva ... Church wins right to meet in public school. Saddam chief ...
http://www.worldnetdaily.com/news/ article.asp?ARTICLE_ID=24905 - 21k - Cached - Similar pages

Floridian arrested after protest of US's deadly Iraq embargo
... (Workers' World Party candidates Monica Moorehead and Gloria La Riva were ... jail, one
jailer, a veteran of the Gulf Massacre, told Van Natta that "Saddam ...
http://www.afn.org/~iguana/archives/2001_01/20010116.html - 11k - Cached - Similar pages

Political Science 1 and 7 Resources, 1-8-99
... Deal George Bush Saddam Hussein, scroll to photo and commentary Dear Saddam ... Policy.com-
Home Page Federal Elections 96: Table of Contents Gloria La Riva ...
http://www.lahc.cc.ca.us/socsci/link52.htm - 101k - Cached - Similar pages

over de auteur
by guido Friday October 18, 2002 at 09:40 PM

auteur artikel

Katrien Demuynck

Peace & Resistance
... Katrien Demuynck 23-01-2002 Amerikaanse regering probeert Cubaanse politieke
gevangenen te breken Katrien Demuynck 20-02-2002 Amerikaanse ...
http://www.lai-aib.org/lai/ table.phtml?section=A2ABBF&crit=title - 24k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

Peace & Resistance
... Katrien Demuynck 03-07-2002. Carter ... Science Fiction? Nee, het overkwam ex-president
Carter in Cuba. Katrien Demuynck 21-05-2002. Mensenrechten ...
http://www.lai-aib.org/lai/listlai.phtml?section=A2ABBFAD - 22k - In cache - Gelijkwaardige pagina's
[ Meer resultaten van http://www.lai-aib.org ]

Cuba
... VS houden vijf politieke gevangenen al bijna vier jaar vast - Cubanen eisen vrijlating
Miami Five Katrien Demuynck (03-07-2002) Drie jaar en negen maanden al ...
http://www.ptb.be/scripts/center.phtml?section=A2AAAGBBBF - 9k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

Cuba
... Etats-Unis détiennent cinq prisonniers politiques depuis près de quatre ans - Les
Cubains exigent la libération des Miami Five Katrien Demuynck (03-07-2002) ...
http://www.ptb.be/scripts/center.phtml?section=A1AAAGBBBF - 10k - In cache - Gelijkwaardige pagina's
[ Meer resultaten van http://www.ptb.be ]

K K-Soft K-bale K-force K-meraden K2 K2eng KARIBU KASK KBBB- ...
... katia.dobbelaere katia.kielemoes katiake katinka katja.staelens katje katje007 katleen.smedts
katleengeets katrien.de.kerpel katrien.de.pauw2 katrien.demuynck ...
users.pandora.be/K.html - 101k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

Info-actie: Bah-cardi
... Verslag Kjell Bleys. Meteen bij aanvang wordt de toon van verzet gezet
door moderator Katrien Demuynck (ICS). Met verwijzingen naar ...
users.pandora.be/ard/Bacardi/bahcardi.htm - 20k - In cache - Gelijkwaardige pagina's
[ Meer resultaten van users.pandora.be ]

Plantilla
... Katrien Demuynck desde Bélgica: Compañero Rodolfo Dávalos, viaja a Bélgica en
octubre a participar en un evento de solidaridad con Cuba "Che Presente" 12 ...
http://www.radiorebelde.com.cu/Prisioneros/ seccionnes/foros.htm - 37k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

Certeza de libertad - Deisy Francis Mexidor
... Katrien Demuynck, coordinadora de la Iniciativa confirmó a JR que fue "una jornada
exitosa en la que se entregaron a Gloria La Riva, presidenta del Comité ...
http://www.jrebelde.cubaweb.cu/inocentes/ 2002/noticias/certeza.html - 25k - 17 okt 2002 - In cache

Cuba - Actualiteit en achtergrondinformatie - Cubanismo
... Derde Wereld. Katrien Demuynck, uit Solidair juni 2000. Uit het briefje
van Lies: "Ik werk op vier verschillende raadplegingen. Zo ...
http://www.cubanismo.net/cub_old/c00080.htm - 24k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

Más voces solidarias por patriotas cubanos presos en EE.UU.
... Katrien Demuynck, coordinadora del Comité belga, informó que están invitados al
evento Harry Villegas (Pombo en la guerrilla del Che), el doctor en ciencias ...
http://www.ain.cubaweb.cu/patriotas/oct502cmsolidaridad.htm - 10k - 17 okt 2002 - In cache

na-woord
by guido Saturday October 19, 2002 at 12:25 PM

Ik had al nagecheckt of de auteur van het artikel en de vakbondsvrouw tot een bepaalde strekking behoorden.

Dus was ik in de overtuiging dat de PVDA een voorstel tot samenwerking gelanceerd had en vond dat heel positief. Sinds gisteren besef ik dat het enkel een poging was om hun eigen gelijk te bevestigen.

Ik, en velen met mij, geloven nog steeds dat de organisatoren van beide manifestaties kunnen samenwerken.
Maar gewone burgers als ikzelf die nergens bij zijn, naar hun stem wordt niet geluisterd.

En ik nog steeds niet in welke boodschap de Irakezen hebben aan een onafhaankelijke Palestijnse Staat, want zoals de kaarten er nu voor liggen zullen velen van hen het niet meemaken. Vergeef me mijn cynisme.