arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerste overwinning voor Samen op Straat
by Luk Vandenhoeck Thursday October 17, 2002 at 01:53 PM

Twee dagen voor de grote betoging van Samen op Straat wordt bekend dat de buurthuizen open blijven. Deze eerste overwinning is een aansporing voor alle actievoerders om de volledige realisatie van de eisen af te dwingen. Durf te strijden, durf te overwinnen.

Zaterdag 19 oktober gaat de lang aangekondigde betoging van samen op Straat door om de sociale kaalslag in Antwerpen tegen te houden. En wonder boven wonder twee dagen ervoor kopt de gazet van Antwerpen dat er een akkoord is over het openblijven van 4 van de 5 bedreigde jeugdhuizen. Er is geld gevonden.
Formidabel dus, alle schepenen en andere betweters die beweerden dat alles over het SIF beslist was en dat wij van Samen op Straat vochten voor een verloren zaak, hadden het verkeerd voor. Er is natuurlijk nog geld, er is plaats voor een sociaal beleid als men er maar durft voor vechten. Het decreet over de overgang van het SIF naar het Steden- en Gemeentefonds is nog niet rond, de uitvoeringsbesluiten al evnemin en de convenant tussen de Stad Antwerpen en de Vlaamse Overheid moet ook nog onderhandeld worden, er is dus nog niets definitief beslist en de actie zal nog meer buit binnenhalen.
Allen die zich hebben ingezet voor de twee woensdagnamiddagbetogingen en voor de twee stakingen kunnen de pluim van de overwinning op hun hoed steken. Nu nog de rest. Want we zijn er nog lang niet, en de beweging is veel meer dan een beweging van de buurthuizen. Inderdaad speelden de buurthuizen en het RISO-personeel een beslissende rol in de mobilisaties, maar nooit vanuit een opvatting van enkel voor hun eigen winkel te gaan. Van overal zowel in de private vzw's als bij de SIFprojecten als bij vele mensen die een sociaal beleid boven een repressief beleid verkiezen is er actieve steun en inbreng geweest in de beweging.
De beweging begint ook naam te maken buiten Antwerpen, er is al steun vanuit Mechelen, Gent, Oost-Vlaanderen en Namur.
Daarom allen naar Antwerpen nu zaterdag.
Voor alle info mailen naar riso.linkeroever@antwerpen.be of bellen naar 0486/232157.

kleine correctie
by Luk Thursday October 17, 2002 at 02:51 PM

Zoals een aandachtige lezer wist te melden: het gaat over het redden van 4 buurthuizen en niet over 4 jeugdhuizen: de jongerenwerkingen van KIDS en van het Platform voor Allochtone Jongeren en van de Stedelijke Jeugddienst zijn nog altijd bedreigd door het SIF-bijltje.