arch/ive/ief (2000 - 2005)

De SAP en de mobilisaties tegen de oorlog tegen Irak
by SAP Thursday October 17, 2002 at 11:43 AM
sap-pos@freegates.be 02/523.40.23 Plantinstraat 29, 1070 Brussel

Eenheid tegen de oorlog!

1. Bush, Blair en Co spreken vandaag terug duidelijke oorlogstaal en maken er geen geheim van opnieuw bombardementen en een oorlog tegen Irak te willen starten. Dit terwijl de bevolking van dat land de voorbije tien jaar reeds zwaar op de proef werd gesteld door een moorddadig embargo. De SAP verzet zich tegen deze oorlog omdat die niets meer of minder inhoudt dan een nieuwe imperialistische rooftocht. Bush is immers uit op de belangrijke oliereserves van dat land en wil er een marionettenregering aan de macht die bereid is die olie aan een ‘vriendenprijsje' te verkopen aan de Amerikaanse multinationals. De SAP steunt op geen enkele wijze het regime van Saddam Hoessein maar verzet zich tegelijkertijd tegen een nieuwe oorlog tegen zijn land.

2. De SAP is voorstander van een éégemaakt nationaal initiatief tegen de oorlogsdreiging tegen Irak en voor vrijheid voor Palestina. Wij zijn voor een ééngemaakte nationale massabetoging door het centrum van Brussel, van Noord naar Zuid, rond de orde woorden: Geen oorlog om olie, geen oorlog tegen Irak (met of zonder een VN-mandaat), voor de opheffing van het embargo tegen Irak, geen enkele steun van België aan een oorlog tegen Irak, vrijheid voor Palestina, tegen de aanmaak en het gebruik van massa-vernietigingswapens waar ook ter wereld. De SAP vindt het uiterst belangrijk dat er in navolging van een aantal massa-mobilisaties in andere Europese landen ook in België terug een massale anti-oorlogsbeweging kan ontstaan.

3. De SAP betreurt het dat er vandaag twee anti-oorlogsplatformen bestaan en nog méér dat er twee oproepen circuleren voor massademonstraties op twee verschillende data. Dit is een slechte start voor de heropbouw van een anti-oorlogsbeweging in ons land. Als we in dit land de massa's op de been willen krijgen tegen een oorlog in Irak, moeten we kiezen voor een ééngemaakte nationale actiedag, om de eenvoudige reden dat vele verontruste inwoners van dit land geen twee weekends na elkaar de trein naar Brussel zullen nemen. De twee oproepen bemoeilijken dus de mobilisatie tegen de oorlog en dreigen beide acties te verzwakken.

4. De oproep "Geen oorlog tegen Irak", ondertekend door ondermeer de twee grote vakbonden, 11.11.11., Oxfam Solidariteit, Pax Christi, Voor Moeder Aarde, VZW Vrede, MOC, CNAPD en anderen, bevatte een aantal essentiële sterke punten: geen oorlog tegen Irak, geen enkele steun van de Belgische regering aan een mogelijke oorlog, opheffing van het embargo. Belangrijk is ook dat de ondertekenaars nu oproepen tot een massamanifestatie op 17 november, op basis van acht centrale ordewoorden die de SAP, ondanks kleine reserves, kan onderschrijven. Wel is het zo dat op de oorspronkelijke platformtekst van het initiatief zeker en vast kritiek kan geleverd worden, alsook op de totstandkoming van die oproep. De uithaal naar een ‘mogelijke Irakese aanval' daarin was misplaatst, vandaag draait het immers in de eerste plaats om een ‘mogelijke Amerikaanse aanval' waartegen de beweging zich moet keren. De passage waarin gesteld werd dat de bestaande stocks van massavernietingswapens ‘in de verschillende landen van het Midden-Oosten' moeten opgeruimd worden, zette Europa en de VS uit de wind, net op het moment dat de oorlogsdreiging uitgaat van deze landen! Dat blijkt nu echter in de ordewoorden gecorrigeerd, vermits daarin alle massavernietingswapens ‘waar ook ter wereld' worden bekampt. Ook in de oorspronkelijke eisen stelden zich soortgelijke problemen. De huidige ordewoorden reppen echter met geen woord meer over de VN-wapensinspecteurs, wat volgens de SAP een goede zaak is. De huidige ordewoorden spreken zich ook uit voor vrede en vrijheid voor Palestina.

5. De coördinatie "STOPUSA" roept op voor een manifestatie op 10 november op basis van een kort eisenplatform tegen de oorlog en elke vorm van buitenlandse inmenging. De oproep werd ondertekend door een tiental ‘personaliteiten', waarvan minstens de helft leden van de PvdA zijn. Onze belangrijkste kritiek op dit initiatief is dat het de noodzakelijke eenheid in de actie tegen een oorlog tegen Irak in de weg staat. Een tweede kritiek luidt dat de oproep geen spatje kritiek levert aan het adres van het regime van Saddam. De SAP vindt het vandaag prioritair om alle mensen die in ons land tegen een oorlog tegen Irak, tegen steun van de Belgische regering aan die oorlog en voor de opheffing van het embargo tegen Irak zijn, samen op straat te krijgen in één grote massademonstratie. Het initiatief "STOPUSA" dreigt nu de mobilisaties tegen de oorlog te verzwakken en kiest voor verdeeldheid in plaats van voor eenheid. De SAP is het grosso modo eens met de eisen van "STOPUSA", maar niet met de keuze om op een andere dag te betogen. De ordewoorden die nu circuleren voor de betoging van 17 november rechtvaardigen geen twee gescheiden nationale betogingen. "STOPUSA" kan deelnemen aan de betoging van 17 november op basis van haar eigen ordewoorden.

6. Tijdens de komende weken moet alles in het werk gesteld worden om de eenheid te herstellen en alsnog te komen tot een ééngemaakte nationale actiedag tegen de oorlog tegen Irak op 17 november. De SAP zal manifesteren op 17 november en alles in het werk stellen om van deze betoging een succes te maken. De SAP volgt hierbij in de eerste plaats haar eigen ordewoorden, maar werkt samen met iedereen die vandaag gekant is tegen de oorlog en voor de opheffing van het embargo.

Het Politiek Bureau van de SAP, 16 oktober 2002

Joplaboem
by rooie nest Thursday October 17, 2002 at 12:36 PM

Joplaboem de SAP kiest er weer eens voor om onder vleugels van de grote NGO's, SP.A en AGALEV de straat op te trekken.

Goed dat jullie met 50 zullen zorgen voor de eenheid.
Maar vandaag zijn er die dat soort eenheid niet meer willen.

Zijn jullie er nu al uit of Imerpialisime al dan niet nog bestaat???

Steun aan de dubbelzinnigheid?
by Luk Vandenhoeck Thursday October 17, 2002 at 01:36 PM

De ernstige mensen binnen de coordinatie voor 17 november beseffen ook dat er ernstige fouten zijn gemaakt bij de opstelling van hun platform. Organisaties die al jaren bezig zijn rond Irak, zoals SOS Irak, werden volledig buiten de bespreking gelaten.
Er is dan opnieuw vergaderd maar over het platform mocht niet gesproken worden, neen het ging over de ordewoorden van de betoging en het platform was voor rekening van de ondertekenaars. Maar wat blijkt, natuurlijk bestaat het platform, is het de basis voor de betoging van 17 november en zijn de ordewoorden meer een doekje voor het bloeden.
Als men dus oproept voor 17 november steunt men zowel de 8 ordewoorden (waar ook nog wel over te zeggen is) als de platformtekst die Irak even schuldig acht als de USA, die met geen woord rept over het racisme en de sociale afbraak die de oorlog vergezellen.
Men kan als vredesactivist de twee platformen steunen, maar niet als politieke partij, omdat de uitgangspunten totaal tegengesteld zijn. Stop USA kiest de kant van de landen en de volkeren van de Derde Wereld en wil samen met hen vechten tegen oorlog en onderdrukking. Het 17-novemberplatform kiest geen kant en staat feitelijk op het standpunt dat Europa als bakermat van de democratie het beter weet dan de Derde Wereld en dan de USA.
Maar waarom er dan geen ordewoord tegen de USA is toegevoegd begrijp ik ook niet helemaal, misschien omdat ze dan ook een ordewoord tegen Saddam erbij moesten zetten maar dat toch niet te verkopen was.
Ook de SAP is zowel tegen de USA als tegen Saddam Hoessein en is dus volledig op zijn plaats bij het 17-novembercomité.
Dat er bij de 10 initiatiefnemers 5 PVDAers zouden zijn is natuurlijk niet te controleren, maar dat hoe langer hoe meer echte anti-imperialisten graag samenwerken met de PVDA, dat is wel duidelijk doorheen dit initiatief.
Iedereen heeft de vrienden die hij verdient...

wauw
by guido Thursday October 17, 2002 at 02:27 PM

de SAP is ook wakker zunne
by Woody Thursday October 17, 2002 at 03:54 PM

Volgens de SAP "staat het 10 november initiatief de eenheid van de anti-oorlogsbeweging in de weg...het initiatief dreigt de mobilisaties te verzwakken".

Al wie de historie echter een beetje gevolgd heeft, weet daarentegen dat:
- het 17 november initiatief de eenheid in de weg heeft gestaan, met haar doelbewuste uitsluiting van S.O.S. Irak, AIB, PvdA en de migranten;
- nogal wat mensen actief binnen het 17 november initiatief haar ridikule platform ook niet zagen zitten, net als haar gekronkel achter de schermen;
- het 10 november initiatief meer dan wie ook de vinger op de zere plek gelegd heeft;
- het 10 november initiatief en de vele boze reacties op het 17 november 'platform' ervoor gezorgd hebben dat we vandaag tenminste al wat deftige ordewoorden hebben voor de 17 november betoging;
- het 'platform' van 17 november nog steeds niet veranderd is;
- de ordewoorden voor 17 november het nog steeds niet hebben over "vrijheid" voor Palestina; leren lezen, jongens.


Als de SAP vandaag een beetje tevreden is met de nieuwe ordewoorden voor 17 november, wel...dan hebben jullie dat te danken aan het 10 november initiatief, aan Lize, aan Woody, aan Tina, aan Luc, aan Ludo K., aan Eddy, aan rooi nest, aan...
Aan niemand anders.

Verder zal er niemand dood gaan van twee betogingen. Zo duur is de trein nu ook weer niet.
Jullie willen naar 17 november? Dan doen jullie dat toch?
Migranten, Woody en andere anti-imperialisten gaan wel naar 10 november.

17 november? Dat valt nog af te wachten. Eerst een degelijk platform en een "vrij Palestina" op de affiche. En vooral niet teveel kritiek op Saddam. Want dat doet vandaag nu 's niets terzake. En zo mobiliseer je geen kat.

Zonder een nieuw platform kunnen jullie de zeventiende op jullie buik schrijven. Ik stap niet mee onder een euro-chauvinistich platform.
Eerst een duidelijk anti-imperialistisch platform, dan pas "eenheid".


Woody
(nog steeds geen PvdA lid, maar ik begin er wel aan te denken).

P.S.: Guido...niet zeveren.

Voor de duidelijkheid
by han Thursday October 17, 2002 at 05:35 PM

De lijst van initiatief nemers.

Soms is het nuttig om te weten waar men het over heeft:

Michel Collon, auteur
* Dyab Abou Jahjah, Arab European Ligue (AEL)
* Roberto D'Orazio, hoofddelegee ex-Forges de Clabecq
* Han Soete, Indymedia
* Paul Lootens, nationaal secretaris Algemene Centrale ABVV
* Gust Haverbeke, provinciaal secretaris ACOD Limburg
* Gaby Jaenen, secretaris Algemene Centrale Limburg
* Chris Croonenborghs, secretaris Voedingscentrale Mechelen- Leuven
* Luk Vandenhoeck, secretaris ACOD-cultuur Antwerpen
* Antonio Cocciolo, hoofddelegee ABVV Caterpillar Gosselies
* Henri-Jean Ruttiens, secrétaire adjoint SETCa Bruxelles
* Joaquim Da Fonseca, Brigade Ché-Leila voor Palestina
* Remi Verwimp, Werkplaats voor Theologie en Maatschappij (WTM)
* Pol De Vos, Anti-Imperialistische Bond (AIB)
* Carlos Perez, "Sportcentrum voor het volk" Fyre Gym
* Tarik Fraihi, voorzitter Jeugdhuis Centrum West Molenbeek
* Dirk De Block, coördinator Jeugdhuis Centrum West Molenbeek
* Dirk Adriaensens, SOS Irak België
* Luk Brusselaers, SOS Kinderen Irak Nederland
* Marc Vandepitte, filosoof, auteur
* Willy Malysse, Directeur Festival Beeldenstorm, Kortrijk
* Riet Dhont, Partij van de Arbeid van België
* Annemie Uyttendaele, Werkgroep Noord-Zuid Christenen voor Socialisme
* Tine Demyttenaere, jongeren Christenen van het Socialisme
* Serge Cols, D14
* Zohra Othman, gewezen voorzitster Antwerpse migrantenraad
* Eva, Madres por la Paz, groep Colombië
* Raffik Rassa, Chénge the World, Jongerenbeweging PVDA
* Père Philippe Heymans, pastoor St.Joost Brussel
* Yacob Mahi, Professeur de réligion Islamique, Théologien, prédicateur
* Soad Ben Abdelkader, La Coordination des femmes pour la libération de la Palestine
* Collectif Arabe
* Malik Berkati, Mouvement Européen pour la Paix
* Ahmed Bouda, voorzitter Radio AL MANAR

Eenheid dus!
by David Dessers Thursday October 17, 2002 at 06:34 PM
david@clochard.be

De SAP zal op basis van eigen ordewoorden aanwezig zijn tijdens de betoging van 17 november. De ordewoorden die de organisatoren nu naar voor schuiven rechtvaardigen geen aparte betoging. Wij zijn er dus voor dat STOPUSA, met haar eigen platform, deelneemt aan de betoging op 17 november.

Ik wijs erop dat wij geen lage aanvallen lanceren tegen STOPUSA maar het niet eens zijn met de keuze van deze mensen om verdeeldheid te brengen als eenheid mogelijk is. Voorts ben ik het wel eens met de kritieken die JPE formuleerde op de uitlatingen van de initiatiefnemers tijdens de persconferentie.

Dat de SAP geen ordewoord tegen de VS wil lanceren is lulkoek. Ik kan nu al aankondigen dat wij in de actie aanwezig zullen zijn met de centrale slogan 'US Go Home!', om het imperialisme van de Amerikaanse regering aan de kaak te stellen. Dit gezegd vind ik STOPUSA nu niet meteen een sterke naam. Het vervalt in anti-amerikanisme, terwijl de centrale boodschap beter anti-imperialistisch moet zijn. We bekampen het imperialisme van de VS, maar ook het imperialisme van de EU-landen. We steunen het Amerikaans verzet tegen de oorlog.

Wie stelde de vraag of we er nu al uit zijn of het imperialisme nog een betekenis heeft... Vreemd als je merkt dat onze verklaring start met te stellen dat deze oorlog een imperialistische rooftocht van de VS en haar bondgenoten inhoudt.

Wel klopt het dat één van de drie auteurs van het boek 'Ya Basta, globalisering van onderop' van mening is dat de term beter vervangen kan worden door een andere en dit hier wel eens op de site heeft verdedigd. Ikzelf ben als co-auteur van Ya Basta die mening allerminst toegedaan. En de SAP blijft natuurlijk anti-imperialistisch als immer. Misschien is het echter voor enkelen onder jullie moeilijk te begrijpen dat mensen met duidelijke meningsverschillen en verschillende invalshoeken toch samen negen maanden lang aan een boekje kunnen werken zonder elkaar de hersens in te kloppen. In de optiek van die mensen hadden er nu al lang drie boekjes moeten liggen in plaats van één...

Ik hoop dat er toch nog een eenheid bereikt kan worden...

Anti-Imperialistisch???
by Willem E. Thursday October 17, 2002 at 06:48 PM

En de SAP blijft natuurlijk anti-imperialistisch als immer.

Daarom stonden jullie ook op de lijsten van de SP????

Eenheid van onderop !
by Lief Thursday October 17, 2002 at 07:38 PM

Eénheid zal er ooit wel komen hoor, als iedereen doorheeft dat samenwerken met klein linkse partijen, reformistische vakbonden en ngo's, traditionele partijen niks oplevert.
Zij denken in de eerste plaats alleen maar aan hun imago, mogelijke stemmen en subsidies en buiten op hun beurt de ellende, armoede en de dynamiek van de anti-globaliseringsbeweging uit. Ik heb alvast genoeg van de exploitatie van de anti-globaliseringsbeweging, de ellende in Palestina, de dreigende oorlog in Irak, ... Altijd dat gezeur over punten over komma's. Misschien moeten alle mensen van goeie wil en zonder dubbele agenda's oproepen voor een (h)echte, eerlijke en gemeende 'NO WAR'-demonstratie op een andere dag dan pakweg 10 of 17 november ? Hebben we 11.11.11, de vakbonden, klein links, zichzelf-tot-andersglobalistengoeroe's-benoemden nodig om op straat te komen met een duidelijke geen oorlog in Irak boodschap ?

aan woody
by guido Thursday October 17, 2002 at 07:43 PM

woody, mijn comment is er niet door gekomen. Ik riep op tot eenheid. Na de brief gelezen te hebben van de vakbondsvrouw uit Amerika geloof ik nog meer dat de twee betogingen op dezelfde dag kunnen. Haar brief vindt je op:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=34317&group=webcast

Gloria La Riva
by Woody Thursday October 17, 2002 at 08:09 PM

Guido...ik vermoed dat je het hebt over Gloria La Riva, van het Amerikaanse A.N.S.W.E.R.

Tuurlijk kunnen twee betogingen op 1 dag. Twee betogingen op 2 dagen kunnen ook. Dat is allemaal niet zo belangrijk.

Wat wel belangrijk is, dat is vechten voor een goed, anti-imperialistisch platform. Daar denkt Gloria net zo over.

Op 10 november hebben we zo'n platform al. Voor 17 november nog niet. En toch kunnen we ook voor 17 november meer bereiken. Dat voel ik aan m'n eksterogen. Vandaar ook al de moeite.

Woody.

triestig
by Herman L. Thursday October 17, 2002 at 11:05 PM

Het is toch triestig hé.
Mensen met veel tijd kunnen best naar de 2 betogingen gaan. En laat ze dan de manifestanten maar optellen.

triestig
by het rooje nest (niet 'rooi nest') Monday October 21, 2002 at 02:05 PM

Je hebt gelijk Herman L. ... het is triestig. We durven zelfs nog verder gaan: dit is de zoveelste kaakslag voor de progressieve beweging in Belgie. Van opgeven zal echter nooit sprake zijn. Zoals we het al enkele malen gesteld hebben: EENHEID IN VERSCHEIDENHEID!!! Dat iedereen dat eens in zijn oren knoopt... stop de selectiviteit, stop het selectief gehoor, stop het selectief geheugen... ogen en oren open en strijden met open vizier tegen oorlog en kapitalisme. De toekomst ligt bij ons... de basisbewegingen, de mensen die vanonderuit iets willen veranderen!!!

Geschidenis en de SAP
by Toon Danhieux Monday October 28, 2002 at 11:37 AM
beton@belgacom.net

Hoe het mogelijk is verdeeldheid te zaaien als je de éérste bent om een initiatief te nemen moet men mij toch eens uitleggen. Het is zoals de zionisten die zeggen dat de Palestijnen de noodzakelijke eenheid van Israël in de weg staan omdat ze niet willen oprotten.

Blijven oefenen jongens, op den duur geloof je het zelf!

Ten tweede komt de SAP blijkbaar op straat als een soort schoolmeestertje om de stoute jongens eens op de vingers te tikken: Bush en Sadam samen in hetzelfde beklaagdenbankje. Blijkbaar hebben ze niet door dat het vandaag om ernstige dingen gaat: dit is een betoging tegen de grenzeloze agressie van het machtigste imperium ooit op deze planeet, dat openlijk de derde wereldoorlog aan de derde wereld heeft verklaard.

Een beetje serieux astublieft!

argumenten?!
by Herman Van Pelt Wednesday November 06, 2002 at 03:01 AM

Is dat nu het ultieme argument?? betogen op 10 november?? (een week vóór de grote links betoging) omdat de volgende namen zich erachter hebben gezet?

(en waar blijft het ACV??)

* Han Soete, Indymedia
* Paul Lootens, nationaal secretaris Algemene Centrale ABVV
* Gust Haverbeke, provinciaal secretaris ACOD Limburg
* Dyab Abou Jahjah, Arab European Ligue (AEL)
* Roberto D'Orazio, hoofddelegee ex-Forges de Clabecq

* ...

"Het ACV? O, maar dat zijn syndicalisten die het goed menen!; onze vijand beweegt zich op de LINKSE helft!!