arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vreedzame demonstratie te Brugge
by Sander Van de Moortel Wednesday October 16, 2002 at 11:11 PM
sander@jnm.be 0473/210 861 Brioolstraat 4 - 9000 Gent

Een vreedzame betoging moet nogmaals de sympathie voor het bos en zijn ex-bezetters aantonen. Deze keer bleef de politie onze vriend. Voor zover we hen nu nog als vrienden willen hebben, natuurlijk.

Door de straten van Brugge galmden die avond de stemmen van honderden lappersfortbos-sympathisanten.

Vanop de Grote Markt van Brugge vertrokken een tweehonderdtal demonstranten, tot de tanden gewapend met spandoeken, fakkels, gesmeerde stembanden en een onblusbaar verlangen om Moenaert persoonlijk de nek om te wringen.

Toch bleef de betoging heel vredevol. De tocht passeerde doorheen de wirwar van kleine steegjes en straatjes die Brugge rijk is, langs de het commissariaat, waar we maandagavond nog in elkaar gemept waren door de politie. De politie was er weer paraat, zij het minder talrijk, en vooral: veel rustiger.

"No justice, no peace: fuck the police", "Shame on you", ja de ordehandhavers van Brugge kregen het hard te verduren, maar toch bleven ze kalm toekijken en grepen niet in. De actievoerders besloten ook niet verder uit te dagen, hoewel hier en daar de rotjes knalden. Eén enkele politieagent kon het toch niet laten om een beetje te treiteren, maar die werd door zijn collega's rap de mond gesnoerd. Mooi zo.

Bovendien hielden ze mooi het verkeer tegen, waar wij rondliepen, tussen de auto's, pamfletten uitdelend en de mensen aanzettend tot claxonneren. Een gigantisch succes, want meer dan de helft van de mensen (die toch maar moesten wachten op de rijbaan) toeterden enthousiast mee en uit de ramen kwamen opgestoken duimen tevoorschijn.

Terwijl de groep steeds aangroeide, tot naar schatting zeker over de 400 man, bleef het klinken: "Red het bos, Moenaert is een os", "Moenaert de boom in" en meer van dergelijke slogans. Ons vlaggenschip onder de spandoeken was toch wel het grote spandoek, geschilderd door cartoonist Marec: "Brugge 1302: Brugse metten, en Brugge 2002: korte metten". Hopelijk publiceert iemand de cartoon onder mijn artikel?

Ikzelf ben heel tevreden over de vreedzame demonstratie, de rustige houding van de nochtans zo gehate agenten, en het enthousiasme van het Brugse volk. Vanavond hebben we echt een slag thuisgehaald! Proficiat en dank u allemaal!

Marec hopelijk geef je ons de toestemming
by pat Thursday October 17, 2002 at 12:05 AM
mA.f@pandora.be 0497/ 99 03 58 bos

Marec hopelijk geef ...
brugse_metten.jpg, image/jpeg, 1168x944

brugge.. lappersfort-bevolking
by dirk vandewiele Thursday October 17, 2002 at 12:29 AM
dirk.vandewiele@skynet.be

zolang er meer flikken aanwezig zijn dan betogers, is er wat mis.. bij wie het mis zit laat ik bij deze in het midden.

hoedanook, ware het mischien eens interessant voor beide partijen eens naar elkaar te luisteren.

op cafe hoor je spreken over "de bosapen".. zijnde de bezetters van het lappersfort. blijkbaar is er niet enkel een kloof tussen politiek en burgers, maar een nog grotere tussen burgers en burgers. Wat verwacht je dan van de politiek? zolang elke burger enkel aan zijn eigen ik denkt, kan je dan iets meer verwachten van de politiek??

Oi!
by Sander Thursday October 17, 2002 at 09:51 AM
sander@jnm.be

Oi!

Bedankt voor de cartoon , maar kannie misschien omgekeerd? Ik heb gisteren zo mijn best gedaan om de vlag recht te houden :-)

200?
by Françoise Thursday October 17, 2002 at 12:16 PM

Sander, ik was erbij gisteravond, en tot aan de Katelijnepoort waren er zeker 500 mensen aanwezig in de betoging. Vanaf de Gentpoort, zijn er echter velen die de stad in zijn getrokken in plaats van de ring te volgen tot aan de kruispoort, waardoor er uiteindelijk nog maar een goeie tweehonderd de Grote Markt opnieuw bereikten...