arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protest aan Tractebel-bureau
by Sander Tuesday October 15, 2002 at 11:02 PM
sander@jnm.be 0473/210861 Brioolstraat 4 - 9000 Gent

Vandaag kwamen een aantal actievoerders samen om een vreedzame protestwake te houden aan het gebouw van Tractebel in Brussel. De politie bleef dit keer vriendelijk en kalm. Lees meer!

Protestactie bij Tractebel in Brussel

Dinsdag 15 oktober: we zijn het nog niet moe. Vandaag organiseerde Attac voor alle sympathisanten van het lappersfortbos een actie aan het tractebel-gebouw in Brussel.

Aangekomen in het Station vroegen we aan een (gewillige) agente de weg, maar even later werden we - op weg naar het koninklijk paleis - reeds aangehouden door een groepje agenten. Bleek het hier even om iets totaal anders te gaan, namelijk een Italiaans bezoek aan het koninklijk paleis ofzo, allez, na wat administratief werk konden we weer gaan, en de agenten waren zelfs zo vriendelijk om ons de alternatieve weg te tonen naar het tractebel gebouw.

Rond 17 u stonden we uiteindelijk voor het gebouw zelf, samen met nog een aantal actievoerders. Er stonden weer een paar agenten, goedzakken deze keer, om toch een beetje toezicht te houden. Ze bleven vriendelijk en stonden ons het weinige lawaai dat we maakten toe. Uiteindelijk verschenen de woordvoerder en woordvoerster van Tractebel, en onder luid gejoel legden ze tegenover de media daar aanwezig hun plannen uit.

In een poging om sympathiek over te komen haalde de heer de woordvoerder zijn sympathiekste smile boven, en lachte hartelijk om de wat hij noemde "grapjes" van de actievoerders. Hij verklaarde bovendien in naam van zijn bedrijf dat hij uiteraard heel bereid was om het bos te verkopen aan minister Dua, maar dat er dan met het nodige geld over de brug moet worden gekomen. Het gaat hem hier dus wel over een bedrag van vijf miljoen, wat volgens een schatting een meer dan overdreven prijs is.

Bovendien wist hij ons te vertellen, dat het domein waarop het lappersfortbos ligt, nu eenmaal is ingekleurd op het plan van aanleg als industrieterrein, en niet als groene zone. Zo vond hij dat hij volledig in zijn recht was. Maar daar kwam de terechte opmerking: "waar eindigt de wet en begint het gezond verstand?".

De actie zelf bleef een beetje verlegen en vrij kalm, hoewel nu en dan eens de slogan "Tractebel, mafia" opdook uit het publiek. Om 18u waren uiteindelijk alle actievoerders vertrokken van bij het gebouw, de meeste van hen op weg naar Brugge, waar vanaf nu elke dag om 19 u op Steenbrugge (aan de brug) zal betoogd worden.

Alle actievoerders worden daar dus verwacht!

was er ook
by maggy Wednesday October 16, 2002 at 10:51 AM
maggy.dellobel@pandora.be

Ik was er ook bij in brussel en was toch eventjes niet op mijn gemak toen we daar aangehouden werden. Na die ongehoorde optredens van de politie in brugge de avond voordien ( op t'zand en de houwerstraat ), ja, daar was ik ook bij, weet je maar nooit.
Maar zo zie je maar , deze waren hier niet beinvloed door moenaert en voelden met ons mee.
Hou me op de hoogte als er nog meer aktie's komen...
maggy 0498 / 736392