arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reclaim the forrest! Wat moeten de andersglobalisten na de ontnuchtering...
by Kenneth RUMES Tuesday October 15, 2002 at 04:32 PM
kennethrumes@hotmail.com

Na de brutale ontruiming van het Lappersfrontbos gisterenavond blijft de progressieve beweging die ijvert voor een betere wereld met een kater achter. Moeten we ons neerleggen bij de wetten van de heersende klasse die steeds meer open ruimte in handen speelt van grote bedrijven en fabrieken of is het tijd voor een tegenaanval? Het moedige voorbeeld van de Bezetters van Lappersfort moet ons inspireren om de tegenaanval in te zetten...

Op het gastenboek van het creatief woordproject IN KOEIEN VAN WOORDEN werd de ontruiming van het Lappersfrontbos in Brugge vandaag plots ook een 'hot item'. Maar vooral alle progressiefdenkenden die vandaag mekaar ontmoeten bespraken het brutale einde van een sprookje dat 14 maanden duurde. 'Wat kan ons Prins Claus zijn begrafenis schelen?' Wij zagen gisteren hoe burgemeester Moenaert van Brugge zich in dienst van het kapitaal 'verkocht' aan Fabricon om zijn eigen volk aan te vallen. Met dat eigen volk bedoel ik geen Vlaams Blok-groepering, oh nee, het ging om een aantal activisten die reeds 14 maanden protesteerden tegen het rooien van het mooie stukje natuur dat het Lappersfort in Brugge vormt.
Een stukje natuur dat bedreigd wordt door de wetten van het kapitaal en de wetten van een fabriekseigenaar. Het is onthutsend vast te stellen dat niet meer de wetten van de overheid gelden, maar de wetten van het kapitaal. En de wetten van de gewone man? Die tellen al lang niet meer. De verdieping van de kloof tussen Noord en Zuid, tussen arm en rijk, de verloedering van onze steden, de vervuiling van ons milieu en de vermerking van onze openbare ruimtes... Niets is toevallig gebeurd van dit alles, het is een geprogrammeerde handelswijze van de grote bedrijven en fabrieken om hun winst op te drijven. Het zijn instructies die door het kapitaal werden ingevoerd in een allesverslindende machine. En hoe groter de crisis waarin het kapitaal terechtkomt, hoe zwaarder de inzet van maatregelen die de gewone man het leven stilaan onmogelijk maken. In die context was het hoopvol dat 14 maanden lang in Brugge een aantal activisten een stuk openbare ruimte (het bos, de natuur!) bezetten en dankzij ongelooflijke volharding, moed en liefde volhielden. Want hoopte de heersende klasse (met burgemeester Moenaert en minister Dua op kop) niet dat ze wel snel uit het bos zouden komen, het beu zouden worden, ... .
Toen bleek dat het ging om activisten die weten wat ze willen en een volharding hebben die voor heel de beweging een voorbeeld moet zijn, greep men naar het ultieme verdedigingsmiddel van de machtsklasse: de strijdkrachten. In onwaarschijnlijke oorlogsstijl werden de bezetters van het Lappersfortbos aangepakt als terroristen van Al Quaida of als guerrillastrijders uit één of ander land in burgeroorlog. Een massaal en overbodig machtsvertoon om een stuk openbare ruimte te ontruimen... Begrijpe wie begrijpen kan. Het is onwaarschijnlijk dat Moenaert zijn agenten liever het gewone, eigen volk laat attaqueren dan dat hij in durft gaan tegen Fabricon. Is het dan zo dat de politie in dienst staat van het kapitaal ipv. ten dienste van het volk?
Is het dan zo dat onze politieke, leidende klasse enkel de economische topklasse verdedigt en het volk, de gewone man, minacht? Is het dan zo dat de andersglobalisten hun strijdbijl maar beter begraven en mee gaan zitten wachten op het einde van de wereld?
Ik denk het niet. Zoals door Naomi Klein in 'No Logo' beschreven is de vermerking van de openbare ruimtes volop bezig, maar niet onomkeerbaar. Dankzij axies als RECLAIM THE STREET wordt duidelijk gemaakt wie de natuurlijke en eeuwige eigenaar is van de openbare ruimte: wij, het volk!
Daarom moeten we niet alleen de straat heroveren en in ons bezit houden, maar elke openbare ruimte. Een bos is een stuk natuur, een stuk natuur is een openbare ruimte. Vandaar: Reclaim the forrest! Niet alleen moet het Lappersfortbos heroverd worden, maar elk stukje natuur of openbare ruimte. Want de heersende klasse mag zich na gisteren misschien een veldslag gewonnen weten, de oorlog zijn ze aan het verliezen... Meer dan ooit moeten de andersglobalisten uit deze brutale veldslag, gevoerd door de heersende macht, één les halen: dit zijn stuiptrekkingen, dit zijn wanhopige reacties vol machteloosheid van een systeem in crisis. Zoals de bezetters van het Lappersfort gedurende 14 maanden aantoonden is langdurig en grondig verzet mogelijk, is het mogelijk om de heersende klasse te laten wankelen... De andersglobalisten mogen zich niet door dit gebeuren laten ontgoochelen, neen ze moeten er moed uitputten en het hartverwarmende voorbeeld van de bezetters van Lappersfortbos opvolgen. De tegenaanval tegen een verdere inpalming van onze openbare ruimte door grote bedrijven en fabrieken - met alle schadelijke gevolgen vandien - wordt beter nu dan later gestart...

Foutje in uw artikel
by Arne Tuesday October 15, 2002 at 07:41 PM
bbblutch@hotmail.com

Sorry ik ga volledig met alles wat je zegt akkoord maar er staat een grote fout in uw artikel!! Het lappersfort is GEEN openbare ruimte maar een privé-eigendom van Fabricom!! Het maakt echter geen verschil en het blijft een practig stuk natuur om voor te strijden!

ARNE

niet verloren
by guido Tuesday October 15, 2002 at 07:47 PM

Er ligt nog altijd geen weg in het bos.

Het is niet omdat je een veldslag verliest, dat je daarmee de oorlog verliest.
Dit is een gevecht tegen de kapitalisten van België, waaronder Tractebel.

De enigste mensen die hier iets verloren hebben zijn de activisten die het bos meer dan 400 dagen bezet hielden. Ze zagen al hun werk vernield worden.

Wij moeten hen steunen waar we kunnen.