arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe wordt je hooligan in Brugge?
by Guido Tuesday October 15, 2002 at 02:11 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Gisterenmorgen rond 11u00 vond ik een bericht op mijn GSM dat het Lappersfort ontruimd werd. 7u later zat ik in een cel in het Olympiastadion in Brugge, waar ze normaal hooligans steken. Hieronder wat er daartussen gebeurde.

Gisterenmorgen rond 11u00 vond ik een bericht op mijn GSM dat het Lappersfort ontruimd werd. 7u later zat ik in een cel in het Olympiastadion in Brugge, waar ze normaal hooligans steken. Hieronder wat er daartussen gebeurde.

Ik kwam aan in Brugge aan de overkant van de rivier die grenst aan het Lappersfort. Eén van de eerste dingen die ik zag, was een politieboot. Ze waren waaschijnlijk bang dat mensen in de regen bij een temperatuur van 12 graden in de rivier zouden springen om aan de overkant te geraken. De logica van de politie is ondoorgrondelik.

Ik begaf me toen naar de Steenvaartbrug, alwaar een 15-tal mensen stonden. Voor hen, een zevental agenten in oproerkledij en enkele pantserwagens. Enkel journalisten mochten hier voorbij. Maar een 50-tal meter verder stond er opnieuw een versperring met Friese ruiters en een pantserwagen waar journalisten niet voorbij mochten. Je weet wel, persvrijheid in België stopt waar de politie dat wil.

Iemand had me gebeld vanuit Gent en ik begaf me dan richting station om hem op te halen.
Onderweg kreeg ik een sms-bericht met daarin de oproep om te verzamelen aan het station om vandaar dan in kleine groepjes naar de Steenvaartbrug te gaan of naar het bos.

Eventjes later werd ik opgebeld door de persoon die van Gent kwam. Hij was al gearresteerd. Hij had dertig seconden vrij in Brugge rondgelopen. Democratisch België, waar uw rechten verdwijnen als u een agent tgenkomt.

Ik terug naar de brug, die ondertussen bezet was door een 30-tal mensen en die het verkeer daar in de war stuurde. Een bus van de Lijn werd doorgelaten, alsook mensen die op weg waren naar een begrafenis. Ondertussen kwamen er nog berichten van mensen die gearresteerd werden in het station.

Toen kwamen er 5 overvalwagens en een waterkanon aangereden. Een agent, de slimste van de groep waarschijnlijk, kwam zeggen dat we tien minuten tijd hadden om te beslissen wat we gingen doen, de brug ontruimen( er werd veel ontruimd gisteren in Brugge: het station, het bos, het stadhuis, een brug en een straat) of verdreven worden door de politie van de brug met alle mogelijke middelen die ze hadden. Na eventjes te beraadslagen werd er beslist om richting centrum te trekken.

We werden begeleid door twee zwaantjes en vanuit passerende auto's werd geclaxoneerd. Na een kwartiertje stappen kwam een politiehelicopter(onze dienaars van het kapitaal waren te land, ter rivier en in de lucht aanwezig) verschillende malen heel laag boven ons vliegen. Poging tot intimidatie of poging tot filmen van 30 mensjes die protesteerden tegen de gewelddadige ontruiming van een bos?

We begaven ons verder richting centrum en de groep was ondertussen al aangegroeid tot 50 mensen.

Er werd een heel druk kruispunt bezet voor twee minuten en toen trokken we verder richting centrum naar het stadhuis.
Onderweg werden een aantal scholen bezocht maar de leerlingen mochten niet mee van hun onderwijzers. De groep was al aangegroeid tot een 60-tal mensen.

Na twee uur kwamen we aan voor het stadhuis van Brugge. Een 30-tal mensen slaagde erin om binnen te lopen maar toen blokkeerden 5 agenten de toegang van het stadhuis en werden de mensen die binnenwaren terug buiten gezet.

De groep zette toen richting politecommisariaat om de gearresteerde bezetters een hart onder de riem te steken maar werd verrast door een 20-tal kinderen die samen met hun juffen hun eigen kleine protestmars deden. Dat was zo leuk en zo verwarmend om te zien! Mochten al onderwjzers nu eens zo zijn, goh, het zou allemaal zo veel leuker zijn.

Dus gingen de kinderen mee met ons. Op het Zand aangekomen verlieten de groep kinderen ons nadat ze nog eventjes muziek hadden gespeeld op hun instrumentjes.

Dan richting comissariaat. In de straat stond er waterkanon opgesteld en agenten in oproerkledij.
Daar stonden we een kwartiertje en gingen dan door richting bos.

Eerst werden er nog enkele ronde punten en kruispunten bezet.

Er waren ook enkele mensen van Spirit de betoging komen vervoegen, met hun vlag natuurlijk. Ik snapte niet waarom ze daar niet als gewone burger konden staat, zoals de rest van de betoging maar zich persé moesten profileren als Spirit. Gortig werd het toen iemand van Spirit een persverklaring wou afgeven aan een journalist. Algauw kwam iemand die betrokken was bij de bezetting vragen wat er gebeurde. Hij zei tegen de dame van Spirit dat het nu niet opportuun was om aan politiek te doen. Ze probeerde haar nog te vededigen door te zeggen dan enkele mensen van Spirit ook de wacht hadden gehouden. Ik vraag me daarbij af of ze dat doen uit persoonlijke motieven of vanuit het gezichtspunt dat dit de Partij ten goede kan komen. Ik vroeg aan de journalist of hij die persmededeling kon laten verdwijnen en hij gaf me die direkt, met daarbij de commentaar 'ik ben hier voor het bos, niet voor de politiek.' Chapeau voor deze man, want hij heeft zes uur de betogng gevolgd en toen de politie op het eind heel gewelddadig arressteerde, kreeg hij ook enkel rake klappen en gaf er toen ook een paar aan een agent. Die hebben ze dan met vijf andere agenten moeten tegenhouden, die was echt aan het doorslaan omdat hij niet terug mocht slaan.

En toen gingen richting bos langs de achterkant van het station. de toegangsweg tot het bos was afgezet met de gebruikelijke Friese ruiters en blauwe mannetjes met helm en schild. Sommige mensen gingen toen de spoorweg op maar ook daar stonden al vlug de blauwe mannetjes met knuppels.

Aangezien er daar geen doorkomen aan was, begaven we ons verder, terug richting Steenvaartbrug.

Al vlug werden hadden we achter ons 40 agenten in oproerkledij, één waterkanon en verscheidene overvalwagens.

En toen zagen we voor ons de politie van Brugge met een man of twintig. We werden ingesloten. Het was echt surrealistisch. Vijftig mensen die waren ingesloten door 40 agenten in oproerkledij, twintig gewone agenten, ondertussen 2(!) waterkanonnen, 12 overvalwagens, enkele combi's en veel BOBjes.

De commissaris zei dat mensen in groepjes van twee of drie uit de omcirkeling mochten na vertoon van hun paspoort en de belofte om dan te verdwijnen want anders werd je gearresteerd. De Belgische politie heeft het recht om je te chanteren. In het begin gebeurde dit nogal vriendelijk maar toen begonnen agenten de mensen die wel uit de omcirkeling waren maar toch bleven toekijken op een heel gewelddadige manier opgepakt. En toen werden ook uit de omsingelde groep mensen op een heel hardhandige manier weggeplukt. mensen werden op de grond gesmeten, iemand die iets aan zijn knie had en met krukken liep, werd met een voetbeweging omvergemaaid. Ook ander mensen kregen rake klappen.

Toen stonden we nog met een achttal mensen en werd ik er ook nog vantussen gehaald, de rest mocht gaan.
Alhoewel ik opgepakt werd door twee BOBjes liet de fouillering te wensen over, ik werd niet gefouilleerd. Ik betaal toch belastingen opdat deze mensnen hun werk goed zouden doen?

We belandden toen met zes in een overvalwagen en ik had medelijden met het agentje dat niet verstond dat er zes mensen in de wagen zaten en hij maar vier paspoortjes had.

We werden naar het commisariaat van Brugge gebracht alwaar ik wel gefouilleerd werd. Een Finse activist vroeg mij of de politie in België het recht heeft om u te fotograferen zonder toestemming. Ik antwoordde dat de politie in België alles mag. Ze staan boven de wet. Ja, we werden allemaal gefotografeerd zoals in die Amerikaanse series. Een bordje met daarop uw naam en geboortedatum dat onder uw hoofd wordt gehouden. Toen ik zei dat ik niet gefotografeerd wou worden, keek men even op en plaatste men mij voor een muur.

Toen werden de handboeien afgedaan. Bij meerdere mensen werden de handboeien te hard aangespannen maar meermaals vragen aan de agenten om deze minder hard aan te spannen haalde niets uit.

Bleek dat de cellen in het commissariaat maar een beperkt aantal mensne kunnen huisvesten dus werden we ergens anders naartoe gebracht.
Bleek dat dit de cellen waren in het Olympia-stadion waar ze normaal hooligans plaatsen.

De cellen bestaan uit een metalen groene deur met daarin een klein luikje datvanbuiten kan opengschoven worden. Alguaw bleek dat dit ook vanbinnen kon geopend worden. Dan is er nog een ventilatieopening van 15 op 15cm en een ander ventilatieluikje van 25 op 25 cm.
De muren en de banken bestaan uit grote blokken beton waar veel vochtigheid doorkomt, we hadden een grote plas in onze cel.

Hier zat ik dan, een Gentenaar die komt betogen tegen de ontruiming van een bos en dan wordt je door de plaatselijke politie opgesloten als een hooligan. Kunnen ze dan later fier vertellen aan hun kleinkinderen dat zij de mensen hebben opgesloten die hun bos wouden redden en de sympathisanten van deze mensen opsloten in cellen voor hooligans. Ik zou niet graag in hun schoenen staan.

We werden daar binnengebracht omstreeks 18u30 en weer vrijgelaten omstreeks 0u00, wanneer de laatste trein vertrokken is.

Mensen moesten 3 uur wachten vooraleer ze naar het toilet mochten gaan en we kregen geen info over hoe lang we zouden vastzitten. Mensen zongen toen maar liedjes zoals Kerstliedjes, Vlaamse Schlägers, sinterklaas-liedjes,...

Op een bepaald moment gingen sommige deuren open, bleek dat iemand de deur van zijn cel had opengekregen en dan de andere deuren opengedaan had. De politie, onze vriend, kwam die dan vlug sluiten en nu deden ze deuren ook vast met de sleutel!

Hilarisch was ook het moment dat de agenten tot acht moesten tellen om acht arrestanten in een wagen te steken. Zevenmaal heb ik ze horen tellen, chance dat ze maar tot acht moesten tellen.

En toen werden we vrijgelaten.

Personen die 's middags in het station werden gearresteerd, werden pas na 11uoo(!) vrijgelaten.

Na gisteren bruis ik van energie en zal me direct naar Brugge begeven wanneer er daar iets te doen is.

Brugge Bizar !
by Lief Tuesday October 15, 2002 at 03:06 PM

Nadat ik maandag rond 10u een SOS-sms had ontvangen van het Lappersfort ben ik onmiddellijk vanuit Antwerpen naar Brugge vertrokken. In Brugge ben ik toegekomen omstreeks 12u27 en om 12u30 werd ik reeds door de spoorwegpolitie opgepakt, reden : verstoren van de openbare orde ! Daar werd ik meegenomen naar een lokaal van de spoorwegpolitie. In dat lokaal zaten inmiddels een tiental mensen. Omstreeks 14u werd ik samen met nog 2 andere mensen door Brusselse agenten naar het politiekantoor van Brugge afgevoerd. Tijdens de rit werd ik herhaaldelijk uitgemaakt voor hoer. Op het politiekantoor van Brugge werden we afgeleid naar de kelder waar de cellen zich bevonden. Alle bezittingen moesten worden afgegeven tot schoeisel toe, maar ik moest wel een inventaris van mijn bezittingen vragen ! Verder ontstond er een heftige woordwisseling toen het voor de agenten duidelijk werd dat ik niet van plan was vingerafdrukken te geven of me te laten fotograferen. De agenten bleven herhalen dat dit moest en indien ik bleef weigeren ze me langer zouden vasthouden. De cel waarin ik werd gestoken stonk naar de urine en was smerig. Gelukkig moesten wij de cel delen met zijn tweeen. In andere cellen staken soms 4 tot 5 mensen. Er werd aan niemand drank of voedsel gegeven, en je moest bijna den boel afbreken om naar het toilet te mogen gaan. De agenten genoten zeer duidelijk van deze machtssituatie en maakten gretig gebruik om mensen te vernederen : je stinkt, te lui om te werken, profiteur, krapuul enz., sommigen mensen werden zelfs tegen de muur gemept. Zelf belogen ze mensen, en zetten ze onwetende activisten, sympatisanten onder druk, gaven geen enkele verklaring voor hun daden, legitimeerden zichzelf niet ... en wezen ons er graag op dat het er in een democratie zo nu eenmaal aan toe gaat.
Ik had eerder de indruk dat er zich een staatsgreep had plaatsgevonden. Omstreeks 22u30 mocht ik beschikken om wat later tot de vaststelling te komen dat de laatste trein naar Antwerpen reeds vertrokken was.
Met den NMBS is het altijd een beetje reizen ... Inderdaad, want voor de prijs van een retourticket Antwerpen-Brugge mag je gedurende 10 uren ten volle genieten van de Brugse politionele faciliteiten. Als dit het antwoord is van politici, multinationals en federale politie op geweldloze activisten, op uitingen van solidariteit ... dan vrees ik een volgende keer niet zo geweldloos meer te zullen zijn !