arch/ive/ief (2000 - 2005)

Neo-franquisten krijgen staatssteun
by Txarli Tuesday October 15, 2002 at 11:15 AM
indarduna@euskalerria.org

Hierbij een samenvatting van de open brief van de Mallorcaanse schrijver MIQUEL LÓPEZ CRESPÍ tegen het fascisme, gestuurd aan de Minister van Cultuur, de hoofdzetel van de PP in Madrid en aan de hoofdzetel van de PP in Catalonië. De oorspronkelijke versie is in het Catalaans.

Neo-franquisten krij...
escudofund1.jpg, image/jpeg, 158x160

Hierbij een samenvatting van de open brief van de Mallorcaanse schrijver MIQUEL LÓPEZ CRESPÍ tegen het fascisme, gestuurd aan de Minister van Cultuur, de hoofdzetel van de PP in Madrid en aan de hoofdzetel van de PP in Catalonië. De oorspronkelijke versie is in het Catalaans.

Het Spaanse Ministerie van Onderwijs en Cultuur heeft subsidies toegekend aan 'La Fundación Nacional Francisco Franco' (FNFF). Uiteraard genoemd naar de dictator. De schrijver wil protesteren omdat die steun komt van het belastinggeld van de burgers.

Vooral omdat die FNFF tot doel heeft de herinnering aan de dictator levendig te houden. Zoals geweten bracht die dictatuur een vreselijke repressie voort en de onderdrukking van de individuele en nationale vrijheden. Bovendien ligt daar de verantwoordelijkheid voor de dood en de gevangenneming van duizenden personen. Waardoor die periode tot één van de zwartste van de Spaanse staat behoort.

Naar de mening van López vervalst en verdraait de FNFF de geschiedenis en roept de organisatie extremisten op om "la legalidad y legitimidad del Alzamiento Nacional" te verdedigen en huldigt ze de verantwoordelijken voor de begane misdaden tegen de mensheid en tegen de democratie.

Daarom wil hij protesteren omdat het niet kan dat organisaties die een dictatuur verdedigen, die bovendien tot een burgeroorlog geleid heeft tegen de legitieme regering van de republiek.

Daarom beschouwt hij het als onaanvaardbaar en schandalig dat een rechtsstaat een organisatie subsidiëerst die ingaat tegen de democratische waarden en die activiteiten organiseert die als fascistisch beschouwd kunnen worden.

Het is daarom dat hij, als democratische burger, op ethische gronden en uit respect voor de individuele en collectieve mensenrechten, eist dat de subsidies toegekend aan het FNFF ingetrokken worden.

Meer nog, hij eist het ontslag van de Minister van Cultuur.

Getekend;
Miquel López Crespí
DNI: 41.373.644W
Ciutat de Mallorca

Een Opus?
by Uw gezondheidsadviseur Tuesday October 15, 2002 at 11:49 AM

Op zich moet ik zeggen dat die financiering mij niet verbaast. Het is uiteindelijk de PP die in spanje aan de macht is. Nuttig hier is een paar banden/relaties na te trekken.

Franco was nogal dik vriendjes met het Opus Dei. En van deze laatste weten we ondertussen wel dat deze een (on)uitgesproken prominente plaats inneemt in het spaanse politieke (via financien?) landschap. De banden met spaans rechts en het Opus Dei hebben als bijwerking dat nu ook weer organisaties van bovenvermeld alooi staatsgelden kunnen krijgen...Op dus naar een Memorial Francisco Franco en binnen een paar jaar zijn zaligverklaring! Dan kan die daarboven op een stoeltje naast Josemaria Escriva gaan zitten. Normaal ook, uiteindelijk konden ze het vroeger ook al goed met elkaar vinden...