arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dyab Abou Jahjah tijdens persconferentie STOPUSA
by christophe callewaert Monday October 14, 2002 at 10:41 PM

Dyab Abou Jahjah is één van de initiatiefnemers van het anti-oorlogsplatform STOPUSA dat oproept voor een betoging op 10 november. Tijdens de persconferentie legde hij uit waarom hij precies voor dit platform koos.

"Er is een internationale strijd tegen de Amerikaanse hegemonie nodig". Zo begint Dyab Abou Jahjah zijn tussenkomst. "De volkeren in de Arabische wereld, de volkeren in Latijns-Amerika en in de rest van de wereld worden bedreigd door de VS. Om daar tegen in te gaan, moeten we onze verschillen kunnen opzij zetten."

Dyab Abou Jahjah ziet vier belangrijke redenen om op straat te komen. "We moeten ten eerste aan de Europese Unie tonen dat we de oorlog niet accepteren. Het is al te gemakkelijk om verbaal wat tegen de oorlog te zijn om, als de bombardementen dan eenmaal beginnen, toch de VS te steunen. Deze keer willen we dat verhinderen door zo'n houding van in het begin aan te klagen. Ten tweede is dit een unieke kans om samen te werken. Hoe gaan we met al die verschillen omgaan? Het zal zeker niet gemakkelijk zijn: marxisten, moslims, christenen samen in één front. Maar zo'n samenwerking is bijzonder interessant en absoluut noodzakelijk. Voor ons moslims en Arabieren is het verband tussen Palestina en Irak heel duidelijk. De eerste intifada werd verstikt na de eerste golfoorlog. Dankzij de nieuwe oorlog hoopt Sharon die de meest fascistische vleugel van het zionisme vertegenwoordigd zijn droom, de massale deportatie van de Palestijnen uit Palestina eindelijk te realiseren. Daarnaast is er natuurlijk de criminalisering van de islam. Om het geweld tegen de Arabische wereld te verrechtvaardigen criminaliseert men niet enkel één of andere radicale stroming, maar de ganse islam. De islam vormt daarmee een substituut voor het communisme. Om hun defensieuitgaven en hun oorlogen te verrechtvaardigen hebben de VS een vijandsbeeld nodig. We moeten heel consequent strijden tegen die tendens. Ik denk zelfs dat Le Pen en andere extreemrechtse stromingen het gevolg zijn van die politiek van criminalisering door onder meer Bush."

Over het platform van de NGO's is Dyab Abou Jahjah heel duidelijk. "Er is een cruciaal ideologisch meningsverschil tussen de twee platformen. Wij en dan spreek ik voor de Arabieren en de moslims kunnen dit platform om drie fundamentele redenen niet ondertekenen. Ten eerste zijn wij gechoqueerd om te lezen dat men oproept om de regio te ontwapenen. Een vredesbeweging mag niet naïef zijn. Moeten de Palestijnen die zich verzetten zich ontwapenen? Moet een land dat dreigt aangevallen te worden door het sterkste leger van de wereld zich ontwapenen?
Ten tweede is het voor ons onaanvaardbaar dat men het verband niet legt tussen Palestina en Irak. Zoals ik al gezegd heb, is dat verband heel belangrijk. De oorlog moet Israël en Sharon redden en hen de kans geven hun fascistische plan van de eliminatie van de Palestijnen uit te voeren.
Ten derde zwijgt het platform in alle talen over het racisme. Een ander platform was dus absoluut noodzakelijk om mensen die het niet eens zijn met het 11.11.11-platform toch de kans te geven om te betogen tegen de oorlog in Irak."

Op de vraag of de 10/11-betoging niet een pro-Saddam-betoging dreigt te worden, antwoordde Dyab Abou Jahjah dat AEL al altijd tegen de Arabische dictators geweest is. "We weten dat er problemen zijn in de regio, maar die problemen zijn onze zaak en van de mensen die er wonen. Als we hier in Europa zijn, moeten we beseffen dat de vijand de USA is. Als we onder elkaar zijn, kunnen we nog altijd over de toekomst van Irak praten. Als we nu de slogans van Bush overnemen, winnen we de oorlog voor hem."

één datum is mogelijk
by guido Friday October 18, 2002 at 11:38 AM

de mensen van de NGO's hebben al laten weten dat hun ordewoorden voor de betoging van 17-11 de volgende zijn:

i) Geen oorlog tegen Irak
ii) Geen enkele Belgische of Europese deelname
iii) Stop alle massavernietigingswapens in de hele wereld
iv) Geen embargo
v) Vrede en gerechtigheid in Palestina
vi) Toepassing van het internationale recht door alle landen
vii) Geen oorlog voor olie
viii) Frankrijk en Groot-Brittannië : stel uw veto


Na de brief gelezen te hebben van de vakbondsvrouw uit Amerika geloof ik nog meer dat de twee betogingen op dezelfde dag kunnen. Haar brief vindt je op:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=34317&group=webcast