arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Timeline] Lappersfort : 14 Oktober
by Arnaud Monday October 14, 2002 at 02:15 PM

Timeline : Maandag 14 Oktober - Lundi 14 Octobre

Ontruiming Lappersfort !

Evacuation du Lappersfort !

Timeline : Maandag 14 Oktober - Lundi 14 Octobre

[NL] [FR]

[Artikeloverzicht / Aperçu d'articles / Article overview (Nl / Fr / En)]


[NL]

8:00am (dinsdagmorgen) Vanmorgen om 05.00uur werd de voorlaatste 'lappersfronter' vrijgelaten. Blijkbaar tot grote ergenis van de Brugsche politie die vonden dat ze dit dan ook maar konden uiten via 'treiterijen'. Het is nu wachten op nieuws over onze laatste activist hij zou deze morgen nog gedeporteerd worden naar Engeland.

10:00pm Niemand van de arrestanten werd gerechtelijk aangehouden. De arrestanten worden momenteel geleidelijk aan vrij gelaten. Ondertussen houden een 200 sympathisanten een demo aan de brug van Steenbrugge vlakbij het Lappersfront. De demo op de brug van Steenbrugge vlakbij het bos wordt ingesloten door een waterkanon en een politielinie. De politie staat op het punt te chargeren. De arrestanten die zowel bestaan uit bezetters van het bos als sympathisanten die tijdens het brutaal politieoptreden opgepakt werden, verblijven in het politiekantoor aan de Hauwerstraat in het centrum van Brugge en bij het vluchtelingencentrum de Refuge. Ze worden opgewacht door sympathisanten die ze naar een veiligere en warme plek brengen.

8:00pm De laatste activisten zijn om 17H uit het bos gehaald. Rond 19H namen zo'n vijftigtal mensen deel aan een solidariteitsaktie voor het politiegebouw waar de arrestanten werden vastgehouden. Deze manifestatie werd hardhandig verhinderd, waarbij nog eens mensen werden opgepakt. Enkele parlementariërs zijn in het politiegebouw en proberen er meer informatie te bekomen over het aantal en de toestand van de gearresteerden. Enkele gewonden zouden nog steeds geen medische verzorging hebben gekregen.
Momenteel verzamelen zo'n honderzestig mensen aan de brug van Steenbrugge. Het terrein van het Lappersfort zelf is volledig afgesloten en wordt bewaakt door een privé firma.

6:00pm De betoging aan het station wordt langzaam ontbonden, er werden een tiental mensen opgepakt. Om 19H wordt een solidariteitsaktie voor alle gearresteerden gepland op 't zand

5:25pm nieuws van het Lappersfront by pat
Verschillende mensen zitten nog in de lock-on. Men plukt anderen met geweld en hardhandig uit de bomen; ze worden gekneveld en via touwen naar beneden gelaten. We hebben geen contact meer met de politiewoordvoerder van lapperfront. die werd z'n gsm afgenomen. De buiten-betoging is momenteel weer rond het bos wordt ingesloten en in massa opgepakt; ze worden niet naar politiekantoor gevoerd maar of naar Refuge,Nieuwe gevangenis of nog elders.Dit wordt ons gemeld door buurtbewoners van die plaatsen. We roepen via deze nog meer mensen op om naar het bos te komen om zich bij ons aan te sluiten. Het ordewoord is STEENBRUGGE. Verder kan ik niet verzekeren of onze burgemeester zal slapen.

5:15pm Annick: "De betogers achter het station van Brugge zijn volledig ingesloten door de politie, de waterkanonnen staan klaar. Enkel de mensen die hun identiteitskaart tonen mogen de omgeving verlaten."

3:49pm nieuws vanuit Lappersfort by pat
De activisten worden met geweld uit de lock-ons gehaald. De activisten worden met opzet gepijnigd om te lossen, zonder pers is dit efficienter moet men gedacht hebben.
Ook de politiewoordvoerder is z'n GSM afgepakt, waardoor hij niet meer in contact kan komen met de andere activisten. De burgemeester zal zich wel degelijk moeten verantwoorden, dunkt mij.

3:45pm Update by christophe c.
Joeri: "De betogers bezetten momenteel de rotonde tussen het Zand en het station. Alle verkeer staat stil."

3:16pm Update by christophe c.
Joeri: "De betogers zijn aangekomen bij het politiekantoor waar ze hun steun willen betuigen aan de gearresteerden. Dat doen ze door luid muziek te maken. Voor ons staat een waterkanon, dus daar is geen doorkomen aan. We zijn wel nog niet ingesloten door de politie."

3:03pm Update by christophe c.
Joeri: "We zijn aangekomen op 't Zand. Even verder staat de oproerpolitie ons op te wachten. Het is opvallend dat de betogers veel sympathie krijgen van de inwoners van Brugge. Overal waar we passeren, krijgen we applaus. Voorbijrijdende auto's toeteren. Sommigen lopen een eind mee met ons."

2:48pm Update by christophe c.
Joeri: "Momenteel begeven we ons richting 't Zand. Een vijftiental kinderen van een lagere school neemt de kop van de betoging. Ze hebben een liedje voorbereid over het Lappersfortbos."

2:42pm Update by christophe c.
Joeri: "Een paar tientallen betogers waren dus in het stadhuis geraakt. Zij hebben met veel lawaai een toer gemaakt doorheen het stadhuis en zijn nu terug buiten. Op het balkon staan enkele betogers muziek te maken. Ondertussen zijn er nog altijd mensen in het bos. We weten nu ook dat één journalist van De Morgen die zich in het bos bevond, werd opgepakt."

2:28pm Update by christophe c
Joeri: "Er is momenteel een lawaaidemo voor het Brugse stadhuis. Ik schat dat er zo'n 150 manifestanten zijn. Dat aantal dikt aan door ook scholieren zich aansluiten bij de demo. Op dit moment slaagt een groep betogers er in om in het stadhuis binnen te geraken. De rest wordt tegengehouden door de politie."

2:30pm laatste bericht Lappersfort by pat
Momenteel wordt het fort vakkundig gesloopt. Er zijn reeds zeven à twaalf mensen gearresteerd. Mensen die via het station van Brugge naar het bos willen komen worden aangehouden.

2:20pm Vereniging voor Bos in Vlaanderen verwerpt de actie tot ontruiming Lappersfortbo by Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw
De Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) protesteert krachtig tegen de ontruiming van het Lappersfortbos.

1:49pm Helicopter boven Brugge by Agua 121
Er vliegt op dit ogenblik een witte helicopter boven Brugge. Ik heb hem slechts eventjes gezien van onderen, en heb niet kunnen zien of hij van de politie is.

1:34pm Lappersfortbos: absoluut fout signaal volgens Dua by persmededeling kabinet Dua
Minister van leefmilieu Dua is ontstelt over de ontruiming. Ze vindt dat er absoluut fout signaal wordt gegeven. "blijkbaar zijn er mensen die geen eerbare oplossing nastreven".

11:38am Ontruiming Lappersfront : Update by Joeri-Mara
De ontruiming van het lappersbos is vanochtend gestart. De politie houdt sympathisanten op een afstand, zelfs de pers wordt tegengehouden. Met een hoogtewerker worden de activisten uit de bomen geplukt. De brug van Steenbruge wordt door een 50tal sympathisanten geblokkeerd uit protest.

10:22am Lappersfort-Brugge : ALARM by raf
Boodschap van de bezetters van het Lappersfort in Brugge :
Lappersfort / Ontruiming Begint / Kom massaal naar het bos / Geef dit bericht door /Breng muziek en vrede mee / De Lappersfronters (Maandag 14okt2002 10:17u)

10:14am Lappersfort wordt ontruimt !! by a
de ontruiming van het lappersfort is begonnen !! allen daarheen, kontakttel: 0494/591467

[FR]

8:00pm Dans le bois, les derniers activistes ont été arrêtés vers 17h. Vers 19h, une cinquantaine de personnes ont commencé une action de solidarité en face du commissariat de police où les arrêtés ont été placés. Cette manifestation a été brutalement empêchée, des manifestants ont encore été arrêtés. Quelques parlementaires sont dans le commissariat et ils essayent de recevoir plus d'information sur le nombre et la situation des prisonniers. Certains d'entre eux ont eu recours à des soins de santé.
A ce moment, une centaine de personnes se rassemblent au pont de Steenbrugge. Le terrain du Lappersfort est complètement fermé. Il est sous la surveillance d'une firme privée.

6 :00pm
La manifestation à la gare est lentement dissoute, une dizaine de personnes sont arrêtées. A 19h, une action de solidarité en faveur des arrêtés est prévue à 't Zand.

5 :25pm
Plusieurs personnes sont encore présentes aux blocages. Certaines autres sont cueillies avec violence et brutalité dans les arbres; ils sont ligotés et descendus au moyen de cordes. La manifestation qui se déroule à l'heure actuelle en-dehors du bois a été encerclée, et de nombreuses arrestations ont eu lieu. Ils sont conduits au " Refuge ", une nouvelle prison, ou encore ailleurs.

5 :15pm
Annick : Les manifestants près de la gare sont bloqués par la police, l'autopompe reste prête. Les quelques personnes qui ont présenté leur carte d'identité peuvent quitter les lieux.

3:49pm Nouvelles du Lappersfort by Pat
Les activistes ont été violemment extirpés des blocages dans le bois. On les a volontairement maltraités pour qu'ils s'enfuient. Sans la présence de la presse, l'efficacité des activistes aurait été moindre. Le porte-parole des activistes s'est fait enlever son GSM, il n'a ainsi plus de contact avec les autres manifestants.

3:45pm Update by christophe c. (trad par protesta)
Joeri : les manifestants occupent momentanément la "rotonde" entre le "'t Zand" et la gare. Tour reste calme.

3 :16pm Update by christophe c. (trad. par Arno)
Joeri : Les manifestants arrivent à proximité du bureau de police où sont enfermés les arrêtés du Lappersfort. Ils expriment leur solidarité en jouant de la musique. Une autopompe se situe en face des manifestants mais elle n'intervient pas encore.

3 :03pm Update by christophe c. (trad. par Arno)
Joeri : Les manifestants sont arrivés à 't Zand. La police anti-émeute attend un peu plus loin. Les manifestants reçoivent de nombreux gestes de sympathie des habitants de Bruges. Certains habitants profitent de leur passage pour les applaudir et des voitures klaxonnent. Certains les suivent à pied.

2 :48pm Update by christophe c. (trad. par Arno)
Joeri : Les manifestants se dirigent vers 't Zand. Une vingtaine d'élèves prennent la direction de la manifestation.

2:42pm Update by christophe c. (trad. par Arno)
Joeri : Plusieurs dizaines de manifestants se sont introduit dans l'hôtel de ville. Ils ont fait chambard à l'intérieur et ils sont ressortis. Quelques manifestants font de la musique sur le balcon. A côté de cela, il y a encore et toujours des personnes dans le bois. Nous savons qu'un journaliste de " de Morgen " a été arrêté dans le bois.

2:28pm Update by christophe c. (trad. par Arno)
Joeri : Une manifestation de plus ou moins 150 personnes se dirige vers l'hôtel de ville de Bruges. Elle est rejointe par des étudiants. Les manifestants tentent de s'introduire dans l'hôtel de ville.

1:41pm Des blessés à Lappersfort ? by Guido
Le goupe qui occupait le pont à Brugge est parti en direction de la forêt de Lappersfort. Arrivé sur les lieux un activiste, contacté par téléphone, signale qu'une ambulance vient d'entrer dans la forêt. Pas plus d'informations pour le moment sur d'éventuels blessés parmis les activistes qui défendent la forêt.

1:28pm Brugge : occupation d'un pont by Guido
Brugge, 13h : Actuellement un goupe d'une cinquentaire de personne s'est réuni sur un pont de Brugge et a entamé son occupation afin de montrer leur soutien aux activistes de la forêt de Lappersfort. Tous les activistes arrivés par la gare de Brugge ont été arrêté.

12:56pm Lappersfort : arrestation à la gare de Brugge by Guido
Arrêté à la gare de Brugge alors qu'il voulait se rendre à Lappersfort.

12:41pm Lappersfort : l'assaut vient d'être donné by guido
17 arrestations à Lappersfort. 12h30. La police vient de donner l'assaut à la "forteresse" Lappersfort. On dénombre déjà 15 arrestations.

12:26pm Expulsion Lappersfort en cours - RdV pour s'y rendre by Collectif sans ticket
Un contact téléphonique établi avec l'un des occupants à 12h nous a appris que l'assaut de la "forteresse" (construction de 150m2 en matériaux de récupération située dans la zone industrielle) n'avait pas encore commencé.

Update 14u28
by christophe c. Monday October 14, 2002 at 02:31 PM

Joeri: "Er is momenteel een lawaaidemo voor het Brugse stadhuis. Ik schat dat er zo'n 150 manifestanten zijn. Dat aantal dikt aan door ook scholieren zich aansluiten bij de demo. Op dit moment slaagt een groep betogers er in om in het stadhuis binnen te geraken. De rest wordt tegengehouden door de politie."

Update 14u42
by christophe c. Monday October 14, 2002 at 02:51 PM

Joeri: "Een paar tientallen betogers waren dus in het stadhuis geraakt. Zij hebben met veel lawaai een toer gemaakt doorheen het stadhuis en zijn nu terug buiten. Op het balkon staan enkele betogers muziek te maken. Ondertussen zijn er nog altijd mensen in het bos. We weten nu ook dat één journalist van De Morgen die zich in het bos bevond, werd opgepakt."

Update 14u48
by christophe c. Monday October 14, 2002 at 03:00 PM

Joeri: "Momenteel begeven we ons richting 't Zand. Een vijftiental kinderen van een lagere school neemt de kop van de betoging. Ze hebben een liedje voorbereid over het Lappersfortbos."

Update 15u03
by christophe c. Monday October 14, 2002 at 03:08 PM

Joeri: "We zijn aangekomen op 't Zand. Even verder staat de oproerpolitie ons op te wachten. Het is opvallend dat de betogers veel sympathie krijgen van de inwoners van Brugge. Overal waar we passeren, krijgen we applaus. Voorbijrijdende auto's toeteren. Sommigen lopen een eind mee met ons."

Update 15u16
by christophe c. Monday October 14, 2002 at 03:19 PM

Joeri: "De betogers zijn aangekomen bij het politiekantoor waar ze hun steun willen betuigen aan de gearresteerden. Dat doen ze door luid muziek te maken. Voor ons staat een waterkanon, dus daar is geen doorkomen aan. We zijn wel nog niet ingesloten door de politie."

Update 15u45
by christophe c. Monday October 14, 2002 at 03:47 PM

Joeri: "De betogers bezetten momenteel de rotonde tussen het Zand en het station. Alle verkeer staat stil."