arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voorproefje van wat het wordt met Mondiale Magazine (ex Wereldwijd)
by jpe Monday October 14, 2002 at 09:46 AM

Een lezer van e-DIOGENE(S) meldde dat je op http://www.agjpb.be/nl/persberichten/vacatures.htm "meer info vindt over Mondiale Magazine, de 'opvolger' van De Wereld Morgen en Wereldwijd Magazine. Inderdaad: een vacaturetekst die het bestuderen waard is. Om al een idee te krijgen van wat het wordt met 'Mondiale Magazine'.

Sollicitatie redacteur nieuw mondiaal magazine

1. Achtergrond :

Het nieuwe Mondiale Magazine wordt de "opvolger" of "vervanger" van de huidige bladen De Wereld Morgen en Wereldwijd Magazine. De nadruk ligt echter op NIEUW: het is de bedoeling een nieuw publiek aan te spreken, een nieuwe opdracht te vervullen, relevant te zijn in een nieuwe context.

De uitgever van dit nieuwe magazine wordt dan ook een nieuwe vzw (met stevige fundamenten in de achterban van Wereldwijd Mediahuis, 11.11.11-Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, en andere ngo's en sociale bewegingen).

De ambitie van het nieuwe magazine is zeker 10.000 eigen abonnee's te werven, en erg zichtbaar te zijn in de brede wereld van NoordZuid-bewegingen en andere internationaal gerichte middens. 'Het nieuwe blad mag best de mediasmoel van de antiglobaliseringsbeweging worden' (De Standaard, 2 oktober 2002)

Bovendien zal het magazine elke maand bezorgd worden aan alle abonnees van Knack Magazine. Deze overeenkomst met Roularta Media Group zorgt voor een zeer breed bereik (110.000 abonnees), waarmee de redactie terdege rekening moet houden.

Tenslotte zal elk nummer ook zichtbaar gemaakt worden op evenementen of binnen specifieke doelgroepen (maandelijks minstens 7000 kennismakingsnummers).


2. Profiel / opdracht redacteur Magazine :

De magazine redacteur

- is inhoudelijk competent op enkele terreinen van de internationale verhoudingen, internationale samenwerking, globalisering en/of regionale realiteiten (bij de samenstelling wordt gestreefd naar maximale complementariteit binnen de redactie)

- kan zich op korte tijd inwerken in nieuwe thema's

- beheerst verschillende journalistieke stijlen, of heeft het potentieel die te ontwikkelen (interview, analyse, portretten, reportage, signalementen...)

- kan complexe materies of verre realiteiten toegankelijk maken en verwoorden voor een ruim publiek

- is in staat in team te werken: voorstellen formuleren en argumenteren, afspraken houden, bereid tot opnemen van verschillende taken en opdrachten

- de redacteurs zullen op sommige momenten ook zorgen voor eindredactie: kennis of ervaring terzake strekt tot aanbeveling

- is in staat zich in grote mate te identificeren met het project en zijn ambities

- is in staat de thema's die binnen het magazine aan bod zullen komen ook uit te werken binnen de context van een website en een e-zine (is m.a.w. cybervaardig)

3. Takenpakket: omvat de normale journalistieke taken binnen een beperkte redactie. Enkele specifieke elementen hierin zijn :

- volgen van de actualiteit in mondiaal perspectief (zowel internationaal nieuws, als gebeurtenissen in eigen land met mondiale consequenties of verbanden)

- aandragen van onderwerpen, thema's, invalshoeken; en die zelfstandig kunnen uitwerken

- aanbrengen van thema's of onderwerpen die door free-lancers uitgewerkt kunnen worden

- afgewerkte teksten leveren, maar ook eindredactie kunnen doen op teksten van collega's of van free-lancers

- occasioneel reizen met het oog op maken van reportages e.d.

- bijwonen van redactievergaderingen en redactionele overlegvergaderingen met externen

- zelfstandig research doen met het oog op concrete artikels en met het oog op het uitwerken van voorstellen

- mee ontwikkelen van elektronische vertaling (op website en e-zine) van het profiel en de inhoud van het magazine

- bereidheid om het magazine te vertegenwoordigen op het publieke forum (debatten, opiniebijdragen, ..)

- inhoudelijke medewerking aan communicatie rond het magazine (realiseren van de link tussen redactie en promotie)

4. Procedure / aanpak :

Er worden in totaal 3 voltijds-equivalente redacteurs aangeworven. Gelieve in de sollicitatie aan te geven of uw voorkeur uitgaat naar een voltijdse betrekking dan wel naar een deeltijdse.

Kandidaten sturen een brief met motivatie (met korte aanduiding van ervaring en sterke punten voor de job) en curriculum vitae.

De kandidaturen moeten ten laatste op 18 oktober binnen zijn.

Brieven worden gericht aan Redactie Mondiaal Magazine, t.a.v. Gie Goris, Hoogstraat 139, 1000 Brussel, of aan gie.goris@wereldwijd.be.

Na een eerste selectie op basis van de sollicitatiebrieven, wordt een aantal kandidaten uitgenodigd deel te nemen aan schriftelijke proef. Een laatste ronde voorziet in een gesprek met de overgebleven kandidaten. Het is de bedoeling deze procedure af te ronden voor 15 november. Kandidaten zullen ook steeds zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden van de beslissingen van de sollicitatiecommissie.

5. Voorwaarden :

De standplaats van de nieuwe vzw (en dus ook van de redactie van het nieuwe magazine) zal zijn: Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel. De redacteurs werken in principe van op dit adres. Thuiswerk is de uitzondering, zeker tijdens het eerste werkjaar.

Loonbarema:

beginloon (brutomaandwedde): 1.739,54 euro (0 jaar anciƫnniteit)
eindloon (brutomaandwedde): 3.023.98 euro (28 jaar anciƫnniteit)

Er wordt een dertiende maand (idem als brutomaandwedde) uitbetaald als eindejaarspremie.. Relevante beroepservaring wordt in acht genomen.