arch/ive/ief (2000 - 2005)

Is er een "derde weg" voor Wereldwijd/De Wereld Morgen ?
by jpe Sunday October 13, 2002 at 10:53 AM

Enkele bedenkingen bij de samenwerking van DWM/WW met Knack/Roularta; opgesteld na een weekje van commentaren en reacties ontvangen op het eerdere artikel.

Het samengaan van Wereldwijd en De Wereld Morgen is wellicht een goed initiatief. Maar de samenwerking met Knack/Roularta ??? Heeft die niet veel weg van een 'sterfhuis-constructie' ? Denk aan wat De Morgen overkwam na de overname door De Persgroep (de schijn van onafhankelijkheid werd daar hoog gehouden via een afzonderlijke vzw) en Het Volk door de VUM. 'Krachtige' redactiestatuten én allerlei kunstmatige 'scheidingsmuren' tussen commercie en redactie, kunnen niet verhinderen dat op het eind van het boekjaar, de economische cijfers tellen. Als ze er bij Roularta achter 'zouden' komen, dat het meeverzenden van het 'nieuwe Wereldwijd' hen alleen maar problemen en geen extra-winst 'zou' opleveren - 'no gain, only pain' - dan dumpen ze het blad meteen. 'Media-filantropie' is de Roeselaarse persjongens vreemd.

"Maar het is dat of het faillissement", schreef Maarten Van Hove.

En toch, er is een 'een derde weg'. Een uitweg die er in bestaat dat het nieuwe 'Wereldwijd' resoluut zou kiezen - zoals Woody beargumenteert - voor het consequente verzet tegen de uitbuiting van de derde wereld én ten volle aansluiting zou zoeken met de beweging van de anti- en andersglobalisten. Toegegeven - en anders dan Guy Verhofstadt beweerde - vind je in die beweging niet de meest kapitaalkrachtige mensen wat zich vertaalt in weinig trouwe abonnee's. De steun van de beweging zou zich echter niet alleen in financiële vormen kunnen uitdrukken maar ook in het gratis leveren van levendige bijdragen én het organiseren van acties, waar het tijdschrift actief zou in betrokken worden, zodat het een breder publiek zou kunnen bereiken. Een geëngageerd publiek ook; niet zozeer de vele bourgois-levensgenieters die je onder de Knack- lezers vindt en die al schrik krijgen als ze Dyab Abou Jahjah zien opduiken.

Wat er nu gebeurt - door het samengaan met Knack - is net het omgekeerde van het geëngageerde alternatief dat nodig is. Van bovenaf wordt nu de "basisbeweging"-oriëntatie verlaten. Daardoor dreigt de Derdewereldbeweging verder te verschrompelen tot een klein biotoopje dat zich gedraagt als een parastatale, dat vooral bezig is met lobbywerk bij het beleid... (jpe)