arch/ive/ief (2000 - 2005)

RAVAGE: Eco- en Dieren activisten slaan handen ineen
by p. Verlaan Saturday October 12, 2002 at 12:56 PM
ravage@antenna.nl

Nieuwe Ravage

RAVAGE: Eco- en Dier...
coverlvmw1a.jpg, image/jpeg, 255x367


Uit: Ravage #13, 11 oktober 2002


Dieren - en milieuactivisten slaan handen ineen

Workshops over de bindende factoren tussen milieu- en dierenrechtenactivisten, optredens van punkbandjes en de premiŠre van de video 'BPRC moet dicht!'. Je trof het allemaal aan op de bijeenkomst 'Animal Liberation Earth Liberation' van 28 september gehouden in de Blauwe Aanslag te Den Haag.

Waarom een gezamenlijke bijeenkomst voor dieren- en milieuactivisten? Om voor eens en altijd af te rekenen met het idee dat de groepen niet of nauwelijks met elkaar door een deur kunnen. En dat ging menigeen eenvoudiger af dan sommigen voor aanvang gedacht hadden.

Er leven onderling heel wat misverstanden. Bijvoorbeeld dat milieuactivisten zouden gruwen van nertsenbevrijdingen omdat de beestjes de natuur schade berokkenen. Bovendien zouden dierenrechtenactivisten de bescherming van de natuur aan hun laars lappen door te kiezen voor plastic in plaats van leren schoenen.

Milieuactivisten zouden het op hun beurt niet zo nauw nemen met de individuele rechten van het dier. Als er ergens konijnen- of rattenplagen zijn dan moeten die beestjes gewoon afgemaakt worden om de natuur te beschermen. Dierenrechtenactivisten daarentegen beschouwen de mens als oorzaak van de plaag. De konijnen en ratten krijgen onvoldoende ruimte door toedoen van menselijk ingrijpen.

Gelukkig bleek gedurende de discussie al snel dat de aanwezige activisten er de voorkeur aan gaven zich bezig te willen houden met de onderlinge overeenkomsten. Beide groepen hebben in wezen dezelfde tegenstander: de mens met z'n hebzucht en vernietigingsdrang. De natuur belemmert de economische vooruitgang (wegen en industrie) of dienen als bron voor winst (hout en mineralen). Dieren zijn niets anders dan producten die de mens dienen (voedselproductie en kleding).

De video 'BPRC moet dicht!', die in premiere ging, bevat niet enkel beelden van de vele acties die door de jaren heen tegen het apenproefdiercentrum BPRC in Rijswijk zijn gevoerd, maar levert ook voldoende bruikbare informatie op voor de doorsnee activist. Een documentaire mag je het niet noemen, eerder linkse propaganda. Niks mis mee.

De Britse dierenactivist Keith neemt in de video een bijzondere sleutelrol in. Op inspirerende wijze houdt hij een betoog over de intensieve en uiterst effectieve campagne tegen Shamrock Farm, een proefdiercentrum in Engeland dat inmiddels onder druk haar deuren heeft moeten sluiten. ,,Door je vooral te richten op toeleveringsbedrijven raak je de dierproefcentra in het hart'', aldus Keith.

Een andere tactiek zou kunnen zijn dat actiegroepen zich meer gaan richten op de slechte wetenschap van dierproeven, zo vindt Keith. Zo zijn er door de jaren heen medicijnen op de markt gekomen die fataal bleken voor mensen terwijl ze uitvoerig waren getest op dieren. Softenon, een morning-after pil, is hiervan een voorbeeld.

Niet in de video opgenomen is de actie die de groep 'Boze Burgers' recentelijk in de nacht van 20 op 21 september voerde bij de woning van de directeur van het BPRC in Voorschoten. De activisten gooiden de ruiten in en vernielden onderdelen van z'n auto.

Maandag 30 september brachten enkele dierenrechten-, milieu- en vredesactivisten het resultaat van de bijeenkomst in de Blauwe Aanslag direct maar in de praktijk door het hoofdkantoor van TNO in Zeist te bezetten. Dit uit protest tegen de dierproeven van TNO, haar steun aan het BPRC en de testen die het instituut doet in samenwerking met Defensie op het gebied van chemische en biologische oorlogsvoering.

Een groep van ongeveer vijftien personen, verdeeld in twee groepen, bestormde het complex. De eerste groep drong door tot aan de receptie, de andere ging het dak op. Op beide lokaties bevestigden de met apenmaskers getooide activisten zichzelf aan elkaar met zogenaamde lock-ons, buizen waar je een arm insteekt.

Een team van de BraTra ging naderhand onhandig en zenuwachtig te werk. Slechts ‚‚n van de drie lock-ons werd verwijderd waarna de drie activisten, nog steeds aan elkaar vastgeklonken, op hardhandige wijze naar buiten werden gesjouwd. Op het dak ging het er relaxter aan toe. Het dak bleek spiegelglad vanwege het water van een sprinklerinstallatie. De twaalf arrestanten werden beschuldigd van huisvredebreuk, maar kwamen na zes uur vrij zonder dagvaarding op zak.

De video 'BPRC moet dicht' wordt deze weken her en der in Nedwerland vertoond. Raadpleeg de agenda van Ravage voor nadere gegevens. Bestellen? Maak 10 euro of meer over op giro 7528551 t.n.v. Organic Chaos Productions in Leiden, o.v.v. 'BPRC moet dicht'.

VERDER OP DE WEBSITE VAN RAVAGE:

* Dieren - en milieuactivisten slaan handen ineen
* Massaal protest tegen kernwapens
* Oproer in Rusland
* Britse mega-betoging tegen oorlog
* De Blauwe minimaal twee jaartjes ouder
* Nertsenbevrijding op twee plaatsen
* Laatste Amsterdamse bontverkoper houdt het voor gezien
* 'No where to hide'
* Aanslag op Dwaze Grootmoeder
* Hoe 'groen' is Essent?
* Arrestatie wegens belediging Bush
* Meer openheid kernwapens bepleit
* Geen cent voor de zweeftrein
* Gratis openbaar vervoer

NIET OP DE WEBSITE, WEL IN HET BLAD:

* Veganisten hebben een gebrek
* Bliksems!
* Verander de wereld, begin op je bord
* Reactie op 'Burgerrevolte'
* Onnozel wonder
* De aankondiging
* Juanra mag worden uitgeleverd
* Hoe links is Keer het Tij?
* Honger!
* Liberalisering in de landbouw
* Wereldmaaltijd
* Kraken vooral een pragmatische keuze
* Onfortuinlijke taarters
* Kinderen van Bijlmer naar Bullebak

Dierenvrienden?
by Joachim, JNM'er Sunday October 13, 2002 at 01:02 PM
jodema1@yahoo.com


Echte dierenvrienden, die dierenbevrijders... Sommige dieren sterven omdat ze niet in vrijheid kunnen leven of omdat het klimaat niet goed is.
De dieren die niet sterven worden dikwijls een plaag en verdrijven inheemse diersoorten. Door de Amerikaanse nerts is bijvoorbeeld de Europese nerts zo goed als uitgestorven in Europa. Losgelaten halsbandparkieten en Aziatische eekhoorns zijn verantwoordelijk voor de sterke achteruitgang van holenbroeders en boombewonende vleermuizen (en mogelijk inheemse rode eekhoorn). Exotische ganzen en eenden verjagen onze zeldzame (water)broedvogels. Muskusratten brengen volledige ecosystemen (met de dieren daarin) in gevaar doordat ze zoveel graven. Er zijn nog veel meer voorbeelden. Door deze exoten vrij te laten sterven er andere dieren die wel thuishoren in dit ecosysteem uit. Echte dierenvrienden laten dus geen exoten vrij!!!