arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verhofstadt tegen de oorlog?
by Pol De Vos Thursday, Oct. 10, 2002 at 10:23 PM
pdevos@itg.be

Hoe consequent is de Belgische regering als ze stelt dat ze tegen een oorlog is in Irak?

In zijn Federale beleidsverklaring op 8 oktober was premier Verhofstadt zéér duidelijk over de Belgische en Europese houding. Hij steunde onomwonden het Amerikaanse alibi om ten strijde te trekken: "Saddam Hoessein is een gewetenloos dictator." "Saddam Hoessein beschikt zeker over chemische en biologische wapens." "Saddam Hoessein heeft lak aan internationale rechtsregels."
Over de uiteindelijke doelstellingen van de Verenigde Staten, de herkolonisering van het Midden-Oosten, geen kwaad woord. Natuurlijk niet, want Europa wil ook een belangrijk deel van de (olie)koek. Alléén over de methodes zijn er voorlopig nog menigsverschillen, zo blijkt uit de woorden van de premier: "De Verenigde Staten dreigen met een militaire interventie. De angst na de aanslagen van 11 september drijft hen. (...) Wij Europeanen geloven niet in puur militaire oplossingen. Wij verkiezen de diplomatieke middelen en de toepassing van de internationale rechtsregels. Wij willen dat de internationale gemeenschap eerst alle vreedzame middelen uitput. Daarom moeten de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties onvoorwaardelijk en onbelemmerd hun werk kunnen doen. Ook die weg kan eindigen in militaire inzet. Maar laten we alles doen om dat te vermijden." (1)
Ook voor Verhofstadt moet Saddam verdwijnen. Als de Irakezen dat niet goedschiks begrijpen, blijft ook voor hem de militaire optie... Hoelang zal het nog duren vooraleer België en Europa meestappen op de maat van de VS-oorlogstrom?

(1) http://premier.fgov.be/policy/n_beleidsverkln021008.html

10 november!
by Woody Friday, Oct. 11, 2002 at 3:31 PM

Heeft Verhofstadt het 17 november platform al getekend?
NGOs...genoeg koffie gezopen bij Guy!

10 november!
10 november!
10 november!
10 november!
10 november!
10 november!
10 november!

Woody.