arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aangepaste plarformtekst.
by guido Thursday, Oct. 10, 2002 at 6:06 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Sommige mensen hier vinden de tekst van het platform tegen een oorlog op Irak niet scherp genoeg. Ik geef er mijn eigen visie op.

"De Verenigde Staten bereiden zich sinds maanden voor op een grootschalige militaire interventie in Irak."
>De V.S. èn het Verenigd Koninkrijk bereiden zich al jaren voor ...grootschalige miliaire interventie moet ijn: totale oorlog.

De Bush-administratie acht deze invasie noodzakelijk om te voorkomen dat Irak massaal vernietigingswapens produceert die het kan gebruiken tegen de VS en haar bondgenoten. VN-inspecteurs hebben in 1998 voor het afronden van hun inspectietaken evenwel verklaard dat Irak niet meer over de nodige militaire capaciteit beschikt om een reële bedreiging te vormen voor de vrede in wereld.


Door het embargo heeft Irak zich bovendien niet kunnen herbewapenen. Er werden evenmin sluitende bewijzen gevonden dat Irak steun zou verlenen aan het internationaal terrorisme.

"Het Belgisch platform veroordeelt scherp de plannen van de Verenigde Staten om een bloedig conflict met Irak aan te gaan. Alleen internationaal georganiseerde wapeninspecties en de wereldwijde naleving en versterking van de internationale verdragen inzake nucleaire, biologische en chemische wapens kunnen een oplossing bieden tegen de dreiging van een mogelijke Irakese aanval."

> "Het Belgisch platform veroordeelt scherp de plannen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om een bloedig conflict met Irak aan te gaan. Alleen internationaal georganiseerde wapeninspecties bij de VS, het VK en Israël en de wereldwijde naleving en versterking van de internationale verdragen inzake nucleaire, biologische en chemische wapens kunnen bijdragen tot de wereldvrede."


Aan de hand van diplomatieke onderhandelingen met Irak moet naar een bevredigende oplossing gezocht worden voor de acute crisis met de Verenigde Staten.

"Het probleem van de massavernietigingswapens moet in overeenstemming met Resolutie 687 van de Veiligheidsraad op regionaal niveau worden aangepakt. De Verenigde Naties heeft hier een belangrijke opdracht: in de verschillende landen van het Midden-Oosten moeten de bestaande stocks van massavernietigingswapens opgeruimd worden en de lopende programma's voor de aanmaak van deze wapens stopgezet."

>"Het probleem van de massavernietigingswapens moet in overeenstemming met Resolutie 687 van de Veiligheidsraad op regionaal niveau worden aangepakt. De Verenigde Naties heeft hier een belangrijke opdracht: in de verschillende landen van het Midden-Oosten, met op kop Israël, moeten de bestaande stocks van massavernietigingswapens opgeruimd worden en de lopende programma's voor de aanmaak van deze wapens stopgezet."





Wij dringen er daarom op aan:
1. dat de Belgische regering naar een diplomatieke oplossing zoekt voor het huidig conflict en zich op een overtuigende manier inzet voor de ontmanteling van alle massavernietigingswapens in het Midden-Oosten zoals bepaald in VN-resolutie 687. De toelating van neutrale wapeninspecteurs op Irakees grondgebied vormt daar een onderdeel van.

>De toelating van neutrale wapeninspecteurs op Israëlisch grondgebied vormt daar een onderdeel van.

2. dat de Belgische regering en de regeringen van de andere Europese lidstaten alle overwegingen van de Verenigde Staten om een militaire confrontatie met Irak aan te gaan krachtig verwerpen.

>"militaire confrontatie met Irak" wordt "oorlog voor olie met Irak."

3. dat België op geen enkele wijze – zelfs logistiek - steun verleent aan oorlogshandelingen tegen Irak. Ons land moet al zijn politieke en diplomatieke macht aanwenden om ook de andere Europese partners te overtuigen om verdere oorlogsvoering te verhinderen en niet deel te nemen aan een militaire invasie.

>"...aan een militaire invasie.">"...aan een militaire invasie die draait om olie."


4. dat de Belgische regering bij de andere Europese lidstaten en de Veiligheidsraad aandringt op een doelgerichte opheffing van het embargo tegen Irak. Het huidig embargo tegen Irak – zoals uit VN-rapporten afdoende is gebleken – treft in de eerste plaats de burgerbevolking en heeft de positie van Saddam Hoessein alleen maar versterkt. Het komt erop aan maatregelen te nemen die het leven van de Irakese bevolking verlichten. Alleen op die manier kan de haat en de vijandigheid tegenover de Westerse wereld afgebouwd worden.

En hoeveel mensen zou men met deze tekst kunnen mobiliseren?

Zou de vakbond dit nog ondertekenen?

Zou het platform dan niet worden verweten anti-semitisch te zijn?