arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina-Irak: Wie zwijgt is verantwoordelijk
by Pol Van Camp (Attac-Leuven) Thursday, Oct. 10, 2002 at 5:29 PM
vlaanderen@attac.be Louisbergkaai 10 - 9000 Gent

Open brief van een burger aan alle politici en verantwoordelijke leiders in Europa

Als gewone burger zit ik elke dag droevig en gefrustreerd te kijken naar het schouwspel dat de politici op een cynische wijze in de media opvoeren . Zelfs indien het een fictief spel zou zijn zou ik het niet kunnen begrijpen, niet kunnen uitleggen aan mijn kinderen en dus zeker niet kunnen verantwoorden, want zelfs in een spel zijn er regels die men moet respecteren.

Ik blijf onmachtig zitten met mijn vele vragen. Vragen waar ik geen zinnig antwoord op vind. Ze slaan op de toestand in de wereld en vandaagspecifiek in verband met Palestina en Irak. ( Ik kan elke dag dezelfde vragen stellen in verband met Afghanistan, Kongo, Cuba, de armoede in de wereld, het milieu, enz...). Mijn vragen gaan over simpele, duidelijke punten:

* Bush eist dat Irak de Verenigde Naties resoluties naleeft, zoniet worden ze door de Verenigde Staten gebombardeerd. Israël daarentegen mag sinds vele jaren alle resoluties van de Verenigde Naties in verband met Palestina naast zich neerleggen. Erger nog, Palestina wordt ondertussen door Israël bezet, gebombardeerd en gekoloniseerd. De Verenigde Naties hebben sindsdien in verschillende resoluties geëist dat Israël de bezetting van Palestina stopzet en de nederzettingen ontruimt.
Waarom laat de vrije wereld Israël zijn gang gaan ?

* Bush eist dat Irak de inspecteurs toelaat en als Irak hierop dan ingaat delen ze laconiek mee dat ze daar geen rekening mee houden en toch zullen aanvallen.
Bush maakt de wereld vrij duidelijker dat hij oorlog wil en Saddam wil verdrijven, welke toegevingen die ook moge doen.
Waarom laat de vrije wereld dit toe ?

* Irak moet ontwapenen en mag geen massavernietigingswapens hebben zoals atoombommen of chemische wapens. Israël, Pakistan, India, Rusland en ja, ook de Verenigde Staten mogen die wel hebben ? Gaat er meer dreiging voor oorlog uit van Irak dan van die andere landen ? Wie heeft er ooit al een atoombom gebruikt ?
Ik ben volledig voor ontwapening maar niet op zo'n willekeurige basis als de Verenigde Staten willen...
Waarom wordt die hypocrisie getolereerd ?

* In welk land zou men dulden dat het hoofdkwartier van een democratisch verkozen leider gebombardeerd wordt en hij daarin weken wordt gegijzeld ?
Aan 'prille democratieën' zoals Nepal worden er wapens geleverd, maar aan, een door de Verenigde Naties erkend land, Palestina dat zich moet verdedigen tegen een bezetter niet. Waarom is dat zo ?

* Waarom was diezelfde Saddam geen beest en Irak geen schurkenstaat toen de Verenigde Staten een tiental jaren geleden Saddam wel steunden en zelfs wapens leverden in zijn strijd tegen Iran ?

* Waarom was dit ook vroeger zo met het Talibanregime toen de Verenigde Staten ook aan dit 'verwerpelijk regime' wapens leverden om Rusland te bekampen.

* Waarom is Bush tegen de dictator van Irak en niet tegen de dictaturen in Pakistan, Saoedi-Arabië en andere landen ? Waarom steunden de Verenigde Staten zovele dictators in Latijns-Amerika ? Kan het zijn dat Bush in alle olierijke landen een regime wil installeren dat de Verenigde Staten goed gezind is en slaafs zijn neoliberale politiek volgt ? Moeten al die inwoners, en ook wij, daarvan de gevolgen dragen ? Laat de 'vrije democratische wereld' dit toe ?

* Waarom komt de Europese Unie met geen ernstig protest en vaardigt het geen zware sancties tegen Israel en de Verenigde Staten die zelf de Verenigde Naties resoluties negeren ?

* Waarom komen de westerse politici niet verder dan een 'we zijn bezorgd…' of 'we zullen stappen ondernemen…' ?
Is het niet naleven de het internationaal recht, en het recht in eigen handen nemen, niet erg genoeg om de zwaarste sancties te nemen ?

* Waarom staat gans de wereld in rep en roer als er 3500 doden vallen in New-York en worden we gedurende een week overstelpt met 'nieuws' en beelden van de herdenking terwijl er meer doden waren in Palestina, Ruanda en vele andere plaatsen ? Kunnen we alleen maar eerbied opbrengen als het over Westerse mensen gaat ?

* Waarom reageert men niet furieus nu de Verenigde Staten verklaren dat ze zich zelfs het recht voorbehouden om overal in de wereld preventief oorlog te voeren als ze denken dat hun belangen geschaad worden ?
Waarom ? Waarom ?

Zo kan ik nog vele vragen stellen en elke dag komen er maar bij. Mijn gezond verstand zegt dat het fout gaat in deze wereld, dat dit onrechtvaardig is en dat de macht van de sterkste en van het geld overheerst.

Na deze vragen in verband met Israël en de Verenigde Staten zullen velen aanvoeren dat de Palestijnen ook geen 'goei' zijn en ze ook zelfmoordaanslagen uitvoeren op Israël en zijn burgers.

Dat is juist en dat geweld keur ik ook af maar tegelijkertijd begrijp ik het. Ik ben tegen elk geweld maar toch vraag ik iedereen wat zij zouden doen als een andere mogendheid ons land zou bezetten, een uitgangsverbod invoert zodat de kinderen niet meer naar school kunnen en wij niet meer naar een hospitaal kunnen of niet meer kunnen gaan werken. Wanneer regelmatig vruchtbaar land afgenomen en plantages verwoest worden, mensen uit hun huizen verjaagd om er nieuwe te bouwen voor de kolonisten van de bezetter. Wanneer je broer, vader of zoon opgepakt worden en zonder rechtspraak en veroordeling in de gevangenis opsluit of doodt. Zeg me dan eens of er onder ons niemand zou zijn die sabotagedaden pleegt of tracht leden van de bezettingsmacht te doden ? Denk je nu werkelijk dat die jongeren zichzelf zouden opblazen als er geen bezetting was die al deze ellende veroorzaakt ?

Zelfmoordaanslagen zijn spectaculair voor de media, maar de Palestijnen zouden ook liever wapens, tanks, raketten en vliegtuigen hebben, dan zouden ze ook zoals de Israëli's kunnen bombarderen zonder eigen levens te verliezen.

De laatste maanden zijn er enkele zelfmoordaanslagen geweest en die komen in het nieuws. De duizenden gevangen Palestijnen, de honderden doden, de miljoenen vluchtelingen, de vernielingen in Palestina, de koloniale nederzettingen,... dit alles komt maar met mondjesmaat in het nieuws.

De spectaculaire vernieling van het hoofdkwartier van Arafat echter wel. Maar dan nog. Kan men zich even indenken wanneer morgen het Witte Huis wordt omsingeld. Hoeveel uren en dagen zal het nieuws hierover berichten en welk protest van de Europese leiders zal er dan klinken ?

Voor alle duidelijkheid willen we toegeven dat sommige politici en sommige ministers af en toe wel met woorden reageren. De vraag is wat zij er aan doen ? Waarom worden akkoorden met 'schurkenstaten' niet opgezegd en worden die landen niet geboycot op alle terreinen ? Met schurkenstaten bedoelen we niet deze die President Bush bedoelt, maar alle landen die de mensenrechten brutaal schenden, alle internationale regels aan hun laars lappen en bovendien effectief andere landen bombarderen. Israël en de Verenigde Staten vallen hier op dit ogenblik zeker onder.

Op al deze vragen krijg ik geen antwoord en met mijn gezond verstand kan ik er ook geen vinden. In de omgang zijn vele politici verantwoordelijke mensen, wel opgevoed en meestal correct. Waarom dulden zij dan deze toestand nog langer ?

Sommigen zullen opwerpen dat het inderdaad erg is en men al een persmededeling heeft uitgegeven. Zo kan men zijn geweten misschien sussen, maar het is zich verschuilen achter honderd en één zaken.

Men kan meer doen, veel meer.

Hierna slechts enkele suggesties uit de zovele zaken:

* Het associatieverdrag met Israël kan worden opgezegd.
* Onze ambassadeur kan terugroepen worden en de Israëlische ambassadeur hier ter verantwoording uitgenodigd.
* Op officiële plechtigheden de Israëlische vertegenwoordigers niet meer uitnodigen.
* De Israëli's in België aan een zelfde controle onderwerpen als de Belgen ginds.
* Men kan in het parlement de regering vragen wat zij doet ten overstaan van Israël omwille van de vele schendingen van allerlei internationale verdragen. Ondermeer de goedkope arbeidskrachten die worden uitgebuit, de Arabische bevolking van Israël en de Palestijnen die behandeld worden als mindere ten opzichte van de Israëlisch-Joodse bevolking, de illegaliteit van het voortzetten van de nederzettingenpolitiek, de schending van mensenrechten, het geweld en het folteren van gevangenen, de vrijlating eisen van Marwan Barghouti, Fatah-vertegenwoordiger...

Bij dit alles kan ik me alleen de bedenking maken dat de meeste verantwoordelijken en politici de moed niet hebben om zwaar op te treden. De machtigen in onze samenleving moeten de wetten en conventies niet respecteren en bevriende regeringen durven niet optreden. Als er toch iets gezegd wordt moet het voorzichtig zijn en kan er absoluut niet gedacht worden aan boycot of sancties. Inzake voorbeeldsfunctie voor de jeugd kan dat wel tellen. En zich dan maar afvragen waarom de burger toch a-politiek is of voor extreme partijen stemt.

Enkele maanden geleden bracht ik zelf een bezoek aan Israël en Palestina in het kader van een observatiemissie en kon met mijn eigen ogen zien welke ravage de aanvallen en vooral de bezetting van Israël in Palestina aanricht. Om de haverklap zijn er invallen, is er uitgangsverbod en wordt er infrastructuur vernietigd en mensen gedood.

Wat waren nu mijn vaststellingen ?

* Een enorme materiële schade zoals de vernietiging van honderden huizenblokken, officiële gebouwen, scholen, dekleine industrie. Het was duidelijk dat de infrastructuur werd geviseerd.
* Economische schade : door het vernietigen van die infrastructuur is de werkloosheid tot 50% gestegen. Het toerisme, de export, de bedrijven bijna alles ligt stil. De landbouw staat nergens door de verwoesting van boomgaarden en van producten. Waterputten en irrigatiesystemen worden vernield, afgesloten of afgeleid voor de nederzettingen. Door de blokkades is er geen mogelijkheid om in Israël te gaan werken.
* De lichamelijke en psychische schade is groot. In de periode van de invallen werden honderden Palestijnen gedood, in Jenin alleen al 67. Duizenden gevangenen blijven opgesloten in militaire kampen zonder vorm van proces, de eerste 18 dagen zelfs in volledige afgezonderd; 3.000 van hen blijven nu nog steeds opgesloten. Het fnuiken van de waardigheid is even erg als de materiele schade. Vele Palestijnen maken zich grote zorgen over wat de kinderen allemaal hebben meegemaakt en nog dagelijks meemaken. Angst, depressies, bedwateren, slapeloosheid enz...
* Controleposten en nederzettingen: De controleposten, binnen Palestina worden verder uitgebouwd en zijn een dagelijkse ergernis en hindernis om de meest noodzakelijke dingen te kunnen doen. Op dit ogenblik zijn er nog bezettingen en is er uitgangsverbod. De nederzettingen zijn een kanker ( afbraak huizen, kolonisten in hun gebied, eigen wegen voor de kolonisten, controlepunten en wachten, enz…). Zelfs in Oost-Jeruzalem zijn er nederzettingen. Enkele tijd geleden is er beslist om greppels en draad rond de Westbank, 350 km lang, te leggen.
* De wreedheden van de Israëli's waarven we getuigenissen hoorden: na arrestatie, dagenlang gebonden in de buitenlucht blijven. Nadat het huis werd vernield, leven zonder iets in tenten. Zwaar gehandicapt familielid, bedolven onder het puin. Gans appartementsblok vernield en de inwoners werden 5 minuten vooraf verwittigd. De bulldozers kwamen van boven, vernietigde alles en de gevluchten zaten 3 dagen vast met 16 personen zonder eten of drinken.

De Palestijnen en vertegenwoordigers van de tientallen burgerorganisaties vroegen me: Waarom is de vrije democratische wereld niet in staat om het internationaal recht te doen respecteren door de toepassing van de verschillende resoluties van de Verenigde Naties ? En waarom die hypocrisie om elders in de wereld wel al die dingen te eisen die men hier weigert ?
En toch blijven ze allen optimistisch.

Tot slot: Hoe kan die cirkel doorbroken en die ellende gestopt worden ?

Voor mij is het antwoord simpel.

De Verenigde Naties, gans de wereldgemeenschap, heeft in verschillende resoluties besloten dat Palestina recht heeft op een eigen staat. Dat Israël dat moet respecteren, het land niet mag bezetten en de nederzettingen in Palestina moet ontruimen. Er moest een oplossing komen voor de vluchtelingen. Dat Israël dat gewoon doet en dat de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap met evenveel kracht de toepassing van deze resoluties afdwingt als ze resoluties wil afdwingen van Irak en morgen is dit probleem opgelost.

Waarom gebeurt dit niet ?

Ik herhaal mijn vraag: dames en heren politici in de eerste plaats, maar ook alle andere verantwoordelijken in dit land van sociale, culturele, religieuze en andere organisaties.

WAAROM ZWIJGEN JULLIE EN WAAROM PROTESTEREN JULLIE NIET EN VOEREN JULLIE GEEN ACTIE TOT ER RECHTVAARDIGHEID HEERST IN PALESTINA?

Toch is een andere en betere wereld mogelijk, maar dat vergt wel een duidelijk en correct optreden van de vele verantwoordelijken in die wereld. Laten we in België het voorbeeld geven.

*********************************

'Zand in de Machine' van 8 oktober 2002, het gratis-voor-niets webzine van Attac Vlaanderen
________________________________________

De onderwerpen van deze week zijn:

* Van wie is het water ? - door Mort Rosenblum
Hoe verhinderen we de diefstal van het water ?

Twee Franse ondernemingen, Suez en Vivendi Environnement, bezorgen samen al water aan 230 miljoen mensen op de wereld. Hun klanten zijn zowel
Amerikaanse steden als stedelijke kernen in de Derde Wereld. In een wereld waar zuiver water stilaan een zeldzaamheid wordt, barst een nieuw
debat uit: privé-ondernemingen mogen olie, het 'zwarte goud', verhandelen, maar hoe staat het met het oneindig belangrijker 'blauwe goud' ?
[http://www.attac.org/belgie/zm021008/zm021008-1.html]


* Alcatel: meer dan 1000 ontslagen - door Raf Verbeke
Samen... soms niet, soms wel, Nu zeker !

Vanaf 11 oktober wordt er elke vrijdag gedurende een uur een steunwake gehouden aan de poort van een van de Alcatel-vestigingen. Bedoeling is een blijk van steun te geven aan de werknemers in deze moeilijke tijden.
Maar ook en vooral om het gesprek aan te gaan met alle andere mensen over het wetsvoorstel dat voorbereid werd in de werkgroep 'economische democratie'. Lees waar het om gaat en neem deel aan het debat.
[http://www.attac.org/belgie/zm021008/zm021008-2.html]


* Het einde van Treillarmé en de goede zeden - door Maarten Van Hove
De duistere kanten van een sluiting

Gentbrugge is ontstaan en groot geworden door staalindustrie maar denk niet aan bedrijvige fabrieken waar vrachtwagens af en aan rijden. Vandaag is de industrie verworden tot één immense verlaten lap grond, vol ineenstortende gebouwen met grafitti en ingeworpen vensters. Op een ander braak stuk wordt de helft nog bezet door een oude metaalfabriek, Treillarmé. Maar in juli ging dat ook dicht. Niet failliet, dicht. De manier waarop de sluiting tot stand kwam, is een schrijnend voorbeeld
van hoe veel redelijk gezonde bedrijven vandaag verdwijnen door relocatie en fiscale spelletjes.
[http://www.attac.org/belgie/zm021008/zm021008-3.html]


* Lusten de studenten Bologna wel ? - door attac-rug
Hoe verhinderen we de diefstal van ons onderwijs ?

Sinds enkele weken draait het Bolognadebat weer op volle toeren. Het is te zeggen, de opiniestukken van professoren en rectoren passeren de revue met bedenkingen, opmerkingen en vragen. Alhoewel het binnenkort
ter stemming naar het Vlaams Parlement gaat, is zeker het laatste woord hierover nog niet gezegd. Een belangrijke opiniegroep die nog maar zelden aan bod kwam, zijn de studenten. Wat denken zij over Bologna ?
Zien zij dit hele proces wel zitten ? Lusten zij Bologna wel ?
[http://www.attac.org/belgie/zm021008/zm021008-4.html]

En verder ook nog:

* Ons dossier over de GATS, de hold-up op de openbare diensten !
[http://www.attac.org/belgie/gats/index.html]

* Boycot Israël ! met een handige af te drukken gids om je bij het winkelen bij kruidenier en warenhuis niet te laten beetnemen. Ook belangrijke links om op de hoogte te blijven van wat er in Palestina en Israël misloopt.
[http://www.attac.org/belgie/acties/101-3.html]

____________________________________________

Wil je zelf op regelmatige basis op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in Zand in de Machine, schrijf
dan een berichtje naar francis@attac.be met in de onderwerpregel de vermelding "Schrijf in op Zand in de Machine" en we voegen je toe aan de lijst van geadresseerden.



Echt
by A Thursday, Oct. 10, 2002 at 10:40 PM

Pol Van Camp, u bent een mooie mens!

Pol...
by Woody Friday, Oct. 11, 2002 at 4:06 PM

Hebben jullie al getekend op http://www.irak.be?

Woody.