arch/ive/ief (2000 - 2005)

Groene Gordelfront: "Jobs of milieu? We hebben ze beide nodig!"
by Jan D. Thursday, Oct. 10, 2002 at 4:28 PM
www.lappersfront.tk

Dit pamflet hebben we vanmorgen met een aantal mensen van het Groenegordelfront uitgedeeld en onder de ruitewissers gestopt bij een aantal bedrijven vlak naast het Lappersfort: BN/Bombardier-Eurorail en Spicer (voormalige Clark). Milieu en werkgelegenheid zijn niet noodzakelijk tegengesteld aan elkaar. Dat was onze boodschap.

Jobs of milieu? We hebben ze allebei nodig! Lappersfort blijft!

Elke Bruggeling weet wel waarover het gaat: het Lappersfortbos, een stukje groen dicht bij het stadscentrum wordt bedreigd door plannen voor een wegverbreding en een ambachtelijke zone. De arbeiders en bedienden van de omliggende industrieën kennen dit bos beter dan vele andere inwoners van onze stad. Wat staat er precies op het spel?

Zijn de bezetters ‘groene fundamentalisten' of ‘extremisten', gemanipuleerd door de politiek?
Nee, het zijn idealistische jonge mensen, die niet te lui zijn om de handen uit de mouwen te steken voor een goed doel. Ze zitten er niet voor hun plezier maar om het bos te redden. Het is niet ‘extreem' om in ons dichtgebouwde Vlaanderen de laatste schaarse restjes groen te beschermen.

Zijn de mensen van het Lappersfront (de jonge bezetters) en van het groene gordel front (dat 73 organisaties overkoepelt die ijveren voor het behoud van het bos) "tegen werkgelegenheid?"
Natuurlijk niet, iedereen heeft nood aan een goede en zinvolle job, zeker ook jongeren voor wie de werkloosheid de laatste tijd snel stijgt. Nieuwe industrieterreinen leiden echter niet noodzakelijk tot meer jobs. De automatisering en de globalisering van de economie hebben het aantal jobs de laatste decennia doen dalen. Dat is niet de schuld van milieu-activisten. Op dezelfde ruimte werken nu vaak veel minder arbeiders dan vroeger (vergelijk het aantal werknemers van BN of het voormalige Philips tussen nu en twintig, dertig jaar geleden!) Er zijn andere mogelijkheden om bedrijven in te planten in het Brugse.
Niet de arbeidsplaatsen worden hier bedreigd, maar de winsten en belangen van sommige patroons, van grote industriële groepen als Fabricom, dat deel uitmaakt van het gigantische Tractebel.

De tegenstelling tussen economie (jobs) en ecologie (groen) is een valse tegenstelling!
Arbeiders en bedienden zijn tegelijk ook burgers die behoefte hebben aan schone lucht, aan ontspanning in de natuur. Werknemers zijn ook ouders van een generatie kinderen die in de toekomst misschien nog amper een stukje groen zullen kennen als we dit land blijven volbouwen en vervuilen zoals de laatste 50 jaar is gebeurd. Ook het bedrijfsleven moet worden aangesproken om de rekening te betalen voor een proper milieu. Die kosten moeten niet zomaar op de belastingbetalende werknemer worden afgewenteld! De gemeentelijke belastingen zullen zeker niet stijgen! De gewestelijke belastingen zullen niet ook niet stijgen; enkel het bosaankoopbudget van Dua zal dalen!

Staat de ring muurvast binnen 10 jaar?
Ja, als we kiezen voor de zuidelijke ontsluiting (= verbreding van de Vaartdijkstraat en creatie van een extra kruispunt op de ring waar zo'n 1000 auto's op een piekuur op- en afrijden).
Nee, als we kiezen voor het openbaar vervoer en de fiets.
Nee, als we enkele eenvoudige ingrepen doen (bvb. bij de Boeveriepoort er een extra fiets- & wandeltunnel steken en zo een 2x2 –rijbaan creëren).

Is de Baron Ruzettelaan nu echt propvol?
Nee, enkel de ophaalbrug aan Steenbrugge is een knelpunt. Als Brugge wil ligt er binnen de 3 jaar een mooie hoge vaste brug en is dat al één knelpunt minder.

Wat willen jullie, van het groene gordel front, dan doen met Lappersfort?
We willen er een stedelijk educatief natuurreservaat van maken met grof weg 3 delen:
1. een speelbos aan de Ten Briele-straat: waar kinderen zich in het weekend kunnen uitleven
2. een educatieve wandeling doorheen het bos (we denken aan infopanelen, educatieve poelen, …)
3. een reservaat voor de meest waardevolle gebieden - zoals het moeras - te beschermen
Daardoor behouden we 7 unieke biotopen (moeras, hooiland, parkbos, …), geven we de Bruggelingen een schitterend stadsbos en een prachtige fiets- en wandelroute langs het kanaal en vermijden we overstromingen door het moerasgebied open te houden.

Toon uw solidariteit met de bezetters van het Lappersfortbos.
Elke zondag om 10h30 zijn er geleide wandelingen aan de wilgendreef Vaartdijkstraat
Steun ons met één symbolische Euro voor het Lappersfortbosfonds 001-3811845-15
Schrijf ook uw mening aan burgemeester Moenaert of oefen druk uit op andere Brugse politici!
Meer info : 050/390957 of surf naar http://users.pandora.be/a150254 of http://www.lappersfront.tk
Groengordelfront, v.u. Luc Vanneste, 't Kloosterhof 63, 8200 Brugge.

geld voor bos
by rik Friday, Oct. 11, 2002 at 3:18 PM
rikdeconinck@hotmail.com

In gent houdt Vera Dua veel geld klaar om boeren te overtuigen om grond te verkopen -en indien ze niet willen - of te onteigenen om een bos van 300 ha aan te leggen, dit zeer tegen de zin van de plaatselijke boeren.